"Οι δούλες": Ο Γιώργος Σκεύας σκηνοθετεί το αριστούργημα του παγκόσμιου θεάτρου με ένα σπουδαίο ερμηνευτικό τρίο

"Οι δούλες": Ο Γιώργος Σκεύας σκηνοθετεί το αριστούργημα του παγκόσμιου θεάτρου με ένα σπουδαίο ερμηνευτικό τρίο

Η Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, η Αμαλία Καβάλη και η Αγγελική Παπαθεμελή πρωταγωνιστούν στο δυνατό δράμα του Ζαν Ζενέ.

Ένα από τα σημαντικότερα έργα που γράφτηκαν στον 20ό αιώνα σκηνοθετεί ο Γιώργος Σκεύας σε μία παράσταση ερμηνευτικής υπεροχής, όπου πρωταγωνιστούν η Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, η Αμαλία Καβάλη και η Αγγελική Παπαθεμελή. Πρόκειται για το έργο που έγραψε ο Ζενέ εμπνευσμένος από μια πραγματική ιστορία, όταν δύο υπηρέτριες, αδερφές μεταξύ τους, δολοφόνησαν την εργοδότριά τους και την κόρη της. Ο σπουδαίος Γάλλος συγγραφέας δημιούργησε ένα συναρπαστικό θεατρικό έργο, που διευρύνει το ταξικό υπόβαθρο  του πραγματικού γεγονότος και το εμπλουτίζει με θεατρικές, θρησκευτικές και ψυχαναλυτικές αποχρώσεις. Συγκεκριμένα, στην ιστορία παρακολουθούμε ένα παιχνίδι ρόλων το οποίο παίζουν με τελετουργική ευλάβεια οι δύο αδερφές, στο οποίο, παριστάνοντας εκ περιτροπής την Κυρία και τη Δούλα, σχεδιάζουν και αποπειρώνται να τη δολοφονήσουν, έστω σε συμβολικό επίπεδο.

Η παράσταση του Γιώργου Σκεύα συλλαμβάνει στην παραμικρή λεπτομέρεια το ψυχαναλυτικό επίπεδο του κειμένου, μεταδίδοντας επί σκηνής τη μάχη που βιώνουν οι δύο γυναίκες, κυρίως με τον εαυτό τους όσο και στη μεταξύ τους σχέση. Η Αμαλία Καβάλη και η Αγγελική Παπαθεμελή, στους ρόλους της Κλερ και της Σολάνζ, αποτυπώνουν μοναδικά τις δύο αδερφές που λατρεύουν, αλλά και ταυτόχρονα φθονούν και μισούν την Κυρία τους, ενώ συνδέονται μεταξύ τους με μια νοσηρή σχέση αλληλεξάρτησης. Η Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου στο ρόλο της Κυρίας, μεταφέρει εύστοχα την απόσταση που χωρίζει αυτή τη γυναίκα της μεγαλοαστικής τάξης από τις υφιστάμενές της.

Συνολικά, η παράσταση διακρίνεται για την αισθητική και την ατμόσφαιρά της. Ο Γιώργος Σκεύας υπογράφει, επίσης, τα σκηνικά και τα κοστούμια, ολοκληρώνοντας έτσι το όραμά του, ενώ καθοριστικοί συντελεστές στην επιτυχία της παράστασης είναι η μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη, οι φωτισμοί του Βασίλη Μούντριχα και η μουσική σύνθεση της Σήμης Τσιλαλή.

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στο web site των Αθηναϊκών Θεάτρων

Για κρατήσεις εισιτηρίων καλέστε στο 211 1000 365 ή μπείτε στο viva.gr
 

TIPS

Στις 10 Φεβρουαρίου, μετά το τέλος της παράστασης θα ακολουθήσει συζήτηση με τους καλλιτέχνες, δημοσιογράφους και κριτικούς, που συντονίζει ο Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας, ποιητής-κριτικός, και τη συμμετοχή μεταπτυχιακών ερευνητών: Πόπη Αρωνιάδα, ποιήτρια-κριτικός, Δάφνη Μαρία Βουβάλη (Γκυ), ποιήτρια, συγγραφέας, δημοσιογράφος, Χάρης Μελιτάς, ποιητής-πεζογράφος, βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών, Γιώργος Σκούρτης, ποιητής-κριτικός, Γιώργος Μελίτος, πεζογράφος.
Ο Ζενέ έγραψε τις «Δούλες» το 1947, χωρίς να ενδιαφέρεται να γράψει ένα ρεαλιστικό έργο ή πολύ περισσότερο ένα έργο ντοκουμέντου πάνω στο θέμα της αληθινής δολοφονίας. Οι «Δούλες» είναι ένα κείμενο έντεχνου λόγου, με καθαρούς συμβολισμούς και ανοίκει στην παράδοση της Γαλλικής κουλτούρας όπου «ή τέχνη του λέγειν» , δηλαδή του τρόπου έκφρασης αυτού πού λέγεται, έχει τον πρώτο λόγο, καθώς γίνεται μέσω εξουσίας και χειρισμού.
Η Κριστίν και η Λέα Παπέν δολοφόνησαν την εργοδότριά τους και την κόρη της, στις 2 Φεβρουαρίου 1933, σε ένα στυγερό έγκλημα που τάραξε τη γαλλική κοινή γνωμή. Εκτός από τον Ζενέ, κι άλλοι δημιουργοί εμπνεύστηκαν από το αποτρόπαιο γεγονός, όπως ο Κλοντ Σαμπρόλ και ο Ζακ Κοκτώ.