
Υλικά
Υλικά
500 γρ αμπελόφυλλα φρέσκα
250 γρ γαρίδες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
250 γρ ρύζι καρολίνα
2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 ντομάτα, τριμμένη στον τρίφτη
150 ml ελαιόλαδο
1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
2 κ. σ. δυόσμο,
1 κ. σ. ξερό δυόσμο, λεπτά τριμμένο
χυμό από 2 λεμόνια
μερικά φύλλα μαρουλιού (ωμά)
αλάτι, πιπέρι
Παρασκευή
Ζεματάμε τα αμπελόφυλλα, για 1-2 λεπτά, σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τα αφήνουμε να στεγνώσουν για λίγο στο σουρωτήρι ή τα απλώνουμε σε μια καθαρή πετσέτα.
Αχνίζουμε τα κρεμμύδια σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό.
Όταν σωθεί το νερό, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο και το ρύζι.
Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τα μυριστικά, την ντομάτα και προσθέτουμε και μισό φλιτζάνι καυτό νερό.
Βράζουμε μέχρι να σωθεί το νερό και προσθέτουμε τις γαρίδες.
Στρώνουμε μια κατσαρόλα με τα φύλλα του μαρουλιού και όσα αμπελόφυλλα έχουν σχιστεί και δεν είναι κατάλληλα για γέμισμα. Βάζουμε στο κέντρο του κάθε αμπελόφυλλου, από την ανάποδη πλευρά του, από μία κουταλίτσα γέμιση η οποία καλό θα είναι να περιέχει τουλάχιστον ένα κομματάκι γαρίδας.
Τυλίγουμε ντολμαδάκια διπλώνοντας πρώτα τα πλαϊνά των φύλλων προς το κέντρο ώστε να ακουμπούν πάνω στη γέμιση.
Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια πάνω από τα αμπελόφυλλα σε σειρές, κυκλικά, με το άνοιγμα προς κάτω, αρχίζοντας από τα τοιχώματα της κατσαρόλας προς το κέντρο της.
Μόλις συμπληρωθεί η πρώτη στρώση συνεχίζουμε τοποθετώντας μια επόμενη από πάνω, μέχρι να εξαντληθούν τα αμπελόφυλλα και η γέμιση.
Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον χυμό των λεμονιών, αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο.
Προσθέτουμε ζεστό νερό για να μισο-καλυφθούν, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μείνουν μόνο με το ελαιόλαδο τους. Θ.Τ.