5+2 iconic μητέρες της μικρής οθόνης

Γιορτή της Μητέρας με επτά γυναικείους χαρακτήρες της τηλεόρασης που έδωσαν τη δική τους αξέχαστη πινελιά στον ρόλο της μητέρας.

Αrrested Developement Αrrested Developement

Λουσίλ Μπλουθ, "Arrested Development”

Έχοντας κερδίσει μια θέση στις λίστες των καλύτερων σειρών όλων των εποχών, το "Arrested Development” του Μίτσελ Χέργουιτς χάρισε στο παγκόσμιο τηλεοπτικό κοινό μια από τις πιο ιδιόρρυθμες τηλεοπτικές μητέρες του 21ου αιώνα. Το πολιτισμικό αποτύπωμα της κορυφαίας κωμωδίας καταστάσεων δε θα ήταν το ίδιο χωρίς την σπουδαία Τζέσικα Γουόλτερ στον ρόλο της Λουσίλ Μπλούθ, την ακούραστα επικριτική, χειριστική μητέρα της δυσλειτουργικής πρωταγωνιστικής οικογένειας. Η Λουσίλ είναι σχεδόν μόνιμα πιωμένη και εντυπωσιακά σκληρή με τα παιδιά της, ειδικότερα με τον μικρότερο γιό της, μια μητέρα που δεν έχει να προσφέρει την μητρική τρυφερότητα που (κακώς) θεωρείται δεδομένη. Ένας ανατρεπτικός και απόλυτα κωμικός γυναικείος χαρακτήρας που θεωρείται από πολλούς το highlight της σειράς.

Schitt's Creek
Schitt's Creek

Mόιρα Ρόουζ, "Schitt’s Creek”

Όλοι θυμόμαστε την Κάθριν Ο’ Χάρα ως την overwhelmed, πανικόβλητη μαμά του Κέβιν στο "Μόνος στο Σπίτι", έναν χαρακτήρα που σημάδεψε την καριέρα της και την κινηματογραφική χρονιά του 1990. Δεκαετίες αργότερα, η Καναδή ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην πολυβραβευμένη κωμική σειρά των Νταν και Γιουτζίν Λέβι, "Schitt’s Creek" (2015-2020), ως Μόιρα Ρόουζ. Ένας ρόλος γραμμένος ειδικά για εκείνη, η Μόιρα είναι μια ξεπεσμένη, πλην φαντασμένη, ηθοποιός και η μητέρα της πάμπλουτης οικογένειας Ρόουζ, οι οποίοι χάνουν την περιουσία και το σπίτι τους, μετακομίζουν σε μια μίζερη κωμόπολη. Όλοι δυσκολεύονται να προσαρμοστούν, όμως η Μόιρα, η οποία λατρεύει τις τσάντες και της περούκες της σαν (ίσως και πιο πολύ από τα) παιδιά της, είναι η πιο εξωφρενικά παράταιρη φιγούρα της σειράς, βομβαρδίζοντας μας με εξαιρετικά κωμικές ατάκες, σερβιρισμένες με την αξέχαστη προφορά της χαρισματικής ηθοποιού.

Sex Education
Sex Education

Τζιν Μίλμπερν, "Sex Education”

Δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα η Τζιν Μίλμπερν, η τέρμα στυλάτη και ακομπλεξάριστη σεξολόγος του "Sex Education", υποδυόμενη από την Τζίλιαν Άντερσον – ένα όνομα συνώνυμο του "iconic". Η Τζιν είναι η μητέρα του πρωταγωνιστή Ότις (Άσα Μπάτερφιλντ) και πηγή της σεξουαλικής φοβίας του, η οποία κινεί την πλοκή της εφηβικής σειράς. Η Τζιν είναι φαινομενικά η κουλ μαμά που όλοι θα θέλαμε. Παράλληλα, η σειρά επικεντρώνεται στα γονεϊκά λάθη που άθελα στιγματίζουν τα παιδιά, μέσω μιας μητρικής φιγούρας που ασυνείδητα "καπακώνει", καταπιέζει και ευνουχίζει τον γιό της, τον οποίο μεγαλώνει μόνη της, ζητώντας, και εν τέλει κερδίζοντας, την κατανόηση του.

The Bear
The Bear

Ντόνα Μπερζάτο, "The Bear”

Το αριστουργηματικό "The Bear" (η 3η σεζόν του οποίου αναμένεται τον Ιούνιο) ξεκινά "πετώντας" μας μέσα στη χαοτική κουζίνα του The Beef, όπου γνωρίζουμε τον πρωταγωινιστή Καρμ Μπερζάτο, ο οποίος έχει αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση που άφησε ο αδερφός του. Αυτό που βλέπουμε στο πρόσωπό του, είναι ένας νευρικός και εσωστρεφής άνθρωπος με μπλοκαρισμένο συναίσθημα. Τόσο ο ίδιος, όσο και η γραμμική αφήγηση της σειράς, μας εγκλωβίζουν στο τώρα δίνοντας μας ελάχιστες απαντήσεις. Μέχρι το 6ο επεισόδιο της 2ης σεζόν, μια αναδρομή στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι των Μπερζάτο, 5 χρόνια νωρίτερα. Εκεί, γνωρίζουμε την μητέρα του, Ντόνα, μια υποδειγματική Τζέιμι Λι Κέρτις σε έναν από τους κορυφαίους ρόλους της πλούσιας καριέρας της, έναν χαρακτήρα βγαλμένο από το "Μια γυναίκα εξομολογείται" του Κασαβέτη. Μια γυναίκα σε νευρική κρίση, ψυχικά διαλυμένη και αδιαχείριστη, η παρουσία της οποίας στερεί από τα παιδιά της τη φωνή τους. Μια μητέρα που νιώθει πως κάνει τα πάντα για τους άλλους και αποτυγχάνει κάθε φορά, γνωρίζοντας πως της οφείλεται σεβασμός αλλά και πως δεν τον αξίζει.

