Η Παιδική Σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου στο σύμπαν του Κάρολου Ντίκενς

Η Παιδική Σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου στο σύμπαν του Κάρολου Ντίκενς

Το κλασικό αριστούργημα του Καρόλου Ντίκενς «Όλιβερ Τουίστ» μεταφέρει στο θέατρο η γνωστή δημιουργός Γιούλη Ηλιοπούλου, καθοδηγώντας σκηνοθετικά έναν 20μελή θίασο που απαρτίζουν έμπειροι ηθοποιοί αλλά και παιδιά στη σκηνή του Θεάτρου Πειραιώς 131.

Η Γιούλη Ηλιοπούλου, που έχει αφήσει το δικό της στίγμα στο χώρο του θεάτρου για παιδιά, ανανεώνει το σταθερό της ραντεβού με το κοινό για ακόμα μια χρονιά. Κάθε Κυριακή από 27 Νοεμβρίου παρουσιάζει στο Θέατρο Πειραιώς 131 μια νέα εκδοχή του «Όλιβερ Τουίστ» του Καρόλου Ντίκενς, σε δική της διασκευή και σκηνοθεσία. Το δημοφιλές κλασικό αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας βρίσκει παραλληλισμούς με το σήμερα, αναδεικνύοντας έναν νεαρό ήρωα που μεγαλώνει μέσα σε μια κοινωνία μεγάλων αντιθέσεων και επιβιώνει με μοναδικό οδηγό την πίστη, την καλοσύνη, την αθωότητα και την αλήθεια. Ο Όλιβερ γίνεται σύμβολο ελπίδας και αισιοδοξίας, που μας θυμίζει ποιες είναι οι πραγματικές αξίες στη ζωή, οι οποίες μπορούν να διατηρήσουν το παιδί που κρύβουμε μέσα μας ζωντανό.

Τα εντυπωσιακά (περιστροφικά) σκηνικά του Μιχάλη Σδούγκου και τα 80 στον αριθμό κοστούμια εποχής της Τζούλιας Μάρκο συνδυασμένα με βιντεοπροβολές 3D μας μεταφέρουν στην ατμόσφαιρα του έργου με φόντο το Λονδίνο του 19ου αιώνα. Η Γιούλη Ηλιοπούλου καθοδηγεί σκηνοθετικά έναν 20μελή θίασο. Δώδεκα καταξιωμένοι ηθοποιοί και οκτώ ταλαντούχα παιδιά-ηθοποιοί συνυπάρχουν επί σκηνής.

Το στόρι του έργου έχει ως εξής: Ο μικρός ορφανός Όλιβερ βρίσκεται σε ένα άθλιο ίδρυμα στην Αγγλία του 19ου αιώνα. Όταν τολμάει να ζητήσει λίγο παραπάνω φαγητό από τον ελάχιστο άνοστο χυλό του, τιμωρείται και διώκεται από το σκληρό και πανούργο διευθυντή του ιδρύματος. Έτσι, καταλήγει από το ορφανοτροφείο στους δρόμους του Λονδίνου, εξαθλιωμένος και νηστικός. Δεν αργεί να ενταχθεί σε μια ομάδα μικρών κακοποιών, που την εκμεταλλεύεται ο πονηρός και ανελέητος Φέγκινς. Ύστερα από την εμπλοκή του σε μια ληστεία, καταλήγει στο δικαστήριο και συνειδητοποιεί ότι θέλει μια καλύτερη και έντιμη ζωή. Με την βοήθεια ενός καλού ανθρώπου αποφασίζει να ανακαλύψει την ταυτότητα της μητέρας του.

Πληροφορίες ειδικά για την παράσταση: 2105248140, 6936323587.

