Ο "Ραφτάκος των λέξεων" επιστρέφει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ο "Ραφτάκος των λέξεων" επιστρέφει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Η μεγάλη επιτυχία της ομάδας Μικρός Νότος που μεταφέρει στη σκηνή το σύγχρονο τρυφερό παραμύθι του Αντώνη Παπαθεοδούλου για την παρηγοριά που μπορούμε να προσφέρουμε με τα λόγια και την ανάγκη για ανθρώπινη επικοινωνία, επαναλαμβάνεται τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο για λίγες παραστάσεις.

"Ο ραφτάκος των λέξεων" του Αντώνη Παπαθεοδούλου επιστρέφει για λίγες εορταστικές παραστάσεις εκεί από όπου ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος δημιούργησε μια παράσταση με ζωντανή μουσική, κίνηση, διάδραση, παντομίμα και πολλή ζεστασιά που μιλάει κατευθείαν στην καρδιά, σε θεατρική διασκευή της Τίνας Γιωτοπούλου, σκηνοθεσία του Γιώργου Τζαβάρα, πρωτότυπη μουσική του Νίκου Πλατύραχου και καλλιτεχνική επιμέλεια της Χρύσας Διαμαντοπούλου. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Νίκος Αξιώτης, Δημήτρης Γιαννής και Έλσα Λουμπαρδιά.

Από 4 Δεκεμβρίου και μέχρι 8 Ιανουαρίου θα έχουμε μια ακόμη ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την ιστορία του ράφτη που έφτιαχνε ρούχα για τους κατοίκους της μικρής πόλης όπου ζούσε. Έραβε με λέξεις, διαλέγοντας προσεκτικά τις λέξεις του για κάθε έναν κάτοικο. Έτσι,  φορώντας τα ρούχα του περνούσαν τους χειμώνες τους ζεστοί και τα καλοκαίρια πάντα δροσεροί. Ο καιρός όμως πέρασε, η πόλη μεγάλωσε κι οι κάτοικοι έγιναν βιαστικοί και ξεχασιάρηδες και ξέχασαν τον ραφτάκο. Όταν έπεσε βαρύς χειμώνας και κανένα από τα καινούρια τους ρούχα δεν μπορούσε να τους ζεστάνει, τότε θυμήθηκαν πόσο ωραία έπλεκε τις λέξεις ο ραφτάκος και βρήκαν ξανά τη ζεστασιά. Κι αυτό είναι το πιο σπουδαίο μήνυμα του έργου. Το πόσο οι ίδιες οι λέξεις μπορούν να μας ζεστάνουν, να μας δροσίσουν και να μας παρηγορήσουν ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές. Η δύναμη που έχουν οι λέξεις και η ανάγκη για την ανθρώπινη επικοινωνία είναι τα βασικά θέματα αυτής της επίκαιρης και συγκινητικής ιστορίας.

Όπως τονίζει η Χρύσα Διαμαντοπούλου, ηθοποιός - ειδικευμένη στο Θέατρο στην Εκπαίδευση, καλλιτεχνική διευθύντρια του Μικρού Νότου: «Εστιάζουμε σε παραμύθια του παππού και της γιαγιάς και, μαζί με συνεργάτες που διακρίνονται για τον επαγγελματισμό τους, σχεδιάζουμε την κάθε επιμέρους δράση, από τα σκηνικά αντικείμενα και τα κοστούμια μέχρι τις δραστηριότητες, τα παιχνίδια και τα εκπαιδευτικά εργαλεία που προτείνουμε στους δασκάλους, οι οποίοι μας εμπιστεύονται, στο χώρο του θεάτρου ή στο σχολείο».

Ο «Ραφτάκος των λέξεων» του Αντώνη Παπαθεοδούλου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

