"Τα όρια": Ο Κώστας Νταλιάνης σκηνοθετεί την Εβίτα Παπασπύρου σε ένα μονόλογο-πρόκληση

"Τα όρια": Ο Κώστας Νταλιάνης σκηνοθετεί την Εβίτα Παπασπύρου σε ένα μονόλογο-πρόκληση

Στο θέατρο Μοντέρνοι Καιροί παρουσιάζεται το σύγχρονο ρουμανικό έργο των Μιχαέλα Μιχαΐλοβ και Ράντου Απόστολ που μιλάει για τα κακώς κείμενα του εκπαιδευτικού συστήματος, το bullying και την σεξουαλική παρενόχληση.

«Οι μεγάλες αποφάσεις για την ανθρωπότητα βρίσκονται στα χέρια και στις καρδιές των παιδιών του μέλλοντος». Ένα σύγχρονο ρουμάνικο έργο επέλεξε ο Θίασος Μοντέρνοι Καιροί για να ξεκινήσει τη νέα σεζόν στον ομώνυμο νέο του χώρο που άνοιξε μόλις πέρυσι τις πόρτες του. Ο λόγος για τα “Όρια” των Μιχαέλα Μιχαΐλοβ και Ράντου Απόστολ που σκηνοθετεί ο Κώστας Νταλιάνης, με την Εβίτα Παπασπύρου να επιδίδεται σε ένα ερμηνευτικό στοίχημα πολλών και διαφορετικών ρόλων, ενώ οι δυό τους από κοινού υπογράφουν τη δραματουργική επεξεργασία.

Ξεκινώντας από ένα πραγματικό περιστατικό κακοποίησης και σεξουαλικής παρενόχλησης που συνέβη σε ένα σχολείο της Ρουμανίας με στόχο ένα υπέρβαρο κορίτσι, το τολμηρό και επίκαιρο έργο διεισδύει στα καυτά ζητήματα της παιδείας και της εκπαίδευσης με θάρρος και καυστικό χιούμορ, φωτίζοντας τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα και θέτοντας παράλληλα καίρια ερωτήματα. Μια ακτινογραφία του σχολικού περιβάλλοντος, μέσω της οποίας διακρίνουμε έναν δυσλειτουργικό οργανισμό που εγκλωβίζει μέσα στα γρανάζια του τους δασκάλους και τους καθηγητές, όπως θα δούμε μέσα από το περιστατικό. Μια καθηγήτρια υπερασπίζεται την μαθήτρια και στην προσπάθειά της πέφτει εξίσου θύμα κακοποίησης.

Σημαντικό στοιχείο του έργου είναι ότι αντλεί από τις απόψεις και τα σχόλια σπουδαίων εκπαιδευτικών από όλον τον κόσμο, ενώ σε συνδυασμό με το καταλυτικό του χιούμορ, φωτίζει με ενδιαφέρον τα κακώς κείμενα του εκπαιδευτικού συστήματος και τις συγκρούσεις ανάμεσα σε  μαθητές-γονείς-δασκάλους-κράτος.

Όλα αυτά τα θέματα και οι απόψεις θίγονται μέσα από τον ερμηνευτικό μαραθώνιο της Εβίτας Παπασπύρου κατά τον οποίο υποδύεται μια ολόκληρη σειρά από διαφορετικά πρόσωπα, τα οποία συγκρούονται και αντιπαρατίθενται γύρω από την Παιδεία και την Εκπαίδευση επί σκηνής.

Το έργο είναι ενταγμένο σε ένα διετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Educational Limits, Creative theatrical communities» και ανεβαίνει ταυτόχρονα σε τρεις χώρες, στη Ρουμανία, στην Πορτογαλία και στην Ελλάδα. Η ελληνική παράσταση θα παιχτεί το φθινόπωρο του 2023 στη Ρουμανία, ενώ η ρουμάνικη παράσταση θα παρουσιαστεί στο θέατρο Μοντέρνοι Καιροί, στις 17 και 18 Νοεμβρίου.

Προπώληση μέσω ticketservices.gr

TIPS

Η μετάφραση είναι της Τίνας Γιαννούλη, τα σκηνικά του Αντώνη Χαλκιά, τα κοστούμια της Αίσα Ντίρι και οι φωτογραφίες του Φώτη Πλέγα. Την μουσική επιμέλεια και τους φωτισμούς υπογράφει ο σκηνοθέτης. Τη σκηνοθετική επιμέλεια του κινηματογραφημένου υλικού έχει κάνει ο Κώστας Σταματόπουλος. Ακούγονται οι ηθοποιοί: Βασίλης Γεωργοσόπουλος, Κώστας Νταλιάνης, Κατερίνα Κοντογούρη, Ειρήνη Δρακουλέλη.
Το Θέατρο Μοντέρνοι Καιροί ιδρύθηκε το 1980 θέλοντας να εκφράσει μια διαφορετική πρόταση πάνω στα θεατρικά πράγματα. Λειτούργησε αδιάλειπτα έως το 1988, παρουσιάζοντας πλειάδα παραστάσεων στο δικό του χώρο στους Αμπελόκηπους, σε πανελλαδική περιοδεία αλλά και στο εξωτερικό. Το 1984 εκπροσώπησε επίσημα την Ελλάδα στο Θεατρικό Φεστιβάλ της Βόννης “Eurotheater Tage”. Οι Μοντέρνοι Καιροί έκλεισαν τον πρώτο κύκλο της δραστηριότητάς τους το 1988, καθώς τα στελέχη του ακολούθησαν αυτόνομες καλλιτεχνικές πορείες. Το 2006, δύο παλιά στελέχη, η Εβίτα Παπασπύρου και ο Κώστας Νταλιάνης ξανάσμιξαν καλλιτεχνικά, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με νέους, ταλαντούχους ηθοποιούς και άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες και αποφάσισαν να επανιδρύσουν το Θέατρο Μοντέρνοι Καιροί, για ένα δεύτερο κύκλο καλλιτεχνικής παρουσίας. Μέσα από την Ανώτερη Δραματική Σχολή "Μοντέρνοι Καιροί" συνεχίζουν να "τροφοδοτούν" τον θίασο τους με απόφοιτους ηθοποιούς και να ερευνούν γύρω από την τέχνη του ηθοποιού, αλλά και γύρω από την παγκόσμια δραματουργία. Η Σχολή ενώνεται με τον καλλιτεχνικό οργανισμό με κοινό όραμα, κοινούς στόχους και κοινή καλλιτεχνική κατεύθυνση. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι δυο καλλιτέχνες δουλεύουν πάνω σε μια πλατιά γκάμα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου και τα έργα που επιλέγουν να ανεβάσουν απεικονίζουν τις αντιθέσεις της εποχής μας.
Από το 2021 οι Μοντέρνοι Καιροί στεγάζονται σε έναν ολοκαίνουργιο χώρο, στο Θέατρο Μοντέρνοι Καιροί στο Γκάζι, λίγα μέτρα από τον σταθμό του μετρό. Πρόκειται για ένα σύγχρονο θέατρο 100 θέσεων.