«Cotton House Hotel»: Ένα πρώην βασίλειο του βαμβακιού που έγινε ξενοδοχείο

Όταν φτάσαμε στην Gran Vía de les Corts Catalanes στην καρδιά της Βαρκελώνης, μπροστά στο εμβληματικό, νεοκλασικό κτίριο του 19ου αιώνα, δεν γνωρίζαμε πως ετοιμαζόμασταν να μπούμε στο «βασίλειο του βαμβακιού». Μας προϊδέασε, ωστόσο, το άρωμα που αναδύεται στην είσοδο και σε όλους τους χώρους του.

«Cotton House Hotel»: Ένα πρώην βασίλειο του βαμβακιού που έγινε ξενοδοχείο

Από την Πωλίνα Παρασκευοπούλου

Όταν φτάσαμε στην Gran Vía de les Corts Catalanes στην καρδιά της Βαρκελώνης, μπροστά στο εμβληματικό, νεοκλασικό κτίριο του 19ου αιώνα, δεν γνωρίζαμε πως ετοιμαζόμασταν να μπούμε στο «βασίλειο του βαμβακιού». Μας προϊδέασε, ωστόσο, το άρωμα που αναδύεται στην είσοδο και σε όλους τους χώρους του, ένα συνονθύλευμα ξύλου, βανίλιας και βαμβακιού με αίσθηση φρεσκάδας. Το πέντε αστέρων «Cotton House Hotel», που στεγάζεται σ’ ένα διατηρητέο κτίριο-ορόσημο της Βαρκελώνης, χτίστηκε το 1879 από τον Καταλανό αρχιτέκτονα Elies Rogent, κατά την άνοδο της κλωστοϋφαντουργίας στην πόλη, κατόπιν εντολής μιας οικογένειας της καταλανικής μπουρζουαζίας που δραστηριοποιούνταν στο εμπόριο βαμβακιού.

Στις αρχές του 20ού αιώνα το κτίριο πουλήθηκε για να μετατραπεί στην έδρα της Καταλανικής Ένωσης Παρασκευαστών Βαμβακιού (Fundación Textil Algodonera), ενώ το 2015, ξεκίνησε η ανακαίνισή του από το Interior Design Studio του Lázaro Rosa-Violán, ο οποίος διατήρησε προσεκτικά τα αρχικά στοιχεία του, όπως η εντυπωσιακή μαρμάρινη σκάλα, το ντελικάτο παρκέ, η σκαλιστή οροφή και οι τοιχογραφίες, δημιουργώντας ένα εκλεπτυσμένο στιλ.

«Cotton House Hotel»: Ένα πρώην βασίλειο του βαμβακιού που έγινε ξενοδοχείο - εικόνα 1
Ατμοσφαιρικό το κοκτέιλ μπαρ του πρώτου ορόφου

Από το πρώτο λεπτό που μπήκαμε στο ξενοδοχείο, στο εντυπωσιακό λόμπι με τους vintage καθρέφτες που καλύπτουν όλο τον τοίχο (μια άλλη εκδοχή του hall of mirrors), νιώσαμε την επιβλητικότητα του χώρου. Αλλά και οι πάνω όροφοι, με την ίδια διαπεραστική μυρωδιά πάντα, η οποία έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για το «Cotton House» κι έχει «φυλακιστεί» σε σαπούνια, κεριά και αρωματικά χώρου που μπορείτε να αγοράσετε, έχουν μια ιδιαίτερη προσωπικότητα. Εκτός από τη μαρμάρινη σκάλα, υπάρχει μια ακόμη, σπειροειδής, που χτίστηκε το 1957 και έτυχε μεγάλης αναγνώρισης από τον κόσμο της αρχιτεκτονικής, με κύριο χαρακτηριστικό της το ότι δεν στηρίζεται στο πάτωμα αλλά είναι κρεμασμένη από το μεταλλικό πλαίσιο του πάνω ορόφου.

