Λεοντίτο Αργιθέας

Αν ψάχνετε έναν off-mainstream προορισμό για πρωτομαγιάτικο long weekend της τελευταίας στιγμής, δοκιμάστε το Λεοντίτο Αργιθέας, ένα άγνωστο χωριό στα Άγραφα, που θα ενθουσιάσει τους φυσιολάτρες.

Λεοντίτο Αργιθέας

Αν ψάχνετε έναν off-mainstream προορισμό για πρωτομαγιάτικο long weekend της τελευταίας στιγμής, δοκιμάστε το Λεοντίτο Αργιθέας, ένα άγνωστο χωριό στα Άγραφα, που θα ενθουσιάσει τους φυσιολάτρες.

Λεοντίτο Αργιθέας - εικόνα 1

Γιατί θα πάτε

Γιατί σας γοητεύουν οι εικόνες, οι άνθρωποι και οι γεύσεις μιας Ελλάδας ξεχασμένης. Το Λεοντίτο είναι κρυμμένο στους πρόποδες της κορυφής Ντελιδήμι των Αγράφων (στα 2.163 μ.), ανάμεσα σε δάση από έλατα, κέδρους και βελανιδιές, με πολλές βρύσες και ποτάμια, κοντά στη λίμνη Στεφανιάδα. Πάλαι ποτέ καταφύγιο του Καραϊσκάκη και θέατρο αρκετών μαχών επί Τουρκοκρατίας, σήμερα περιμένει όσους αγαπούν τη φύση και τις δραστηριότητες στο βουνό και αποφεύγουν την πολυκοσμία. Προσφέρεται για τζιπάδες στους χωματόδρομους στα γύρω δάση, περπάτημα στο μονοπάτι Ε4, απαιτητική ορειβασία στο κοντινό Ντελιδήμι (προσοχή: τόσο στο βουνό όσο και στους δρόμους γίνονται αρκετές κατολισθήσεις γιατί το έδαφος της περιοχής είναι σαθρό), βόλτα στη λίμνη Στεφανιάδα (η καλή ταβέρνα «Ο γιατρός της πείνας», πάνω στον κεντρικό δρόμο και με ωραία θέα στη λίμνη, ήταν δυστυχώς κλειστή λόγω ασθενείας, όμως θα ξανανοίξει – τηλ.: 6974788640) και στην επιστροφή σας θα κάνετε μια στάση στην εξαιρετική ταβέρνα «Κεραμαριό» στη Δρακότρυπα, κοντά στο Μουζάκι (τηλ.: 2245061470, 6977085668).

οπωσδήποτε...

Ανηφορίστε στην πλατεία του χωριού με τον υπεραιωνόβιο πλάτανο (χρειάζονται 6 άτομα για να τον αγκαλιάσουν) και στο καφενείο του παπα-Χρήστου (με το ράσο κρεμασμένο πίσω από τον πάγκο, το γαλανό, παιχνιδιάρικο βλέμμα και το άπαιχτο χιούμορ) για να πιείτε κανένα τσίπ'ρο με «ό,τι έχει»: πλαστό (φοβερή πίτα που, αντί για φύλλο, έχει ζύμη από καλαμπόκι), ψωμί ψωμένιο, ζυμωτό, ξινούτσικο και λίγο κίτρινο, λουκάνικο, τυράκι, γλυκές, βραστές πατάτες, τηγανιά ή ζουμερά παϊδάκια… (2245031751)

Λεοντίτο Αργιθέας - εικόνα 2

Πού θα μείνετε

Στο (μοναδικό στο χωριό) low budget ξενώνα «Ντελιδήμι» (2445032094, 6976420865, www.delidimi.gr) της οικογένειας Κορλού. Καλόγουστη λιτότητα που αρμόζει σ' αυτήν τη γωνιά της Ελλάδας και πηγαία ευγένεια και περιποίηση από τον Μπάμπη και την Όλγα, οι οποίοι θα σας φιλέψουν δικά τους προϊόντα –αβγά από τις κότες τους, βραστά κραμβολάχανα απ' το περιβόλι τους, κέικ σπιτικό με τα αβγά που λέγαμε– στο σαλόνι του ξενώνα, με το τζάκι να καίει όλη μέρα, ή στο μικρό μαγαζί δίπλα στα δωμάτια, με τη θέα στα βουνά να κόβει την ανάσα (όχι όμως και την όρεξη!).

πως θα πατε

Από την Καρδίτσα (προσοχή: τις μέρες με μεγάλη έξοδο τηλεφωνήστε στην Τροχαία Λαμίας να μάθετε τα της κίνησης. Αν έχει ουρές, στρίψτε στην έξοδο του Κάστρου για Μπράλο, αποφεύγοντας έτσι τον Μαλιακό) θα ακολουθήσετε το δρόμο προς Μουζάκι και Ιερά Μονή Σπηλιάς. Πινακίδα για Λεοντίτο θα βρείτε μόνο στην τελευταία στροφή.

Πολίνα Αγαπάκη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Περπατάμε στους πιο όμορφους αρχαιολογικούς χώρους που πολλοί προσπερνούν

Υπέροχα μνημεία σε όλη την Ελλάδα μας περιμένουν ανθισμένα και όλα δικά μας να τα ανακαλύψουμε με την πρώτη ευκαιρία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/05/2024

5 προτάσεις για μονοήμερη εκδρομή το Πάσχα

Ξημερώνει η Λαμπρή κι εσείς βρίσκεστε στην Αθήνα με διάθεση για γρήγορη και εύκολη εκδρομή; Ακολουθούν 5 ιδέες για να περάσετε την ημέρα όσο… λαμπρά της αξίζει!

Οι ιδρυτές του Vamvakou Revival στοχεύουν σε μικρές νίκες για τη συνολική αναζωογόνηση του τόπου

Η Ελένη Μάμη και ο Χάρης Βασιλάκος συζητούν για το πασχαλινό πρόγραμμα της Βαμβακούς, όσα έρχονται το καλοκαίρι αλλά και τους λόγους που αξίζει να επισκεφθούμε το μικρό χωριό της Λακωνίας.

Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.