Pietà

4

Εξ αρχής αντιμέτωπη με ένα δύσκολο στοίχημα, η Mάρθα Μπουζιούρη μεταχειρίζεται το φαινόμενο των γυναικοκτονιών ως υλικό μιας παράστασης που φωτίζει διαφορετικές πτυχές του θέματος και λειτουργεί εντέλει παρηγορητικά, ενώ αποφεύγει τον εύκολο δρόμο της καταγγελίας ή της συναισθηματολογίας.

Pieta ©Patroklos Skafidas

Κι όμως μπορεί να γίνει θέατρο πάνω σε ένα τόσο επώδυνο -και ανοιχτό ακόμη όσον αφορά την επικαιρότητά του- θέμα όσο οι γυναικοκτονίες μάς αποδεικνύουν η Μάρθα Μπουζιούρη και η ομάδα της. Εξ αρχής αντιμέτωπη με ένα δύσκολο στοίχημα, η καλλιτέχνιδα που εστιάζει στο θέατρο ντοκουμέντο  μεταχειρίζεται το φαινόμενο των γυναικοκτονιών ως υλικό μιας παράστασης που φωτίζει διαφορετικές πτυχές του θέματος και  λειτουργεί εντέλει παρηγορητικά –παρά τη σκληρότητά της- ενώ αποφεύγει  τον εύκολο δρόμο της καταγγελίας, της συνθηματολογίας ή της συναισθηματολογίας.

Η δραματουργία της παράστασης βασίζεται στις συζητήσεις που είχε η Μπουζιούρη με πέντε μητέρες δολοφονημένων γυναικών (Κούλα Αρμουτίδου, Ελένη Κρεμαστιώτη, Κατερίνα Κώτη, Αλεξάνδρα Μάκου, Ρόζα Φωτιάδου), οι οποίες εμπλουτίστηκαν με μαρτυρίες και των ερμηνευτριών της παράστασης. Επί σκηνής χτίζεται ένας κόσμος εμπιστοσύνης και εξομολογήσεων, που ξεπερνάει όμως μια αμιγώς αφηγηματική δομή με γραμμική πορεία. Αντιθέτως, η παράσταση μοιάζει να διαγράφει έναν κύκλο, ο οποίος κλείνει μέσα του, προστατευόντας τες, αυτές τις γυναίκες: τα ίδια τα απόντα κορίτσια, που μας συστήνονται μέσα από μια φανταστική σύναξη μεταξύ παλιών φωτογραφιών, αναμνήσεων και σχεδίων για το μέλλον, και βέβαια τις μητέρες τους, που έχουν μείνει πίσω αντιμέτωπες με ανυπέρβλητες δυσκολίες.

Pieta
©Patroklos Skafidas

Αποφεύγοντας τη "δημοφιλία της φρίκης", η παράσταση δεν εστιάζει σε φρικτές λεπτομέρειες ούτε ενδιαφέρεται για μια "κίτρινης χροιάς" ταυτοποίηση κάθε ξεχωριστής περίπτωσης, αλλά προσεγγίζει με σεβασμό και ενσυναίσθηση τις γυναίκες που μιλούν μέσω των ηθοποιών. Μέσα από τις εξομολογήσεις και τις μαρτυρίες τους δίνεται ο λόγος στις οικογένειες που μένουν πίσω, καταδεικνύονται οι κοινωνικές παθογένειες που προκαλούν το φαινόμενο αλλά και ο δυσλειτουργικός ρόλος της δικαιοσύνης και των μίντια, ενώ εστιάζει και στους καρδιακούς δεσμούς που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των γυναικών που μοιράζονται το ίδιο αδιανόητο βίωμα.

Η παράσταση ευαισθητοποιεί και αφυπνίζει, χωρίς να παραδίδει "μάθημα" ή διάλεξη, να κουνάει το δάχτυλο ή να καταγγέλλει. Η Μάρθα Μπουζιούρη, που συμμετέχει και σε ρόλο σκηνοθέτριας επί σκηνής, και οι τέσσερις ηθοποιοί (Ελίνα Ρίζου, Μαρία ΜοσχούρηΝικολίτσα ΑγγελακοπούλουΜαριάνθη Παντελοπούλου) δημιουργούν ένα επώδυνο αλλά και λυτρωτικό έργο τέχνης, που δεν μένει μόνο στο σκοτεινό θέμα του αλλά, με έναν τρόπο, ανοίγει ένα φωτεινό παράθυρο (πόσο ωραία και η επιλογή του φωτεινού κρεμ στα σκηνικά και τα κοστούμια της Άρτεμης Φλέσσα) στην πιθανότητα να καταφέρουμε ν’ αλλάξουμε κάτι.  

