Ο Νιλς Χόλγκερσον ζωντανεύει σε ένα ευφάνταστο οικολογικό παραμύθι στην παιδική σκηνή του Μικρού Χορν

Ο Νιλς Χόλγκερσον ζωντανεύει σε ένα ευφάνταστο οικολογικό παραμύθι στην παιδική σκηνή του Μικρού Χορν

Ο Δημήτρης Αδάμης και η ομάδα "Μαγικές σβούρες" ανεβάζουν το «Θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον» που χάρισε στην συγγραφέα του, Σέλμα Λάγκερλεφ, το πρώτο βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας που δόθηκε σε γυναίκα.

Το 1909 η Σέλμα Λάγκερλεφ έγραψε το «Θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον», μια ιστορία για παιδιά που της χάρισε το πρώτο Νόμπελ Λογοτεχνίας της Ιστορίας που δόθηκε σε γυναίκα συγγραφέα. Πρόκειται για ένα από τα πιο ευφάνταστα οικολογικά παραμύθια που έχουν γραφτεί ποτέ που έρχεται να μιλήσει στους μικρούς θεατές, μέσα από τη διαχρονικότητά του για τα ζώα, την άγρια φύση και την προστασία του περιβάλλοντος. 

Η ομάδα θεάτρου για παιδιά Μαγικές σβούρες και ο Δημήτρης Αδάμης, επέλεξαν να ανεβάσουν στη σκηνή την γεμάτη ποίηση, χιούμορ, συγκίνηση και περιπέτεια πολυμεταφρασμένη ιστορία που στις αρχές του 20ου αιώνα χρησιμοποιήθηκε ως αναγνωστικό βιβλίο στα σχολεία της Σουηδίας στο μάθημα της Γεωγραφίας, ενώ στη χώρα μας έγινε γνωστή μέσα από την ιαπωνικής παραγωγής παιδική σειρά κινουμένων σχεδίων της δεκαετίας του 80’. 

Πρωταγωνιστής είναι ο σκανδαλιάρης και ατίθασος Νιλς, ο οποίος λόγω της κακής του συμπεριφοράς μεταμορφώνεται σε νάνο από ένα ξωτικό. Κάπως έτσι ξεκινά να ταξιδεύει με τον Μάρτιν, τον λευκό χήνο και ένα σμήνος από αγριόχηνες πάνω από βουνά και θάλασσες, πεδιάδες και λίμνες, δάση και ποτάμια, λιμάνια, χωριά και πολιτείες. Σε αυτό το ταξίδι ο Νιλς ανακαλύπτει τα μυστικά της φύσης, τη ζωή των πουλιών και των ζώων, τα οποία μαθαίνει να αγαπά, να προστατεύει και να σέβεται. Με τη σοφή αγριόχηνα Άκα, την Αλεπού, τον Αργυροπελεκάνο, την Πουπουλένια, τον Γοργοφτέρουγο τον αετό και τη Μεγάλη Πεταλούδα στο πλευρό του, μαθαίνει επίσης την αξία της ομαδικότητας, της αλληλοβοήθειας και της αλληλοϋποστήριξης. Οι παραμυθένιες περιπέτειες των ηρώων επενδύονται μουσικά με μελωδίες βασισμένες σε φολκλορικά λυρικά τραγούδια και Σκανδιναβούς συνθέτες, όπως ο Έντβαρντ Γκριγκ, ο Γιαν Σιμπέλιους και o Νιλς Γκάντε.

TIPS

*Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Ανθή Χριστοθανοπούλου, Άρης Καλαβρός, Γιώργος Γκιόκας, Χαρά Νικολάου, Κατερίνα Περλιάνη και Τάσος Ράπτης. Τα Αθηναϊκά Θέατρα, παρουσιάζουν την παράσταση σε συνεργασία με το θίασο για παιδιά “Μαγικές σβούρες” και το Μέλισμα Events.
*Οι Χριστίνα Παπαδημητρίου και Marc Britz υπογράφουν τη σκηνικά, η Δόμνα Ζαφειροπούλου και η ομάδα “Μαγικές σβούρες” επιμελούνται τα κοστούμια, η Έλενα Γεροδήμου την κίνηση, ο Γιώργος Κωνσταντινίδης την ενορχήστρωση, ενώ ο Δημήτρης Αδάμης είναι υπεύθυνος για τη μουσική επιμέλεια, όπως και για την θεατρική διασκευή του κειμένου.
*H Σέλμα Λάγκερλεφ τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το «Θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον» το 1909, "για τον ευγενή ιδεαλισμό, τη ζωηρή φαντασία και την πνευματική αντίληψη που χαρακτηρίζουν τη γραφή της", σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση. Γεννήθηκε το 1858 και έζησε τα παιδικά της χρόνια στην επαρχία της Σουηδίας. Πήγε έπειτα στη Στοκχόλμη για να σπουδάσει παιδαγωγός και διορίστηκε δασκάλα το 1885. Τότε ήταν που έγραψε το πρώτο της μυθιστόρημα "Το παραμύθι του Γκέστα Μπέρλινγκ", το οποίο κυκλοφόρησε το 1891. Ακολούθησαν οι "Αόρατοι δεσμοί" (1894) και την αμέσως επόμενη χρονιά έλαβε υποτροφία της βασιλικής οικογένειας και της Σουηδικής Ακαδημίας προκειμένου να εγκαταλείψει τη διδασκαλία και να αφοσιωθεί στη συγγραφή. Πριν το "Θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον" (1906) έγραψε τα "Θαύματα του Αντίχριστου" (1897) και το έπος για τους Σουηδούς μετανάστες στους Αγίους Τόπους με τίτλο "Ιερουσαλήμ" (1901-1902). Το 1914 έγινε μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας. Σταμάτησε να γράφει για μερικά χρόνια, επηρεασμένη από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Απεβίωσε στις 16 Μαρτίου του 1940.