8 πράγματα που δεν ξέρατε για την "Εκάβη" του Ευριπίδη

Το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου υποδέχεται την παράσταση της "Εκάβης" του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία της Ιώς Βουλγαράκη αυτή την εβδομάδα κι εμείς συγκεντρώσαμε οκτώ στοιχεία για το έργο και την ιστορία του που μπορεί και να σε εκπλήξουν.

Εκάβη Κική Παπαδοπούλου©

Η "Εκάβη", το επίκαιρο όσο ποτέ έργο του Ευριπίδη παρουσιάζεται αυτό το καλοκαίρι σε περιοδεία, με σημαντικό σταθμό το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 11 και 12/8. Η Ιώ Βουλγαράκη σκηνοθετεί έναν εκλεκτό θίασο, με επικεφαλής την Ελένη Κοκκίδου στο ρόλο της Εκάβης, και τους Άκη Σακελλαρίου, Αλέκο Συσσοβίτη, Ιωσήφ Ιωσηφίδη, Μαρίνα Καλογήρου, Θανάση Κουρλαμπά, Ερρίκο Μηλιάρη, Ηλεάνα Μπάλλα, καθώς και οκταμελή γυναικείο Χορό. 

Ο Ευριπίδης έγραψε την "Εκάβη" κατά την πρώτη περίοδο του Πελοποννησιακού Πολέμου, επιχειρώντας να δείξει στους συμπολίτες του την αποκτήνωση που μπορεί να προκαλέσει ο πόλεμος. Η κεντρική ηρωίδα και βασίλισσα της Τροίας είναι μία από τις δραματικότερες του παγκόσμιου ρεπερτορίου, μια γυναίκα που στην αρχή της τραγωδίας αναπαρίσταται ως εμβληματική θρηνητική φιγούρα, για να εξελιχθεί σε φορέα εκδίκησης. 

Γύρω από την Εκάβη συσπειρώνονται οι γυναίκες της αλωμένης Τροίας και αυτές οι αόρατες πρωταγωνίστριες του πολέμου συγκροτούν μια κοινότητα, μέσα από το κοινό βίωμα της απώλειας, θυμίζοντας στον άνθρωπο του 21ου αιώνα τον ξεχασμένο δρόμο του θρήνου

8 fun facts για την Εκάβη του Ευριπίδη


Εκάβη
Κική Παπαδοπούλου©

1. Γράφτηκε το 427 π.Χ., ως μια εξαιρετικά ανθρώπινη και βαθιά σκοτεινή αποτίμηση των επιπτώσεων του Πελοποννησιακού Πολέμου που βασάνιζε την πόλη των Αθηνών κατά τον 5ο αιώνα π.Χ.

2. Κάθε συγγραφέας και ο πλούσιος παραγωγός (χορηγός) του έπρεπε να παρουσιάσει τρεις τραγωδίες και ένα σατυρικό δράμα τα οποία θα συναγωνίζονταν έπειτα με έργα άλλων δύο συγγραφεών. Δεν γνωρίζουμε ποια έργα παραστάθηκαν μαζί με την "Έκάβη" ή ποια ήταν η εξέλιξή της στην διαγωνιστική πορεία, ωστόσο ο αμφιλεγόμενος αλλά δημοφιλής Ευριπίδης, σπάνια κέρδιζε το πρώτο βραβείο (4 φορές όσο ήταν εν ζωή και 1 φορά μετά τον θάνατό του). 

3. Μαζί με τον "Ορέστη" και τις "Φοίνισσες", ήταν ένα από τα τρία έργα του Ευριπίδη για τα οποία κατά τον 13-15ο αιώνα δημιουργήθηκαν τα περισσότερα αντίγραφα για εκπαιδευτικούς, κυρίως, σκοπούς. 

4. Ο σημαντικός ρόλος του έργου στην εκπαίδευση κατά την Ελληνιστική περίοδο, την Ρωμαϊκή και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, οδήγησε τους λόγιους της εποχής να κρατούν σχόλια και σημειώσεις για το έργο, σε ξεχωριστούς παπύρους. Οι σημειώσεις αυτές, βοηθούσαν τους μαθητές στην καλύτερη κατανόηση του έργου.

5. Κατά την Αναγέννηση, το έργο εκτιμήθηκε ιδιαίτερα για την παρουσίαση της τρομερής οδύνης και ατυχίας της σκλαβωμένης ηρωίδας που υπήρξε βασίλισσα της Τροίας, για την θαραλλέα αυτοθυσία της κόρης της Πολυξένης καθώς και για την επιτυχημένη εκδίκηση της πολυπαθούσας βασίλισσας απέναντι στον δολοφόνο του γιού της Πολύδωρου.

6. Μια από τις σημαντικότερες παραστάσεις της "Εκάβης" ανέβηκε το 1927 με πρωταγωνίστρια τη Μαρίκα Κοτοπούλη στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Την σκηνοθεσία είχε αναλάβει ο Φώτος Πολίτης, μετέπειτα πρώτος σκηνοθέτης του Εθνικού Θεάτρου.

