Ο σεφ Γιώργος Γραμματικόπουλος μας ξεναγεί στο εστιατόριο του Aqua Blu Hotel + Spa

Ο ταλαντούχος σεφ Γιώργος Γραμματικόπουλος διανύει ήδη τον δεύτερο χρόνο του στο εστιατόριο του Aqua Blu στην Κω δίνοντας έμφαση - με ισορροπημένα δημιουργικό τρόπο - στις παιδικές του μνήμες από τα καλοκαίρια δίπλα στην γιαγιά του.

Ο σεφ Γιώργος Γραμματικόπουλος μας ξεναγεί στο εστιατόριο του Aqua Blu Hotel + Spa

Γέννημα-θρέμμα της Πάτρας με ρίζες από την Κρήτη, ο σεφ Γιώργος Γραμματικόπουλος – που διανύει τον δεύτερο χρόνο του στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Aqua Blu στην Κω - δίνει έμφαση στις παιδικές μνήμες του γύρω από το φαγητό και τις εικόνες που έχουν αποτυπωθεί βαθιά μέσα του από τα καλοκαίρια δίπλα στην γιαγιά του στα Χάνια Αιτωλοακαρνανίας – λίγο έξω από το Μεσολόγγι.

Από τόσο παλιά ξεκίνησε να νιώθει κάτι για την μαγειρική. Από τότε που έτρωγε γεμιστά (χωρίς κιμά, τα κλασικά!) και χωριάτικη σπανακόπιτα. Κάτι που περνά ως σημείο αναφοράς και στο ιδιαίτερο καλωσόρισμα που επιφυλάσσει σε όσους επισκέπτονται το CUVeE στην παραλία Λάμπη της Κω, στο οποίο έχει στήσει μία ολοκληρωμένη fine dining εμπειρία με χαρακτήρα και άποψη. Αποδομημένη σπανακόπιτα, κρέμα ταραμά με βαζελίνη ελαιολάδου αρωματισμένη με εστραγκόν και γεμιστά με χαλίκι λαδιού και κρέμα φέτας. Αν μη τι άλλο, πολλά υποσχόμενη εισαγωγή…

Ο σεφ Γιώργος Γραμματικόπουλος μας ξεναγεί στο εστιατόριο του Aqua Blu Hotel + Spa - εικόνα 1

Ο Γραμματικόπουλος έχει περάσει από διάφορα επίπεδα της εστίασης και αυτό μόνο καλό μπορεί να θεωρηθεί καθώς έχει σφαιρική άποψη του αντικειμένου. Στα 14 του προσγειώθηκε σε ένα εργοστάσιο ζαχαροπλαστικής όπου μαθήτευσε για δύο χρόνια, λίγο πριν εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις έκανε ένα γρήγορο πέρασμα από το bartending, όμως ήταν σίγουρο ότι μόνο η κουζίνα και η μαγειρική θα μπορούσε να τον κερδίσει μια για πάντα. Του αρέσει να σκέφτεται και να δημιουργεί out of the box πατώντας όμως σε στέρεες βάσεις για να εξελίσσει σωστά τα ισορροπημένα πιάτα του. Εξάλλου, ο ίδιος βλέπει την δουλειά του ως μία πράξη γενναιοδωρίας που ξεκινά από την κουζίνα και καταλήγει στο τραπέζι. Με αυτή την λογική δεν θα μπορούσε να στοχεύει σε τίποτα λιγότερο από το να προσφέρει τίμιες γεύσεις που χαράσσονται στη μνήμη χωρίς να είναι υπερ(εκ)τιμημένες..

Ο σεφ Γιώργος Γραμματικόπουλος μας ξεναγεί στο εστιατόριο του Aqua Blu Hotel + Spa - εικόνα 2

Ο Γραμματικόπουλος λατρεύει να μαγειρεύει ψάρια και θαλασσινά καθώς αυτά είναι που - με τις κατάλληλες τεχνικές και τα καλά υλικά – μπορούν να σου προσφέρουν όλη την θάλασσα στο πιάτο σου. Για παράδειγμα, τα αχνιστά μύδια από τα χέρια του είναι ένας μικρός θρίαμβος της απλότητας. Κάπως έτσι, ο πλούσιος κατάλογος του CUVeE δεν στέκεται σε κατηγοριοποιήσεις ορεκτικών, κυρίως και σαλατικών. Αντιθέτως, έχει μία ολιστική φιλοσοφία προσέγγισης των πιάτων του που είναι ολοκληρωμένα με έναν τρόπο αφαιρετικό.

Ο σεφ Γιώργος Γραμματικόπουλος μας ξεναγεί στο εστιατόριο του Aqua Blu Hotel + Spa - εικόνα 3

- Τα μοσχαρίσια μάγουλα στιφάδο σιγοβράζουν για 12 ώρες στο sous vide και βγαίνουν λουκούμι. Άλλο πράγμα βλέπεις και άλλο γεύεσαι. Το πιάτο σε προκαλεί να κλείσεις τα μάτια σου και να ανοίξεις το στόμα σου.

