Το "Όνειρο ενός γελοίου" κλείνει την καλοκαιρινή του περιοδεία με τρεις παραστάσεις στην Αττική

Το "Όνειρο ενός γελοίου" κλείνει την καλοκαιρινή του περιοδεία με τρεις παραστάσεις στην Αττική

Έχετε λίγες ακόμη ευκαιρίες για να δείτε την αριστουργηματική παράσταση της Έφης Μπίρμπα και του Άρη Σερβετάλη πάνω στο αφήγημα του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι.

Ξεκινώντας από το Θέατρο Βράχων στις αρχές του καλοκαιριού, η παράσταση που συνδημιούργησαν η Έφη Μπίρμπα και ο Άρης Σερβετάλης κέρδισε ένα δύσκολο στοίχημα. Η απόλυτη επιτυχία της όπου κι αν παρουσιάστηκε, εντός και εκτός Αττικής, και η προσθήκη επιπλέον παραστάσεων απέδειξαν ότι δεν υπάρχουν στεγανά όσον αφορά τις θερινές παραστάσεις.

Πρόκειται για ένα προσωπικό στοίχημα, στο οποίο η Έφη Μπίρμπα υπογράφει τη σκηνοθεσία, την εικαστική εγκατάσταση και το σχεδιασμό των κοστουμιών και ο Άρης Σερβετάλης ερμηνεύει τη νουβέλα του σπουδαίου Ρώσου συγγραφέα. Ήρωάς της είναι ένας άνδρας, ο «γελοίος», που έχοντας απορριφθεί από το σύνολο, διακατέχεται από μια θλίψη που τον οδηγεί σε μια φανταστική αυτοκτονία˙ έως ότου, ένα όνειρο και μια συνάντηση με ένα κοριτσάκι θα ξυπνήσουν τη δύναμη του πνεύματός του.

Πρόκειται για ένα πρόσωπο που εκφράζει αμέτρητους ανθρώπους, σε όλες τις εποχές κι όλους τους τόπους, κι αυτό το καθιστά οικουμενικό και διαχρονικό. Ο Ντοστογιέφσκι δεν δίνει απαντήσεις, τις σκιαγραφεί όμως με τον τρόπο του και καταθέτει το δικό του φιλοσοφικό αποτύπωμα με ένα κείμενο που αγγίζει συλλογικές πληγές, αντιλαμβάνεται τη ζωή ως αντανάκλαση κι εκστομίζει μηνύματα για τη λύτρωση της ανθρωπότητας. 

Η σκηνοθέτρια και εικαστικός Έφη Μπίρμπα δημιούργησε μία άκρως ατμοσφαιρική παράσταση με εντυπωσιακή σκηνογραφία, «βουτώντας» τον ντοστογιεφσκικό αντι-ήρωα σε μια λίμνη νερού γεμάτη αντανακλάσεις από μνήμες. Παίζοντας με το φως και το σκοτάδι, χάρη στους φωτισμούς που έχει σχεδιάσει ο Γιώργος Καρβέλας, και με υπόκρουση τη σύνθεση του Vangelino Currentzis που ενισχύει τη συναισθηματική απήχηση, η Μπίρμπα χαρίζει στην αφήγηση μια υπνωτιστική δύναμη και διαποτίζει το έργο με πνευματικότητα. Ο Άρης Σερβετάλης από την πλευρά του καταλήγει σε μία ακόμη σπουδαία ερμηνεία, επιδεικνύοντας ευελιξία, εκφραστικότητα και αμεσότητα, και κάνει απολύτως δικό του το πυκνών νοημάτων κείμενο. Το σκηνικό αποτέλεσμα δεν φέρνει μόνο συγκίνηση, αλλά και λειτουργεί αφυπνιστικά, αποδεικνύοντας πως η τέχνη μπορεί να απευθυνθεί σε όλους.

Οι τρεις τελευταίες παραστάσεις στην Αθήνα θα δοθούν την Τρίτη 13/9 στο θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη, την Τετάρτη 14/9 στο  Θέατρο Βράχων στο Βύρωνα, και τη Δευτέρα 19/9 στο Θέατρο Νταμάρι «Αλίκη Βουγιουκλάκη» στα Βριλήσσια.

Προπώληση μέσω viva.gr

Πάρτε μία πρώτη γεύση από τα teaser trailer της παράστασης εδώ & εδώ.

TIPS

Ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι έγραψε το «Όνειρο ενός γελοίου» το 1877, τέσσερα χρόνια πριν πεθάνει, συμπυκνώνοντας τη φιλοσοφία του για τη ζωή. Πρόκειται για μια ιδιότυπη ιλαροτραγωδία, ένα φανταστικό αφήγημα που εστιάζει σε έναν άνθρωπο αλλά ταυτόχρονα, με κάποιον τρόπο, μας ξεναγεί στην ιστορία της ίδιας της ανθρωπότητας, από την προπτωτική κατάσταση της αθωότητας στον απόλυτο εξευτελισμό της ανθρώπινης φύσης.
Η Έφη Μπίρμπα έχει υπογράψει πολλές δουλειές στο θέατρο ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος, αλλά εξίσου εικαστική είναι και η προσέγγισή της ως σκηνοθέτρια. Με ερμηνευτή τον Άρη Σερβετάλη έχουν υπογράψει πέντε παραστάσεις, ξεκινώντας το 2015, επίσης με Ντοστογιέφσκι («Ο σωσίας»), και ακολούθησαν συνθέσεις εμπνευσμένες από τον Σαίξπηρ («Ριχάρδος Β΄»), τον Θερβάντες («Δον Κιχώτης») και τον Ευθύμη Φιλίππου («Τα ωραία χέρια μας»).
Οι δύο ερμηνευτές δήλωσαν για το «Όνειρο ενός γελοίου»: Διαβάζοντας το κείμενο του Ντοστογιέφσκι νιώσαμε σαν να μίλησε κάποιος για εμάς, πριν από διακόσια χρόνια, για τον σύγχρονο άνθρωπο και την πραγματικότητά του, όταν συναντήθηκε με κάτι μεγαλύτερο από τον ίδιο. Το να συναντηθείς με κάτι μεγαλύτερο είναι δώρο που μπορεί να θελήσει να το πάρεις - ή όχι, αν έχεις μάθει να κοιμίζεις τη σχέση σου με τη ζωή. Η ζωή είναι αυτή που σε φέρνει μπροστά στη συνάντηση με κάτι μεγαλύτερο.