"Simurgh Self-Help": Μια εναλλακτική αφήγηση για τα διλήμματα περί εθνικής ταυτότητας και εθνικισμού

Η έκθεση σηματοδοτεί την πρώτη παρουσίαση του νέου κύκλου έργων της καλλιτεχνικής κολεκτίβας Slavs and Tatars -τον πρώτο μετά το Pickle Politics.

Slavs and Tartars Simurgh Self Help

Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση της διεθνώς αναγνωρισμένης κολεκτίβας Slavs and Tatars, με τίτλο "Simurgh Self-Help". Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 16 Μαίου 2024, 6-9 μ.μ.. Η έκθεση σηματοδοτεί την πρώτη παρουσίαση του νέου κύκλου έργων της καλλιτεχνικής κολεκτίβας -τον πρώτο μετά το Pickle Politics. Έργα από αυτόν τον νέο κύκλο θα παρουσιαστούν το 2025 σε μουσειακές εκθέσεις στη Γερμανία (Kunsthalle Baden Baden) και στη Γαλλία (Frac, Pays de la Loire). 

Για την ατομική τους έκθεση στην γκαλερί Καλφαγιάν οι Slavs and Tatars δημιουργούν ένα πολυδιάστατο περιβάλλον που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πλαστικά ανάγλυφα πάνελ (σειρά "Tranny Tease pour Marcel"), μάλλινο χαλί-πόρτα, επιτοίχια γλυπτά από μέταλλο και γυαλί και λάμπες από φυσητό γυαλί σε σχήμα πεπονιών.

To project "Simurgh Self-Help" αντλεί έμπνευση από το "Musée d'Art Moderne - Département des Aigles" (1968-1972) του Marcel Broodthaers, το οποίο συγκαταλέγεται στα πιο σημαντικά και επιδραστικά έργα τέχνης του 20ου αιώνα. Οι Slavs and Tatars επιχειρούν μία ευρηματική "μετάφραση" του αετού, μέσω του μυθικού πτηνού Σιμούργκ (Simurgh) το οποίο συναντάται σε διάφορες παραλλαγές στην Περσική μυθολογία, στη σουφική λογοτεχνία, σε προφορικές και γραπτές παραδόσεις στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία: ένα φτερωτό πλάσμα, θηλυκό (κυρίως ) ή αρσενικό, που συχνά απεικονίζεται με το σώμα παγωνιού και το κεφάλι σκύλου.

Μέσω της δημιουργικής αντιδιαστολής μεταξύ αετού και Σιμούργκ (Simurgh), οι Slavs and Tatars δημιουργούν στην έκθεση στην γκαλερί Kalfayan μία εναλλακτική αφήγηση, ένα alter-ego των σύγχρονων κοινωνιών που αντιμετωπίζουν καυτά διλήμματα σχετικά με την εθνική ταυτότητα και τον εθνικισμό. "Μεταφράζοντας" τον αετό σε Σιμούργκ (Simurgh), η κολεκτίβα επεκτείνει την περιορισμένη κοσμοθεωρία της αρχικής κριτικής του Broodthaers για να συμπεριλάβει μια συχνά παραμελημένη περιοχή (Κεντρική Ασία και Καύκασος) που βρίσκεται ανάμεσα σε ξεθωριασμένες, πρώην ή/και ρεβανσιστικές αυτοκρατορίες (Ρωσική, Οθωμανική, Περσική). Αν ο αετός λειτουργεί ως αυτοκρατορικό σύμβολο ή σύμβολο εθνικισμού - δηλαδή για τα πράγματα αυτού του κόσμου με τη γεωπολιτική έννοια (εγκόσμια) - το Σιμούργκ (Simurgh),  μας βοηθά να ξεκλειδώσουμε την αυτοκρατορία των αισθήσεων και την κυριαρχία μίας υπερκόσμιας συνθήκης. Από τη μία πλευρά στέκεται ο αετός, υποβιβασμένος στη σύγχρονη εποχή σε ένα κοσμικό σύμβολο του εθνικισμού, μία ξεπερασμένη συντομογραφία της τοξικής αρρενωπότητας. Από την άλλη πλευρά, το Σιμούργκ (Simurgh), είναι ένα μεταφυσικό πλάσμα, μία αλληγορία για την πνευματική ανύψωση και την αυτογνωσία, και συχνά απεικονίζεται ως φλεγόμενο, αν όχι εντελώς διεμφυλικό.

