Το Aegina Fistiki Fest κλείνει τα 12 και το γιορτάζει

 Η γιορτή του αγαπημένου φιστικιού επιστρέφει δυναμικά έπειτα από δύο χρόνια από τις 15 έως και τις 19 Σεπτεμβρίου.

Το Aegina Fistiki Fest κλείνει τα 12 και το γιορτάζει

Η 12η Γιορτή Φιστικιού υπόσχεται ένα τατραήμερο γεμάτο συναυλίες, γαστρονομικά events, εκθέσεις, performances, αγροτικά σεμινάρια, παιδικό πρόγραμμα και ένα Διεθνές Συμπόσιο Κεραμικής. Όλα αυτά για να γιορταστεί ο μοναδικής γεύσης και ποιότητας καρπός του νησιού, το Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Φιστίκι Αιγίνης. Όλοι οι εμβληματικοί χώροι του νησιού, από την παραλιακή οδό του Λιμανιού και τον Πύργο του Μάρκελλου, μέχρι την Αυλή του Ιστορικού και Λαγραφικού μουσείο της Αίγινας και το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου του θαλασινού, διατίθενται για το μεγάλο «πάρτι» που βρίσκεται σε εξέλιξη στο νησί από τις 16 έως τις 19 Σεπτεμβρίου.

Φτάνοντας στο λιμάνι της Αίγινας ήδη από τα μέσα Αυγούστου η πρώτη εικόνα που παρατηρούσε κανείς πλάι στο τοπίο της παραλιακής ήταν η ευρηματική αφίσα του επερχόμενου - κορονοϊού επιτρέποντος – φεστιβάλ, που αμέσως έβαζε άπαντες στο κλίμα της διπλή γιορτής: Στο 12ο Aegina Fistiki Fest χωράνε κοντά στις εορταστικές εκδηλώσεις για το φιστίκι και οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Έτσι το τσαρούχι που κοσμεί την φεστιβαλική αφίσα έχει στη θέση της φούντας, ένα τσαμπί από φρέσκους κελυφωτούς καρπούς φιστικιού όπως ακριβώς στολίζει τις καρποφόρες φιστικιές την ωραιότερη στιγμή τους, όταν ωριμάζουν και παίρνουν ροζοκόκκινο χρώμα.

Προ-φεστιβαλικά events ως επί των πλείστων εικαστικές εκθέσεις και εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους πραγματοποιούνταν ήδη από τα μέσα Αυγούστου, ενώ οι εκδηλώσεις κορυφώνονται από την Τετάρτη 15 έως και την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου, οπότε και σειρά έχουν συναυλίες, αγροτικά σεμινάρια, παιδική ψυχαγωγία και φυσικά η εμπορική έκθεση των φιστικοπαραγωγών του νησιού με τις γαστρονομικές εκπλήξεις της.

Το Aegina Fistiki Fest κλείνει τα 12 και το γιορτάζει - εικόνα 1
Βάλε όλη τη γεύση της Αίγινας στο πιάτο σου, με τη σάλτσα πέστο-φιστικιού από το εστιατόριο του Νώντα στην Πέρδικα

Το φιστίκι εκπλήσσει γευστικά στην παραδοσιακή αλλά και την «πειραγμένη εκδοχή» του σε μια γιορτή στην οποία δικαίως είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Ανάμεσα στα καλούδια που μπορεί να γευτεί και να προμηθευτεί κανείς στα περίπτερα της έκθεσης, πέρα από τους παραδοσιακούς και τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς είναι το παγωτό, το γλυκό του κουταλιού, η πραλίνα, το φιστικοβούτυρο, το λικέρ, αλλά και το πέστο φιστικιού Αιγίνης. Αναζητήστε τη signature συνταγή της ψαροταβέρνας «Νώντας» στο ψαροχώρι της Πέρδικας, αλλά ανάμεσα στα περίπτερα της έκθεσης, ακριβώς απέναντι από το λιμεναρχείο.

