Μύκονος 2014

Μετά το πολύ δυνατό περσινό καλοκαίρι αλλά κι ένα πρώτο τετράμηνο με 96,6% άνοδο των αφίξεων, η Μύκονος υποδέχεται τη σεζόν με την αισιοδοξία που ταιριάζει στη ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού. Η ομάδα του «α» επέστρεψε στο νησί και τσεκάρισε πρώτη όλες τις νέες αφίξεις, μίλησε με τους επιχειρηματίες-leaders και καταγράφει το status του φετινού καλοκαιριού, με το βλέμμα εκεί όπου πρέπει να στοχεύσει η Μύκονος στο μέλλον. Από τον Νίκο Βουλαλά, Φωτογραφίες Κωνσταντίνος Μυτιληναίος

Μύκονος 2014

Μετά το πολύ δυνατό περσινό καλοκαίρι αλλά κι ένα πρώτο τετράμηνο με 96,6% άνοδο των αφίξεων, η Μύκονος υποδέχεται τη σεζόν με την αισιοδοξία που ταιριάζει στη ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού. Η ομάδα του «α» επέστρεψε στο νησί και τσεκάρισε πρώτη όλες τις νέες αφίξεις, μίλησε με τους επιχειρηματίες-leaders και καταγράφει το status του φετινού καλοκαιριού, με το βλέμμα εκεί όπου πρέπει να στοχεύσει η Μύκονος στο μέλλον.
Από τον Νίκο Βουλαλά, Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Μυτιληναίος

Μύκονος 2014 - εικόνα 1

Πέρυσι αναρωτιόμασταν αν θα ήταν η χρονιά της. Και αποδείχτηκε ότι ήταν! Η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού υποδέχτηκε αριθμό τουριστών-ρεκόρ (26,9% πάνω), οι οποίοι διέδωσαν σε όλο τον κόσμο από το Twitter και το Instagram ονειρικές εικόνες από τις παραλίες, πιάτα με φοβερή «αρχιτεκτονική» και parties με τους πιο ονομαστούς DJs. Φέτος όλη η ομάδα του «α» επισκεφθήκαμε ξανά το νησί για να τσεκάρουμε εγκαίρως (πριν από το sold out τριήμερο του Αγίου Πνεύματος) τις νέες αφίξεις, τις εξελίξεις και για να σιγουρευτούμε ότι τα καλά και δοκιμασμένα είναι στη θέση τους! Βρήκαμε τους σεφ πάνω από τις κουζίνες να δοκιμάζουν τα τελευταία πιάτα προτού φιξάρουν τα μενού. κρυφοκοιτάξαμε τα σχέδια του Γιώργου Βενιέρη για το καινούργιο του ταϊλανδέζικο. αγοράσαμε το μπλουζάκι «I love Mykonos» που σχεδίασαν οι Dsquared2. ήπιαμε ένα cocktail στο ταρατσάκι του «Remezzo». ρίξαμε μια βουτιά στην έρημη Φτελιά αλλά και στον Πάνορμο. φάγαμε σπανακόπιτα «αλλιώς» εις διπλούν: μία σε σαλάτα από τον Νίκο Ζερβό και μία σε amuse bouche από τον Αθηναγόρα Κωστάκο. δεν αφήσαμε κανέναν που να μην του τηλεφωνήσουμε όταν μάθαμε ότι η Άννα Βίσση κατεβαίνει για το δικό της μεγάλο party στο «Jackie O’ Beach». αναρωτηθήκαμε τι θα γίνει στο «Nammos» όταν θα τραγουδάει ντουέτο ο Julio Iglesias με τον Αντώνη Ρέμο. και, βέβαια, μιλήσαμε με τους επιχειρηματίες-leaders του νησιού, τους οποίους βρήκαμε αισιόδοξους.

Μύκονος 2014 - εικόνα 2
Social interaction στη Μικρή Βενετία.

Πού οφείλεται, λοιπόν, το μυκονιάτικο τουριστικό success story; Στη μαγευτική ομορφιά του νησιού αναμφισβήτητα, που το τοποθετεί αυτόματα σε οποιονδήποτε τουριστικό οδηγό και άρθρο γράφεται για την Ελλάδα. στην κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα. στις ωραιότερες παραλίες της Μεσογείου, άλλες κοσμοπολίτικες και άλλες απομονωμένες και ήρεμες. στα εστιατόρια τα οποία κανένας jet setter που σέβεται τον εαυτό­ του δεν μπορεί να παραλείψει από την ετήσια ατζέντα του. Αυτά είναι τα διαχρονικά χαρακτηριστικά που έχουν εγγράψει τη Μύκονο στη συνείδηση των εκλεκτικών ταξιδιωτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της MTC Group του Νότη Μαρτάκη, επί χρόνια συμβούλου του Δήμου Μυκόνου, για τη φετινή σεζόν προβλέπεται αύξηση 20% σε σχέση με τις περσινές αφίξεις, ενώ καταγράφεται και μια εντυπωσιακή άνοδος 96,6% των αφίξεων του τετραμήνου Ιανουαρίου-Απριλίου σε σύγκριση με το περσινό! Αυτή η εκτόξευση οφείλεται, σύμφωνα με τον κ. Μαρτάκη, «στη στόχευση του δήμου σε αγορές που συμβάλλουν στην επιμήκυνση της σεζόν, όπως είναι η κινεζική, στην επιλογή ποιοτικών αγορών και στην προβολή μέσω ειδικών μέσων ενημέρωσης που απευθύνονται σε target groups τα οποία ταξιδεύουν εκτός αιχμής».

Μύκονος 2014 - εικόνα 3
Spoil me... στην παραλία του «Jackie O’ Beach».

