"Αντιγόνη": Η διαχρονική τραγωδία του Σοφοκλή έρχεται σε μια πολυαναμενόμενη παράσταση με all-star διανομή

"Αντιγόνη": Η διαχρονική τραγωδία του Σοφοκλή έρχεται σε μια πολυαναμενόμενη παράσταση με all-star διανομή

Ο Βασίλης Μπισμπίκης, η Έλλη Τρίγγου, η Δανάη Μιχαλάκη, ο Γιώργος Παπαγεωργίου και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης πρωταγωνιστούν στο σύγχρονο ανέβασμα του έργου, που προτείνει ο Τσέζαρις Γκραουζίνις.

Πρόκειται για την πιο πολυπαιγμένη και αγαπημένη του κοινού τραγωδία του αρχαίου δράματος, και όχι άδικα. Στην «Αντιγόνη», ο Σοφοκλής δραματοποιεί με μοναδική ένταση τη σύγκρουση μεταξύ μεταξύ των άγραφων, ηθικών νόμων με τους νόμους της κρατικής εξουσίας, μέσα από την ιστορία της Αντιγόνης, που παρακούοντας την εντολή του βασιλιά της Θήβας, Κρέοντα, προχωράει στην ταφή του νεκρού αδερφού της. Το μήνυμα του έργου υπαγορεύει την ανάγκη ηθικής συνείδησης στους νόμους που διέπουν μια Πολιτεία και γι’ αυτό έχει κάτι να πει σε κάθε εποχή. Κάθε νέο ανέβασμα αποτελεί μια πρόταση ανάγνωσης για να αναδειχθούν τα μηνύματα και οι χαρακτήρες του, γι’ αυτό και η παράσταση του Τσέζαρις Γκραουζίνις αναμένεται να είναι ιδαιτέρως ενδιαφέρουσα. 

Ο Λιθουανός σκηνοθέτης προτείνει μια σύγχρονη, επίκαιρη και δυναμική μεταφορά της τραγωδίας, για την οποία έχει εμπιστευτεί ένα πραγματικά εκλεκτό κάστ. Τους βασικούς ρόλους του Κρέοντα και της Αντιγόνης, στα πρόσωπα των οποίων δραματοποιείται η κυρίαρχη σύγκρουση, θα ερμηνεύσουν ο Βασίλης Μπισμπίκης και η Έλλη Τρίγγου, και τους υπόλοιπους ρόλους η Δανάη Μιχαλάκη (Ισμήνη), ο Γιώργος Παπαγεωργίου (Άγγελος), ο Χρήστος Σαπουντζή (Τειρεσίας), ο Κώστας Κορωναίος (Φύλακας), ο Στρατής Χατζησταματίου (Αίμονας), η Μαρίνα Αργυρίδου (Ευριδίκη), ενώ ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης θα είναι ο Κορυφαίος του Χορού, τον οποίο συναποτελούν οι Έντγκεν Λάμε, Γιάννης Μαστρογιάννης και Περικλής Σιούντας.

Η δράση του έργου ξεκινάει την επόμενη της εμφύλιας διαμάχης στη Θήβα, όπου μονομάχησαν για την εξουσία, και σκοτώθηκαν αμφότεροι, οι δύο αδερφοί, Πολυνείκης και Ετεοκλής. Νέος ηγεμόνας της πόλης ορίζεται ο Κρέοντας, που προκειμένου να εδραιώσει την εξουσία του απαγορεύει την ταφή του Πολυνείκη, καθώς ήταν αυτός που επιτέθηκε στη Θήβα, και ανακοινώνει ότι θα τιμωρηθεί με θάνατο όποιον παραβεί την εντολή. Η νεαρή Αντιγόνη, όμως, αποφασίζει να κηδέψει τον αγαπημένο της αδερφό ενάντια στην κρατική διαταγή, με μια γιορτή ανυπακοής που τη φωτίζει ο ενθουσιασμός της αντίστασης στον πολιτικό πραγματισμό της τυραννίας. 

Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Φρύνιχος στους Δελφούς στις 15 Ιουλίου και θα ακολουθήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ θα παιχτεί και στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 5 και 6 Αυγούστου. Η μετάφραση είναι του Γιώργου Μπλάνα, η σκηνογραφία και ενδυματολογία του Κένι ΜακΛέλαν, η μουσική σύνθεση του Δημήτρη Θεοχάρη, η χορογραφία του Έντγκεν Λάμε και οι φωτισμοί του Αλέκου Γιάνναρου. Δείτε το promo video της παράστασης εδώ.

TIPS

Ο Τσέζαρις Γκρουζίνις έχει μεγάλη θητεία στο ελληνικό θέατρο και έχει αποδειχτεί αγαπημένος του κοινού. Η πρώτη του παράσταση στην Ελλάδα ήταν το 2006, όταν σκηνοθέτησε στο θέατρο Πορεία με Έλληνες ηθοποιούς το «Δάφνις και Χλόη: ταξίδι αναψυχής», που τιμήθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας «Κάρολος Κουν 2007». Έκτοτε επέστρεψε κι άλλες φορές, ενώ από το 2010 έχει πολιτογραφηθεί «Έλληνας», καθώς ζει μόνιμα στη χώρα και έχει υπογράψει δεκάδες παραστάσεις, πάντα με Έλληνες συντελεστές. Ο «Οιδίποδας Τύραννος», που παρουσίασε μόνο με άνδρες ηθοποιούς, οι «Επτά επί Θήβας» στο ΚΘΒΕ, ο «Ιώβ» με τον Θανάση Τσαλταμπάση, οι «Δούλες» με ανδρική διανομή στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, είναι μερικές από τις παραστάσεις του που θυμόμαστε έντονα.
Η Έλλη Τρίγγου είναι μία από τις πλέον ανερχόμενες ηθοποιούς της νεότερης γενιάς, που καταγράφει αξιοσημείωτη διαδρομή. Έκλεψε τις εντυπώσεις στη μοναδική παράσταση «Στέλλα, κοιμήσου» του Γιάννη Οικονομίδη στο Εθνικό, έχει συνεργαστεί επίσης με τον Γιάννη Κακλέα, ενώ έχει συμμετάσχει και στον τρίτο κύκλο της βρετανικής σειράς «The Durrells». Η«Αντιγόνη» σηματοδοτεί την πρώτη της ερμηνεία σε αρχαίο δράμα και εμφάνιση στο Αρχαίο Θεάτρο της Επιδαύρου.
Ο Βασίλης Μπισμπίκης, ψυχή του θεάτρου Cartel, όπου τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει παράστασεις ιδιαίτερης ρεαλιστικής δυναμικής, που σημείωσαν συντριπτική επιτυχία («Άνθρωποι και ποντίκια», «Τα κόκκινα φανάρια», «Άρης»), αναμετράται για πρώτη φορά με τον ρόλο του Κρέοντα. Η πρώτη του εμφάνιση σε αρχαίο δράμα και στην Επίδαυρο ήταν το 2008, όταν ερμήνευσε τον Απόλλωνα στον «Ορέστη» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του Σλόμπονταν Ούνκοβσκι.