"Το φτερούγισμα": Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί το έργο του Βασίλη Γιαννόπουλου στο Radar

"Το φτερούγισμα": Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί το έργο του Βασίλη Γιαννόπουλου στο Radar

Ένα ελληνικό έργο για τη ματαίωση του έρωτα ενός ζευγαριού μετά από 20 χρόνια γάμου ανεβαίνει στη σκηνή από την ηθοποιό και σκηνοθέτη που έχει δημιουργήσει ένα κοινό πιστό στις επιλογές της.

Στις 23 Ιανουαρίου κάνει πρεμιέρα η νέα παράσταση της Αναστασίας Παπαστάθη στο θέατρο Radar που μεταφέρει στη σκηνή ένα καινούργιο ελληνικό έργο για τη ματαίωση του έρωτα ενός ζευγαριού μετά από 20 χρόνια γάμου. Πρόκειται για το «Φτερούγισμα» του Βασίλη Γιαννόπουλου, συγγραφέα γνωστού από τα 600 και πλέον τραγούδια που έχει υπογράψει στην ελληνική μουσική σκηνή. Το έργο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη σκηνή σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία της Αναστασίας Παπαστάθη, με την ίδια να μοιράζεται την σκηνή με τους Δημήτρη Τσολάκη και Γιώργο Γιανναράκο.

Αξιοποιώντας την προσωπική διαδρομή της Μυρτώς και του Αντώνη, οι οποίοι έχουν φτάσει πια σε ένα τέλμα μη μπορώντας να αντιληφθούν τα αίτια που τους οδήγησαν εκεί, ο συγγραφέας θέτει ερωτήματα τόσο υπαρξιακά όσο και κοινωνικού περιεχομένου.

Το νέο αυτό ελληνικό έργο εκφράζει το διαχρονικό θέμα μιας σχέσης που με τα χρόνια ξεθωριάζει. Η Μυρτώ και ο Αντώνης γνωρίστηκαν στα φοιτητικά τους χρόνια, ερωτεύτηκαν και μετά παντρεύτηκαν. Τι είναι αυτό που περίμεναν μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια και τι είναι αυτό που μπορεί να έχασαν; Θυμός, συγκρούσεις, έλλειψη επικοινωνίας, απραγματοποίητα όνειρα και όλες οι προσδοκίες που είχαν ο ένας από τον άλλο βγαίνουν σταδιακά στην επιφάνεια.

Η Μυρτώ ήθελε να γίνει ζωγράφος όμως δεν τα κατάφερε. Ο Αντώνης είναι συγγραφέας αλλά δεν καταφέρνει να υποστηρίξει οικονομικά τη ζωή τους με αυτό το επάγγελμα, γεγονός που τον υποβαθμίζει στα μάτια της γυναίκας του. Τα δικά της κρυμμένα μυστικά την γεμίζουν με ενοχές, γι’ αυτό και προσπαθεί να βάλει χρώμα στον κόσμο γύρω της,  στα έπιπλα και τα ρούχα της, για να ισορροπήσει την εσωτερική σκοτεινή της πλευρά. Η εμφάνιση ενός αινιγματικού προσώπου της δείχνει τον δρόμο. Θα μπορέσει άραγε να αλλάξει την ζωή της; Πως θα εξελιχθεί η σχέση της με τον Αντώνη; Θα μπορέσει ξαναβρεί την χαρά;

Η σκηνοθέτρια της παράστασης Αναστασία Παπαστάθη, όπως πάντα προσπαθεί να διεισδύσει στο κείμενο κάτω και πέρα από τις λέξεις: "Συνήθως όταν φωτίζεται η αθέατη πλευρά μου δίνει τα στοιχεία ώστε να μπορέσω να ερμηνεύσω τον τρόπο που δρουν και σχετίζονται οι χαρακτήρες" μας λεει η ίδια. Το "Φτερούγισμα" μου πρόσφερε την δυνατότητα να ερευνήσω την αθέατη πλευρά της ανθρώπινης ύπαρξης που δρα ερήμην μας. Στην περίπτωση της Μυρτώς, εμφανίζεται ως επιθυμία ή ασυνείδητο που προσωποποιείται στη μορφή ενός αινιγματικού προσώπου. Αυτό το πρόσωπο θα την βοηθήσει να κάνει το βήμα και να προχωρήσει στη ζωή της με την αλήθεια της. Και ενώ η σχέση της Μυρτώς και του Αντώνη καταρρέει, όσα δεν λένε, όσα κρύβουν, όσα προσποιούνται ότι δεν υπάρχουν, είναι η ώρα να βγούνε στο φως".

Προπώληση μέσω viva.grΙσχύει προσφορά προπώλησης έως 22/1/2023

 

Φωτογραφίες: Χάρης Γερμανίδης©

TIPS

*Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Κυριακής Πανούτσου, η μουσική επιμέλεια του Πάνου Φορτούνα και οι φωτισμοί της Αναστασίας Παπαστάθη.
*Το θέατρο Radar αποτελεί μια δυνατή αναφορά στο χώρο του θεατρικού αθηναϊκού χάρτη, έχοντας δημιουργήσει ένα σταθερό κοινό. Η Αναστασία Παπαστάθη στο θέατρο Radar που δημιούργησε στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη έχει αποδείξει την ευαισθησία της για το κοινωνικό γίγνεσθαι μέσα από την επιλογή έργων που το εκφράζουν με συνέπεια στον ανθρωποκεντρικό τους χαρακτήρα. Μετά την επιτυχία της «Παρεξήγησης» του Αλμπέρ Καμί, του «Φαινομένου Ρασομόν» έργο της ίδιας βασισμένο σε διηγήματα του Γιαπωνέζου πεζογράφου του 20ού αιώνα Ριουνοσούκε Ακουταγκάβα, του γλυκόπικρου «Καληνύχτα Μητέρα» της Μάρσα Νόρμαν και τους "Τρομερούς γονείς" του Ζαν Κοκτό που συνεχίζονται δυναμικά για δεύτερη χρονιά μέχρι τις 26 Μαρτίου, περιμένουμε το "Φτερούγισμα" που θα παίζεται παράλληλα κάθε Δευτέρα και Τρίτη.
*Ποιος είναι ο συγγραφέας Βασίλης Γιαννόπουλος Ο Βασίλης Γιαννόπουλος, γεννήθηκε στην Πάτρα τον Φλεβάρη του 1960, όπου κατοικεί μόνιμα έως σήμερα. Σπούδασε μηχανικός του εμπορικού ναυτικού, ταξίδεψε και στη συνέχεια ασχολήθηκε ενεργά με την ελληνική γλώσσα. Από το 1992 υπογράφει ως στιχουργός πάνω από 600 τραγούδια στην Ελληνική δισκογραφία συνεργαζόμενος με όλους σχεδόν του συνθέτες και τραγουδιστές. Το 2007 υπογράφει ως συγγραφέας το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο " Άννα Χ" από τις εκδόσεις Δρόμων. Το 2021 παρουσιάστηκε το πρώτο του θεατρικό έργο "Εγώ η Λένγκω" στα πλαίσια των εορτασμών "Διακόσια χρόνια από την Ελληνική επανάσταση του 1821”.