Δίνοντας το λόγο στους επιχειρηματίες για να εκτιμήσουν οι ίδιοι τον απόηχο της περσινής αύξησης-ρεκόρ, τα συμπεράσματα ποικίλλουν. Οι επισκέπτες πράγματι ήρθαν και πράγματι μιλούσαν πολλές γλώσσες, αλλά δεν έμειναν όλοι οι επιχειρηματίες ευχαριστημένοι. Κερδισμένοι είναι σίγουρα όσοι απευθύνθηκαν σε ένα upper κοινό, φροντίζοντας να το κρατούν ικανοποιημένο με προσωποποιημένες κι εξαίρετες υπηρεσίες. Χαμένοι όσοι ποντάρισαν σε συνταγές του παρελθόντος. Η Μύκονος δεν χρειάζεται πια φτηνούς σφηνακοκουβάδες, αλλά ενημερωμένα cocktail bars, όπως αυτά που έχουν αρχίσει να ανοίγουν στα καλά ξενοδοχεία. Δεν χρειάζονται ούτε πρόχειρες ταβέρνες ούτε φτηνομάγαζα μόδας με τιμές haute couture. Η διαπίστωσή μας είναι ότι το νησί βρίσκεται σε κομβικό σημείο για την εξέλιξή του. Υπάρχει μια Μύκονος δύο ταχυτήτων, που από τη μία πρέπει να ικανοποιήσει τον απαιτητικό επισκέπτη και από την άλλη εκείνον που φτάνει στο νησί ελπίζοντας να ζήσει καταστάσεις ριάλιτι του MTV! Το στοίχημα είναι να συνεχίσει να αναβαθμίζει τις υπηρεσίες της προσελκύοντας την upper class των επισκεπτών. Με καινούργιο δήμαρχο τον 30something Κωνσταντίνο Κουκά, που έχει να αντιμετωπίσει κρίσιμα καθημερινά ζητήματα όπως η καθαριότητα, η αστυνόμευση και το κυκλοφοριακό, με ιδιωτικές πρωτοβουλίες όπως η δημιουργία ενός υπερσύγχρονου ιατρικού κέντρου που αποβλέπει στην ενθάρρυνση του ιατρικού τουρισμού, με τα ορόσημα εστίασης και διασκέδασης να ανεβάζουν κι άλλο τον πήχη, με λαμπερά openings όπως το ιστορικό «Remezzo», το «Balthazar» και η μπουτίκ των Dsquared2, αλλά πάνω απ’ όλα με όπλο την απαράμιλλη ομορφιά και τον κοσμοπολίτικο μύθο με τον οποίο περιβάλλεται, πιστεύουμε ότι η Μύκονος πατάει πιο ψύχραιμα και σταθερά στη νέα τουριστική της αναγέννηση κι ετοιμάζεται να κάνει άλματα προς τα μπρος.

Η Γαστρονομία on the top

Μύκονος 2014 - εικόνα 4
Σύσσωμη η ομάδα του «Bill & Coo» σε διάλειμμα από τη δουλειά που φέρνει βραβεία!

Ο Αθηναγόρας Κωστάκος θυμάται ότι όταν είχε πρωτο-ταξιδέψει στη Μύκονο πριν από χρόνια έβλεπε παντού μόνο για­πωνέζικα και ιταλικά εστιατόρια και κανένας δεν μπορούσε να του προτείνει έστω κι ένα καλό ελληνικό. Τώρα πια είναι ευχάριστο να βλέπουμε παράλληλα με τα φημισμένα διεθνή και fusion εστιατόρια να αναδεικνύεται στο νησί η ελληνική κουζίνα – έτσι, για να αποκτούν και οι ξένοι καινούργια εικόνα γι’ αυτόν τον τομέα του πολιτισμού μας. Καθιερωμένα αλλά και νέα εστιατόρια συνεχίζουν πάντως να τοποθετούν τη Μύκονο στη γαστρονομική κορυφή των ελληνικών τουριστικών προορισμών. Πέρυσι το βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο Matsuhisa γιόρτασε δέκα χρόνια στο νησί – και στην ατζέντα κάθε jet setter επισκέπτη. Και φέτος όμως o θρυλικός Nobu Matsuhisa θα βρεθεί στη Μύκονο, στις 2-6/8, για το καθιερωμένο book signing και την επίβλεψη σπέσιαλ πιά­των. Τα αδέρφια Ιωαννίδη, πάντως, στρέφουν την προσοχή τους στο Belvedere Restaurant, επιχειρώντας να το αναβαθμίσουν ριζικά.

Μύκονος 2014 - εικόνα 5
Με διεθνή εμπειρία, ο executive chef Νίκος Ζερβός ανανεώνει ριζικά το «Belvedere Restaurant».

Στα ικανότατα χέρια του νέου executive chef Νίκου Ζερβού, ο οποίος έχει θητεύσει ως sous chef στο παρισινό «L’Atelier» του Joel Robuchon και στο «El Bulli» του Ferran Adria (για έναν ολόκληρο χρόνο παρακαλώ!), το κλασικό spot γύρω από την πισίνα του ξενοδοχείου αποκτά comfort και easy going μεσογειακό χαρακτήρα, ισορροπώντας ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν της γεύσης. Αυτήν τη φιλοσοφία την αντιλαμβάνεσαι στη σαλάτα σπανακόπιτα με σουσάμι, ντρέσινγκ μελιού­ και σταγόνες από σιρόπι άνηθου – ο Ν. Ζερβός επέμενε ότι πρέπει να τη δοκιμάσω και είχε δίκιο!

Μύκονος 2014 - εικόνα 6
Πιστοποιημένη ναπολιτάνικη πίτσα στο «Marechiaro» με τη θεαματική θέα.

Η γευστική περιπλάνηση των εστιατορίων των αδερφών Ιωαννίδη ολοκληρώνεται αλά ιταλικά στο Marechiaro, που έλαβε την πιστοποίηση της Associazione Verace Pizza Napoletana κι εμπλουτίζει το μενού με δυνατά πιάτα ζυμαρικών από σεφ ο οποίος μόλις έχει ολοκληρώσει stage στο «Noma» της Κοπεγχάγης, το βραβευμένο ως το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου στα World 50 Best Restaurants. Η πίτσα που βγαίνει από το μοναδικό tailor made φούρνο παραμένει μεγάλο ατού και θα την τιμήσουν όσοι δουν τα παιχνίδια του Μουντιάλ στην υπέροχη ταράτσα του εστιατορίου.

Μύκονος 2014 - εικόνα 7
Γευστικό «M-eating» στο καλύτερο σημείο για χάζι.

