"Η απολογία της Μαρί Κιουρί": Γνωρίστε την νομπελίστα επιστήμονα που στάθηκε κόντρα στα κοινωνικά στερεότυπα

"Η απολογία της Μαρί Κιουρί": Γνωρίστε την νομπελίστα επιστήμονα που στάθηκε κόντρα στα κοινωνικά στερεότυπα

Η Πέγκυ Τρικαλιώτη υποδύεται την πρώτη γυναίκα χημικό και φυσικό που βραβεύτηκε με Νόμπελ στο έργο της Ευσταθίας που βασίζεται στη βιογραφία της, ισορροπώντας μεταξύ ιστορικής πραγματικότητας και μυθοπλασίας, σε σκηνοθεσία Κίρκης Καραλή.

Η συγκλονιστική ιστορία της πρώτης γυναίκας χημικού και φυσικού που βραβεύτηκε με βραβείο Νόμπελ και ήρθε αντιμέτωπη με τα κοινωνικά στερεότυπα, ζωντανεύει για τέταρτη συνεχή χρονιά στο θέατρο Αποθήκη στην “Απολογία της Μαρί Κιουρί”. Η παράσταση σε κείμενο και μουσική της Ευσταθίας και σκηνοθεσία της Κίρκης Καραλή, έχει κερδίσει το κοινό και τους κριτικούς επί τρεις θεατρικές σεζόν, ενώ η Πέγκυ Τρικαλιώτη έχει αποσπάσει δύο θεατρικά βραβεία για την ερμηνεία της σε ένα ρόλο ζωής.

Η γνωστή τραγουδοποιός Ευσταθία βασίστηκε στη βιογραφία που έγραψε η κόρη της Κιουρί, Εύα, για την μητέρα της, την πρώτη γυναίκα που βραβεύτηκε με Νόμπελ σε δύο διαφορετικές επιστήμες, τη Φυσική και τη Χημεία, το 1903 και το 1911 αντίστοιχα, και παράλληλα την πρώτη γυναίκα που δίδαξε στη Σορβόννη, φωτίζοντας αληθινές προσωπικές στιγμές της ζωής της. Γράφτηκε έτσι ένα νέο έργο που ισορροπεί μεταξύ ιστορικής πραγματικότητας και μυθοπλασίας, το οποίο τοποθετεί την κορυφαία επιστήμονα του 20ου αιώνα σε μια φανταστική δικαστική αίθουσα όπου διηγείται τη θυελλώδη ζωή της με χιούμορ, συγκίνηση και δύναμη που πηγάζει από την αντισυμβατική προσωπικότητά της, και απολογείται για το ερωτικό σκάνδαλο που ξέσπασε στο Παρίσι του 1911 με πρωταγωνίστρια εκείνη κι έναν παλιό μαθητή του άντρα της, Πιέρ Κιουρί. Το περιστατικό τάραξε τόσο πολύ τη γαλλική κοινωνία, που η απονομή του δεύτερου Νόμπελ της καριέρας της αποσιωπήθηκε πλήρως.
Η θεατρική Κιουρί σαν μια απλή καθημερινή γυναίκα από την Πολωνία καταθέτει την ιστορία της από τα πρώτα χρόνια της ζωής της στην υπό τσαρική κατοχή Βαρσοβία και τις σπουδές στη Σορβόννη μέχρι τη ραδιενέργεια και το πρώτο Νόμπελ, μέσα σε μία συνθήκη κατάφωρης αδικίας. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνει να αποδείξει πως ο δρόμος των ιδεολόγων του πλανήτη, ειδικά των γυναικών, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Μαζί με την Πέγκυ Τρικαλιώτη βρίσκονται επί σκηνής η Ιζαμπέλλα Μπαλτσαβιά και ο χορευτής Κωνσταντίνος Παπανικολάου, σε διπλή διανομή με τον Νίκο Σαμουρίδη. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Άσης Δημητρολοπούλου, οι φωτισμοί του Κώστα Τριανταφύλλου και η κίνηση του Κωνσταντίνου Παπανικολάου. Το τραγούδι της παράστασης, "Για πες μου κάτι", ερμηνεύουν η Ευσταθία και η Πέννυ Μπαλτατζή.

Παίζεται στο θέατρο Αποθήκη για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
Προπώληση εισιτηρίων από την πλατφόρμα
Viva.gr
Για επιπλέον πληροφορίες https://a-th.gr/.

Φωτογραφίες: Νίκος Κομίνης©


Δείτε το trailer της παράστασης εδώ

TIPS

*Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Άσης Δημητρολοπούλου, οι φωτισμοί του Κώστα Τριανταφύλλου και η κίνηση του Κωνσταντίνου Παπανικολάου. Το τραγούδι της παράστασης, "Για πες μου κάτι", ερμηνεύουν η Ευσταθία και η Πέννυ Μπαλτατζή.
*Δύο από τα πιο σημαντικά πράγματα που έχει πει η Μαρί Κιουρί είναι: «Να είστε λιγότερο περίεργοι με τους ανθρώπους και περισσότερο περίεργοι με τις ιδέες» & «Ένας επιστήμονας στο εργαστήριό του δεν είναι απλά ένα επιστήμονας. Είναι επίσης ένα παιδί που τα φυσικά φαινόμενα τον εντυπωσιάζουν σαν να ήταν παραμύθια».
*Η Μαρία Κιουρί ήταν Πολωνή φυσικός και χημικός που γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 1867. Αφότου τελείωσε το σχολείο με έφεση στις θετικές επιστήμες, θέλησε να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας. Τα μαθήματα όμως μπορούσαν να παρακολουθήσουν μόνο άνδρες. Μια μάχη που κλήθηκε να δώσει πολλές φορές στην καριέρα της. Αναγκάστηκε να φύγει στο εξωτερικό για να σπουδάσει, και συγκεκριμένα στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Σε συνεργασία με τον σύζυγό της, Πιερ Κιουρί, ανακάλυψε το ράδιο και στη συνέχεια μελέτησε τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας. Ένα ακόμη στοιχείο που ανακάλυψε ήταν το πολώνιο.