φωτό:  Τάσος Βρεττός©

TIPS

*Η Χρύσα Διαμαντοπούλου έχει δηλώσει σε συνέντευξή της στο "α" πριν από λίγους μήνες: "Το θέατρο για παιδιά δίνει στους δημιουργούς, σε εμάς δηλαδή, την τεράστια ευκαιρία μέσα από μία ιστορία με φωτεινούς χαρακτήρες να μιλήσουμε με αλήθεια και ασφάλεια για όλα αυτά που ζούμε στα σκοτάδια της καθημερινότητας. Είναι ένα ασφαλές πλαίσιο όπου μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά μαθαίνουν να βλέπουν, να αποδέχονται και να σέβονται το διαφορετικό, το άγνωστο, το μη "τέλειο". Το θέατρο για παιδιά είναι για εμάς το μέσο, μέσα από το οποίο οργανώνουμε και στοχεύουμε στη δημιουργία ενός ενεργού πολίτη και όχι παθητικού δέκτη. Το θέατρο για παιδιά με όλα τα εργαλεία που μας παρέχει το Θέατρο στην Εκπαίδευση είναι μία μεγάλη αγκαλιά συνύπαρξης και αποδοχής. Είναι ο τόπος που χωράει -χωρίς κριτική διάθεση- όλες τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις αγωνίες των παιδιών. Είναι ο τόπος που σπέρνουμε και ποτίζουμε με τον ιδρώτα μας καθημερινά προκειμένου να δώσουμε ό, τι αρμόζει σε κάθε παιδί. Το καλύτερο! Γι’ αυτό ακόμα και όταν ίσως αποτυγχάνουμε θεατρικά, η ίδια η αφετηρία, έμπνευση και πρόθεση λειτουργεί σα σωσίβιο".
*Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος δημιουργήθηκε με πολλή αγάπη, μεράκι, σκληρή εργασία και όραμα τον Αύγουστο του 2012 μέσα από την ανάγκη μου να υπάρξει ένα ασφαλές καλλιτεχνικό περιβάλλον, όπου καλλιτέχνες από διαφορετικές αφετηρίες και διαδρομές αλλά με κοινό όραμα, ήθος και αισθητική, θα υλοποιούμε παραστάσεις, δράσεις και πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα για το παιδικό, νεανικό και ενήλικο κοινό. Ο χώρος του σχολείου είναι ο κατεξοχήν ιδανικός χώρος για τις παραστάσεις μας που ενέχουν από τη γέννησή τους ένα στέρεο εκπαιδευτικό και ευρύτερα παιδαγωγικό μέρος σύμφωνα με τις αρχές του Theatre in Education. Η συνεργασία μας με τον Δάσκαλο TIE, σκηνοθέτη και συγγραφέα Chris Cooper, τα τελευταία χρόνια, είναι μία συνάντηση που άλλαξε τη ζωή μου, τον τρόπο που επιθυμώ να κάνω θέατρο, να δημιουργώ καθώς και τον τρόπο που βλέπω τα πράγματα. Μαζί με τη θεατροπαιδαγωγό Φλώρα Σπύρου, στενή συνεργάτιδα του Μικρού Νότου, που είχα την τύχη να γνωρίσω και να συνεργαστώ στο Εργαστήρι του Θεάτρου Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου το 2012 στο πλαίσιο του διετούς προγράμματος ενηλίκων με διευθύντρια την Πέγκυ Στεφανίδου, σχεδιάζουμε τους κεντρικούς άξονες γύρω από τους οποίους θα μιλήσουμε σε κάθε παράσταση και σχεδιάζουμε τα διαδραστικά μέρη που θα ενταχθούν οργανικά σε κάθε παράστασή μας.
*Οι σημαντικότεροι στόχοι μας ήταν και είναι να συμβάλλουμε στην καλλιτεχνική παιδεία του παιδικού, νεανικού και ενήλικου κοινού, να συνδέσουμε το άτομο με την κοινωνία και την κοινωνία με το άτομο, να αναπτύξουμε την κριτική σκέψη παιδιών και νέων, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση του μελλοντικού ενεργού πολίτη, να διαμορφώσουμε ενεργούς θεατές κι όχι παθητικούς δέκτες, να θέσουμε στο επίκεντρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας (με τη θεματολογία, τη δραματουργική προσέγγιση, τον διαδραστικό σχεδιασμό) τα παιδιά και τους εφήβους και τέλος να τους φέρουμε σε επαφή με την πολιτισμική ποικιλομορφία στην Τέχνη, χωρίς διακρίσεις. Όραμά μας είναι, μέσω των δράσεων πολιτισμού που υλοποιούμε με απλά, χειροποίητα υλικά, να προσθέσουμε ένα μικρό λιθαράκι στην αισθητική καλλιέργεια, την εκπαίδευση και εξοικείωση του κοινού με διαφορετικές μορφές της σύγχρονης τέχνης, έχοντας πάντα στο κέντρο της δουλειάς μας τον Άνθρωπο.