Προχωράμε στο διπλά βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο και Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας Bill & Coo, όπου ο Αθηναγόρας Κωστάκος «αισθάνεται σαν στο σπίτι του» και φέτος ανανεώνει ριζικά το μενού, στο οποίο περιλαμβάνεται κι ένα degustation με εμβληματικά πιάτα του εστιατορίου. «Να φέρουμε τη φύση μέσα», είναι το σύνθημά του και αυτό μεταφράζεται σε σκεύη φτιαγμένα από μυκονιάτικη πέτρα ή στο επιδόρπιο του Σπύρου Αρτελάρη «τα ξινά του κήπου με μαϊντανό και ούζο», το οποίο αξιοποιεί τα εσπεριδοειδή από το κτήμα που προμηθεύει με πρώτες ύλες το εστιατόριο­. Όλα τα πιάτα του Κωστάκου έχουν μια ιστορία να πουν (πώς αλλιώς, άλλωστε, με ονόματα όπως η «μελιτζανοσαλάτα ενός Ιάπωνα» και τα φοβερά «γεμιστά των παιδικών μου χρόνων»), ενώ με αναμνήσεις έχουν να κάνουν και τα cocktails του Παναγιώτη Φράγκου. Από τους mixologists που πάντα τραβούν τα βλέμματα με τη δουλειά τους, κινείται σε ελληνική δημιουργική κατεύθυνση: το Sea Urchin Martini έρχεται με ένα κουταλάκι ολόφρεσκου αχινού και σφαιρίδια θαλασσινού νερού, το ρακόμελο βγαίνει σαμπανιζέ (υπάρχει ειδικό μηχάνημα γι’ αυτό) και το Negroni εξελληνίζεται με τσίπουρο και σερβίρεται σε φλασκί. Τα signature αλλά και τα πειραγμένα κλασικά cocktails του Φράγκου, εκτελεσμένα άψογα από τον Κώστα Μπάρδα, κάνουν παιχνίδι με τα πιάτα του Κωστάκου – και αυτό το food pairing είναι μια εμπειρία που αξίζει να ακολουθήσετε.

Μύκονος 2014 - εικόνα 8
Ο Λευτέρης Λαζάρου αγκυροβόλησε στο «White Star».

Στη Μύκονο κατεβαίνει επίσημα ο Λευτέρης Λαζάρου, και συγκεκριμένα στο White Star στη Λάκκα. Η αστεράτη υπογραφή του πολυβραβευμένου σεφ και ο πολύ ξεκούραστος νησιωτικός μινιμαλισμός του αρχιτέκτονα Γιώργου Μέρλου δημιουργούν έναν καινούργιο γαστρονομικό προορισμό... με απόηχους «Βαρούλκου». Παρούσες η γνώση και η τεχνική του Λευτέρη Λαζάρου στις θαλασσινές γεύσεις, ενώ οι συνταγές με κρέας δημιουργούν μια ολοκληρωμένη γευστική πρόταση. Μια λίστα με πάνω από εκατό ετικέτες κρασιού, τα γλυκά του Δημήτρη Χρονόπουλου και τα signature cocktails ­συμπληρώνουν την αστεράτη άφιξη.

Μύκονος 2014 - εικόνα 9
Το team της «FoodMask» υπ’ ατμόν με νέα σχέδια για τα πιο προχωρημένα εστιατορικά concepts.

Σε πλήρη παράταξη στο νησί, η Foodmask του Γιώργου Βενιέρη τρέχει τρία εστιατόρια: τη Liasti στη Λια, ίσως με το πιο ατάραχο σκηνικό και το πιο ατμοσφαιρικό soundtrack στο νησί, το βραβευμένο με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας Lady Finger στο ξενοδοχείο «Andronikos» και το καινούργιο ταϊλανδέζικο Mr. Pug. Το «Lady Finger», με chef de cuisine τον Δημήτρη Αϊδίνη, αλλάζει φέτος ρότα προς το παγκόσμιο trend του casual dining. Για τους λάτρεις του fine dining διατηρείται ένα βραδινό menu degustation με πιάτα από την ιστορία του εστιατορίου, αλλά η αλήθεια είναι ότι το σηκώνει η punk ατμόσφαιρα του ξενοδοχείου να τρως με το χέρι burgers αστακού ή να βουτάς τα τηγανητά καλαμαράκια στο πικάντικο γλυκόξινο ντιπ. Την ίδια στιγμή το παλιό «Blue Ginger», αγαπημένο εστιατόριο πολλών φίλων της Μυκόνου, μετατρέπεται από τον Γιώργο Βενιέρη σε ένα ταϊλανδέζικο εστιατόριο-απόσταγμα των «καταδύσεών» του στην κουλτούρα της νοτιοανατολικής Ασίας. Στις αρχές Ιουλίου που θα ανοίξουν οι πόρτες του «Mr. Pug» θα αντικρίσουμε ένα τεράστιο τραπέζι από πόρτα παλιού κάστρου, θα καθίσουμε στο interactive bar με τα ειδικά κοιλώματα για ψήσιμο –όπως Μπανγκόκ–, θα δοκιμάσουμε περίεργα αποστάγματα, ενώ από τη state of the art κουζίνα (που θα έχει και chef’s table) ο βραβευμένος σεφ φιλοδοξεί να μυήσει τον κόσμο στα μυστικά μιας συναρπαστικής εξωτικής κουζίνας.

Μύκονος 2014 - εικόνα 10
«Maison de Katrin»: το κλασικό εστιατορικό spot της Χώρα με τους πιο πιστούς φίλους.

Πολυαναμενόμενη άφιξη στη Χώρα και το ιστορικό Remezzo, ήδη περιζήτητο από όσους θέλουν να έχουν την καλύτερη θέα στη Χώρα, να δουν και να τους δουν... Έχει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως το μπαρ προς τη θάλασσα (τέλεια ώρα το ηλιοβασίλεμα!), με τα cocktails του Γιάννη Πετρή από το «Pere Ubu» να σε χαλαρώνουν στους χτιστούς καναπέδες, πλούσιες επιλογές στο μενού –από raw food μέχρι κρέας– κι ένα εσωτερικό bar που μετατρέπεται σε κλαμπάκι όσο περνάει η ώρα. Κοιτάξτε πάνω: αυτή η εντυπωσιακή κατασκευή με τους κρεμάμενους κορμούς και η δια­μόρφωση του χώρου είναι δημιουργία του γραφείου Νίκος Κουκουράκης & συνεργάτες. Επίσης πολυαναμενόμενο το Balthazar, που ανοίγει προς τα τέλη Ιουνίου στην Πλατεία Αγίας Κυριακής δίπλα στο «αδερφάκι» του Rock ’n’ Roll, δίνοντας έτσι την ευκαιρία για μια διαμόρφωση της πλατείας με ήπιο τρόπο – την αναλαμβάνουν πάλι οι K-Studio. Το «Balthazar» θα λειτουργεί από το απόγευμα ως εστιατόριο μεσογειακής κουζίνας με σεφ τον Άρη Καλλιπολίτη, ενώ όσο περνάει η ώρα η μουσική σκυτάλη θα περνάει στο «Rock ’n’ Roll» για το κλασικό party με τις μουσικές του Παναγιώτη Τσαγκάνη.

