"Άκρως συμπαντικό": Συνεχίζεται η πολυβραβευμένη μαύρη κωμωδία της Σάρλοτ Τζόουνς στο Σύγχρονο Θέατρο

"Άκρως συμπαντικό": Συνεχίζεται η πολυβραβευμένη μαύρη κωμωδία της Σάρλοτ Τζόουνς στο Σύγχρονο Θέατρο

Η Μπέσσυ Μάλφα, ο Κώστας Καζανάς, η Φωτεινή Ντεμίρη, ο Μιχάλης Μαρκάτης, η Τζούλι Τσόλκα και ο Κωνσταντίνος Μουταφτσής συναντιούνται στη σκηνή για κάτι… Άκρως Συμπαντικό!Η Μπέσσυ Μάλφα, ο Κώστας Καζανάς, η Φωτεινή Ντεμίρη, ο Μιχάλης Μαρκάτης, η Τζούλι Τσόλκα και ο Κωνσταντίνος Μουταφτσής συναντιούνται στη σκηνή για κάτι… Άκρως Συμπαντικό!

Η δραστήρια σκηνοθέτρια Κωνσταντίνα Νικολαΐδη μετέφρασε και παρουσιάζει σε πανελλήνια πρώτη την πολυβραβευμένη μαύρη κωμωδία «Άκρως συμπαντικό» της Σάρλοτ Τζόουνς. Πρόκειται για το πρώτο έργο της συγγραφέα που ανεβαίνει στην Ελλάδα και που από το 2001, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου, απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές και πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων αυτό της Ένωσης Κριτικών ως το καλύτερο νέο έργο.

Ο πρωτότυπος τίτλος είναι «Humble Boy» και η ιστορία έχει μακρινές αναφορές στο σεξπιρικό αριστούργημα, «Άμλετ»˙ αποτελεί, όμως, ένα εξολοκλήρου πρωτότυπο κείμενο που εκφράζει την ανάγκη να πιστέψουμε στη μοναδικότητα των ανθρώπων και στην ομορφιά της μεταξύ μας συνύπαρξης. Χρησιμοποιώντας συνεχείς ανατροπές, μυστικά που έρχονται στην επιφάνεια, και εκπλήξεις που αποκαλύπτονται όσο κυλάει η υπόθεση, το έργο αποκαλύπτει με μοναδικό τρόπο τις δυσκολίες και την περιπλοκότητα, αλλά παράλληλα την αξία των ανθρώπινων σχέσεων, καθώς και της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης.

Στην ιστορία παρακολουθούμε έξι εντελώς διαφορετικούς ήρωες που καλούνται να συνυπάρξουν, ενώ πέφτει πάνω τους η σκιά ενός πρόσφατου θανάτου: Μετά το θάνατο του πατέρα του, Τζιμ Χαμπλ, βιολόγου και μελισσοκόμου, ο μοναχογιός του, Φήλιξ, αστροφυσικός ερευνητής στο Κέιμπριτζ, επιστρέφει στο πατρικό του για την κηδεία. Όμως, η σχέση του με τη μητέρα του, Φλώρα, είναι διαλυμένη και το πένθος εντείνει ακόμη περισσότερο τις διαφωνίες τους. Η Μέρσι, φίλη της Φλώρα, προσπαθεί μάταια να κρατήσει τις ισορροπίες, ενώ το ήδη φορτισμένο τοπίο έρχονται να ταράξουν ο επιχειρηματίας Τζορτζ και η κόρη του, Ρόζι. Όλα αυτά εκτυλίσσονται στον ανθισμένο κήπο του σπιτιού των Χαμπλ τον οποίο φροντίζει ένας παράξενος κηπουρός.

Προπώληση εισιτηρίων εδώ

Δείτε το τρέιλερ της παράστασης εδώ

TIPS

H Κωνσταντίνα Νικολαΐδη έχει μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό της υπογράφοντας τη σκηνοθεσία μερικών από τις μακροβιότερες παραστάσεις του ελληνικού θεάτρου, όπως οι «Δώδεκα ένορκοι» και ο «Θάνατος του Ιβάν Ίλιτς». Συχνά διασκευάζει λογοτεχνικά έργα για να παρουσιαστούν στη σκηνή (Καζαντζάκης: «Καπετάν Μιχάλης», Τολστόι: «Ο θάνατος του Ιβάν Ίλιτς», Τουργκένιεφ: «Κλάρα», Ντίκενς: «Χριστουγεννιάτικη ιστορία», κ.ά.)
Η βραβευμένη συγγραφέας παρακολούθησε την επίσημη πρεμιέρα της παράστασης στην Ελλάδα έπειτα από πρόσκληση της εταιρίας παραγωγής A PRIORI και μίλησε με ενθουσιώδη λόγια γι’ αυτή:«Αριστοτεχνική παράσταση. Αυτή ήταν μια από τις καλύτερες παραγωγές του έργου που έχω δει. Μου άρεσε ο ρυθμός της παράστασης και ένιωσα ότι η σκηνοθέτις αποτύπωσε τέλεια το μεταφυσικό σκέλος του έργου. Το έργο έχει μια πρόκληση όσον αφορά τις τονικές αλλαγές, αλλά όλοι οι συντελεστές ανταπεξήλθαν με μαεστρία. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους. Δεν μπορώ να εκφράσω με λόγια τη συγκίνησή μου».
Οι Βρετανοί κριτικοί υποδέχτηκαν το «Άκρως συμπαντικό» με ενθουσιώδεις χαρακτηρισμούς όπως: «Στενάχωρο, πολύ στενάχωρο, αστείο, παρά πολύ αστείο... Ένα πραγματικά υπέροχο θεατρικό έργο» (Sunday Times), «Πλούσιο, πρωτότυπο, έξυπνο, αστείο και συγκινητικό» (Daily Telegraph), «Η Τζόουνς γράφει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για ανεπίτευκτα συναισθήματα, ανθρώπινες σχέσεις και γεγονότα» (The Observer), «Υπέροχα γραμμένο έργο, με μια εξαίσια ισορροπία μεταξύ του αιχμηρού του χιούμορ και της πνευματικής διορατικότητάς του» (The Stage).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σύγχρονο Θέατρο

 Ευμολπιδών 45
 2103464380