Βερολίνο στο... χέρι: 8 επιλογές για street food αξιώσεων

Πιο νόστιμη από κάθε άλλη φορά η γερμανική πρωτεύουσα μάς υποδέχεται με τη γαστρονομική σκηνή της σε διαρκή κίνηση και ανανέωση.

Βερολίνο στο... χέρι: 8 επιλογές για street food αξιώσεων

Από την Κική Βασσάλου

Πιο νόστιμη από κάθε άλλη φορά η γερμανική πρωτεύουσα μάς υποδέχεται με τη γαστρονομική σκηνή της –είτε πρόκειται για φαγητό δρόμου είτε για την «επίσημη» εστίαση– σε διαρκή κίνηση και ανανέωση. Σε τούτη εδώ την εξόρμηση φοράμε μπουφάν, σκουφιά, αλλά και γάντια που βγαίνουν εύκολα και παραμένουμε εκτός, για λουκάνικα, σάντουιτς, κεμπάπ και όλα τα καλά που μπορούμε να δοκιμάσουμε στο χέρι. Streetfood, άλλωστε, δεν σημαίνει απαραιτήτως fast food, και στο Βερολίνο, όπου συνυπάρχουν 180 διαφορετικές εθνικότητες και ισάριθμες κουζίνες, δείχνουν να το γνωρίζουν καλά αυτό.

Curry 36

Βερολίνο στο... χέρι: 8 επιλογές για street food αξιώσεων - εικόνα 1

Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται να μπείτε στην εσωτερική αντιπαράθεση για το ποιος φτιάχνει το καλύτερο currywurst, το Δυτικό ή το Ανατολικό Βερολίνο. Δοκιμάστε και απολαύστε και τα δύο εξίσου· έτσι κι αλλιώς δύσκολα θα εντοπίσετε διαφορές. Το «Curry 36», πάντως, στη δυτική πλευρά, είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους νυχτερινούς ταξιτζήδες που γνωρίζουν μία προς μία τις after καντίνες της πόλης, αλλά και σε όλους τους ξενύχτηδες. Πράγματι, αν έχεις χορέψει και καταναλώσει αλκοόλ για ώρες, ένα καλό currywurst σε αφράτο ψωμάκι είναι ό,τι πρέπει, και το «Curry 36» είναι εκεί και σας περιμένει από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το ξημέρωμα.

Mehringdamm 36, +49302517368, curry36.de

Kulturbrauerei

Βερολίνο στο... χέρι: 8 επιλογές για street food αξιώσεων - εικόνα 2

Ένα κτιριακό σύμπλεγμα του 19ου αιώνα, από τα καλύτερα διατηρημένα δείγματα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της εποχής, είναι το Kulturbrauerei, όπου κάθε Κυριακή, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα, χτυπάει η καρδιά του street food της πόλης. Μια μεγάλη εβδομαδιαία γιορτή φαγητού, με πάγκους που σερβίρουν λιχουδιές απ' όλο τον κόσμο. Στο Βερολίνο βρισκόμαστε, άλλωστε. Ελάτε χωρίς να έχετε φάει πρωινό και διαλέξτε ανάμεσα σε λουκάνικα με ψωμάκια, μπέργκερ, εμπανάδας, φαλάφελ, κρέπες, φοντί με ελβετικό τυρί και ό,τι άλλο τραβά η όρεξή σας. Η πιο νόστιμη κυριακάτικη βόλτα!

streetfoodaufachse.de

Mustafa’s Gemüse-Kebab

Βερολίνο στο... χέρι: 8 επιλογές για street food αξιώσεων - εικόνα 3

Ένα κεμπαπτζίδικο που απευθύνεται και στους χορτοφάγους αυτού του κόσμου! Διόλου τυχαία, η ουρά που σχηματίζεται εδώ καθημερινά είναι εντυπωσιακή. Και εξηγούμαι: Καταρχήν βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα μακριά από το «Curry 36», επομένως έρχεστε με όλη την παρέα και ο καθένας επιλέγει τη street λιχουδιά της αρεσκείας του. Όσο για το κεμπάπ του Μουσταφά, αυτό ξεχωρίζει τόσο για την καλή πρώτη ύλη σε κρέας όσο και για τα καλοτηγανισμένα λαχανικά που μπαίνουν στη χορτοφαγική εκδοχή του. Στα συν οι νόστιμες σπιτικές σάλτσες και στα must η υπομονή με την οποία θα χρειαστεί να οπλιστείτε μέχρι να έρθει η σειρά σας. Λειτουργεί καθημερινά από το πρωί μέχρι το απόγευμα: 10 π.μ.-3 μ.μ. Δευτέρα με Πέμπτη, 10 π.μ.-5 μ.μ. την Παρασκευή, 11 π.μ.-5 μ.μ. το Σάββατο και 11 πμ.-3 μ.μ. την Κυριακή.

