Γιορτάστε την Παγκόσμια Ημέρα Πατσά!

Οι μερακλήδες χαίρονται και οι γκουρμέ γιορτάζουν την πεμπτουσία του πατσά και το διασκε­δάζουν. Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος, φανατικός του είδους, του πλέκει το εγκώμιο, ενώ ταυτόχρονα σεφ απ’ όλη την Ελλάδα τον τιμούν δεόντως!

Γιορτάστε την Παγκόσμια Ημέρα Πατσά!

Ποιος να το πίστευε ότι θα υπήρχε μια παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στην απόλαυση και στο γιορτάσι του πατσά, καλώντας μας να αποδώσουμε τιμές σε αυτήν την τόσο παρεξηγημένη λιχουδιά κάθε χρόνο στις 24/10; Κι όμως, την ξεκίνησαν Βρετανοί και, απ’ ό,τι φαίνεται, η δημοφιλία της ανεβαίνει σιγά σιγά. Ξέρω, πολλοί είναι έτοιμοι να αναφωνήσουν: «Μα τι λέει ο άνθρωπος». Kι όμως... Μιλώντας με τους σεφ καλών και fine dining εστιατορίων και παρακινώντας τους να τον βάλουν στο μενού τους, τουλάχιστον την ημέρα της γιορτής του, τελικά υπήρξε τεράστια ανταπόκριση. Ο Σωτήρης Ευαγγέλου, μάλιστα, αποφάσισε να τον τιμήσει με ένα διήμερο ειδικό αφιέρωμα στις 24-25 του μηνός στο πολυτελές «Makedonia Palace» στη Θεσσαλονίκη.

Εντάξει, το παραδέχομαι, δεν είναι το ευκολότερο έδεσμα στον κόσμο, τραβάει την προκατάληψη όπως ο μαγνήτης το σίδερο, οπότε συνιστώ ψυχραιμία. Κι εγώ, που είμαι φαν, ομολογώ ότι η πρώτη μου εμπειρία ήταν τραυματική. Περίμενα να φάω λουκούμι –έτσι μου τον είχε περιγράψει η μάνα μου– κι έφαγα... πατσά. Τον αγάπησα όμως, στα φοιτητικά μου χρόνια στη Θεσσαλονίκη, πρώτα για την ατμόσφαιρα των πατσατζίδικων αργά το βράδυ κι έπειτα για την ίδια του τη χάρη. Ποια χάρη; Ναι, το παραδέχομαι η τρυφεράδα του πατσά είναι punk! Από τη μία έχει ανακουφιστική απαλότητα, αυτήν που, όπως λέει ο Εγγλέζος διάσημος σεφ Fergus Henderson, «σε φέρνει πίσω όταν κρέμεσαι στην άκρη του γκρεμού, όταν σκέφτεσαι πως δεν υπάρχει πια καμιά ελπίδα». Από την άλλη υπάρχει αυτή η ένταση της χαρακτηριστικής του μυρωδιάς, που δεν είναι αρεστή στον καθέναν, και μιλώντας για την ελληνική εκδοχή της σούπας, εκείνο το εντελώς ροκ καρύκευμα από σκορδοστούμπι, μπούκοβο καυτερό και ξίδι, που σε εξιτάρει στη θερμή του αγκαλιά.

Τον αγάπησα, στα φοιτητικά μου χρόνια στη Θεσσαλονίκη, πρώτα για την ατμόσφαιρα των πατσατζίδικων αργά το βράδυ κι έπειτα για την ίδια του τη χάρη. Ποια χάρη; Ναι, το παραδέχομαι η τρυφεράδα του πατσά είναι punk!

ΟΚ, υπάρχουν οι οπαδοί του, αλλά αξίζει να μπει ο πατσάς σε fine dining εστιατόριο θα ρωτήσει κάποιος... «Δεν με εντυπωσιάζουν οι σεφ που κομπάζουν πάνω από ένα φιλέ μινιόν. Κάποιος όμως που μπορεί να πάρει έναν πατσά και να φτιάξει κάτι εκπληκτικό με εντυπωσιάζει», έχει πει ο Anthony Bourdain και δεν θα μπορούσα να συμφωνώ περισσότερο. Ξέρω μάλιστα καλά έναν τέτοιο τύπο, ο οποίος τυχαίνει να είναι ο καλύτερος σεφ του Μιλάνου. O Carlo Cracco μου έχει σερβίρει τις καλύτερες παπαρδέλες αλά Νόρμα (μελιτζάνες με ντομάτα) που έχω φάει, μόνο που οι παπαρδέλες δεν ήταν ζυμαρικό, αλλά λωρίδες ντελικάτου πατσά!