- Το μυλοκόπι φρικασέ με λαχανίδα (kale για τους πιο international τύπους…) και φασόλι tonga ξεχωρίζει για την γεύση και τα αρώματα που αναδίδει ενώ ο μαύρος ταραμάς από μελάνι σουπιάς δένει ανέλπιστα με το όλον.

- Το σεβίτσε τσιπούρας ψημένο στο λεμόνι είναι ιδιαίτερα λιτό. Συνοδεία από λαδολέμονο τσίλι και μαγιονέζα wasabi πάει σε άλλο επίπεδο.

Ο σεφ Γιώργος Γραμματικόπουλος μας ξεναγεί στο εστιατόριο του Aqua Blu Hotel + Spa - εικόνα 4

- Ντοματίνια from Kos = ντοματίνια μαγειρεμένα με μέλι και θυμάρι, δίπλα τους στέκονται αγέρωχες μπαλίτσες από κρασοτύρι με μαυροκούκι και πούδρα αρακά, ενώ στην κορυφή ο αφρός από το ίδιο τυρί παίζει και η τηγανητή κάππαρη είναι σαν το κερασάκι (και την σαντιγύ) στην τούρτα. Όλη η παράδοση της Κω σε ένα πιάτο!

- Άλλο ντόπιο – και εξαιρετικά διαδεδομένο - πιάτο είναι τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο. Ο Γραμματικόπουλος το κάνει φύλλο και φτερό. Το ντολαμδάκι λαχανίδας τυλίγει το ταρτάρ από λαβράκι, δίπλα υπάρχει ωμό ταρτάρ, χαβιάρι beluga, μαύρος και λευκός ταραμάς ενώ στο τελείωμα περιχύνεται καυτή βελουτέ από kale με φασόλι tonga. Ένα μικρό έπος.

- Τέλος, το signature επιδόρπιο του Γραμματικόπουλου είναι ντοματίνι γλυκό του κουταλιού. Αλλά με τέτοιο τρόπο που να συνδυάζει τέλεια το τραγανό, το μαλακό, το κρύο, το παγωμένο και το ζεστό. Χώμα από πραλίνα και παξιμάδι χαρουπιού σωταρισμένο με λάδι και σβησμένο σε πετιμέζι. Παγωτό από κρασοτύρι με ξηρό πάγο, σπαγγέτι κανελλάδα και μαλλί της γριάς σε μορφή μαρέγκας. Από το καλωσόρισμα μέχρι και τον… αποχαιρετισμό το CUVeE του Aqua Blu Hotel + Spa δεν σταματά να εκπλήσσει πάνω σε γνώριμα μονοπάτια με ονομασία προελεύσεως.

INFO

Aqua Blu Hotel + Spa / παραλία Λάμπη, Κως / 22420-22440

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Το "Amaronda Resort & Spa" στην Ερέτρια περνά στη διαχείριση της Amare Hospitality

Η Amare Hospitality έχει αναλάβει τη διαχείριση του ξενοδοχείου, ήδη από την τρέχουσα τουριστική σεζόν, με την έναρξη λειτουργίας του να έχει ξεκινήσει από τις 21 Απριλίου 2024.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

Το 2ο Φεστιβάλ Οίνων και Αποσταγμάτων της Θεσσαλίας στα Τρίκαλα

Οι επισκέπτες του φεστιβάλ, θα έχουν την ευκαιρία να δουν συγκεντρωμένα τα κρασιά και τα αποστάγματα του ιστορικού θεσσαλικού αμπελώνα, μέσα από τα πολλά μικρά και μεγάλα σύγχρονα οινοποιεία και αποσταγματοποιία.

Περπατάμε στους πιο όμορφους αρχαιολογικούς χώρους που πολλοί προσπερνούν

Υπέροχα μνημεία σε όλη την Ελλάδα μας περιμένουν ανθισμένα και όλα δικά μας να τα ανακαλύψουμε με την πρώτη ευκαιρία.

5 προτάσεις για μονοήμερη εκδρομή το Πάσχα

Ξημερώνει η Λαμπρή κι εσείς βρίσκεστε στην Αθήνα με διάθεση για γρήγορη και εύκολη εκδρομή; Ακολουθούν 5 ιδέες για να περάσετε την ημέρα όσο… λαμπρά της αξίζει!

Οι ιδρυτές του Vamvakou Revival στοχεύουν σε μικρές νίκες για τη συνολική αναζωογόνηση του τόπου

Η Ελένη Μάμη και ο Χάρης Βασιλάκος συζητούν για το πασχαλινό πρόγραμμα της Βαμβακούς, όσα έρχονται το καλοκαίρι αλλά και τους λόγους που αξίζει να επισκεφθούμε το μικρό χωριό της Λακωνίας.

Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.