Μύκονος 2014 - εικόνα 11
Slow γευστική απόλαυση και funky παρουσιάσεις στο νέο εστιατόριο «Funky Kitchen».

Καινούργιο στη Λάκκα είναι και το Funky Kitchen του Παύλου Γρίβα, ο οποίος θα βγει αργά από την κουζίνα του για να τον συγχαρείς για το ολόκληρο ψητό καλαμάρι αλλά και για να τον ρωτήσεις πού βρήκε όλα αυτά τα σπάνια μπουκάλια Jack Daniel’s που κοσμούν το μπαρ. Ο Γρίβας, επί χρόνια στη Σύρο με το «Kouzina» (υπάρχει κι ένας πίνακας της Μαγδαληνής Σακελλαρίδη με το Νεώριο Σύρου για να θυμίζει αυτή την όμορφη περίοδο), φέρνει και στη Μύκονο την αγαπημένη του φιλοσοφία του slow food, αλλά σε funky παρουσιάσεις – από αυτές που θέλεις να ανεβάσεις στο Instagram. Ευφάνταστα στησίματα (και άλλα likes στο Instagram!) με γευστική ουσία βρήκαμε και στο M-eating. Κι εδώ ιδιοκτήτης και σεφ ο ίδιος άνθρωπος, ο συνειδητοποιημένος Μυκονιάτης Παναγιώτης Μενάρδος. Το οίκημα, που χρονολογείται από τις αρχές του 20ού αιώνα κι έχει βεράντα σε στρατηγικό σημείο για χάζι αλλά και κήπο για απομόνωση, το έχει διαμορφώσει με μερακλίδικες παραδοσιακές λεπτομέρειες­. Το όνομα του εστιατορίου σημαίνει «Mykonos eating», άρα τα στοιχεία των πιάτων είναι τοπικά, ελληνικά, με μια δόση πολυτέλειας: ακόμη θυμάμαι πώς συνδυάζονταν όλα αυτά τα στοιχεία στα χτένια, με τα εσπεριδοειδή να νοτίζουν αρωματικά την τρυφερή τους σάρκα!

Μύκονος 2014 - εικόνα 12
Στην αυλή του κομψότατου «Kalita» θα αισθανθείτε ότι ανήκετε στην... υψηλή κοινωνία.

Σε ελληνικό τερέν κινείται και το Kalita, όπου ο σεφ Βάιος Ντούτσιας επιλέγει προσεκτικά τα υλικά του και φροντίζει τις παρουσιάσεις των πιάτων. Το εστιατόριο είναι ένα από τα κομψότερα της Χώρας, με μια αροκάρια να δίνει την εξωτική πινελιά στο μινιμαλιστικό διάκοσμο και το μπαρ με τα cocktails του Μάνου Κιάκου να παρατείνει ευχάριστα την παραμονή. Στο απόσπασμα από βιβλίο της λαογράφου Ευαγγελίας Βερώνη-Καμμή που αναγράφεται στον τοίχο, θα διαβάσετε τη λέξη «καλιτά» και όταν ρωτήσετε θα σας πουν ότι σημαίνει «υψηλή κοινωνία». Έτσι σας φέρονται εδώ πέρα! Λίγο πιο κάτω, το διαχρονικό εστιατορικό spot Maison de Katrin με την αστική κουζίνα και την old fashioned αισθητική υποδέχεται τους πιστούς και τους νέους φίλους του. «Είμαστε οικογένεια», μου λέει η ανιψιά της κ. Κατερίνας (η οποία ακόμη κατεβαίνει τα πρωινά για να ετοιμάσει την κουζίνα), εξηγώντας μου γιατί είναι σταθερά το αγαπημένο εστιατόριο των κοσμικών και κλείνοντας με ένα tip: η σεζόν τελειώνει κάθε χρόνο στις 19/10 με το πανηγύρι της απέναντι εκκλησιάς και δωρεάν φαγητό.

Μύκονος 2014 - εικόνα 13
Από το πρωί μέχρι το βράδυ, το ιδανικότερο σημείο συνάντησης στον Γιαλό είναι το «Alegro».

Στη Χώρα θα αράξετε επίσης σε ένα κλασικό σημείο συνάντησης εδώ και μία δεκαετία, το Alegro στον Γιαλό, το ιδανικότερο σημείο για να μη χάνετε στιγμιότυπα από το πολύχρωμο πλήθος ντόπιων και ξένων. Μην αντισταθείτε στο τσιμπολόγημα οποιαδήποτε ώρα και δοκιμάστε τη σαλάτα ντομάτα-καρπούζι, τα φρέσκα ψάρια και τα χειροποίητα ζυμαρικά.

Μύκονος 2014 - εικόνα 14
«Familia» στο Γουμενιό: μόλις την επισκεφτείτε θα θέλετε να γίνετε μέλος αυτής της φαμίλιας!

Πιο μέσα, στο όμορφο Γουμενιό ανάμεσα στις φούξια μπουκαμβίλιες­, θα αισθανθείτε μέλος της οικογένειας του Familia, δοκιμάζοντας οπωσδήποτε το γιουβέτσι γαρίδας με σάλτσα από βελουτέ γαρίδας και μαύρη τρούφα, όπως και τα ολόφρεσκα ψάρια και κρέατα σχάρας. Στα εστιατορικά νέα προσθέστε επίσης τη μυκονιάτικη μετακόμιση του sushi bar Suba της Σκουφά, εκεί όπου στεγαζόταν πέρυσι το «Pearl Harbor», καθώς και μια πολύ ενδιαφέρουσα περιήγηση στον αιγαιοπελαγίτικο αμπελώνα μέσα από τις γευσιγνωσίες που διοργανώνει ο Ιβάν Οταβιάνι στο Sale e Pepe.

Βeach life που φυσάει!

Μύκονος 2014 - εικόνα 15
Ο Jean-Paul Gaultier ­διασκεδάζει με το drag show στο «Jackie O’ Beach».

