"Καλιγούλας": Κωμική περφόρμανς με αφορμή την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του Ρωμαίου αυτοκράτορα σε διασκευή του Τσέζαρις Γκραουζίνις

"Καλιγούλας": Κωμική περφόρμανς με αφορμή την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του Ρωμαίου αυτοκράτορα σε διασκευή του Τσέζαρις Γκραουζίνις

Οραματιστής του θεάτρου ο Τσέζαρις Γκραουζίνις δίνει τη δική του εκδοχή βασισμένος στον «Καλιγούλα» του Αλμπέρ Καμύ, σε μια φιλοσοφική stand up κωμωδία που σταδιακά μετατρέπεται σε πολιτικό θρίλερ.

Αυτή κι αν είναι σκηνοθετική πρόταση πάνω στον «Καλιγούλα»! Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις, σκηνοθέτης πολλών επιτυχιών που διακρίνεται για την τόλμη και την ανανεωτική του συνέπεια, παρουσιάζει στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη», από τις 14 Οκτωβρίου, μια κωμική περφόρμανς που, με αφορμή την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του Ρωμαίου αυτοκράτορα Καλιγούλα, αποδομεί σαρκαστικά την εξουσία, την «πολιτική», τη θρησκεία, τον ερωτισμό και την τέχνη. 

Ο Καλιγούλας γιος της Αγριππίνας και του Γερμανικού, νέος ακόμα, προστατευόμενος του αυτοκράτορα Τιβέριου, φανέρωσε τα χαρακτηριστικά που πλάθουν τους τυράννους επιστρέφοντας αλλαγμένος στη Ρώμη μετά το θάνατο της αγαπημένης του αδελφής Δρουσίλας. Στην προσπάθειά του να δώσει απαντήσεις στα υπαρξιακά του ζητήματα, ακροβατεί στα όρια της τρέλας και βουτά τη Ρώμη στο αίμα. Εξαπέλυσε απάνθρωπες διώξεις και δολοφονίες, με πλαστές κατηγορίες, όποιου υποπτευόταν, ακόμα και των στενών συμβούλων του. Δολοφονείται σε ηλικία μόλις 28 ετών και μένει στην ιστορία για την αγριότητα και τη φαυλότητά του.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης για να αποτυπώσει επί σκηνής τη δραματική πορεία του Καλιγούλα προς το θάνατο στήνει μια φιλοσοφική stand up κωμωδία που σταδιακά μετατρέπεται σε πολιτικό θρίλερ, προτείνει στους θεατές νέους, αναπάντεχους κώδικες επικοινωνίας με τη θεατρική πράξη. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Ελένη Γεωργακοπούλου, Φάνης Δίπλας, Αλέξανδρος Κουκιάς και Αλέξανδρος Τσίτσος. Το σκηνικό και τα κοστούμια είναι του Κέννυ ΜακΛέλλαν, η πρωτότυπη μουσική του Χάρη Πεγιάζη και οι φωτισμοί της Ευσταθίας Δρακονταειδή.


Η προπώληση έχει ξεκινήσει με ειδική προσφορά € 8 έως τις 10 Οκτωβρίου. Εξασφαλίστε τα εισιτήριά σας εδώ.


Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης - Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής - ΕΣΠΑ 2014-2020.

TIPS

Ο «Καλιγούλας» του Αλμπέρ Καμύ, ένα έργο που άρχισε να γράφεται το 1938 και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 1944. Με αφετηρία και πλαίσιο το βίο του Ρωμαίου αυτοκράτορα, υπερβαίνει το ιστορικό πρόσωπο και αναδεικνύει την κοινωνία στη δίνη του παραλογισμού, της τρέλας που του γεννά το αίσθημα του ανέφικτου και η απουσία της ευτυχίας. Ο ίδιος Καμύ εντάσσει τον «Καλιγούλα» στον «Κύκλο του Παραλόγου», στον οποίο ανήκουν «Ο Ξένος» (1942) και το δοκίμιο «Ο μύθος του Σισύφου» (1942).
Σύμφωνα με τον Καμύ: «Όχι, ο Καλιγούλας δεν πέθανε. Είναι εδώ κι εκεί. Είναι στον καθένα από σας. Αν σας είχε δοθεί η εξουσία, αν είχατε καρδιά, αν αγαπούσατε τη ζωή, θα τον βλέπατε να λυσσομανά, αυτό το τέρας ή αυτόν τον άγγελο που κουβαλάτε μέσα σας».
Η παράσταση που σκηνοθέτησε ο Τσέζαρις Γκραουζίνις αφού ολοκλήρωσε με επιτυχία τον κύκλο των παραστάσεων του στο θέατρο Λιθογραφείον στην Πάτρα, ανεβαίνει από 14 Οκτωβρίου έως 27 Νοεμβρίου στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη». Προσφέρεται για φιλοσοφικό και κοινωνικό στοχασμό και παρουσιάζει μεγάλο δραματουργικό ενδιαφέρον.