7. Αρκετά χρόνια αργότερα, ο Σωκράτης Καραντινός σκηνοθετεί για το Εθνικό Θέατρο την "Εκάβη" το 1943 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, παράσταση με πρωταγωνίστρια την Ελένη Παπαδάκη. Η ερμηνεία της θα θεωρηθεί, από κοινό και κριτικούς, ως μια από τις σημαντικότερες στην καριέρα της. Ωστόσο, η παράσταση αυτή έμμελε να είναι και το κύκνειο άσμα της ηθοποιού, καθώς θα δολοφονηθεί το 1944 στα Δεκεμβριανά.

8. Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ Επιδαύρου γίνεται τον Ιούνιο του 1955 με πρώτη παράσταση την "Εκάβη". Στον ρόλο της Εκάβης ήταν η Κατίνα Παξινού και σκηνοθέτης και ηθοποιός στο ρόλο του Ταλθύβιου ήταν ο Αλέξης Μινωτής.
 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Εκάβη

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 105 '

Το βίωμα του συλλογικού πένθους απασχολεί τη σκηνοθέτιδα στο ανέβασμα του έργου για το αδιανόητο του πολέμου και την εξαχρείωση της φύσης του ανθρώπου. Η τραγωδία του Ευριπίδη που βλέπει τον Τρωικό πόλεμο από την πλευρά των ηττημένων, παρακολουθεί το θρήνο της Εκάβης και των γυναικών της Τροίας που έχουν πιαστεί αιχμάλωτες από τους Αχαιούς. Σε έναν μεταιχμιακό τόπο όπου ζωντανοί και νεκροί βρίσκονται σε διαρκή συνομιλία, η Εκάβη μεταμορφώνεται από θρηνητική φιγούρα -για τη θυσία της κόρης της Πολυξένης και τη δολοφονία του γιού της Πολύδωρου- σε φορέα εκδίκησης, σκοτώνοντας τα παιδιά του βασιλιά της Θράκης Πολυμήστορα (δολοφόνο του γιου της) και τυφλώνοντας τον ίδιο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Φεστιβάλ Αθηνών: Τριπλό εναρκτήριο ραντεβού στην Πειραιώς 260

Η πολυαναμενόμενη στιγμή έφτασε και η Πειραιώς 260 ανοίγει τις πόρτες της με μία διεθνή θεατρική παράσταση και δύο παραστάσεις χορού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
31/05/2024

Ο "Τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού", η "Βότκα μολότοφ" και το "Lemon" ξεκινούν περιοδεία!

Τρεις παραστάσεις που είδαμε σε προηγούμενες σεζόν ξεκινούν την καλοκαιρινή πορεία τους σε διάφορα θέατρα της Αττικής, κάνοντας πρεμιέρα την ίδια μέρα του Ιουνίου.

Η Ελένη Ράντου συνεχίζει με το "Πάρτι της ζωής μου" τη σεζόν 2024-25

Η sold out παράσταση που χάρισε στην ταλαντούχα ηθοποιό το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού του "α" συνεχίζεται ακάθεκτη και για τρίτη σεζόν τον ερχόμενο χειμώνα.

Athens Comedy Festival: Το απόλυτο φεστιβάλ κωμωδίας σπάει κάθε ρεκόρ!

Το Athens Comedy Festival επιστρέφει μεγαλύτερο από ποτέ (από 30/5) με πάνω από 30 παραστάσεις και 80 κωμικούς και καλεσμένους και, το σημαντικότερο, περισσότερες παραστάσεις από ποτέ με πρωταγωνιστή το ίδιο το κοινό, στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος".

6 παραστάσεις περφόρμανς και χορού για αυτή την εβδομάδα

Συγκεντρώσαμε για εσάς και σας προτείνουμε έξι ιδιαίτερες παραστάσεις χορού και χοροθεάτρου καθώς και site specific performance που κάνουν πρεμιέρα από 30/5 έως και 5/6.

Αίμα στη σκηνή

Άκρως διασκεδαστική πρώτη πανελλήνια παρουσίαση ενός έργου που στηρίζεται στο εύρημα του "θέατρου μέσα στο θέατρο" και αφηγείται την τραγελαφική ιστορία ενός δευτεροκλασάτου θιάσου που ανεβάζει τον "Αμλετ". | Powered by Uber

Κήτος

Δύναμη, συναίσθημα, αμεσότητα και ειλικρίνεια -παρά τις ατέλειές του- διαθέτει το ανέκδοτο έργο του Βαγγέλη Ρωμνιού, ο εξομολογητικός μονόλογος ενός παχύσαρκου άνδρα, και ανεβαίνει σε μία εξίσου άμεση παράσταση από τον Ευάγγελο Βογιατζή. | Powered by Uber