Ένας all star θίασος μπαίνει στην "Παγίδα" στο θέατρο Ζίνα

Ένας all star θίασος μπαίνει στην "Παγίδα" στο θέατρο Ζίνα

Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Γιώργος Κωνσταντίνου, Έφη Μουρίκη, Μαρία Αντουλινάκη, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος και Τάκης Παπαματθαίου πρωταγωνιστούν στο αριστοτεχνικό αστυνομικό μυστήριο του Ρομπέρ Τομά για δεύτερη χρονιά με την υπογραφή του Πέτρου Ζούλια.

Ένας έμπειρος θίασος πρωταγωνιστεί στην “Παγίδα” του Ρομπέρ Τομά για δεύτερη συνεχή χρονιά στο θέατρο Ζίνα, σε σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια. Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Γιώργος Κωνσταντίνου, Έφη Μουρίκη, Μαρία Αντουλινάκη, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος και Τάκης Παπαματθαίου συνθέτουν τον all star θίασο που ζωντανεύει στη σκηνή το κορυφαίο αστυνομικό μυστήριο που μετρά περισσότερα από 30.000 ανεβάσματα παγκοσμίως, ενώ θεωρείται σταθμός στην ιστορία του είδους, από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας του το 1960, αφού καθιέρωσε ένα νέο είδος, αυτό του κωμικού θρίλερ (“comedy thriller”), πλέκοντας αριστοτεχνικά τις αγωνιώδης δραματικές καταστάσεις με τις κωμικές.

Ισορροπώντας ανάμεσα στη συγκίνηση, το χιούμορ, τις ανατροπές, το μυστήριο και τη λογική του “θεάτρου εν θεάτρω”, η “Παγίδα” καταφέρνει να αναδειχθεί σε ένα δαιμονικό σκηνικό παιχνίδι που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή μέχρι την τελευταία λέξη. Στο έργο τα φαινόμενα απατούν και ένας άνδρας έρχεται αντιμέτωπος με την εξαφάνιση της συζύγου του στις Άλπεις. Λίγες ημέρες μετά βρίσκεται έκπληκτος μπροστά σε μια γυναίκα που υποστηρίζει ότι είναι η σύζυγός του, εκείνος όμως αρνείται κατηγορηματικά για την ταυτότητά της. Ο αστυνομικός επιθεωρητής που αναλαμβάνει την υπόθεση καλείται να ανακαλύψει ποιος από τους δύο ψεύδεται και ποιος λέει την αλήθεια. Κι όχι μόνο, καθώς στόχος του συγγραφέα είναι να μετατρέψει το κοινό σε απόλυτο συμμέτοχο όσων συμβαίνουν στη σκηνή.

Τον ίδιο στόχο έχει και ο σκηνοθέτης, Πέτρος Ζούλιας, που επιχειρεί μέσα από την παράσταση να αναδείξει όλα αυτά τα στοιχεία που το κάνουν τόσο γοητευτικό αλλά και διαχρονικό, προσκαλώντας παράλληλα το θεατή να λύσει το μυστήριο.

Φωτογραφίες: Μαριλένα Αναστασιάδου©

TIPS

*Εξίσου δυνατά ονόματα περιλαμβάνει και η ομάδα των συντελεστών της παράστασης: Ο Αντώνης Γαλέος υπογράφει τη μετάφραση, η Ευανθία Ρεμπούτσικα τη μουσική, η Μαίρη Τσαγκάρη τα σκηνικά, η Ντένη Βαχλιώτη τα κοστούμια και η Μελίνα Μάσχα τους φωτισμούς.
*Ο μέγας θαυμαστής του έργου του Ρομπέρ Τομά, Άλφρεντ Χίτσκοκ, έχει δηλώσει για το είδος του κωμικού θρίλερ (“comedy thriller”) στο οποίο ανήκει ότι είναι ένα “πρωτότυπο μίγμα από βιτριόλι και μαρμελάδα, που κάνει το συγγραφέα της να μοιάζει γιος της Αγκάθα Κρίστι από τη μια και του Κάρλο Γκολντόνι από την άλλη”.
*Ο Ρομπέρ Τομά ασχολήθηκε με το θέατρο από πολύ μικρή ηλικία, αφού εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Ξεκίνησε ως ηθοποιός με πιο μικρούς ρόλους, ενώ την ίδια στιγμή προχώρησε και στη συγγραφή αστυνομικών θεατρικών έργων. Το έργο "Man Trap" (όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος της “Παγίδας”) έγινε μεγάλη επιτυχία μέσα σε μια νύχτα, ενώ ο Άλφρεντ Χίτσκοκ αγόρασε τα δικαιώματα προκειμένου να το μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη (1961). Μαζί με το εμβληματικό πια "Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται" για το οποίο βραβεύτηκε, καθιερώθηκε ως ένας από τους πρωτοπόρους του θρίλερ κωμωδίας (“comédie policière”).