Δεν είναι τυχαίο που όποιον­ κι αν ρωτήσεις για τις καλύτερες ελληνικές παραλίες, το μυαλό του πάει αμέσως στη Μύκονο – εδώ μάλιστα το beach life είναι ολόκληρη φιλοσοφία, με την κάθε παραλία να έχει τη δική της ταυτότητα. Μια κατηγορία από μόνο του, το Jackie O’ Beach είναι έπειτα από ένα χρόνο το πρότυπο για το πώς πρέπει να είναι στημένο ένα beach restaurant-bar. Είναι βέβαια και αυτή η μοναδική θέση, σαν να ίπταται πάνω από το Super Paradise! Ξαπλωμένος στις μαξιλάρες στην άκρη της πισίνας, με ένα cocktail Maria Callas στο χέρι, χαζεύεις το international crowd που πηγαινοέρχεται, τον Jean-Paul Gaultier που απολαμβάνει το γεύμα του στο εστιατόριο, τις λεπτομέρειες του all natural concept του Carsten Stehr ή το απογευματινό drag show για το οποίο αδειάζει η παραλία. Φέτος στο εστιατόριο τα ηνία έχει αναλάβει ο Χριστόφορος Πέσκιας­, ενώ το oyster bar συνεχίζει να προσφέρει τα θαλασσινά καλούδια του. Αν πάντως σκέφτεστε να κάνετε μία και μόνο­ επίσκεψη στη Μύκονο, σημειώστε την εξής ημερομηνία: στις 26/7 η Άννα Βίσση θα γιορτάσει στο «Jackie O’ Beach» τα 40 χρόνια της καριέρας της με τόσους guests κι εκπλήξεις, που –σας το λέμε από τώρα– θα μιλάμε για το party της σεζόν, το οποίο δεν πρέπει να χάσει κανείς.

Μύκονος 2014 - εικόνα 16
Ο Δημήτρης Χριστοφορίδης, ο Χρήστος Αθανασιάδης και η... Μέριλιν με «Nice ’n’ Easy» διάθεση.

Μεταφερόμαστε στο Καλό Λιβάδι για healthy food παρέα με τον Frank Sinatra και τη Μελίνα Μερκούρη. Αυτές είναι μερικές από τις classic φιγούρες που σε υποδέχονται στο Nice ’n’ Easy, όπου o Δημήτρης Χριστοφορίδης και ο Χρήστος Αθανασιάδης συνεχίζουν να ταΐ­ζουν τους πιστούς πελάτες τους με κυκλαδίτικες πειραγμένες συνταγές, φτια­γμένες από ντόπια και βιολογικά υλικά. Τα τυριά τους τα παίρνουν από δύο τσοπάνηδες, τα ψωμιά τα ζυμώνουν το πρωί και αν το ζητήσετε και προλάβετε μπορεί να δοκιμάσετε χόρτα του φρυάνου. Με τέτοια υλικά, πώς να μην είναι φουλ αιγαιοπελαγίτικης γεύσης το χειροποίητο νιόκι από τυροβολιά και κοπανιστή Μυκόνου σε σάλτσα από ντομάτα, αφρό από φάβα Σαντορίνης και λούζα χωριάτικη; ­Αυτό το πιάτο, όπως και πολλά άλλα, είναι gluten free, γιατί εδώ δίνουν μεγάλη σημασία στη σωστή διατροφή. Στο τέλος αφήστε λίγο χώρο για μια lemon pie του Μάριου Ροθώνη, που φτιάχνει τα γλυκά και πρόσφατα εκπαιδεύτηκε κοντά στον Νικόλαο Στράγκα στη Δανία. Αν πάντως στο αφτί σας έρθουν house ήχοι, είναι γιατί στο διπλανό Solymar θα παίζουν ο Hector Romero (20/7) ή ο David Morales (2/8), στα parties που συνδιοργανώνει το ανακαινισμένο beach spot με τους Magna.

Μύκονος 2014 - εικόνα 17
«Κostantis»: Ντόπια ψαροφαγία και οικογενειακή περιποίηση στον Ορνό.

Στον Ορνό, αγαπημένη παραλία του ελλη­νικού crοwd, καθίσαμε στο Κostantis για ψάρια και θαλασσινά –φυσικά μυκονιά­τικα– και είδαμε με την κ. Δήμητρα φωτογραφίες της παραλίας από το ’40! ­Δημοφιλή πιάτα η αστακομακαρονάδα, το λαβράκι σοτέ με σος πορτοκάλι-λάιμ­ και λαχανικά καθώς και η δική τους συνταγή για τα μεγάλα ψάρια στη γάστρα με κρασί και λαχανικά. Αν σας έρθει η διά­θεση για οδικές κι εκδρομικές περιπέτειες, ακριβώς δίπλα είναι το γραφείο ενοικιάσεως αυτοκινήτων MLR (τσεκάρετε τα πρωτότυπα φωτιστικά), που οργανώνει και οδικές εκδρομές. Στις υπόλοιπες παραλίες με ξεχωριστό beach life τα πράγματα παραμένουν ως έχουν: στο Nammos στην Ψαρρού εξακολουθούν να κάνουν σαμπανιζέ «ζημιές» Τούρκοι και Άραβες (το γνωστό κοσμικό club της Κωνσταντινούπολης «Anjelique» κατεβαίνει εκεί για ένα πάρτι στις 4/7 και η εμφάνιση Julio Iglesias - Αντώνη Ρέμου είναι κοινό μυστικό). στην Αγία Άννα οι «Αχιναίοι» έγιναν LaMed, με μεσογειακό μενού επιμελημένο από τον Γιάννη Στανίτσα κι επίσημο­ opening στις 11/7 με τον DJ Ravin του «Buddha Bar». στον Πάνορμο παραμένει το Guilty Beach έχοντας ξεκινήσει τη σεζόν με ελληνικά απογευματινά parties, αλλά η «φάτσα» στη hippy chic παραλία αλλάζει χέρια, με τις εξελίξεις να τρέχουν για το «Panormos Beach» και το (κλειστό) «Adva». Αν ύστερα από τόση πληροφορία για το φαγητό στις παραλίες έχετε παρόλα αυτά αθλητικές ανησυχίες, τότε κατευθυνθείτε στο κέντρο ιστιοπλοΐας Pezi Huber στον Καλαφάτη ή οργανώστε με τη βοήθεια της Mykonos Rib Cruising κοντινές και μακρινές εκδρομές με φουσκωτό.

Φιλοξενία πολλών αιγαιοπελαγίτικων αστέρων

Μύκονος 2014 - εικόνα 18
Αιγαιοπελαγίτικος αέρας with a twist στα ανακαινισμένα δωμάτια του «Archipelagos».

