"Σωτηρία με λένε": Ο βίος και η πολιτεία της Σωτηρίας Μπέλλου, της τραγουδίστριας με τη "δωρική" φωνή

"Σωτηρία με λένε": Ο βίος και η πολιτεία της Σωτηρίας Μπέλλου, της τραγουδίστριας με τη "δωρική" φωνή

Η χαρισματική Κάτια Γκουλιώνη ενσαρκώνει στη σκηνή του Μικρού Χορν μια θρυλική μορφή του πενταγράμμου, με συνοδεία ζωντανής μουσικής και σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παπαγεωργίου.

Το ανέβασμα του πρώτου θεατρικού έργου της δημοσιογράφου Σοφίας Αδαμίδου «Σωτηρία με λένε», βασισμένο στη βιογραφία της «Σωτηρία Μπέλλου» δίνει σάρκα και οστά σε μια από τις πιο αυθεντικές, ασυμβίβαστες, κυρίες του ελληνικού πενταγράμμου, την αρχόντισσα του ρεμπέτικου Σωτηρία Μπέλλου. Η δράση του έργου εκτυλίσσεται στο νοσοκομείο, λίγες μέρες πριν από τη σοβαρή επέμβαση που είχε αποτέλεσμα να χάσει τη φωνή της.

Βράδυ. Η Σωτηρία βρίσκεται στο νοσοκομείο λίγο πριν την εγχείρηση. Η ζωή της θα περάσει σαν ταινία μπροστά από τα μάτια της. Οι δικοί της άνθρωποι, η οικογένειά της, ο άντρας της, τα πάθη της. Άνθρωποι που αγάπησε και την αγάπησαν κι άλλοι που την πίκραναν ή την στήριξαν όταν πρωτοξεκίνησε. Η Σοφία Βέμπο που χωρίς να το γνωρίζει τη μύησε στο τραγούδι, Ο Βασίλης Τσιτσάνης που της άνοιξε το δρόμο, ο Παπαϊωάννου που αγάπησε βαθιά. Φτάνει μέχρι τον Ανδριόπουλο και τον Σαββόπουλο που την έφεραν πιο κοντά στις νεότερες γενιές. Αυτό το βράδυ η Σωτηρία θα «βουτήξει» σε μια ζωή που επηρεάστηκε σημαντικά από συνθήκες και γεγονότα μιας ολόκληρης εποχής.

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου έκανε τη διασκευή και τη σκηνοθεσία της παράστασης και εμπιστεύτηκε το ρόλο της λαϊκής τραγουδίστριας σε μια ηθοποιό που έχει αποδείξει το ταλέντο της στις προσωπογραφίες σπουδαίων γυναικών. Η Κάτια Γκουλιώνη με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής που ερμηνεύουν ο Αντώνης και Θοδωρής Ξηντάρης, μπαίνει στα ρούχα της λαϊκής τραγουδίστριας και χρωματίσει με την ερμηνεία της πρόσωπα και καταστάσεις που έζησε η Σωτηρία Μπέλλου. Μας συστήνει ανθρώπους που αγάπησε και την αγάπησαν, ανθρώπους που την πίκραναν, τον άντρα της, τις φυλακές και το ξύλο που την σημάδεψαν, αλλά και τους ανθρώπους που την βοήθησαν στα πρώτα της βήματα και στις δύσκολες στιγμές. Στην παράσταση, το ρόλο της νοσοκόμας ερμηνεύει η Ιωάννα Μονέδα. Τα σκηνικά και τα κοστούμια σχεδίασε ο Πάρις Μέξης και τους φωτισμούς ο Χάρης Δάλλας.

Παίζεται στο θέατρο Μικρό Χορν για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
Προπώληση εισιτηρίων από την πλατφόρμα
Viva.gr
Για επιπλέον πληροφορίες https://a-th.gr/.

TIPS

Η Σωτηρία Μπέλλου ερμηνεύτρια-σύμβολο του λαϊκού μας τραγουδιού, αυθεντική και περήφανη, είχε μια δωρικότητα στην ερμηνεία της που συγκλόνιζε ("Συννεφιασμένη Κυριακή", "Κάνε λιγάκι υπομονή"). Η αείμνηστη δημοσιογράφος-συγγραφέας Σοφία Αδαμίδου έγραψε για εκείνη στο βιβλίο της "Πότε ντόρτια, πότε εξάρες" και στο θεατρικό της έργο "Σωτηρία με λένε", αφήνοντας ένα γνήσιο αποτύπωμα της ασυμβίβαστης ψυχής της.
Το έργο πρωτοανέβηκε στην Αθήνα από το θέατρο «Στοά» (2008 και 2009), με την Λήδα Πρωτοψάλτη σε σκηνοθεσία του Θανάση Παπαγεωργίου (2008 & 2009) στο Στοά. Επίσης στο ρόλο της Μπέλλου απολαύσαμε την αείμνηστη Ντίνα Κώνστα στο ανέβασμα της σκηνοθέτριας Αθανασίας Καραγιαννοπούλου με τον τίτλο "Σωτηρία Μπέλλου - Η περιπλανώμενη ζωή μιας ρεμπέτισσας", στο Θέατρο Κάππα (2011 & 2012).
Η ταλαντούχα ηθοποιός, σκηνοθέτρια και ενδυματολόγος Κάτιας Γκουλιώνη δύο χρόνια μετά τη "συνάντησή" της με την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου στην ταινία του Άγγελου Φραντζή, ενσαρκώνει μια ακόμα μεγάλη κυρία του ελληνικού πενταγράμμου, τη Σωτηρία Μπέλλου, σε ένα έργο που "δεν ηρωοποιεί, ούτε κρίνει, δεν αγιοποιεί, ούτε δαιμονολογεί".