Το μυθιστόρημα "L’Arminuta" της Donatella Di Pietrantonio έρχεται στη μεγάλη οθόνη δια χειρός Giuseppe Bonito

Το μυθιστόρημα "L’Arminuta" της Donatella Di Pietrantonio έρχεται στη μεγάλη οθόνη δια χειρός Giuseppe Bonito

Με αφορμή τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εβδομάδας Ιταλικής Γλώσσας παγκόσμίως, η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα, η Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών διοργανώνουν την προβολή της ταινίας «L'Arminuta» την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη (8.30 μ.μ.), με την παρουσία του σκηνοθέτη Giuseppe Bonito.

Μια ιστορία που μας ταξιδεύει πίσω στο 1975 και συγκεκριμένα στο ορεινό Αμπρούτσο της Ιταλίας, όπου ένα 13χρονο κορίτσι, με μια βαλίτσα στο ένα χέρι και μια τσάντα με παπούτσια στο άλλο, χτυπάει μια άγνωστη πόρτα. Έτσι γνωρίζει για πρώτη φορά την αδελφή της, Αντριάνα, και ξεδιπλώνεται η πορεία μιας έφηβης που έχασε τα πάντα μέσα σε ένα βράδυ: ένα άνετο σπίτι, τους πιο στενούς της φίλους, την άνευ όρων αγάπη των γονιών της. 

Μια νέα ζωή ξεκινάει για την «l'Arminuta» (το κορίτσι που επέστρεψε), μεταφέροντάς της από τον πλούτο στη φτώχεια, τόσο την υλική όσο και την ηθική, μια αλλαγή που την οδηγεί να αναζητήσει τη νέα της θέση στον κόσμο. Όπως λέει χαρακτηριστικά και ο σκηνοθέτης, «η Αρμινούτα έρχεται αντιμέτωπη με έναν από τους βαθύτερους φόβους κάθε ατόμου: να χάσει τους ανθρώπους από τους οποίους εξαρτάται η ευτυχία του, και είναι επίσης η ιστορία της σύγκρουσης ανάμεσα στο πεπρωμένο και τη θέληση του ανθρώπου».

Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Donatella Di Pietrantonio που κυκλοφόρησε το 2017 και γνώρισε μεγάλη επιτυχία λόγω της πρωτότυπης οπτικής και της εκφραστικής έντασης με την οποία η συγγραφέας μιλά για την πατρίδα της, ενώ παράλληλα εστιάζει στο θέμα της μητρότητας, της γονικής ευθύνης, της οικογενειακής φροντίδας και της εγκατάλειψης με ισορροπημένη δραματικότητα και γλαφυρή αφήγηση. 

Μεταξύ άλλων, στο έργο πρωταγωνιστούν οι Sofia Fiore, Carlotta De Leonardis, Vanessa Scalera και Fabrizio Ferracane.

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο για όλους.

TIPS

Το «L'Arminuta» πρόκειται για την τρίτη ταινία του Bonito. Ο Ιταλός σκηνοθέτης έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο με το φιλμ «Pulce non c'è», το οποίο κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρώμης, στο τμήμα «Alice nella Città».
Η επιλογή των Vanessa Scalera και Elena Lietti για τους ρόλους των δύο πρωταγωνιστριών έγινε μετά από έρευνα του σκηνοθέτη στο χωριό Αμπρούτσο, όπου πέρασαν από οντισιόν πάνω από 3.000 υποψήφιες.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Donatella Di Pietrantonio κάνει αναφορά στην πατρίδα της μέσα από τα βιβλία της: το πρώτο της συγγραφικό έργο με τίτλο «My mother is a river» αφηγείται τη συγκινητική σχέση μιας μάνας με την κόρη της, με φόντο το μικρό χωριό Αμπρούτσο.