Τα εργαστήρια, οι εκθέσεις και τα events φιλοξενήθηκαν στα τοπικά ορόσημα στην καρδιά του νησιού όπως ο «Πύργος του Μάρκελλου», αλλά και σε εμβληματικά σημεία έξω από το κέντρο του νησιού, όπως στο «Φανάρι Μπούζα» ή σε οικογενειακό οινοποιείο της περιοχής «Βουλκάνο» στη συνοικία των Αγίων Ασωμάτων. Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεχωρίζουν οι συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν από τους Στέφανο Κορκολή και Σοφία Μανουσάκη, τον Κωστή Μαραβέγια και την Παυλίνα Βουλγαράκη γύρω από τον Άγιο Νικόλα τον Θαλασσινό, στην καρδιά του νησιού, τα βράδια της Παρασκευής, του Σαββάτου και της Κυριακής αντίστοιχα.

Ειδική μνεία τέλος αξίζει να γίνει στο Διεθνές Συμπόσιο Κεραμικής διάρκειας 14 ημερών που οργανώνει η ομάδα «Αίγινα και Κεραμική» με στόχο να τιμήσει την παράδοση των κανατάδων της Αίγινας, αλλά και να δημιουργήσει το έδαφος ώστε να ανθίσει ξανά η συγκεκριμένη ενασχόληση στη νέα γενιά. Με αντικείμενο τη Βυζαντινή Τεχνοτροπία και τη σύγχρονη έκφραση της τέσσερις διεθνώς αναγνωρισμένοι κεραμιστές και πέντε Έλληνες ομότεχνοι τους, ανταλλάσουν ιδέες, τεχνογνωσία, γνώση και έμπνευση, ενώ μοιράζονται τον ίδιο χώρο και τα ίδια υλικά. Μέρος του συμποσίου είναι ανοικτό στο κοινό κατόπιν προκράτησης θέσης.

Τα μεσάνυχτα της Κυριακής 19 Σεπτεμβρίου τα δωδέκατα γενέθλια ολοκληρώνονται, μόνο και μόνο για να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για τα επόμενα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Το "Amaronda Resort & Spa" στην Ερέτρια περνά στη διαχείριση της Amare Hospitality

Η Amare Hospitality έχει αναλάβει τη διαχείριση του ξενοδοχείου, ήδη από την τρέχουσα τουριστική σεζόν, με την έναρξη λειτουργίας του να έχει ξεκινήσει από τις 21 Απριλίου 2024.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

Το 2ο Φεστιβάλ Οίνων και Αποσταγμάτων της Θεσσαλίας στα Τρίκαλα

Οι επισκέπτες του φεστιβάλ, θα έχουν την ευκαιρία να δουν συγκεντρωμένα τα κρασιά και τα αποστάγματα του ιστορικού θεσσαλικού αμπελώνα, μέσα από τα πολλά μικρά και μεγάλα σύγχρονα οινοποιεία και αποσταγματοποιία.

Περπατάμε στους πιο όμορφους αρχαιολογικούς χώρους που πολλοί προσπερνούν

Υπέροχα μνημεία σε όλη την Ελλάδα μας περιμένουν ανθισμένα και όλα δικά μας να τα ανακαλύψουμε με την πρώτη ευκαιρία.

5 προτάσεις για μονοήμερη εκδρομή το Πάσχα

Ξημερώνει η Λαμπρή κι εσείς βρίσκεστε στην Αθήνα με διάθεση για γρήγορη και εύκολη εκδρομή; Ακολουθούν 5 ιδέες για να περάσετε την ημέρα όσο… λαμπρά της αξίζει!

Οι ιδρυτές του Vamvakou Revival στοχεύουν σε μικρές νίκες για τη συνολική αναζωογόνηση του τόπου

Η Ελένη Μάμη και ο Χάρης Βασιλάκος συζητούν για το πασχαλινό πρόγραμμα της Βαμβακούς, όσα έρχονται το καλοκαίρι αλλά και τους λόγους που αξίζει να επισκεφθούμε το μικρό χωριό της Λακωνίας.

Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.