"Βόυτσεκ": Ο Σταύρος Τσακίρης σκηνοθετεί το σπουδαίο έργο του Γκέοργκ Μπύχνερ, με έναν all star θίασο

"Βόυτσεκ": Ο Σταύρος Τσακίρης σκηνοθετεί το σπουδαίο έργο του Γκέοργκ Μπύχνερ, με έναν all star θίασο

Αυτή τη σεζόν, ο καταξιωμένος σκηνοθέτης αναλαμβάνει μια παράσταση πρόκληση, ανεβάζοντας σε δκή του επεξεργασία κειμένου το έργο-σταθμός του Γκέοργκ Μπύχνερ. Μαζί του ένας all star θίασος, ο Ιωάννης Παπαζήσης, η Βασιλική Τρουφάκου, ο Αργύρης Αγγέλου, ο Ιάσων Παπαματθαίου, ο Ορφέας Παπαδόπουλος και Ηρώ ερμηνεύουν το γερμανικό έργο του 1836, που άλλαξε την ιστορία του παγκόσμιου θεάτρου.

Ο «Βόυτσεκ» βασίζεται σε ένα αληθινό περιστατικό και αφηγείται την ιστορία ενός στρατιώτη που καταδικάστηκε σε θάνατο για τη δολοφονία της αγαπημένης του, αφού πρώτα αποτέλεσε αντικείμενο ιατρικών πειραμάτων που τον οδήγησαν στην τρέλα. Το τολμηρό κοινωνικό θέμα του έργου και η κριτική στάση του απέναντι στις θρησκευτικές-ηθικές προκαταλήψεις και την επιστημονική αλαζονεία διαμόρφωσε προφητικά το παγκόσμιο σύγχρονο θέατρο και ο «Βόυτσεκ» έχει καταλήξει να θεωρείται έργο-σταθμός για τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεται ένα επώδυνο θέμα, τον εκμηδενισμό της ανθρώπινης προσωπικότητας από κάθε μορφή θεσμοθετημένης εξουσίας.

Στην παράστασή του, ο Σταύρος Τσακίρης επιχειρεί μια καινούρια διασκευή του έργου, που παίρνει τη μορφή «Θεάτρου-Δοκιμίου» και εξετάζει με ψύχραιμη ματιά τα κοινωνικά αίτια που οδηγούν στη φτώχια και στις παραβατικές συμπεριφορές, ενώ σχολιάζει τον θρησκευτικό αυταρχισμό αλλά και την αλαζονική διεκδίκηση του αλάθητου από την Επιστήμη. Η ιστορία διαδραματίζεται στον χώρο μιας σκηνής θεάτρου που μεταμορφώνεται διαρκώς, και ο θίασος των έξι ηθοποιών  παρουσιάζει μέσα από «κεφάλαια – ενότητες» την τελευταία τραγική ημέρα του Βόυτσεκ, ο οποίος με γιγαντωμένα τα υπαρξιακά του προβλήματα φτάνει στην αποτρόπαια πράξη της γυναικοκτονίας.

Σημαντικό ρόλο στην παράσταση, καθώς βρίσκονται σε συνεχή διάδραση με τους ηθοποιούς, παίζουν η μουσική του Μίνωα Μάτσα και τα flash animations του Αλέξανδρου Ψυχούλη, ο οποίος υπογράφει επίσης τα σκηνικά και τα κοστούμια, ενώ οι στίχοι των τραγουδιών είναι της Σοφίας Καψούρου.

 

Προπώληση μέσω viva

TIPS

Μοναδική στα χρονικά είναι η περίπτωση του Γερμανού Γκέοργκ Μπύχνερ, που έζησε στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα (1813-37) και κατάφερε, προτού πεθάνει σε ηλικία μόλις είκοσι τριών ετών, να παραδώσει τρία θεατρικά έργα και ένα διήγημα, που αν και ανακαλύφθηκαν αργά τον τοποθέτησαν αμέσως στο πάνθεον των σπουδαίων της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Ο Μπύχνερ ξεκίνησε να γράφει τον «Βόυτσεκ» το 1836, αλλά πέθανε από τύφο, τον Φεβρουάριο του 1837, λίγο πριν τον ολοκληρώσει. Αν και ημιτελές, πρόκειται για το γνωστότερο και πιο πολυπαιγμένο από τα δράματά του, που κατόρθωσε όχι μόνο να επιβληθεί ως «αριστούργημα του μοντέρνου θεάτρου» αλλά και να εμπνεύσει τη σύγχρονη κουλτούρα: έχει μεταφερθεί (τουλάχιστον δύο φορές) στον κινηματογράφο, έχει γίνει όπερα, ακόμη και κόμιξ. Μας έχουν παραδοθεί, μάλιστα, τέσσερις διαφορετικές, όλες ανολοκλήρωτες, εκδοχές του έργου, κάτι που δίνει στους σκηνοθέτες μεγάλα περιθώρια ανασύνθεσης και οδηγεί σε διαφορετικές κάθε φορά σκηνικές προτάσεις.
Ο Σταύρος Τσακίρης είναι σκηνοθέτης με μεγάλη σταδιοδρομία και σημαντικές συνεργασίες στην Ελλάδα (Εθνικό θέατρο, ΚΘΒΕ, τα περισσότερα από τα ΔΗΠΕΘΕ -σε αυτά της Καλαμάτας και της Κομοτηνής, μάλιστα, διετέλεσε και Καλλιτεχνικός Διευθυντής-, κ.α.), και το εξωτερικό (Κύπρος, Ισλανδία, Ινδία, ΗΠΑ, Γερμανία). Έχει σκηνοθετήσει πολλά έργα αρχαίας τραγωδίας αλλά και σύγχρονου θεάτρου, ενώ ο «Βόυτσεκ» είναι ένα έργο που τον απασχολεί και επανέρχεται σε αυτό έξι χρόνια αφότου το πρωτοανέβασε στο ΚΘΒΕ.