Και στην Ελλάδα όμως, ο Ηλίας Μασλάρης στο «Efissia» του «Myconian Ambassador» θα βάλει στο μενού του 2020 κροκέτα πατσά από μυκονιάτικο μοσχαράκι γάλακτος με φρέσκια καραβίδα σοταρισμένη σε πικάντικο βούτυρο, κρέμα μαϊντανού, σάλτσα γλυκού σκόρδου και μπισκ καραβίδας, ενώ ο Πάνος Τσίκας στο καινούργιο «Banyan Tree», που θα ανοίξει στην Κέρκυρα, σκέφτεται πατσά με guanciale και πιπεριά Φλωρίνης, ξινό λάχανο κι εμουλσιόν από λουκάνικο με κόκκινο γλυκό πιπέρι.

Γιορτάστε την Παγκόσμια Ημέρα Πατσά! - εικόνα 1
Στη Θεσσαλονίκη, στις «Πατσάς Days» του «Makedonia Palace», ο Σωτήρης Ευαγγέλου προτείνει πατσά αβγολέμονο με σταμναγκάθι, ντουζλαμά στη λαδόκολα και μοσχαροκεφαλή σούπα

Ας προσγειωθούμε όμως στη δική μας παράδοση. Λέμε πατσάς, αλλά πολύ λίγοι ξέρουν ότι μέσα στη σούπα μπαίνουν τουλάχιστον τρία διαφορετικά κομμάτια, που είναι θεσπέσια όταν τα δοκιμάζει κανείς από μόνα τους. Σε μια τέτοια γευσιγνωσία, στον θρυλικό «Τσαρουχά», δοκίμασα πιπεράτο, παιχνιδιάρικο και δαντελένιο «νταμαράκι», απαλό κλασικό «σαρδένι», και υπέροχο, ντελικάτο, κρεατένιο, ζελατινώδες και μαστιχωτό «κολλιά», όλα με λαδολέμονο μόνο και πιπέρι, και από κοντά απίθανο, αλαβάστρινο φιλέτο από ποδαράκι. Είναι υποχρεωτική μια τέτοια προσέγγιση του πατσά για όποιον, εκτός από τη νοστιμιά του κολάζ των διαφορετικών κομματιών που συνυπάρχουν στη σούπα, θέλει να εντρυφήσει στην γκουρμέ αξία του.

«Δεν με εντυπωσιάζουν οι σεφ που κομπάζουν πάνω από ένα φιλέ μινιόν. Κάποιος όμως που μπορεί να πάρει έναν πατσά και να φτιάξει κάτι εκπληκτικό με εντυπωσιάζει», έχει πει ο Anthony Bourdain και δεν θα μπορούσα να συμφωνώ περισσότερο.

Την 24η Οκτωβρίου, λοιπόν, αξίζει να την αφιερώσετε στη χάρη του, δοκιμάζοντας κλασικές αλλά και πιο «προχώ» ιδέες που θα σερβιριστούν σε όλη την Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη, στις «Πατσάς Days» του «Makedonia Palace», ο Σωτήρης Ευαγγέλου προτείνει, εκτός από την κλασική σούπα, πατσά αβγολέμονο με σταμναγκάθι, ντουζλαμά στη λαδόκολα και μοσχαροκεφαλή σούπα, ενώ στον Πολύγυρο η «Μαριγούλα» έχει πατσά με φασόλια πιάζ σε ποτήρι Martini, παρακαλώ. Αν βρεθείτε στην Κρήτη, να πάτε οπωσδήποτε στον «Αυγενάκη», στην Αγορά των Χανίων, για να φάτε υπέροχα κοιλιαδάκια αρνιού κοκκινιστά με κολοκυθάκια, ενώ στο βραβευμένο «Pelagos» (Κουτσουνάρι Ιεράπετρας) θα ετοιμάσουν μοσχαρίσια κοιλιά σε κρέμα από κρεμμύδι και θυμάρι και πικάντικα ποδαράκια σιγοψημένα στη λαδόκολα με σύβραση λαχανικών.