Περισσότερες πληροφορίες

Pieta

  • Θέατρο-Ντοκιμαντέρ
  • Διάρκεια: 95 '

Η παράσταση ψηλαφεί το προσωπικό και συλλογικό τραύμα της γυναικοκτονίας –της ύστατης πράξης στην πυραμίδα κλιμάκωσης της έμφυλης βίας. Έμπνευση της στάθηκαν πέντε γυναίκες-μητέρες που βίωσαν την υπέρτατη απώλεια, τη δολοφονία του παιδιού τους: οι Κούλα Αρμουτίδου (μητέρα Ελένης Τοπαλούδη), Ελένη Κρεμαστιώτη (μητέρα Ερατώς Μανωλακέλλη), Κατερίνα Κώτη (μητέρα Ντόρας Ζαχαριά), Αλεξάνδρα Μάκου (μητέρα Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου) και Ρόζα Φωτιάδου (μητέρα Σοφίας Σαββίδου). Το κείμενο διαμορφώθηκε μέσα από τις πραγματικές αφηγήσεις των μητέρων, αλλά και το βιωματικό υλικό των ηθοποιών. Μέσα από τη γλώσσα του θεάτρου, η παράσταση πραγματοποιεί ένα ταξίδι στα μονοπάτια του πένθους και της αναγέννησης, επιδιώκοντας να μετατρέψει τη σκηνή σε έναν τόπο αλληλοφροντίδας και διεκδίκησης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Κάτι διαφορετικό 2": Δείτε εικόνες από την ξέφρενη γιορτή των C for Circus στο "Καρέζη"

Ρίξτε μια ματιά στη νέα δουλειά της ομάδας που γιορτάζει τα δέκα χρόνια από την πρώτη της εμφάνιση στην Αθήνα με αυτό το αυτοσχέδιο σατιρικό βαριετέ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/05/2024

Η κωμωδία της Δήμητρας Παπαδοπούλου "Ο παππούς έχει πίεση" ετοιμάζεται για καλοκαίρι στον "Ελληνικό Κόσμο"

Η πιο πετυχημένη κωμωδία της γνωστής δημιουργού έρχεται στο Αίθριο του Κέντρου Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" με έναν δυνατό θίασο.

"Πόθεν έσχες": Ρίχνουμε νέα μάτια στο καινούργιο έργο των 4Frontal

Δείτε φωτογραφικό υλικό από τη σκηνή του θεάτρου Βεάκη, στην οποία παίζεται η παράσταση που έχει ως πρωταγωνιστή έναν κλασικό Νεοέλληνα της "πράσινης" εποχής των '80s.

"Όρνιθες" ανεβάζει ο Άρης Μπινιάρης στην Επίδαυρο με Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και Γιώργο Χρυσοστόμου

Ως Πεισθέτερο και Ευελπίδη θα δούμε αντίστοιχα τους δύο ερμηνευτές στο έργο του Αριστοφάνη που σηματοδοτεί την πρώτη ενασχόληση του σκηνοθέτη με την αρχαία κωμωδία.

"Δραματουργία τώρα!": Το Θέατρο Τέχνης αφιερώνει μια βραδιά στη σύγχρονη θεατρική γραφή

Καυτά θέματα της σύγχρονης ζωής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κλιματική κρίση και οι queer και φεμινιστικοί προβληματισμοί, αποτελούν τα εναύσματα για τα έργα των νέων δραματουργών που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο Υπόγειο της Πεσμαζόγλου (είσοδος ελεύθερη).

Updated | Το 14ο "Off-off Athens" μάς αποκαλύπτει το πρόγραμμά του και μας παροτρύνει να κοιτάξουμε ψηλά

"Κοιτάμε ψηλά" είναι το μότο του φετινού φεστιβάλ του Επί Κολωνώ που αφιερώνεται στη νεανική θεατρική δημιουργικότητα. Ανακαλύψτε τις 29 ομάδες που συμμετέχουν και τις παραστάσεις τους.

Η Πηνελόπη Φλουρή γοητεύεται από καλλιτέχνες που κρατήθηκαν στη ζωή από την τέχνη τους

Η ηθοποιός, σκηνοθέτρια και ιδρύτρια τη ομάδας Abnormal φέρνει στο H.ug το "Γράμμα στον πατέρα" του Κάφκα και μας μιλά για την κατάβασή της στον εμμονικό κόσμο του παιδιού Φραντς.