"Άσπρο Πάτο / Another Round": Το έργο που δίνει διέξοδο στα αδιέξοδα

"Άσπρο Πάτο / Another Round": Το έργο που δίνει διέξοδο στα αδιέξοδα

Ο Θοδωρής Αθερίδης μάς καλεί στον «Άσπρο Πάτο / Another Round» την καλύτερη και πιο παράδοξα feelgood ιστορία της σεζόν με μια πρωταγωνιστική ανδροπαρέα που δοξάζει το κέφι για ζωή και γλυκαίνει την πίκρα του αδιεξόδου με αλκοόλ στη σκηνή του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης».

Το θεατρικό ανάλογο ενός κοκτέιλ Kamikazi, που πυροδοτεί τις αισθήσεις, φτιαγμένο από την ιδιαίτερη συνταγή του Τόμας Βίντερμπεργκ μας «σερβίρει» ο Θοδωρής Αθερίδης. Ο γνωστός σκηνοθέτης δουλεύοντας μόνο με ρεαλισμό τα 35 χρόνια καριέρας στο θέατρο, στο σινεμά και στην τηλεόραση μετέφερε στο θέατρο την  μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία «Άσπρο πάτο» («Another round», 2021) του Δανού κινηματογραφιστή.

Στο έργο τέσσερις μεσήλικες φίλοι αντιμέτωποι με τα καθημερινά αδιέξοδα, προσωπικά και κοινωνικά αποφασίζουν κάτι ακραίο…τη μέθη. Η ζωή τους αλλάζει καθώς είναι διαρκώς σουρωμένοι, και στην πικράδα του υπαρξιακού αδιεξόδου που τους οδήγησε διαπιστώνουν από πρώτο χέρι αν έχει δόση αλήθειας η ισχυρισμός ενός Νορβηγού ψυχιάτρου ότι οι άνθρωποι είμαστε φτιαγμένοι να λειτουργούμε καλύτερα με ένα σταθερό ποσοστό αλκοόλ στο αίμα μας.
 

Μπροστά σ’ αυτήν την άγνωστη «αλήθεια της ζωής» που τους αποκαλύφθηκε ξαφνικά ξεκινούν να πίνουν καθημερινά διατηρώντας ένα ελαφρύ επίπεδο μέθης. Το αλκοόλ σαν τη χρυσή λύση φαίνεται ότι μπορεί να τους κάνει να πάψουν να νιώθουν σαν άντρες που αποτυγχάνουν στον κοινωνικό, προσωπικό και επαγγελματικό τους ρόλο. Ο Νίκος Ορφανός, ο Μιχάλης Ιατρόπουλος, ο Αλέξανδρος Μπαλαμώτης και ο Θάνος Γρίβας ενσαρκώνουν τους τέσσερις φίλους που δοκιμάζουν αν γλυκάνουν τη ζωή τους με λίγη ποσότητα αλκοόλ στη σκηνή του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης». Μοιράζονται τα απωθημένα, τους προβληματισμούς, τις ελπίδες, τη γλυκεία ζάλη της μέθης, κλαίνε, γελάνε, χορεύουν και γιορτάζουν τη ζωή.

Η παράσταση «Άσπρο Πάτο / Another Round» δεν αποθεώνει το αλκοόλ, αλλά δεν προσπερνά τις άσχημες πτυχές του. Αυτό που καταφέρνει είναι να αναδείξει την ομορφιά της ζωής και το πώς μπορεί να είσαι πνευματώδης χωρίς να χρειάζεσαι το ποτό. Μιλάει με τον πιο έξυπνο τρόπο για τους  ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί μέσα σε μια πεζή καθημερινότητα. Το αυστηρό πρόγραμμα, η διαρκής επανάληψη μπορεί φαινομενικά να βάζει το ρυθμό της καθημερινότητας σε τάξη, όμως εύκολα σε οδηγεί στην αδράνεια της συνήθειας.  Απονευρώνει κάθε επιθυμία για αλλαγή. Μαζί με το οινόπνευμα τι άλλο μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε έναν χώρο έμπνευσης και έλλειψης ελέγχου, όπου σμίγουν μια αίσθηση ρίσκου και οικειότητας μεταξύ των φίλων; Η παράσταση του Θοδωρή Αθερίδη μπορεί να μην δίνει τη συνταγή της ζωής, αλλά δίνει απαντήσεις σε θέματα της καθημερινότητα και δημιουργεί το αίσθημα της κάθαρσης. 

TIPS

Η ταινία «Another round» έκανε ένα σαρωτικό πέρασμα από τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία, σενάριο, α΄ αντρικός ρόλος), ακολούθησε την περασμένη άνοιξη το διεθνές Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας για το 2021, το πρώτο στη φιλμογραφία του Δανού σκηνοθέτη της ριζοσπαστικής «Οικογενειακής Γιορτής» (1998) και ενός εκ των εμπνευστών του Δόγματος '95.
Ο Θοδωρής Αθερίδης αποφάσισε να κάνει οντισιόν και να δώσει λόγο στη νέα γενιά, να δημιουργήσει την επόμενη καλλιτεχνική ομάδα. Ο Νίκος Ορφανός, ο Μιχάλης Ιατρόπουλος, ο Αλέξανδρος Μπαλαμώτης, η Άιρα Αντομαϊτύτε και ο Θάνος Γρίβας που επιλέχθηκε, μετά από ακρόαση, από τον σκηνοθέτη για τον ρόλο που υποδύθηκε ο Μαντς Μίκελσεν στην ταινία, δημιουργούν το ιδανικό καστ.
Στη μετάφραση του Αντώνη Γαλέου βασίστηκε ο Θοδωρής Αθερίδης για τη σκηνοθεσία της παράστασης «Άσπρο Πάτο / Another Round» και όπως πάντα είναι πολύ προσεκτικός στην επιλογή των συνεργατών του. Για την παράσταση του Κακογιάννη συνεργάστηκε με την Νέλλη Σφακιανάκη στα σκηνικά, τον Παντελή Μάκκα στη δημιουργία εικόνας- βίντεο, τον Άγη Παναγιώτου στα κοστούμια και τον Χρήστο Tζιόγκα στο σχεδιασμό φωτισμών.