Αυτή η χρονιά δεν έφερε μεγάλα νέα στο ξενοδοχειακό τοπίο της Μυκόνου, αν και υπήρξαν openings όπως το boutique Boheme στη Χώρα, το οποίο εντάχτηκε στην αλυσίδα Small Luxury Hotels of the World. Οι φήμες λένε ότι το 2015 θα είναι η χρονιά των πολυτελών openings. Όσο για φέτος, οι εμβληματικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δεν έμειναν με τα χέρια σταυρωμένα: στο γαλήνιο Seaside Cottage των αδερφών Ιωαννίδη στην Ψαρρού ανακαινίστηκαν και άλλα δωμάτια, στο Cavo Tagoo επίσης ανακαινίστηκαν τα δωμάτια που βρίσκονται στα υψηλά επίπεδα (και ο Χρόνης Δαμαλάς στο Kiku ξανοίγεται σε πολυτελή και σπάνια υλικά), ενώ στο Andronikos τα Blue Rooms έχουν πάει ένα (ομολογουμένως πολύ εντυπωσιακό) βήμα παραπέρα τη φιλοσοφία των Cocoon Rooms. Βλέποντας τα σχέδια με τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Μάρκο Ανδρόνικο, δεν μπορούσα παρά να σκεφτώ ότι σε αυτά τα δωμάτια το αιγαιοπελαγίτικο στιλ συναντά το Διάστημα! To «Andronikos» απέκτησε μάλιστα και γυμναστήριο, που δεν θα μπορούσε παρά να φέρει το αυτοσαρκαστικό όνομα Iron Maiden!

Μύκονος 2014 - εικόνα 19
Ο Μάρκος Ανδρόνικος, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Andronikos» και ο chef de cuisine του «Lady Finger» Δημήτρης Αϊδίνης.

Μεγάλη ανακαίνιση έγινε στο Archipelagos στο Καλό Λιβάδι, το οποίο ανήκει στη Small Luxury Hotels of the World. «This is what luxury means», είπε ένας πελάτης στην ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου κι εκείνη του απάντησε: «This is what Greek hospitality means». Αυτή η φιλοξενία ξεκινάει από το πιστοποιημένο «ελληνικό πρωινό», συνεχίζεται στο καινούργιο wellness studio ή στην πισίνα, όπου το απλό all day menu κρύβεται σε ένα φιαλίδιο και προχωράει σε μια εντελώς προσωποποιημένη εμπειρία δείπνου – ο πελάτης μπορεί να συζητήσει τις προτιμήσεις του με τον σεφ Γιάννη Χατζηανδρέου, ακόμη και να τον ακολουθήσει στα ψώνια! Στα δωμάτια ο Θεσσαλονικιός αρχιτέκτονας Δημήτρης Τσίτσος εμπνεύστηκε από το παραδοσιακό στοιχείο του νησιού­. Το απέδωσε με πιο φρέσκο τρόπο, ξεφεύγοντας λίγο από τα χρώματα της κυκλαδίτικης παλέτας, ντύνοντας τα τεράστια κεφαλάρια των κρεβατιών με φωτογραφίες εκκλησιών της Μυκόνου και αξιοποιώντας τις οικογενειακές συλλογές κλειδιών, κομπολογιών, κερμάτων και θυροσήμαντρων. Για τους budget conscious επισκέπτες, που δεν θέλουν να χάσουν το action στη Χώρα, υπάρχει το Elena στη Ρόχαρη, το οποίο προσφέρει όλες τις βασικές υπηρεσίες διαμονής – συν τη θέα στο ηλιοβασίλεμα από τα μπαλκόνια­ των δωματίων, τη γρήγορη πρόσβαση στο δωρεάν δημοτικό χώρο στάθμευσης και τη γλυκύτατη βεράντα για πρωινό και ολοήμερη χαλάρωση.

Go... go nightlife!

Μύκονος 2014 - εικόνα 20
Busy nightlife στο «Jackie O’» της Χώρας.

Εκεί που όλοι λέγαμε ότι η εμφάνιση του Αμερικανού Skrillex, στις 11/8 στο Cavo Paradiso, θα επισκίαζε τα πάντα (μιλάμε για τον δημοφιλέστερο παγκοσμίως μουσικό παραγωγό και DJ της dubstep, με έξι Grammy στο ενεργητικό του) ένας νέος παίκτης μπαίνει στο μυκονιάτικο clubbing: το Ballshevik κάνει opening στις 2/7 με τον Giorgio Moroder, παραγωγό της Donna Summer και βραβευμένο με τρία Όσκαρ. Τα δύο αυτά ονόματα είναι η κορυφή του παγόβουνου σε μια clubbing σεζόν που θα ενθουσιάσει τους fans της dance. Από τον clubbing θεσμό του «Cavo Paradiso» θα παρελάσουν οι συνήθεις ύποπτοι, ενώ το Paradise έχει να ανταγωνιστεί τη δική του περσινή επιτυχία, που ακούει στο όνομα Avicii, καθώς και να γιορτάσει τα δέκατα γενέθλιά του στις 4/9. Για όσους προτιμούν τις μικρότερου μεγέθους clubbing καταστάσεις, το Scarpa εξακολουθεί να είναι ιδανι­κή λύση με τους Έλληνες residents του, ενώ στην gay nightlife σκηνή, όπου αδιαμφισβήτητα κυριαρχεί το Jackie O’ της Χώρας με τα πολυαγαπημένα drag shows και την ξέφρενη pop-dance playlist, μόλις προστέθηκε το disco αισθητικής @54, που κοιτάζει από ψηλά την Πλατεία Μαντώς κι επιστρέφει στην εποχή των go go boys. Σε ένα κυρίως ελληνικό κοινό στοχεύει το Dream City, που εγκαταστάθηκε στο «Space» στη Λάκκα. Όσο για την απόσταση Κολωνάκι-Μύκονος, αυτήν την έχει εκμηδενίσει το live clubbing! Το γλέντι του χειμωνιάτικου 4711 –υπό τις ιαχές του Διονύση Σχοινά «Μύυυκονοοος!»– επαναλαμβάνεται στον ομώνυμο χώρο στην Πλατεία Αγίας Μονής, ενώ φέτος κατεβαίνει για πρώτη φορά στο νησί κι ένα άλλο σουξέ του χειμώνα. Από την Πατριάρχου Ιωακείμ στην Πλατεία Μαντώς, το very stylish Cabaret έχει ξεκινήσει με Μύρωνα Στρατή και Ησαΐα Ματιάμπα, ενώ θα ακολουθήσουν οι Onirama. Τέλος, όσοι προτιμούν κάτι πιο χαλαρό και απόλυτα ειδυλλιακό, στο ξενοδοχείο «Andronikos» υπάρχει ένα Sky Bar όνομα και πράγμα. Δεν είναι μόνο η μαγευτική θέα αυτού του καινούργιου χώρου με τις οργανικές γραμμές αλλά και τα ταξιδιάρικα απογευματινά live, με τη γλυκιά pop υπογραφή της Sma-Rag-Da, της νεαρής τραγουδοποιού που έχει κάνει μεγάλη αίσθηση, και της νεοεμφανιζόμενης Gabi Bisto.