Με την ικανότητα να πετούν, να ταξιδεύουν, να τραγουδούν, τα πουλιά γοήτευαν από παλιά τους ανθρώπους ως σύμβολα απελευθέρωσης, από τις "Όρνιθες" του Αριστοφάνη, μέχρι το "Συνέδριο των Πουλιών" του Farid ud-Din Attar. Το αριστούργημα του 12ου αιώνα του Attar αφηγείται με εξαίρετο τρόπο ένα επικό ταξίδι πλήθους πουλιών σε αναζήτηση του Simurgh. Στο σουφικό αυτό ποίημα περικλείεται η ουσία της δημοκρατίας ως ένα σύστημα που τιμά την ατομικότητα, ενώ τονίζει παράλληλα τη σημασία της συλλογικής λήψης αποφάσεων, του μοιράσματος και της συλλογικής δράσης.

Εγκαίνια: 16/5 (6-9 μ.μ.)

Info: Kalfayan | 16/5-29/6 | Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.: 11 π.μ.-3 μ.μ., Τρ.-Παρ.: 11 π.μ.-7 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ.-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη 

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Heart of Darkness": Το λογοτεχνικό αριστούργημα του Joseph Conrad μέσα από μια έκθεση

Η Gallery 3Portes συνδυάζει εικαστικές τέχνες και λογοτεχνία καλώντας σύγχρονους καλλιτέχνες να εμπνευστούν από το έργο του Conrad.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
31/05/2024

Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος και ο Σωτήρης Τσαφούλιας στην Κηφισιά

Ο συγγραφέας παρουσιάζει το βιβλίο του "Ο Αρχαγγελος των Βραχων". Στην εκδήλωση θα προβληθούν και βίντεο από τη θεατρική παρουσίαση του βιβλίου.

Μια βραδιά αφιερωμένη στην πλούσια κληρονομιά της σιφνέικης κεραμικής

Το British School at Athens στο Κολωνάκι διοργανώνει μια εκδήλωση με στόχο την ανάδειξη της μοναδικής αυτής τέχνης.

Απόφοιτοι εικαστικοί του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος στη στοά του Moxy Athens City

Η SWOT Hospitality παρουσιάζει την έκθεση "After the End", μια συνεργασία του Moxy Athens Art Affair με το πρόγραμμα Εικαστικών Τεχνών της Σχολής Καλών και Παραστατικών Τεχνών Frances Rich και του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος Deree.

"Wow Pow! Bam!": Πώς οι σύγχρονοι καλλιτέχνες εμπνέονται από τα κόμικς

Έργα των Στηβ Γιαννάκου, Δημήτρη Παπαϊωάννου, Μποστ, Steven C. Harvey και άλλων καταξιωμένων δημιουργών θα παρουσιαστούν στην πρωτοποριακή έκθεση της Γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Η Έφη Χαλιορή φωτογραφίζει τη θάλασσα με έναν εντελώς ξεχωριστό τρόπο

Οι "Ημέρες Θάλασσας" του Δήμου Πειραιά παρουσιάζουν την έκθεση "Everything is the Same but Everything is Different".

Υπουργείο Πολιτισμού και Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συνεργάζονται για την ανάδειξη του κυκλαδικού πολιτισμού

Οι δύο φορείς υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με στόχο τη μελέτη και προβολή του κυκλαδικού πολιτισμού.