Φύγαμε για τις πρώτες ανοιξιάτικες μονοημέρες

Σχεδιάζουμε επιτέλους εκείνη την απόδραση που ονειρευόμασταν έξι μήνες τώρα.

Φύγαμε για τις πρώτες ανοιξιάτικες μονοημέρες

Εν αναμονή του ανοίγματος των μετακινήσεων εκτός νόμου, συγκεντρώσαμε κάποιες ιδέες για εύκολες εκδρομές σε βουνό και θάλασσα, τις οποίες μπορείτε να έχετε στα υπόψη για οποιοδήποτε ανοιξιάτικο σαββατοκύριακο.

Φύγαμε για τις πρώτες ανοιξιάτικες μονοημέρες - εικόνα 1
Ο Μυστράς γίνεται υπόθεση μονοήμερης με τον νέο δρόμο Λεύκτρου-Σπάρτης που μόλις παραδόθηκε

Ο αυτοκινητόδρομος «Λεύκτρου-Σπάρτης», ένα έργο πνοής για ολόκληρη τη Λακωνία που απ' όταν παραδόθηκε το 2016 έλυσε τα χέρια στο θέμα «γρήγορες αποδράσεις», φέρνει τη Σπάρτη σε απόσταση δύο ωρών.

Μια βόλτα στον κλασικό δρόμο με τους φοίνικες, ένα πέρασμα από το Αρχαιολογικό Μουσείο και την Κουμαντάρειο Πινακοθήκη, μια κοντινή απόδραση για φαγητό στις ταβέρνες μες τη φύση στα κοντινά χωριά Άι Γιάννης και Παρόρι και, βέβαια, ένας ανεφοδιασμός σε σύγκλινο και λουκάνικα από τα κρεοπωλεία και τους παραγωγούς της πόλης είναι τα highlights μιας επίσκεψης στην πρωτεύουσα της Λακωνίας, η οποία γίνεται πλέον μια πιο εύκολη υπόθεση.

Πέρα, φυσικά, από τον Μυστρά, που ειδικά την άνοιξη είναι σκέτη μαγεία, πιο εύκολα φτάνουμε πλέον και στα χωριά του Βόρειου Ταΰγετου, όπως το Καστόρι και το Γεωργίτσι, που πατάνε πάνω στη «Μυστριώτικη Στράτα», τη διαδρομή δηλαδή που ακολουθούσαν οι Παλαιολόγοι από τον Μυστρά για την Κεντρική Ελλάδα.

Φύγαμε για τις πρώτες ανοιξιάτικες μονοημέρες - εικόνα 2
Mαγευτικό drive προς την Περαχώρα και τη λίμνη της Βουλιαγμένης για όποιον επιλέξει το Λουτράκι

Η Πελοπόννησος βέβαια παραμένει ο παράδεισος των εκδρομέων με περιορισμένο μπάτζετ χρόνου. Στο Λουτράκι, για παράδειγμα, αγαπάμε να επαναλαμβάνουμε τον περίπατο στη μακριά παραλιακή προμενάντ που μοιάζει σχεδόν απαράλλαχτος από τότε που τον κάναμε κρατώντας το χέρι της γιαγιάς μας και ροκανίζοντας ψητό καλαμπόκι, ενώ δεν παραλείπουμε ποτέ και το σύντομο αλλά μαγευτικό drive προς την Περαχώρα και τη λίμνη της Βουλιαγμένης. Σημειώστε πως το παραλιακό μέτωπο προς τα εκεί κρύβει απίστευτες εκπλήξεις φυσικού κάλλους, όπως η Σπηλιά της Φώκιας – μια κρυμμένη παραλία που θα ανταμείψει κάθε εξερευνητή που θα χαρεί (έστω από ψηλά) την καμάρα των βράχων μέσα στη θάλασσα.

Στην ορεινή Κορινθία, η εξαιρετική ρουστίκ κρεοφαγία μπορεί να αποτελεί κανόνα στις ταβέρνες της περιοχής, εμείς ωστόσο λέμε να αμπαλάρουμε στα γρήγορα ό,τι βρούμε στο ψυγείο και να στρώσουμε την καρό κουβερτούλα μας στις άπλες τριγύρω από τη μαγευτική λίμνη Δόξα, με τα τιρκουάζ νερά και τις επιβλητικές πλαγιές της Ζήριας, του Χελμού και της Ντουρντουβάνας να συμπληρώνουν την εικόνα.

