"Κωλόκαιρος": Ένα δυνατό ελληνικό έργο δυναμιτίζει τη σκηνή του θεάτρου "Τζένη Καρέζη"

"Κωλόκαιρος": Ένα δυνατό ελληνικό έργο δυναμιτίζει τη σκηνή του θεάτρου "Τζένη Καρέζη"

Ο Γιώργος Παλούμπης σκηνοθετεί την πολυσυζητημένη παράσταση της σεζόν, πάνω στο νέο έργο του Αντώνη Τσιοτσιόπουλου.

Σε talk of the town παράσταση αναδεικνύεται ο «Κωλόκαιρος», το δυνατό έργο που έγραψε ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος και ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του μετρ του ρεαλιστικού θεάτρου Γιώργου Παλούμπη, με ένα εξαιρετικό καστ. Οικογενειακές συγκρούσεις, μυστικά και ενοχές πλημμυρίζουν τη σκηνή του θεάτρου «Τζένη Καρέζη» σε μια ιστορία που επιφυλάσσει μεγάλες συγκινήσεις. Η δράση εκτυλίσσεται στο «Διυλιστήριο», ένα σκυλάδικο στην Ελευσίνα, όπου καταφτάνει ο Σοφοκλής, ένας εκ των δύο ιδιοκτητών, ύστερα από απουσία πέντε χρόνων, προκειμένου να παρευρεθεί στην κηδεία της μητέρας του. Από εδώ ξετυλίγεται το κουβάρι μιας συναρπαστικής ιστορίας γεμάτης εκπλήξεις και δραματικά μυστικά.

Ο σκληρός ρεαλισμός, η ωμή, αγοραία γλώσσα, οι λαϊκοί, λούμπεν χαρακτήρες, οι σκληρές καταστάσεις και το χιούμορ συναρπάζουν τους θεατές με τη γνησιότητα και την αλήθεια τους και αναδεικνύουν τον «Κωλόκαιρο» στη must-see παράσταση της σεζόν. Η σκηνοθεσία του Γιώργου Παλούμπη ακολουθεί τον σκληρό ρεαλισμό του έργου και στήνει επί σκηνής μια ζωντανή μικρογραφία του κόσμου της νύχτας, που κρύβει όχι μόνο ενοχές αλλά εξίσου την ανάγκη για αποδοχή και συγχώρεση.

Οι εξαιρετικοί ηθοποιοί, με επικεφαλής τον Στάθη Σταμουλακάτο στον ρόλο του Σοφοκλή, και οι Στέλιος Δημόπουλος, Θάνος Αλεξίου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος και Βασιλική Διαλυνά, ερμηνεύουν με πάθος τους λαϊκούς ανθρώπους του έργου, που αναμετρώνται με το παρελθόν τους και καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τις σχέσεις τους. Την εύστοχη σκηνογραφία του δευτεροκλασάτου σκυλάδικου και τα κοστούμια υπογράφει η Νατάσσα Παπαστεργίου, τη μουσική ο Κώστας Νικολόπουλος, τους φωτισμούς ο Βασίλης Κλωτσοτήρας και τον σχεδιασμό ήχου ο Ανδρέας Μιχόπουλος.

Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας©

TIPS

O Αντώνης Τσιοτσιόπουλος είναι ηθοποιός, με συμμετοχές στο θέατρο και τον κινηματογράφο (τελευταία συμμετοχή στα πολυβραβευμένα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης «Μαγνητικά πεδία» του Γιώργου Γούση, όπου συνυπέγραψε και το σενάριο), αλλά και συγγραφέας των θεατρικών έργων «Εθνικός Ελληνορώσων» και «Κωλόκαιρος», που έχουν ανεβεί σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παλούμπη. Επίσης, συνυπέγραψε με τον Γιώργο Παλούμπη τη θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος της Διδώς Σωτηρίου, «Ματωμένα χώματα», που παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Ο Γιώργος Παλούμπης είναι σκηνοθέτης με πολλές συνεργασίες στο ενεργητικό του (Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ, Θέατρο επί Κολωνώ, Συντεχνία του Γέλιου, Θέατρο Διάνα κ.ά.), και εστιάζει ιδιαίτερα στο ανέβασμα νέων ελληνικών έργων, που αντλούν τη θεματική τους από τη σύγχρονη πραγματικότητα. Το ρεαλιστικό ύφος, η αποτύπωση στη σκηνή οικείων καταστάσεων με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πιστότητα, χαρακτηρίζουν τις σκηνοθεσίες του, που έχουν το δικό του αναγνωρίσιμο ύφος.
Οι παραστάσεις σύγχρονων ελληνικών έργων γνωρίζουν μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα η υπόθεση «ελληνικό έργο» να αποτελεί την πιο hot τάση της εποχής. Από τους παλαιότερους Γιάννη Τσίρο και Βασίλη Κατσικονούρη, που βοήθησαν στην ανάπτυξη του νέου ελληνικού ρεαλιστικού θεάτρου, μέχρι τις νεότερες φωνές, όπως ο Βαγγέλης Ρωμνιός, ο Γιωργής Τσιουρής, ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, δείχνουν όλοι ότι ανταποκρίνονται επιτυχημένα στην ανάγκη των θεατών να δουν αποτυπωμένες στη σκηνή με ρεαλισμό, χωρίς ωραιοποιήσεις, τις παθογένειες της σύγχρονης Ελλάδας.