Νάουσα, πόλη του Οίνου

Οίνος και εστίαση συνδέονται μοναδικά στην περιοχή του Ξινόμαυρου.

Νάουσα, πόλη του Οίνου

"Nάουσα, πόλη του Οίνου” από Παρασκευή 11 ως Κυριακή 13 -και τυχεροί όσοι θα μπορέσουν να βρεθούν στην πανέμορφη πρωτεύουσα του ξινόμαυρου, να γευτούν μοναδικά κρασιά από τα 19 οινοποιεία που συμμετέχουν, να τα γνωρίσουν από κοντά και να συνομιλήσουν με εμβληματικούς οινοποιούς, που έχουν αναδείξει με τα χρόνια και με τον τρόπο τους αυτό τον κορυφαίο και πολύ αγαπημένο ελληνικό αμπελώνα.

Νάουσα, πόλη του Οίνου - εικόνα 1
Στηθοπλευρές με τραχανά και pairing με Ξινόμαυρο στο “Βεργιώτικο”, του Νίκου Μαλλιάρα

Υπάρχει, όμως κάτι εξίσου σημαντικό εδώ: η οινική ζώνη της Νάουσας είναι ίσως η μοναδική -και σίγουρα η πιο ενδιαφέρουσα- που μαζί με την ευρύτερη κοντινή περιοχή, προσφέρει μια ολοκληρωμένη οινο-γευστική εμπειρία, ακολουθώντας το πρότυπο των παραδοσιακών οινικών περιοχών του κόσμου, με εστιατόρια που διαθέτουν ιστορικές κάβες, εξαιρετικές συλλογές κρασιών και τους ανθρώπους που γνωρίζουν.

Εδώ, λοιπόν, άνθρωποι που μεγάλωσαν μέσα στο κρασί έχουν δημιουργήσει εστιατόρια όπου η γευστική απόλαυση ενώνεται με την οινική για να ανέβει σε άλλο επίπεδο. Μιλάμε για κελάρια με σπάνια κρασιά, παλαιωμένες φιάλες, ιστορικές Νάουσες, αλλά και θαυμάσια δείγματα του παγκόσμιου αμπελώνα και για ανθρώπους που γνωρίζουν το κρασί χωρίς φανφάρες. Μιλάμε, ακόμα, για γνήσιες γεύσεις του τόπου, με πρωταγωνιστή τα κορυφαία κρεατικά της χώρας. Οι οινόφιλοι γνωρίζουν πολύ καλά εδώ και χρόνια τις απαραίτητες στάσεις…

Νάουσα, πόλη του Οίνου - εικόνα 2
Ο Στέφανος Λαφάρας στο κελάρι του στο Χάραμα, Αρκοχώρι Νάουσας

Στου “Θωμά", στο Σκλήθρο, ο Θωμάς Πασπάλης θα σε ξεναγήσει σ΄ένα μοναδικό για την περιοχή κελάρι, που ξεκίνησε χρόνια τώρα από τον πατέρα του αποκλειστικά με ελληνικό αμπελώνα και εξελίσσεται συνέχεια... Εξίσου ιστορική, πολύτιμη και αγαπημένη στους γνώστες η κάβα του “Κοντοσώρου" στο Ξινό Νερό, που εκτείνεται και στον παγκόσμιο αμπελώνα και αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον τελευταία, με τον Κωνσταντίνο Κοντοσώρο να έχει φέρει διαμαντάκια από τη Βουργουνδία, επιστρέφοντας στα πάτρια μετά από 7 χρόνια στα θρυλικά γαλλικά αμπελοτόπια… Στο “Χάραμα”, στο γραφικό Αρκοχώρι, δίπλα στη Νάουσα, ο Στέφανος Λαφάρας θα σου ανοίξει παλαιωμένα ξινόμαυρα και συνεχόμενες χρονιές, που συγκεντρώνει χρόνια τώρα με πολύ μεράκι, για να συνοδεύσεις τις νόστιμες γάστρες του, το αγριοκάτσικο ή το ελάφι… Στην αρχοντική Βέροια, στο “Βεργιώτικο”, απαραίτητη επίσκεψη για όσους λατρεύουν το κρέας, ο Νίκος Μαλλιάρας έχει δημιουργήσει μια πολύ αξιόλογη κάβα εστιάζοντας στη Νάουσα και τον Μακεδονικό αμπελώνα με φιάλες, επιλεγμένες μία μία…

