"Χάπι": Μία συγκινητική παράσταση για το θεραπευτικό θαύμα του θεάτρου

"Χάπι": Μία συγκινητική παράσταση για το θεραπευτικό θαύμα του θεάτρου

Ο Μάνος Καρατζογιάννης σκηνοθετεί σε πανελλήνια πρεμιέρα την πρωτότυπη αλληγορία του Έντα Γουόλς.

Στο θέατρο Σταθμός παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το τελευταίο έργο του Ιρλανδού συγγραφέα Έντα Ουόλς, που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου το καλοκαίρι του 2021 και λίγο αργότερα παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη, αποσπώντας θερμές κριτικές. Πρόκειται για το «Χάπι» («Medicine»), που αφηγείται τη συγκινητική ιστορία του Τζον, ενός έγκλειστου ασθενή σε ψυχιατρική κλινική που δεν θέλει να αφήσει τη θεραπεία του στην αδιευκρίνιστη θεραπευτική αγωγή που του χορηγείται. Στην προσπάθειά του να βρει τη δική του θεραπευτική μέθοδο, καταφεύγει στην πολύτιμη βοήθεια δύο ηθοποιών και ενός ντράμερ και μαθαίνει πως η τέχνη, η αγάπη και η αλληλεγγύη μπορούν να λειτουργήσουν θεραπευτικά.

Το «Χάπι» είναι ένα συγκινητικό έργο που μιλάει ξεχωριστά στη σύγχρονη εποχή του εγκλεισμού και της τεχνολογικής απομόνωσης και έχει γραφτεί με έναν ιδαίτερα πρωτότυπο τρόπο. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια παράδοξη, σουρεαλιστική αλληγορία που ενώ δανείζεται τη φόρμα του ρεαλισμού, καταφεύγει σε διάφορα, ετερόκλητα μεταξύ τους, θεατρικά είδη, όπως η φάρσα, η σωματική περφόρμανς, το μιούζικαλ, το ραδιοφωνικό θέατρο, και τα ενώνει σε ένα εκρηκτικό σκηνικό κοκτέιλ που συναρπάζει! Έτσι, ο θεατής παρακολουθεί μια συνεχώς εξελισσόμενη συνθήκη που μπορεί να αφορά την πραγματικότητα, την ψευδαίσθηση ή μια ανάμνηση.
 

Ο Μάνος Καρατζογιάννης αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία της παράστασης που μας συστήνει το έργο και ερμηνεύει τον ρόλο του Τζον. Μαζί του στους ρόλους της Μαρίας 1 και Μαρίας 2, η Βέρα Μακρομαρίδου και η Κρυστάλλη Ζαχαριουδάκη˙ ντράμερ επί σκηνής ο Βαγγέλης Παρασκευαϊδης. Η μετάφραση είναι του Αντώνη Γαλέου, το σκηνικό του Κωνσταντίνου Χαλδαίου, τα κοστούμια της Βασιλικής Σύρμα, οι φωτισμοί του Άγγελου Παπαδόπουλου και η μουσική του Παναγιώτη Μανουηλίδη.

Προπώληση μέσω viva

TIPS

Στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 21ου αι., η Ελλάδα γνώρισε τη γοητευτική γραφή του Ιρλανδού Έντα Γουόλς, ενός δραματουργού που έπιανε το νήμα από τους σπουδαίους συμπατριώτες του (Ντίλαν Τόμας, Τζέιμς Τζόις, Σάμουελ Μπέκετ) και επιβεβαίωνε το χάρισμα των Ιρλανδών να λένε ιστορίες. Οι παραστάσεις των έργων «Η φάρσα της οδού Γουόλγουορθ», «The New Electric Ballroom», «Chatroom», που παίχτηκαν σε διάστημα λίγων χρόνων, από το 2008 ως το 2010, μάς σύστησαν έναν συγγραφέα που καταφεύγει στη θεραπευτική λειτουργία της αφήγησης ιστοριών για τον άνθρωπο: τις σχέσεις, την επικοινωνία, την αγάπη και την διαρκή αναζήτηση αυτών.
O Μάνος Καρατζογιάννης είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας και από το 2017 Καλλιτεχνικός Διευθυντής του θεάτρου Σταθμός. Έχει υπάρξει δύο φορές υποψήφιος για το βραβείο καλύτερης ερμηνείας νέου ηθοποιού «Δημήτρης Χορν» (2010, 2015). Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σκηνοθέτες (Γιώργο Αρμένη, Γιώργο Μιχαηλίδη, Σταμάτη Φασουλή, Τάκη Τζαμαργιά, Γιάννη Μόσχο, κ.ά.) σε μεγάλο εύρος ρεπερτορίου. Ως σκηνοθέτης εστιάζει ιδιαίτερα σε ελληνικά κείμενα (Λούλα Αναγνωστάκη, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Μποστ, κ.ά.) αλλά και σε σύγχρονα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, κάποια από τα οποία έχουν ανεβεί για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή σε δική του σκηνοθεσία.
Στο «Χάπι» ανεβαίνουν επί σκηνής τέσσερις ερμηνευτές, όμως συμμετέχουν με τη φωνή τους δέκα ακόμη ηθοποιοί: Δημήτρης Ήμελλος, Δημήτρης Καταλειφός, Τάσος Λέκκας, Θεοδώρα Μαστρομηνά, Νένα Μεντή, Λουκία Μιχαλοπούλου, Περικλής Μουστάκης, Γιάννης Νταλιάνης, Νίκος Πουρσανίδης, Σοφία Φιλιππίδου!