Shopping στα μέτρα της Μυκόνου

Μύκονος 2014 - εικόνα 21
Τα πιο φρέσκα fashion trends δίπλα στις vintage φωτογραφίες στην ολοκαίνουργια μπουτίκ των Dsquared2 στη Χώρα­.

«Αυτό είναι το σπίτι μας μακριά από το σπίτι μας», λένε για τη Μύκονο τα δίδυμα αδέρφια Dean και Dan Caten ή αλ­λιώς Dsquared2. Άρα ήταν ζήτημα χρόνου να ανοίξουν μια μπουτίκ στο νησί και αυτό έγινε, επιτέλους, πραγματικότητα με το εντυπωσιακό κατάστημα στην οδό Μητροπόλεως, στο οποίο οι δύο διά­σημοι σχεδιαστές μόδας έβαλαν το χέρι και τις ιδέες τους – δεν έμαθα, βέβαια, αν έσπασαν οι ίδιοι με το καλέμι ανά σημεία τις στιβαρές limestone επιφάνειες. Δύο υπέροχα φανάρια στην είσοδο, μασίφ ναυτικές αλυσίδες, παλιές φωτογραφίες καλοκαιρινών διακοπών (ο Getty στην Κούβα) και όλες οι γραμμές των ρούχων του διδύμου κάνουν την μπουτίκ τους απαραίτητη στάση του fashion crowd, το οποίο σίγουρα εποφθαλμιά μια πρόσκληση για τα εγκαίνια στις 5/7. Όσοι επίσης συμμερίζονται την αγάπη των δύο σχεδιαστών για το νησί δεν θα φύγουν χωρίς να αποκτήσουν σαγιονάρες, πετσέτες και T-shirt από την ειδικά σχεδιασμένη για τη Μύκονο σειρά.

Στη διαδρομή ανάμεσα στα σοκάκια, χρειαστήκαμε γραφική ύλη, γι’ αυτό περάσαμε από το You & Me στη Λάκκα (το γνωρίζουμε από τη Γλυφάδα), το οποίο σε βάζει σε... ακριβούς πειρασμούς. Κάπου ανάμεσα στα στιλό Cross και Montblanc και στα industrial αισθητικής Porsche Design, η αλήθεια είναι ότι αποφασίσαμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας κάτι ιδιαίτερο. Εδώ σίγουρα θα έρθει όποιος θέλει να κάνει ένα καλό δώρο: είδη ταξιδίου και για το αντρικό ξύρισμα, κομπολόγια, πορτοφόλια και πολυ­εργαλεία από επώνυμες μάρκες αλλά και ντιζάιν αρωματικές Lampes Berger, που καθαρίζουν και αρωματίζουν το χώρο.

Μύκονος 2014 - εικόνα 22
Τα καλύτερα δώρα για σας και όσους αγαπάτε στο You & Me.

Στη βόλτα μας στα σοκάκια ανακαλύψαμε το νέο κοσμηματοπωλείο του Νίκου Κούλη, σχεδιασμένο από τους Stage Design Office –καταλαμβάνει ένα μικρής έκτασης χώρο, όπου οι επιτοίχιες­ προθήκες κι ένας εκπληκτικός καθρέφτης αναδεικνύουν τις περίτεχνες και διεθνώς ταξιδεμένες πολύτιμες δημιουργίες–, όπως και πολλά καταστήματα οπτικών, τα οποία... αντιγράφονται διακοσμητικά μεταξύ τους. Γι’ αυτό ξεχωρίσαμε το Optique Boutique by Papadopoulos με τη «μηχανουργική» και street αισθητική και το Kopajos με τα χειροποίητα γυαλιά ηλίου που εμπνέονται από τον James Bond. Σε vintage και νοσταλγικό στιλ, οι ιταλικές τσάντες της Brandina κατασκευάζονται από ανθεκτικό διάτρητο πλαστικό που χρησιμοποιείται για τις ξαπλώστρες θαλάσσης, ώστε να θυμίζουν την ιταλική Ριβιέρα άλλων εποχών. Στο «Cavo Tagoo» τρυπώσαμε μέσα στο καινούργιο μαγαζί-σπηλιά όπου διατίθενται ρούχα από νέους Έλληνες σχεδιαστές όπως η Βάντα Ζαφειράτου, σαγιονάρες της συνεργασίας Havaianas και Vilebrequin και γυαλιά Redele σε... βαζάκια.

Μύκονος 2014 - εικόνα 23
Ξηροί καρποί, σοκολατάκια και διαλεγμένα­ delicatessen από το κατάστημα Ματσούκα στην πλατεία Μαντώς.

Ολόκληρη αυτήν τη βόλτα δεν θα τη βγάζαμε πέρα αν δεν περνούσαμε για εφοδιασμό από το Ματσούκα, το ιστορικό κατάστημα ξηρών καρπών (έχει ιστορία από το 1959), που κάνει διπλή απόβαση στο νησί με το κεντρικό κατάστημα λιανικής αλλά και με ένα εργαστήριο αμυγδαλωτών στην επαρχιακή οδό, όπου τα μοναδικά αμυγδαλωτά Μυκόνου Σκαρόπουλος βρίσκουν τον ιδανικό συνεχιστή της παράδοσης. Δεκάδες επιλογές σε ξηρούς καρπούς, καραμέλες, αποξηραμένα φρούτα και σοκολατάκια καθώς κι ένα μικρό τμήμα με κρασιά, delicatessen και γλυκά «καλαθάκια» από τη Μύκονο – από όλα τσιμπήσαμε! Και οπωσδήποτε από το Casa Dolce, όπου ο Νίκος Κουκιάσας πειραματίζεται με το παγωτό (δοκιμάσαμε ελληνικό καφέ, καρότο, βασιλικό και άλλα ενδιαφέροντα) κι επινοεί διαρκώς διάφορους τρόπους σερβιρίσματος, τους οποίους σκέφτεται να οργανώσει σε μικρές γευσιγνωσίες. Οι κλασικές γεύσεις είναι –εννοείται αυτό– θαυμάσιες.