Mehringdamm 32

Hasir

Βερολίνο στο... χέρι: 8 επιλογές για street food αξιώσεων - εικόνα 4

Μια ιστορία που ελάχιστοι γνωρίζουν, ακόμα και αν πρόκειται για καλοφαγάδες, είναι ότι το ντονέρ κεμπάπ όπως το γνωρίζουμε στις μέρες μας, δηλαδή σαν σάντουιτς –ψιλοκομμένο κρέας σε ψωμάκι με σαλάτα και σάλτσα– δημιουργήθηκε μόλις το 1971 και μάλιστα στο Βερολίνο από τον Mehmet Aygün, τον πρώτο ιδιοκτήτη του «Hasir». Στην Τουρκία ταξίδεψε στη συνέχεια. Φυσικά, το ντονέρ κεμπάπ ως πιάτο υπάρχει περισσότερα από 250 χρόνια. Η τυλιχτή εκδοχή του, όμως, είναι πολύ πιο καινούργια. Και όπως φαίνεται από τη ζήτηση, πολύ πολύ νόστιμη. Όχι άδικα, το «Hasir» το βρίσκουμε σήμερα σε πέντε διαφορετικές διευθύνσεις στο Βερολίνο.

Oranienstraße 177 / Adalbertstraße 10 / Maaßenstraße 10 / Nürnbergerstraße 46 / Breite Straße 43, hasir.de

Bagdad

Βερολίνο στο... χέρι: 8 επιλογές για street food αξιώσεων - εικόνα 5

Από εδώ ξεκινούν οι μεγάλες νύχτες του Kreuzberg, της τουρκικής γειτονιάς του Βερολίνου και μιας από τις πλέον χιπ περιοχές της πόλης πλέον. Και πώς ακριβώς ξεκινούν; Με το φανταστικό ντονέρ κεμπάπ της «Βαγδάτης», ασφαλώς, αλλά και όλα τα υπόλοιπα νόστιμα που σερβίρει, όπως φακές σούπα, αρνίσια παϊδάκια και μυρωδάτους τούρκικους κεφτέδες. Με λίγη τύχη και αν μέσα φιλοξενείται κανένα πάρτι Τούρκων της περιοχής, μπορεί να πετύχετε μέχρι και χορό της κοιλιάς, καθώς θα περιμένετε υπομονετικά το ντονέρ σας. Εμπειρία!

Schlesische Straße 2, +49306126962

Konnopke's Imbiß

Βερολίνο στο... χέρι: 8 επιλογές για street food αξιώσεων - εικόνα 6

Δεν είναι μόνο η πρώτη και διασημότερη καντίνα για currywurst στην πόλη, αλλά εξακολουθεί να είναι και η καλύτερη, φέροντας πλέον μια μακρά ιστορία που μας πηγαίνει πίσω στο 1930, όταν ο 29χρονος τότε Max Konnopke αποφάσισε να μετακομίσει από το Κότμπους στο Βερολίνο και να γίνει πωλητής λουκάνικων. Ε, αυτό που ξεκίνησε με τον Max, τη σύζυγό του Charlotte και το δίσκο τους με λουκάνικα Wurstkessel είναι πλέον το «νοστιμότερο» αξιοθέατο του Βερολίνου. Η δε αγάπη του κόσμου για το currywurst δεν μειώθηκε ποτέ και η συνταγή με τον καιρό εμπλουτίστηκε. Κάποια στιγμή μπήκαν οι τηγανητές πατάτες στο πλάι, ενώ από το 1960 και μετά το πρώτο currywurst στο Ανατολικό (τότε) Βερολίνο άρχισε να σερβίρεται με σπιτική κέτσαπ. Το «Konnopke's Imbiß» επέζησε από την επανένωση και, σήμερα, στο ίδιο μέρος αλλά σε κατάστημα πια, εξακολουθεί να ταΐζει ντόπιους και επισκέπτες με την ίδια ζέση και γεύση από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Τις Κυριακές παραμένει κλειστό.