Στον πρώτο όροφο βρίσκεται η επιβλητική βιβλιοθήκη που χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν τα μέλη του σωματείου των βαμβακοπαραγωγών για συναντήσεις, το «Bakur», το κοκτέιλ μπαρ και το εστιατόριο του ξενοδοχείου, που προσφέρει πλήρες μενού από τις 7 το πρωί έως τα μεσάνυχτα, ονόματι «Batuar» (ονομασία που προέρχεται από το μηχάνημα που πιέζει το βαμβάκι για να εξαλείψει τις ακαθαρσίες του), καθώς και το «L’Atelier», που αποτελούσε το χώρο όπου τα μέλη των συντεχνιών έκαναν τις μετρήσεις με τους ράφτες τους. Το «Cotton House Hotel» συνεχίζει αυτή την παράδοση προσφέροντας στους επισκέπτες του μια υπηρεσία εξατομικευμένης ραπτικής που παρέχεται από τη Santa Eulalia, το πιο διάσημο ραφτάδικο της Βαρκελώνης.

«Cotton House Hotel»: Ένα πρώην βασίλειο του βαμβακιού που έγινε ξενοδοχείο - εικόνα 2
Εκλεπτυσμένο στιλ εκπέμπουν οι κοινόχρηστοι χώροι

Το ξενοδοχείο διαθέτει 83 δωμάτια, συμπεριλαμβανομένων πέντε σουιτών, με τη διακόσμηση να είναι εμπνευσμένη από το λευκό, το μαύρο και το σέπια. Στον έκτο όροφο υπάρχει πισίνα με υπέροχη θέα στην πόλη, που δυστυχώς ήταν κλειστή λόγω καιρού τις μέρες της διαμονής μας (όπως και ο εξωτερικός χώρος του εστιατορίου «Batuar»), ενώ εκεί βρίσκονται επίσης το γυμναστήριο και ο χώρος του μασάζ. Στο βάθος, κάθε απόγευμα χαζεύαμε την La Sagrada Familia του Antoni Gaudí, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026. Σε αυτό το ξενοδοχείο, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να περιμένουμε…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Γιατί προκαλεί αντιδράσεις ο τουριστικός φόρος της Βενετίας

Ο Δήμος της Βενετίας υιοθέτησε τον τουριστικό φόρο, που επισήμως χαρακτηρίζεται ως τέλος πρόσβασης, με στόχο να ελέγξει τις ροές επισκεπτών και να ενσωματώσει τις εξωτερικές επιπτώσεις που προκαλεί ο μαζικός τουρισμός στην Πλωτή Πόλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/05/2024

Γυρνάμε την Αίγινα...on foot

Περπατήσαμε από την Παχιοράχη ως τον Αρχαίο Ελαιώνα, το Σφεντούρι, το Δρακόσπιτο και το Όρος και μας αποκαλύφθηκε ο πιο μυστικός και "ιερός" τόπος του νησιού.

Το "Amaronda Resort & Spa" στην Ερέτρια περνά στη διαχείριση της Amare Hospitality

Η Amare Hospitality έχει αναλάβει τη διαχείριση του ξενοδοχείου, ήδη από την τρέχουσα τουριστική σεζόν, με την έναρξη λειτουργίας του να έχει ξεκινήσει από τις 21 Απριλίου 2024.

Το 2ο Φεστιβάλ Οίνων και Αποσταγμάτων της Θεσσαλίας στα Τρίκαλα

Οι επισκέπτες του φεστιβάλ, θα έχουν την ευκαιρία να δουν συγκεντρωμένα τα κρασιά και τα αποστάγματα του ιστορικού θεσσαλικού αμπελώνα, μέσα από τα πολλά μικρά και μεγάλα σύγχρονα οινοποιεία και αποσταγματοποιία.

Περπατάμε στους πιο όμορφους αρχαιολογικούς χώρους που πολλοί προσπερνούν

Υπέροχα μνημεία σε όλη την Ελλάδα μας περιμένουν ανθισμένα και όλα δικά μας να τα ανακαλύψουμε με την πρώτη ευκαιρία.

5 προτάσεις για μονοήμερη εκδρομή το Πάσχα

Ξημερώνει η Λαμπρή κι εσείς βρίσκεστε στην Αθήνα με διάθεση για γρήγορη και εύκολη εκδρομή; Ακολουθούν 5 ιδέες για να περάσετε την ημέρα όσο… λαμπρά της αξίζει!

Οι ιδρυτές του Vamvakou Revival στοχεύουν σε μικρές νίκες για τη συνολική αναζωογόνηση του τόπου

Η Ελένη Μάμη και ο Χάρης Βασιλάκος συζητούν για το πασχαλινό πρόγραμμα της Βαμβακούς, όσα έρχονται το καλοκαίρι αλλά και τους λόγους που αξίζει να επισκεφθούμε το μικρό χωριό της Λακωνίας.