Κι αν η Κοζάνη είναι λίγο μακρύτερα, αξίζει μια αναφορά στο ολοκαίνουργιο “Terroir” του Θωμά Δούρβα, ένα wine restaurant με αξιοθαύμαστη κάβα και πάνω από 500 ετικέτες του ελληνικού και του παγκόσμιου αμπελώνα, επιλεγμένες με άποψη.

Να γιατί η Νάουσα αποτελεί οινοτουριστικό πρότυπο, που μάλιστα έχει δημιουργηθεί αυθόρμητα σε βάθος χρόνου, και ο λόγος που μαζί με την ευρύτερη περιοχή είναι ο πιο ολοκληρωμένος προορισμός της χώρας για έναν οινόφιλο, βάζοντας φυσικά τα κρασιά και τα οινοποιεία της σε πρώτο πλάνο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Fitch Solutions: Προς νέο ρεκόρ ο τουρισμός στην Ελλάδα φέτος

Οι αφίξεις θα αγγίξουν τα 40 εκατ. έως το 2028, πρόκληση ο υπερτουρισμός.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/05/2024

Νότια Εύβοια: Ιχνηλατώντας τα μονοπάτια των "Δράκων"

Απέχοντας μία ανάσα από τα ανατολικά παράλια της Αττικής, η Νότια Εύβοια είναι προορισμός που προσφέρει γοητευτικές εμπειρίες διεκδικώντας μια θέση στην ταξιδιωτική μας ατζέντα κάθε εποχή του χρόνου.

Γιατί προκαλεί αντιδράσεις ο τουριστικός φόρος της Βενετίας

Ο Δήμος της Βενετίας υιοθέτησε τον τουριστικό φόρο, που επισήμως χαρακτηρίζεται ως τέλος πρόσβασης, με στόχο να ελέγξει τις ροές επισκεπτών και να ενσωματώσει τις εξωτερικές επιπτώσεις που προκαλεί ο μαζικός τουρισμός στην Πλωτή Πόλη.

Γυρνάμε την Αίγινα...on foot

Περπατήσαμε από την Παχιοράχη ως τον Αρχαίο Ελαιώνα, το Σφεντούρι, το Δρακόσπιτο και το Όρος και μας αποκαλύφθηκε ο πιο μυστικός και "ιερός" τόπος του νησιού.

Το "Amaronda Resort & Spa" στην Ερέτρια περνά στη διαχείριση της Amare Hospitality

Η Amare Hospitality έχει αναλάβει τη διαχείριση του ξενοδοχείου, ήδη από την τρέχουσα τουριστική σεζόν, με την έναρξη λειτουργίας του να έχει ξεκινήσει από τις 21 Απριλίου 2024.

Το 2ο Φεστιβάλ Οίνων και Αποσταγμάτων της Θεσσαλίας στα Τρίκαλα

Οι επισκέπτες του φεστιβάλ, θα έχουν την ευκαιρία να δουν συγκεντρωμένα τα κρασιά και τα αποστάγματα του ιστορικού θεσσαλικού αμπελώνα, μέσα από τα πολλά μικρά και μεγάλα σύγχρονα οινοποιεία και αποσταγματοποιία.

Περπατάμε στους πιο όμορφους αρχαιολογικούς χώρους που πολλοί προσπερνούν

Υπέροχα μνημεία σε όλη την Ελλάδα μας περιμένουν ανθισμένα και όλα δικά μας να τα ανακαλύψουμε με την πρώτη ευκαιρία.