Η «Ανατολή» της Καλαμαριάς και της Πυλαίας

 

Η «Ανατολή» της Καλαμαριάς και της Πυλαίας

Η Ανατολική Θεσσαλονίκη, από την Καλαμαριά προς την Πυλαία, το Πανόραμα και τον Χορτιάτη, έχει ισχυρές βάσεις ευημερίας και φαίνεται να ανακτά γρήγορα το έδαφος που έχασε από το lifestyle της πόλης τα τελευταία χρόνια. Με τα λόγια μιας δραστήριας under thirty Θεσσαλονικιάς του κέντρου: «Η Καλαμαριά, που παλιά ήταν η ορίτζιναλ πλούσια περιοχή, φαινόταν να τελείωσε το 2009. Τίποτα­ καινούργιο δεν γινόταν από την άποψη της καλής ζωής, να το πω έτσι, της μοντέρνας γαστρονομίας, των μπαρ, της εξόδου γενικότερα. Εδώ και τρία-τέσσερα χρόνια όμως τα πράγματα ξεκίνησαν και πάλι να κινούνται».

Τελευταία άφιξη και upscale γαστρονομικό­ εγχείρημα που επικυρώνει τα παραπάνω είναι το «The Aficionados» (Ν. Πλαστήρα 105, 2310434290) στην Καλαμαριά, με επικεφαλής τον ταλαντούχο σεφ Δημήτρη Παμπόρη (Χρυσός Σκούφος 2017) κι επενδυτές τους επιχειρηματίες Σπύρο Συμεωνίδη και Μαριαλένα Μηλιαρά, φαν του ευ ζην και της υψηλής γαστρονομίας. Το ολοκαίνουργιο project στεγάζεται στην έπαυλη Αχιλλέα Βαρσαμή, ένα πανέμορφο τριώροφο νεοκλασικό στην Καλαμαριά, και περιλαμβάνει fine dining εστιατόριο περιορισμένων θέσεων, cocktail bar και cigar lounge με 2.000 πούρα από όλο τον κόσμο.

Η «Ανατολή» της Καλαμαριάς και της Πυλαίας - εικόνα 1
Η «Μαύρη Θάλασσα» είναι από τα καλύτερα εστιατόρια ψαροφαγίας στην πόλη.

Κατά τα λοιπά, κλασική επιλογή παραμένει­ ο «Τάσος» (Φαέθωνος 6, 2310430523) με τα υπέροχα ψάρια του, όπως και η «Μαύρη Θάλασσα» (Ν. Πλαστήρα 3 & Χιλής, 2310932542) με παράδοση ετών στην ψαροφαγία: διαλέγεις το ψάρι από τον πάγκο και μέχρι να σου το φέρουν απολαμβάνεις μια γερή ποικιλία θαλασσινών ορεκτικών: από λευκή ταραμοσαλάτα μέχρι καρπάτσιο μπαρμπουνιού.

Η «Ανατολή» της Καλαμαριάς και της Πυλαίας - εικόνα 2
Έργο του Γιώργου Χαντακή και του γιου του (και σεφ) Γιάννη Χαντακή η μεταμοντέρνα ψησταριά «Νέα Διαγώνιος».

Η διάσημη κρεατοταβέρνα «Νέα Διαγώνιος­» (Ν. Πλαστήρα 89, Αρετσού, 2310029085) ανακαινίστηκε θριαμβευτικά. Λαμπερή διακόσμηση, λευκά λινά τραπεζομάντιλα, μενού που βασίζεται στο bbq (με σπεσιαλιτέ τα χειροποίητα σουτζουκάκια και το φημισμένο μέχρι κι εκτός Ελλάδας γύρο), ενημερωμένη λίστα κρασιών, μπίρες της ελληνικής μικροζυθοποιίας, ποτά και κοκτέιλ.

Η «Ανατολή» της Καλαμαριάς και της Πυλαίας - εικόνα 3
Mοντέρνo μενού με σύγχρονες τεχνικές κι εντυπωσιακή παρουσίαση από τον σεφ Δημήτρη Τασιούλα στο «Thria».

Στο στιλάτο «Thria» με τη μίνιμαλ αισθητική ο σεφ Δημήτρης Τασιούλας και η ομάδα του δημιουργούν μοντέρνες γεύσεις σε μεσογειακή ρότα, με σύγχρονες τεχνικές, έμφαση στην εποχικότητα των υλικών κι εντυπωσιακή παρουσίαση (Μαρίας Κάλλας 1, 2310821120). Εδώ και το «Les Zazous» (Θ. Σοφούλη 118, 2310420600), ένα μπιτάτο και αεράτο all day bar-restaurant με φοβερή θαλασσινή θέα, σύγχρονο μεσογειακο-ελληνικό μενού (και σούσι) που κλαμπίζει το βράδυ.

Διαβάστε το total guide μας

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Το "Amaronda Resort & Spa" στην Ερέτρια περνά στη διαχείριση της Amare Hospitality

Η Amare Hospitality έχει αναλάβει τη διαχείριση του ξενοδοχείου, ήδη από την τρέχουσα τουριστική σεζόν, με την έναρξη λειτουργίας του να έχει ξεκινήσει από τις 21 Απριλίου 2024.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

Το 2ο Φεστιβάλ Οίνων και Αποσταγμάτων της Θεσσαλίας στα Τρίκαλα

Οι επισκέπτες του φεστιβάλ, θα έχουν την ευκαιρία να δουν συγκεντρωμένα τα κρασιά και τα αποστάγματα του ιστορικού θεσσαλικού αμπελώνα, μέσα από τα πολλά μικρά και μεγάλα σύγχρονα οινοποιεία και αποσταγματοποιία.

Περπατάμε στους πιο όμορφους αρχαιολογικούς χώρους που πολλοί προσπερνούν

Υπέροχα μνημεία σε όλη την Ελλάδα μας περιμένουν ανθισμένα και όλα δικά μας να τα ανακαλύψουμε με την πρώτη ευκαιρία.

5 προτάσεις για μονοήμερη εκδρομή το Πάσχα

Ξημερώνει η Λαμπρή κι εσείς βρίσκεστε στην Αθήνα με διάθεση για γρήγορη και εύκολη εκδρομή; Ακολουθούν 5 ιδέες για να περάσετε την ημέρα όσο… λαμπρά της αξίζει!

Οι ιδρυτές του Vamvakou Revival στοχεύουν σε μικρές νίκες για τη συνολική αναζωογόνηση του τόπου

Η Ελένη Μάμη και ο Χάρης Βασιλάκος συζητούν για το πασχαλινό πρόγραμμα της Βαμβακούς, όσα έρχονται το καλοκαίρι αλλά και τους λόγους που αξίζει να επισκεφθούμε το μικρό χωριό της Λακωνίας.

Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.