The Simpsons
The Simpsons

Μαρτζ Σίμπσον, "The Simpsons”

H σειρά που έχει σπάσει πολλαπλά ρεκόρ και άνοιξε τον δρόμο για το είδος του animation, οι "Simpsons” του Ματ Γκρέινινγκ μετράνε μέχρι σήμερα 35 σεζόν και 35 βραβεία Emmy. Η καθοριστική για την ποπ κουλτούρα σειρά ξεχώρισε για την έξυπνη κριτική της στην αμερικανική κοινωνία, μέσω της μέσης αμερικανικής οικογένειας που ενσαρκώνουν οι Σίμπσονς. Το αρχέτυπο της Μητέρας του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού (η σειρά έκανε πρεμιέρα το 1989), η νοικοκυρά Μαρτζ είναι ο μοναδικός "γειωμένος" χαρακτήρας, εκείνη που διατηρεί την τάξη στο σπίτι και προσπαθεί να επιβάλει το σωστό, μεγαλώνοντας όχι μόνο τα παιδιά της, αλλά και τον άντρα της.

The Sopranos
The Sopranos

Λίβια και Καρμέλα Σοπράνο, "The Sopranos”

Τον δρόμο για το είδος του τηλεοπτικού ψυχογραφήματος άνοιξε το "The Sopranos” με τον Τζέιμς Γκαντολφίνι στον ρόλο του εμβληματικού Τόνι Σοπράνο, ενός χαρακτήρα που αποτελεί φυσική συνέχεια των γκάνγκστερ που έγραψαν ιστορία στη μεγάλη οθόνη των 90’s. Ένας δυναμικός και προστατευτικός πατριάρχης, ένας ατρόμητος μαφιόζος και ένας αρρενωπός άνδρας πληγωμένος από την πατριαρχία την οποία εξυπηρετεί, η ζωή του οποίου ορίζεται από τις γυναίκες γύρω του – ένα από τα πιο ηχηρά μηνύματα της σειράς: "This is a man’s world but it would be nothing without a woman or a girl”. Στοιχειωμένος από τη φιγούρα της μητέρας του, Λίβια (Νάνσι Μαρσάν), μια ορκισμένη μισάνθρωπο που δε λυγίζει ούτε για τα ίδια της τα παιδιά, ο Τόνι την τοποθετεί συνειδητά ή μη στο επίκεντρο της ψυχοθεραπευτικής του διαδρομής. Από την άλλη, η γυναίκα του Καρμέλα (Ίντι Φάλκο), η φροντίστρια που ποτέ δεν είχε και η μητέρα των παιδιών του, εκείνη που τα προστατεύει πάση θυσία (όχι πάντα πετυχημένα) και διατηρεί με μεγάλο προσωπικό κόστος την αίσθηση οικογενειακής κανονικότητας.
 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Οι 7 σειρές που επιστρέφουν στην COSMOTE TV τον Ιούνιο

Συν ένα ολοκαίνουριο βιογραφικό δράμα εποχής με αέρα Ιταλίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/05/2024

Όλες οι νέες σειρές και ταινίες που έρχονται στο Netflix τον Ιούνιο

Το Netflix υποδέχεται το καλοκαίρι με ολοκαίνουριες παραγωγές, πολυαναμενόμενα νέα επεισόδια, ριάλιτι TV, σειρές ντοκιμαντέρ και πολλά ακόμα.

Όλα συμβαίνουν στο "Κάμντεν"

Eίδαμε το πρώτο επεισόδιο του νέου μουσικού docuseries του Disney+, μια νοσταλγική ωδή στην ιστορική λονδρέζικη γειτονιά. Διαθέσιμο από σήμερα, 29 Μάϊου.

"Fantasmas": Η Έμα Στόουν στη νέα σειρά του ΗΒΟ με την υπογραφή του Χούλιο Τόρες

Η σουρεαλιστική σειρά ανθολογίας έρχεται στο streaming στις 7 Ιουνίου.

3+1 σειρές που περιμένουμε να επιστρέψουν το καλοκαίρι του 2024

Τέσσερις αγαπημένες σειρές κάνουν comeback με πολυαναμενόμενους νέους κύκλους επεισοδίων, που θα κυκλοφορήσουν στο streaming τους καλοκαιρινούς μήνες.

Διεθνής διάκριση για το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ "Το Αίνιγμα της Κέρου"

Το ελληνικό ντοκιμαντέρ του Κώστα Μαχαίρα ταξίδεψε στις ΗΠΑ και βραβεύτηκε στο Διεθνές Αρχαιολογικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Όρεγκον.

To αθλητικό docuseries "Welcome to Wrexham" επιστρέφει στο Disney+

Η 3η σεζόν της βραβευμένης σειράς έρχεται τον Ιούνιο, ακολουθώντας την σύγχρονη, ανοδική πορεία της ιστορικής ποδοσφαιρικής ομάδας Wrexham AFC.