"Τα μάτια τέσσερα": Το σπουδαίο έργο του Γιάννη Τσίρου σκηνοθετεί ο Γιώργος Πυρπασόπουλος

"Τα μάτια τέσσερα": Το σπουδαίο έργο του Γιάννη Τσίρου σκηνοθετεί ο Γιώργος Πυρπασόπουλος

Το έργο του Γιάννη Τσίρου «Τα μάτια τέσσερα», που τιμήθηκε με το Βραβείο Δραματουργίας Καρόλου Κουν (2010), επέλεξε ο ηθοποιός Γιώργος Πυρπασόπουλος για το σκηνοθετικό του ντεμπούτο. Πρόκειται για μία δυνατή ιστορία που ξεγυμνώνει τις τέσσερις εξουσίες, μέσα από την ιστορία μιας κοπέλας που έρχεται αντιμέτωπη με ολόκληρο τον κρατικό, μιντιακό και δικαστικό μηχανισμό, εξαιτίας μιας μικροκλοπής που διέπραξε. Στην παράσταση που θα παρουσιαστεί στο θέατρο Ιλίσια-Βολανάκη πρωταγωνιστεί μια δυνατή ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών.

Ο καταξιωμένος ηθοποιός βλέπει μέσα από μια νέα ματιά το έργο που γράφτηκε το 2007 και αποτελεί στην ουσία μια σπουδή στις αδικίες Αρχών και του Νόμου που καταδικάζουν τον κοινωνικά αδύναμο στη μοίρα του, μέσα σε μια κοινωνία που αγγίζει τα όρια του παραλογισμού. Πρωταγωνίστρια είναι η νεαρή Άννα, που συλλαμβάνεται για την κλοπή ενός κραγιόν και αντιμετωπίζει τη βαριά κατηγορία της αντίστασης κατά της αρχής - και ενώ ο παππούς της κάνει ό,τι μπορεί για να τη βοηθήσει, απέναντί τους θα σταθούν άκαμπτοι και αποστασιοποιημένοι μία αστυνομικός, ένας βουλευτής, ένας δικαστής, ένας δημοσιογράφος, επιβεβαιώνοντας την αδυναμία τους ή και την απροθυμία τους να συνδράμουν ουσιαστικά στην υπόθεση.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι καταξιωμένοι Μαρία Κατσανδρή και Χρήστος Σαπουντζής καθώς και οι ανερχόμενοι και πολλά υποσχόμενοι Πανάγος Ιωακείμ και η Ναταλία Σουίφτ στο ρόλο της Άννας. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Άννα Ζούλια και τους φωτισμούς η Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου.

Η πρεμιέρα στο θεάτρο Ιλίσια-Βολανάκη προγραμματίζεται για τις 22 Οκτωβρίου 2022.

Δείτε εδώ το τρέιλερ της παράστασης.

Προπώληση μέσω viva

TIPS

Ο Γιάννης Τσίρος αποτελεί έναν από τους κυριότερους εκφραστές του νεοελληνικού ρεαλιστικού θεάτρου. Μας συστήθηκε το 1996 με τα «Αξύριστα πηγούνια» και έκτοτε δεν έχει σταματήσει να εκθέτει ενώπιόν μας τις πληγές της σύγχρονης Ελλάδας, την πατριαρχική και φαλλοκρατική κοινωνία, τις κοινωνικές αδικίες, τη γυναικεία εκμετάλλευση μέσα από έργα όπως «Τα μάτια τέσσερα», ο «Άγριος σπόρος», η «Αόρατη Όλγα», κ.ά.
Ο συγγραφέας έχει πει για τα «Μάτια τέσσερα»: «Ο νόμος είναι ίσος για όλους. Οι άνθρωποι, όμως, δεν είναι ίσοι. Οι κοινωνικά αδύναμοι παραβάτες είναι πιο ένοχοι. Ειδικά αν κάποιος βαρύνεται και με την κατηγορία για αντίσταση κατά της Αρχής, ο νόμος εξαντλεί επάνω του και το τελευταίο του γράμμα. Το μυρμήγκι δικάζεται σαν ελέφαντας. Και τιμωρείται παραδειγματικά. Οι αδύναμοι παραβάτες εξαλείφονται, οι δυνατοί επιβιώνουν. Και ιδανικός τόπος αναπαραγωγής τους είναι η αδιάφορη κοινωνία».
Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος είναι καταξιωμένος ηθοποιός με παρουσία στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, με σπουδές υποκριτικής στην Αθήνα και στην Βασιλική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών του Λονδίνου. Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως ο Τάκης Τζαμαργιάς, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο Κώστας Γάκης, ο Θοδωρής Αθερίδης, η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, ο Πάνος Κούτρας, κ.ά.