Μονοήμερη στη Στερεά σε 4 στάσεις

Κι αν το σαββατοκύριακο σάς βρίσκει στην Αθήνα, μπορείτε πάντα να κάνετε τη μικρή ταξιδιωτική σας έξοδο.

Μονοήμερη στη Στερεά σε 4 στάσεις

Κι αν μείνατε στην Αθήνα, μπορείτε πάντα να κάνετε τη μικρή ταξιδιωτική σας έξοδο. Ένα μονοήμερο drive από τη Λιβαδειά μέχρι την Ιτέα θα σας προσφέρει υπέροχες εναλλαγές ενσταντανέ. Θαλασσινά τοπία, βυζαντινά μνημεία αλλά και λαχταριστά ντόπια αρνάκια στη σούβλα…

1. Βυζαντινό έαρ

Μονοήμερη στη Στερεά σε 4 στάσεις - εικόνα 1

Πρώτη μας στάση η μονή Οσίου Λουκά, 10 χλμ. έξω από το Δίστομο. Ένα μοναδικό βυζαντινό μνημείο, από τα σημαντικότερα της Ελλάδας, και βρίσκεται σε πανέμορφη τοποθεσία, στην άκρη ενός χαμηλού γκρεμού, αγναντεύοντας τα γύρω βουνά και τον αχανή ελαιώνα. Τα αυστηρά ψηφιδωτά του καθολικού (του κεντρικού ναού δηλαδή) και του καλοφτιαγμένου μικρού μουσείου ακριβώς δίπλα θα ενθουσιάσουν όλους όσοι ενδιαφέρονται για την τέχνη, αλλά η κεντρική περίκλειστη πέτρινη αυλή και τα αρχαία παράθυρα με τα λεπτά φύλλα αλάβαστρου να διαχέουν το φως θα γοητεύσουν όσους αναζητούν ατμόσφαιρα.

2. Γυμνά βράχια και θάλασσα

Μονοήμερη στη Στερεά σε 4 στάσεις - εικόνα 2

Επιστρέφοντας στο Δίστομο, πάρτε τον παλιό δρόμο για Ιτέα (περίπου 30 χλμ.). Όσοι θέλετε να πιείτε καφεδάκι σε σκηνικό καλοκαιριού στρίψτε στην παράκαμψη για Αντίκυρα, διαφορετικά συνεχίστε για Δεσφίνα. Στο πρώτο κομμάτι ο δρόμος περνά από ένα γυμνό ημιορεινό τοπίο, όμως στα τελευταία χιλιόμετρα από Δεσφίνα μέχρι Ιτέα το τοπίο είναι μεγαλειώδες. Κατηφορίζετε τις φουρκέτες που είναι χαραγμένες σ’ έναν κατακόρυφο πέτρινο όγκο και μπροστά σας ανοίγεται ο Κορινθιακός Κόλπος. Αν πεινάσατε κιόλας, στην κεντρική πλατεία της Δεσφίνας θα βρείτε ψησταριές στη σειρά – όλες εγγυημένες. Διαφορετικά γυρίστε πίσω^ ώρα να ανακαλύψετε τον Καρακόλιθο.

3. Καρακόλιθος στη σούβλα!

Μονοήμερη στη Στερεά σε 4 στάσεις - εικόνα 3

Ο μικροσκοπικός αυτός οικισμός βρίσκεται πάνω στον παλιό δρόμο Λιβαδειάς-Αράχοβας, λίγα χιλιόμετρα μετά το Δίστομο (βάλτε σημάδι το μνημείο πεσόντων που βρίσκεται στο νέο δρόμο Λιβαδειάς-Αράχοβας, όπου θα βρείτε και την ταμπέλα προς Καρακόλιθο). Εδώ, λοιπόν, υπάρχει άλλη μία εστία ορκισμένης κρεατοφαγίας. Πιο φημισμένος ο «Καρακόλιθος» Ανδρέου. Αρνάκια, κατσικάκια και υπέροχα κοκορέτσια στριφογυρίζουν στις σούβλες, ενώ οι ψησταριές ψήνουν ντόπιες μπριζόλες. Η περιοχή έχει πολύ πράσινο και άφθονα νερά, οπότε το χάζι επιβάλλεται.

4. Ο τελευταίος καφές στην Κρύα

Μονοήμερη στη Στερεά σε 4 στάσεις - εικόνα 4

Οι πηγές της Κρύας στην πάνω πλευρά της Λιβαδειάς είναι από μόνες τους προορισμός για μονοήμερη εκδρομή. Περπατάς στα πλακόστρωτα, δίπλα σε καταρράκτες, κάτω από τα πλατάνια, επιλέγεις το καλύτερο πόστο και πίνεις λοιπόν, τον καφέ σου χαλαρά^ το ταξίδι της επιστροφής δεν είναι ούτε 90 χλμ., όλα σε καλή εθνική.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Γιατί προκαλεί αντιδράσεις ο τουριστικός φόρος της Βενετίας

Ο Δήμος της Βενετίας υιοθέτησε τον τουριστικό φόρο, που επισήμως χαρακτηρίζεται ως τέλος πρόσβασης, με στόχο να ελέγξει τις ροές επισκεπτών και να ενσωματώσει τις εξωτερικές επιπτώσεις που προκαλεί ο μαζικός τουρισμός στην Πλωτή Πόλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/05/2024

Γυρνάμε την Αίγινα...on foot

Περπατήσαμε από την Παχιοράχη ως τον Αρχαίο Ελαιώνα, το Σφεντούρι, το Δρακόσπιτο και το Όρος και μας αποκαλύφθηκε ο πιο μυστικός και "ιερός" τόπος του νησιού.

Το "Amaronda Resort & Spa" στην Ερέτρια περνά στη διαχείριση της Amare Hospitality

Η Amare Hospitality έχει αναλάβει τη διαχείριση του ξενοδοχείου, ήδη από την τρέχουσα τουριστική σεζόν, με την έναρξη λειτουργίας του να έχει ξεκινήσει από τις 21 Απριλίου 2024.

Το 2ο Φεστιβάλ Οίνων και Αποσταγμάτων της Θεσσαλίας στα Τρίκαλα

Οι επισκέπτες του φεστιβάλ, θα έχουν την ευκαιρία να δουν συγκεντρωμένα τα κρασιά και τα αποστάγματα του ιστορικού θεσσαλικού αμπελώνα, μέσα από τα πολλά μικρά και μεγάλα σύγχρονα οινοποιεία και αποσταγματοποιία.

Περπατάμε στους πιο όμορφους αρχαιολογικούς χώρους που πολλοί προσπερνούν

Υπέροχα μνημεία σε όλη την Ελλάδα μας περιμένουν ανθισμένα και όλα δικά μας να τα ανακαλύψουμε με την πρώτη ευκαιρία.

5 προτάσεις για μονοήμερη εκδρομή το Πάσχα

Ξημερώνει η Λαμπρή κι εσείς βρίσκεστε στην Αθήνα με διάθεση για γρήγορη και εύκολη εκδρομή; Ακολουθούν 5 ιδέες για να περάσετε την ημέρα όσο… λαμπρά της αξίζει!

Οι ιδρυτές του Vamvakou Revival στοχεύουν σε μικρές νίκες για τη συνολική αναζωογόνηση του τόπου

Η Ελένη Μάμη και ο Χάρης Βασιλάκος συζητούν για το πασχαλινό πρόγραμμα της Βαμβακούς, όσα έρχονται το καλοκαίρι αλλά και τους λόγους που αξίζει να επισκεφθούμε το μικρό χωριό της Λακωνίας.