Schönhauser Allee 44b, +49304427765, konnopke-imbiss.de/en

Burgermeister

Βερολίνο στο... χέρι: 8 επιλογές για street food αξιώσεων - εικόνα 7

Το λέει και το όνομά του. Εδώ θα έρθετε για μπέργκερ. Φανταστικό μπέργκερ. Η εμπειρία ωστόσο δεν είναι μόνο γαστρονομική. Το πρώτο «Burgermeister» που άνοιξε στο αγαπημένο Kreuzberg (Schlesisches Tor) στεγάζεται σε παλιά ουρητήρια! Μπορεί το κτίριο να σας ξενίζει κάπως, είναι ωστόσο περισσότερο από βέβαιο ότι μέχρι να ολοκληρώσετε το γεύμα σας θα έχετε ξεχάσει εντελώς την προηγούμενη χρήση του. Ψωμάκια, μπιφτέκια και τηγανητές πατάτες είναι όλα σπιτικά και χειροποίητα και η ουρά, τις καλές ημέρες, ξεπερνάει τα 50 άτομα. Αν πάλι ακόμα αναρωτιέστε γιατί να φτιάξει κάποιος ένα μπεργκεράδικο σε τέτοιο μέρος, η απάντηση μάς πηγαίνει στο 2006 και είναι προφανές πως συνδέεται με τη διαδεδομένη πια κουλτούρα της επαναχρησιμοποίησης των άδειων κτιρίων στο Βερολίνο. Γιατί όχι, λοιπόν; Σήμερα, πάντως, το «Burgermeister» έχει μετατραπεί σε αλυσίδα και θα το βρείτε σε διάφορες διευθύνσεις (και κτίρια) μέσα στην πόλη.

Oberbaumstraße 8, Schlesisches Tor, +49304036453-20, burger-meister.de

Angry Chicken

Βερολίνο στο... χέρι: 8 επιλογές για street food αξιώσεων - εικόνα 8

Το «θυμωμένο κοτόπουλο» έχει κορεάτικη καταγωγή και είναι το νοστιμότερο τηγανητό κοτόπουλο της πόλης. Όπως φαντάζεστε, θα το δοκιμάσετε σε διάφορες εθιστικές εκδοχές: φτερούγες, κοτομπουκιές, μπέργκερ, χοτ ντογκ, σαλάτα και, φυσικά, θα το συνοδεύσετε με διαφορετικές σάλτσες (γλυκόξινη, καυτερή κ.λπ.), κίμτσι, τηγανητές πατάτες, τσιπς γλυκοπατάτας ή/και ρύζι. Και εδώ υπάρχουν χορτοφαγικές και βίγκαν επιλογές. Στην καρδιά του Kreuzberg, λειτουργεί από τις 12 το μεσημέρι έως τις 9 το βράδυ καθημερινά και Κυριακή, και μέχρι τις 10 το βράδυ Παρασκευή και Σάββατο.

Oranienstraße 16, +493069599427, angry-chicken.com

Περισσότερες πληροφορίες για το street food της πόλης, αλλά και για να οργανώσετε τις βόλτες σας στο Βερολίνο θα βρείτε στο καλά ενημερωμένο σάιτ του τοπικού Οργανισμού Τουρισμού visitBerlin.de

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Το "Amaronda Resort & Spa" στην Ερέτρια περνά στη διαχείριση της Amare Hospitality

Η Amare Hospitality έχει αναλάβει τη διαχείριση του ξενοδοχείου, ήδη από την τρέχουσα τουριστική σεζόν, με την έναρξη λειτουργίας του να έχει ξεκινήσει από τις 21 Απριλίου 2024.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

Το 2ο Φεστιβάλ Οίνων και Αποσταγμάτων της Θεσσαλίας στα Τρίκαλα

Οι επισκέπτες του φεστιβάλ, θα έχουν την ευκαιρία να δουν συγκεντρωμένα τα κρασιά και τα αποστάγματα του ιστορικού θεσσαλικού αμπελώνα, μέσα από τα πολλά μικρά και μεγάλα σύγχρονα οινοποιεία και αποσταγματοποιία.

Περπατάμε στους πιο όμορφους αρχαιολογικούς χώρους που πολλοί προσπερνούν

Υπέροχα μνημεία σε όλη την Ελλάδα μας περιμένουν ανθισμένα και όλα δικά μας να τα ανακαλύψουμε με την πρώτη ευκαιρία.

5 προτάσεις για μονοήμερη εκδρομή το Πάσχα

Ξημερώνει η Λαμπρή κι εσείς βρίσκεστε στην Αθήνα με διάθεση για γρήγορη και εύκολη εκδρομή; Ακολουθούν 5 ιδέες για να περάσετε την ημέρα όσο… λαμπρά της αξίζει!

Οι ιδρυτές του Vamvakou Revival στοχεύουν σε μικρές νίκες για τη συνολική αναζωογόνηση του τόπου

Η Ελένη Μάμη και ο Χάρης Βασιλάκος συζητούν για το πασχαλινό πρόγραμμα της Βαμβακούς, όσα έρχονται το καλοκαίρι αλλά και τους λόγους που αξίζει να επισκεφθούμε το μικρό χωριό της Λακωνίας.

Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.