Arty spots

Σημείο συνάντησης ανθρώπων με χρήμα όσο και με κουλτούρα, η Μύκονος θα μπορούσε με κάποιον τρόπο να αναδειχτεί σε πόλο έλξης των φιλότεχνων, ωστόσο οι τέχνες δεν έχουν στο νησί την οργανωμένη κι εκτεταμένη παρουσία που θα περίμενε κάποιος. Πρέπει, για παράδειγμα, να φτάσεις μέχρι τη Rarity Gallery για να αντικρίσεις αναγνωρίσιμα έργα ξένων καλλιτεχνών, όπως οι φωτογραφίες μεγαλειωδών εσωτερικών χώρων από παλάτια του Massimo Listri, τα φωτορεαλιστικά «κολυμβητικά» γλυπτά της Carole A. Feuerman και τα κομιξάδικα πορτρέτα του Julian Opie. Στην καινούργια Big White Gallery οι φυτεμένες ελιές στα αριστερά κι εκείνες του πίνακα της Μαγδαληνής Σακελλαρίδη στα δεξιά οδηγούν προς τον άνετο εσωτερικό χώρο, όπου ξεχωρίζουν τα γλυπτά της Helen Mudie Ioannidou και οι εκφραστικές προσωπογραφίες του Μιχαήλ Τσακουντή. Ένα πλήρες πρόγραμμα εναλλασσόμενων εκθέσεων παρουσιάζεται μέχρι τον Οκτώβριο στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση», με την αναδρομική στη «μυκονιάτικη περίοδο» της Γαλλίδας ζωγράφου Genevieve Couteau (1-10/7) να κατέχει ξεχωριστή θέση. Τέλος, μια ενδιαφέρουσα κίνηση, μετά την περσινή Biennale, είναι η συνεργασία της διαδικτυακής εικαστικής πλατφόρμας artAZ με το Marina View Studios and Apartments στο λιμάνι της Χώρας.

Μύκονος know how

Μύκονος 2014 - εικόνα 24
Total privacy στην πισίνα του «Belvedere».

Ξενοδοχεία
Andronikos Δραφάκι, 2289024231
Archipelagos Καλό Λιβάδι, 2289 072012
Belvedere Χώρα, 2289025122
Boheme Χώρα, 2289023300
Cavo Tagoo Ταγκού, 2289020100
Έλενα Χώρα, 2289023457
Seaside Cottage Ψαρρού, 2289077281

Εστιατόρια
Alegro Χώρα, 2289025030
Belvedere Restaurant Χώρα, 2289025122
Bill & Coo Μεγάλη Άμμος, 2289026292-3
Familia Χώρα, 2289078638
Funky Kitchen Λάκκα, Χώρα, 2289027272
Jackie O’ Beach Super Paradise, 2289077298
Kalita Χώρα, 2289027102 & 2289022704
Kostantis Ορνός, 2289022837
La Maison de Katrin Χώρα, 228922169
Lady Finger Δραφάκι, 2289024231
Marechiaro Δραφάκι, 2289023010
Matsuhisa Χώρα, 2289027362
Μ-eating Χώρα, 2289078550
Mr. Pug Περιφερειακός Χώρας, 2289077771
Nammos Ψαρρού, 2289022440
Nice ‘n’ Easy Καλό Λιβάδι, 2289072315
Remezzo Χώρα, 2289025700
White Star Λάκκα, Χώρα, 2289077347

Νυχτερινή ζωή
@54 Χώρα, 2289028543
Ballshevik Επαρχιακή οδός Μυκόνου-Άνω Μεράς, 2289 071766
Cabaret Χώρα, 6936125116 & 6979112332
Cavo Paradiso Paradise, 2289027205
Dream City Λάκκα, Χώρα, 2289024100
Jackie O’ Χώρα, 2289077168
Paradise Paradise, 6940794879
Sky Bar Δραφάκι, 2289024231

Τέχνη
Big White Gallery Χώρα, 2289022731
Rarity Gallery Χώρα, 2289025761

Shopping
Dsquared2 Χώρα, 2289077314
Ματσούκα Χώρα, 2289026206 – Περιφερειακός Αεροδρομίου, 2289079765
You and Me Χώρα, 2289029258

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Το "Amaronda Resort & Spa" στην Ερέτρια περνά στη διαχείριση της Amare Hospitality

Η Amare Hospitality έχει αναλάβει τη διαχείριση του ξενοδοχείου, ήδη από την τρέχουσα τουριστική σεζόν, με την έναρξη λειτουργίας του να έχει ξεκινήσει από τις 21 Απριλίου 2024.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

Το 2ο Φεστιβάλ Οίνων και Αποσταγμάτων της Θεσσαλίας στα Τρίκαλα

Οι επισκέπτες του φεστιβάλ, θα έχουν την ευκαιρία να δουν συγκεντρωμένα τα κρασιά και τα αποστάγματα του ιστορικού θεσσαλικού αμπελώνα, μέσα από τα πολλά μικρά και μεγάλα σύγχρονα οινοποιεία και αποσταγματοποιία.

Περπατάμε στους πιο όμορφους αρχαιολογικούς χώρους που πολλοί προσπερνούν

Υπέροχα μνημεία σε όλη την Ελλάδα μας περιμένουν ανθισμένα και όλα δικά μας να τα ανακαλύψουμε με την πρώτη ευκαιρία.

5 προτάσεις για μονοήμερη εκδρομή το Πάσχα

Ξημερώνει η Λαμπρή κι εσείς βρίσκεστε στην Αθήνα με διάθεση για γρήγορη και εύκολη εκδρομή; Ακολουθούν 5 ιδέες για να περάσετε την ημέρα όσο… λαμπρά της αξίζει!

Οι ιδρυτές του Vamvakou Revival στοχεύουν σε μικρές νίκες για τη συνολική αναζωογόνηση του τόπου

Η Ελένη Μάμη και ο Χάρης Βασιλάκος συζητούν για το πασχαλινό πρόγραμμα της Βαμβακούς, όσα έρχονται το καλοκαίρι αλλά και τους λόγους που αξίζει να επισκεφθούμε το μικρό χωριό της Λακωνίας.

Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.