Φύγαμε για τις πρώτες ανοιξιάτικες μονοημέρες - εικόνα 3
Η Αράχοβα αποκτά άλλη διάσταση τους μήνες της ανθοφορίας

Από τη Βοιωτία και τη Φωκίδα μέχρι τη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία, ολόκληρη η Ρούμελη τυλίγεται στα χρώματα της άνοιξης και αναμένει επισκέπτες μέσω της Εθνικής Οδού. Είτε επιλέξετε να κινηθείτε προς τη Λιβαδειά (που συστήνεται σε κάθε καλοφαγά με αδυναμία στα ντόπια κρέατα) ή προς την ειδυλλιακή περιοχή της Κρύας με τις πηγές και τα αιωνόβια πλατάνια, είτε προς την Αράχοβα, η οποία πέρα απ' το χειμερινό σεξαπίλ διαθέτει ομορφιά και χάρη που αποκτά άλλη διάσταση τους μήνες της ανθοφορίας: πεχοπορίες στον εθνικό δρυμό, απίστευτη θέα (ειδικά για όσους αντέχουν στον ανήφορο για την εκκλησία του Αϊ-Γιώργη) και, φυσικά, απογευματινό καφεδάκι στις καφετέριες της πλατείας Λάκκα.

Φύγαμε για τις πρώτες ανοιξιάτικες μονοημέρες - εικόνα 4
Ειδυλλιακό το τοπίο στην Αγία Ελεούσα και τις πηγές του Κηφισού στη Σουβάλα του Παρνασσού

Ούτε από τον Παρνασσό λείπουν όμως τα ωραία πόστα για πικ νικ. Ποντάρουμε στο λουλουδιασμένο κατηφορικό μονοπάτι που ξεκινά μέσα από τους Δελφούς και οδηγεί στο γειτονικό χωριό Χρισσό χαρίζοντας υπέροχες βίστες στον ασημοπράσινο ελαιώνα της Άμφισσας, όπως και στο κεφαλοχώρι της Σουβάλας (ή Πολύδροσος) στα πόδια του Παρνασσού. Όχι μέσα στο χωριό, αλλά κοντά στο βυζαντινό μνημείο της Αγίας Ελεούσας και στην ειδυλλιακή τοποθεσία απ’ όπου αναβλύζουν οι πηγές του βοιωτικού Κηφισού.

Ο γειτονικός Ελικώνας κρατά για τον εαυτό του τη χάρη ενός παρθένου βουνίσιου προορισμού, ανέγγιχτου από τις μάζες, που ορθώνεται ανάμεσα στις όχθες του Κορινθιακού και τις πεδιάδες της Βοιωτίας. Αν δεν απλωθείτε στο πανέμορφο οροπέδιο της Αρβανίτσας απολαμβάνοντας τη φύση, κάντε focus στα κεφαλοχώρια του βουνού, όπως η Αγία Άννα και το Κυριάκι, με ταβέρνες για κρεατοκατανύξεις.

Φύγαμε για τις πρώτες ανοιξιάτικες μονοημέρες - εικόνα 5
Μια αμαξάδα στην Αίγινα είναι εγγυημένη πρόταση για νοσταλγική εκδρομή εξπρές

Ο Αργοσαρωνικός με τα νησιά της… διπλανής πόρτας είναι ό,τι πρέπει για όσους δικαιολογημένα θέλουν τη μονοήμερη εκδρομή τους διανθισμένη με θαλασσινή αλμύρα. Στην Αίγινα, και μόνο για μια βόλτα στην προκυμαία να έρθουμε, χωρίς καν να πάρουμε αυτοκίνητο, έχουμε αλλάξει εντελώς παραστάσεις. Τέτοιες μέρες βέβαια καλό είναι να έχουμε διασφαλίσει από πριν το εισιτήριο της επιστροφής.