Και τώρα ας εστιάσουμε στην Αθήνα. Ο Γιάννης Μπαξεβάνης σερβίρει στο «Ark» βελουτέ αρνίσιου πατσά μέσα σε καρυδόψωμο. Ο Νίκος Δημητροκάλης στο «Dal Professore» θα έχει πληθωρική trippa alla romana με δυόσμο και pecorino romano, ενώ ο Βασίλης Ακρίβος στο «Γίδι» λευκό και κόκκινο πατσά με πόδι. Στο «Φίτα» ο Φώτης Φωτεινόγλου θα έχει και σούπα με χοιρινή κοιλιά και πόδι και σούπα αρνίσιου πατσά με τα ψαχνά από το κεφαλάκι. Τέλος ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης, με το χιούμορ που τον διακρίνει, θα σερβίρει στο «CTC» πατσά σε στιλ τσαγιού «After 3 am». Θα βάζεις δηλαδή μέσα σε κονσομέ από πατσά αποξηραμένες κοιλιές μέσα σε εδώδιμο χαρτί obulato, σαν τσάι σε ατομική συσκευασία, για να τις εκχυλίσεις, να τις ενυδατώσεις και να τις φας. Οριστική τελεία βάζουμε με τον αλλιώτικο πατσά που έχουν στο «Botrini’s», ήτοι λευκό, ντελικάτο πατσά μπακαλιάρου με πατάτα, δυόσμο και πράσινο γλυκάνισο.

Περισσότερες πληροφορίες

Ark

Γρ. Λαμπράκη 2, Αστέρια Γλυφάδας
  • Εστιατόρια

Γίδι

Λεωφ. Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Φίτα

Ντουρμ 1 & Κασομούλη 6-8, Νέος Κόσμος
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Video walkthrough: Η Ναταλία Δραγούμη ξεκινά τις καλοκαιρινές εξόδους από το "Ουζερί του Λάκη"

Το σταθερό στέκι των ψαγμένων ψαροφάγων της Αθήνας μάς περιμένει με ακόμη περισσότερα τραπεζάκια έξω στον κρυμμένο πεζόδρομο πίσω από την πλατεία Βικτωρίας, τα οποία γεμίζουν φρέσκιες, μερακλίδικες και προσιτές λιχουδιές.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
30/05/2024

Πώς ο Executive Chef του "Pizza Sapienza" δημιουργεί υψηλές γαστρονομικές εμπειρίες με μία signature πίτσα;

Ο Executive Chef Daniele Cason έφερε την διακεκριμένη πίτσα του από την Ιαπωνία στην Πελοπόννησο ανανεώνοντας την "street" εμπειρία στο "Mandarin Oriental, Costa Navarino".

Το "Monte Vista" κάνει το "Mont Parnes" καλοφαγικό προορισμό

Το νέο εστιατόριο σε προνομιούχα θέση του καζίνο, σερβίρει θεαματική βίστα της Αττικής για πρώτο πιάτο, και συνεχίζει με πειραγμένα μεσογειακά πιάτα και ανεβασμένη ατμόσφαιρα με μοναδικά live music events.

Humain by Jul’s

Ένα από τα πιο συναρπαστικά νέα εστιατόρια της πόλης μάς έρχεται με ωραία φόρα από την Ίμπιζα.

Το "Mandarin Oriental, Costa Navarino" ετοιμάζει μια σειρά από exclusive events και ξεχωριστούς καλεσμένους

Το resort υποδέχεται βραβευμένους με αστέρια Michelin Chefs, παγκοσμίως αναγνωρισμένους sommeliers και ταλαντούχους mixologists για βραδιές αφιερωμένες στην ελληνική και διεθνή γαστρονομία αλλά και στο fine drinking.

Στο "The Ziller’s Pastry Bar" το γλυκό γίνεται εμπειρία

Με αέρινα επιδόρπια, συννεφένιες σφολιάτες και ίσως την καλύτερη τυρόπιτα της πόλης στις βιτρίνες του, αυτό το αλλιώτικο γλυκοπωλείο σε μια απ’ τις γοητευτικότερες πλατείες του Κέντρου επαναφέρει στην Αθήνα μια από τις χαμένες της συνήθειες: το ραντεβού για γλυκό!