Μονοήμερες της Καθαράς Δευτέρας

Κι εκεί που είχατε αποφασίσει πως Απόκριες θα κάνατε στην πόλη, η Καθαρά Δευτέρα σας βρίσκει ορεξάτους για κοντινή βόλτα.

Μονοήμερες της Καθαράς Δευτέρας

Κι εκεί που είχατε αποφασίσει πως Απόκριες θα κάνατε στην πόλη, η Καθαρά Δευτέρα σας βρίσκει ορεξάτους για κοντινή βόλτα. Ιδού 3 προτάσεις για να υποδεχθείτε την Σαρακοστή με άλλο αέρα!

Αλευρομουτζουρώματα, Γαλαξίδι

Μονοήμερες της Καθαράς Δευτέρας - εικόνα 1

Όποιος έχει βρεθεί Καθαρή Δευτέρα στο Γαλαξίδι και ισχυρίζεται ότι έχει βγει αλώβητος από τα «Αλευρομουτζουρώματα» που μετατρέπουν την πανέμορφη πόλη σε πραγματικό πεδίο μάχης τότε μάλλον ψεύδεται. Είναι τέτοια η ορμή με την οποία εκτοξεύουν αλεύρι και φούμο οι ομάδες που ξεκινούν από τα στενά της πόλης και καταλήγουν στην παραλία που αποκλείεται να γλιτώσετε τα... σκάγια, οπότε φορέστε πρόχειρα ρούχα και αφεθείτε να απολαύσετε ένα από τα πιο πολύχρωμα αποκριάτικα έθιμα της Ελλάδας. Η πόλη είναι επί ποδός από το πρωί, με παραδοσιακά κεράσματα και άλλα, ωστόσο οι... ασκοί του Αιόλου ανοίγουν γύρω στο μεσημέρι.

Tip: Για εξαιρετικές πίτες και μύδια της περιοχής καθόμαστε όπως πάντα στο «Μπάρκο της Μαρίτσας» (2265041059) ή τον «Σκελετόβραχο» (2265041303).

Διαβάστε αναλυτικά τα must-see & do στο Γαλαξίδι καθώς και αξιολογημένες προτάσεις φαγητού και διαμονής από τον Alpha Guide εδώ

Βλάχικος Γάμος, Θήβα

Μονοήμερες της Καθαράς Δευτέρας - εικόνα 2

Έθιμο που αναβιώνει από τα μέσα του 19ου αιώνα ο «Βλάχικος Γάμος» στη Θήβα, ταυτίζεται με τον ερχομό της Άνοιξης και την αναγέννηση της φύσης. Βεβαίως τηρεί και όλες τις διονυσιακές παραδόσεις με γλέντια και χορούς, νταούλια, πίπιζες, άφθονο κρασί και πειράγματα. Οι πρώτες φωτιές θα ανάψουν στην Πλατεία Επαμεινώνδα από το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, τριγύρω θα στήνονται χοροί, ενώ λίγο αργότερα στο ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας τα νηστίσιμα κεράσματα θα δίνουν και θα παίρνουν. Το πραγματικό γλέντι θα ξεκινήσει γύρω στις 2 μ.μ. με τη γαμήλια πομπή των νεονύμφων πάνω σε άμαξα, το ξύρισμα του γαμπρού που ακολουθεί και το αντάμωμα των δύο συμπεθέρων που θα δώσει το σύνθημα για γλέντι μέχρι το ξημέρωμα.

Tip: Τα ουζερί στον κεντρικό πεζόδρομο ενδείκνυνται για χάζι στα δρώμενα και νηστίσιμες νοστιμιές.

Κούλουμα στην Καλαμάτα

Μονοήμερες της Καθαράς Δευτέρας - εικόνα 3
φωτό: Nik.gr

Αν και ιδανικά θα πρέπει να έρθετε από την Κυριακή για τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση που θα κλείσει με τη συναυλία των Locomondo, όσοι επιλέξετε την ανανεωμένη Καλαμάτα για μια βόλτα την Καθαρά Δευτέρα δεν θα στερηθείτε το παραδοσιακό χρώμα. Κούλουμα στήνονται σε διάφορες τοποθεσίες της πόλης, με πιο βολικά (και γραφικά) εκείνα στη μαρίνα της Καλαμάτας με φόντο τα ιστιοπλοϊκά.

Tip: H μεγάλη οδός Αριστομένους συγκεντρώνει τα πιο μοδάτα καφέ της πόλης αν δεν επιλέξετε τα στέκια της παραλιακής για θέα θάλασσα.

Διαβάστε αναλυτικά τα must-see & do στην Καλαμάτα καθώς και αξιολογημένες προτάσεις φαγητού και διαμονής από τον Alpha Guide εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Περπατάμε στους πιο όμορφους αρχαιολογικούς χώρους που πολλοί προσπερνούν

Υπέροχα μνημεία σε όλη την Ελλάδα μας περιμένουν ανθισμένα και όλα δικά μας να τα ανακαλύψουμε με την πρώτη ευκαιρία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/05/2024

5 προτάσεις για μονοήμερη εκδρομή το Πάσχα

Ξημερώνει η Λαμπρή κι εσείς βρίσκεστε στην Αθήνα με διάθεση για γρήγορη και εύκολη εκδρομή; Ακολουθούν 5 ιδέες για να περάσετε την ημέρα όσο… λαμπρά της αξίζει!

Οι ιδρυτές του Vamvakou Revival στοχεύουν σε μικρές νίκες για τη συνολική αναζωογόνηση του τόπου

Η Ελένη Μάμη και ο Χάρης Βασιλάκος συζητούν για το πασχαλινό πρόγραμμα της Βαμβακούς, όσα έρχονται το καλοκαίρι αλλά και τους λόγους που αξίζει να επισκεφθούμε το μικρό χωριό της Λακωνίας.

Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.