Ανάλογα με τις ορέξεις μας προγραμματίζουμε και τη συνέχεια: από το γραφικό ψαροχώρι της Πέρδικας και τον πευκώνα που αγκαλιάζει το ναό της Αφαίας μέχρι την Παλαιοχώρα, την ερειπωμένη σήμερα μεσαιωνική πρωτεύουσα της Αίγινας που βρίσκεται σκαρφαλωμένη στα απόκρημνα βράχια απέναντι από το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου. Αν σας ιντριγκάρει ένας λουλουδιασμένος περίπατος ανάμεσα σε παμπάλαια πέτρινα σπίτια και βυζαντινά εκκλησάκια τολμήστε άφοβα.

Φύγαμε για τις πρώτες ανοιξιάτικες μονοημέρες - εικόνα 6
Γεύση από Κυκάδες σε πακέτο μονοήμερης προσφέρει η Τζια

Στον Πόρο, αν δεν επιλέξουμε τη λύση του φέρι από Πειραιά, φτάνουμε ύστερα από δύο και κάτι ώρες οδήγησης μέχρι το λιμάνι του Γαλατά. Το βενετσιάνικο κανάλι που χωρίζει τον γόη του Αργοσαρωνικού από τις απέναντι ακτές της Τροιζηνίας φροντίζει πάντα για μια πρώτη χαλαρωτική… ένεση, λίγο προτού χαθούμε στα στενοσόκακα γύρω από το Ρολόι ή κυκλώσουμε το νησί με το αυτοκίνητο και καταλήξουμε στο Ρώσικο Ναύσταθμο για ρομάντζο πλάι στη θάλασσα.

Η Τζια είναι ακόμα μια σοβαρή υποψηφιότητα για μονοήμερη, καθώς το ταξίδι από το λιμάνι του Λαυρίου κρατά ελάχιστα (και εδώ βέβαια οι ταξιδιώτες της Λαμπρής πρέπει να προνοήσουν για τα εισιτήρια της επιστροφής). Όσοι πάρουν μαζί το αυτοκίνητο, θα απολαύσουν το πιο κοντινό Κυκλαδονήσι σε μια από τις ωραιότερες και πιο πράσινες εκδοχές του, ρεμβάζοντας τη θέα από τη Χώρα και καταλήγοντας στις παραλίες του Κούνδουρου για τις πρώτες βουτιές της σεζόν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Το "Amaronda Resort & Spa" στην Ερέτρια περνά στη διαχείριση της Amare Hospitality

Η Amare Hospitality έχει αναλάβει τη διαχείριση του ξενοδοχείου, ήδη από την τρέχουσα τουριστική σεζόν, με την έναρξη λειτουργίας του να έχει ξεκινήσει από τις 21 Απριλίου 2024.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

Το 2ο Φεστιβάλ Οίνων και Αποσταγμάτων της Θεσσαλίας στα Τρίκαλα

Οι επισκέπτες του φεστιβάλ, θα έχουν την ευκαιρία να δουν συγκεντρωμένα τα κρασιά και τα αποστάγματα του ιστορικού θεσσαλικού αμπελώνα, μέσα από τα πολλά μικρά και μεγάλα σύγχρονα οινοποιεία και αποσταγματοποιία.

Περπατάμε στους πιο όμορφους αρχαιολογικούς χώρους που πολλοί προσπερνούν

Υπέροχα μνημεία σε όλη την Ελλάδα μας περιμένουν ανθισμένα και όλα δικά μας να τα ανακαλύψουμε με την πρώτη ευκαιρία.

5 προτάσεις για μονοήμερη εκδρομή το Πάσχα

Ξημερώνει η Λαμπρή κι εσείς βρίσκεστε στην Αθήνα με διάθεση για γρήγορη και εύκολη εκδρομή; Ακολουθούν 5 ιδέες για να περάσετε την ημέρα όσο… λαμπρά της αξίζει!

Οι ιδρυτές του Vamvakou Revival στοχεύουν σε μικρές νίκες για τη συνολική αναζωογόνηση του τόπου

Η Ελένη Μάμη και ο Χάρης Βασιλάκος συζητούν για το πασχαλινό πρόγραμμα της Βαμβακούς, όσα έρχονται το καλοκαίρι αλλά και τους λόγους που αξίζει να επισκεφθούμε το μικρό χωριό της Λακωνίας.

Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.