Προπώληση μέσω viva.gr

Δείτε το trailer της παράστασης εδώ

TIPS

*Η Γιούλη Ηλιοπούλου καθοδηγεί σκηνοθετικά έναν 20μελή θίασο. Δώδεκα καταξιωμένοι ηθοποιοί και οκτώ ταλαντούχα παιδιά-ηθοποιοί συνυπάρχουν επί σκηνής: Απόστολος Μαλεπιτζής, Κώστας Γόνης, Νίκος Ζιάγκος, Γιάννης Χριστοφάνης, Κατερίνα Ταπέ, Γιώργος Λουρωτός, Δέσποινα Κασσιώτη, Χρήστος Γιαννακάκος, Ηλέκτρα Τσίπρα, Νίκος Παππαδάκης, Δέσποινα Χαριάτη, Γλυκερία Χασάπη, Χρύσα Νταή, Ηλέκτρα Τσίπρα, Υακίνθη Παράσχη, Αλέξανδρος Μαλτεζόπουλος. Η Κρίστελ Καπερώνη έχει επιμεληθεί τη μουσική επένδυση της παράστασης.
*Ο Κάρολος Ντίκενς (Charles John Huffam Dickens), δημοσιογράφος και συγγραφέας, γεννήθηκε στο Πόρτσμουθ της Αγγλίας στις 7 Φεβρουαρίου 1812. Έχει χαρακτηριστεί ως ο συγγραφέας των φτωχών και των ανήμπορων, καθώς υπήρξε σκληρός επικριτής τόσο των ταξικών διαιρέσεων της αγγλικής κοινωνίας του 19ου αιώνα, όσο και της επικρατούσας φτώχειας. Ευρύτερα γνωστός έγινε το 1838, όταν εκδόθηκε το μυθιστόρημά του “Όλιβερ Τουίστ”. Έγραψε πολλά σπουδαία έργα- μεταξύ των οποίων- τη “Χριστουγεννιάτικη Ιστορία”, τον “Δαβίδ Κόπερφιλντ”, την “Ιστορία δύο πόλεων” και τις “Μεγάλες προσδοκίες”, όπου προχώρησε σε μια πιο ενδελεχή προσέγγιση των κοινωνικών προβλημάτων. Σε αντίθεση με άλλους συγγραφείς, οι οποίοι ολοκλήρωναν τα μυθιστορήματά τους πριν τα εκδώσουν, ο Κάρολος Ντίκενς έγραφε το μυθιστόρημά του και το εξέδιδε συγχρόνως σε συνέχειες. Αυτή η συγγραφική πρακτική τού επέτρεπε να σφυγμομετρεί τις αντιδράσεις του κοινού, ώστε να τροποποιεί την πλοκή και την ανάπτυξη των χαρακτήρων του. Το έργο του επαινέθηκε από πολλούς ομότεχνούς τους, όπως οι Τζορτζ Γκίσινγκ, Τζορτζ Όργουελ και Λέων Τολστόι. Πέθανε στο Λονδίνο στις 9 Ιουνίου 1870.
*Τα «Χριστούγεννα του Σκρουτζ» ζωντανεύουν για 6η χρονιά (από 4/12) στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ideal από την ίδια ομάδα συντελεστών κι έναν πολυμελή θίασο του οποίου ηγείται ο Τάκης Παπαματθαίου στο ρόλο του πιο εμβληματικού φιλάργυρου ήρωα, αλλά και ο Αναστάσης Κολοβός στο ρόλο του χριστουγεννιάτικου πνεύματος που έρχεται να του δείξει το παρόν. Την παραμονή των Χριστουγέννων επισκέπτεται τον Εμπενίζερ Σκρουτζ το φάντασμα του παλιού συνεταίρου του, Τζέικομπ Μάρλει, και τον προειδοποιεί πως έχει μια τελευταία ευκαιρία να δει τη ζωή μέσα από μια πιο γενναιόδωρη ματιά. Συμπρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Τζούλια Σπυροπούλου, Σπύρος Κατηφόρης, Ιούλιος Αθανασίου, Κασσάνδρα Μπαφαλούκου, Ιάσωνας Μαλτεζόπουλος, Δανάη Καπιτσαλά, Ρένα Κουμπαρούλη, Μαρία Παπαϊωάννου και Ιωάννα Προκοπίου.