Μέχρι πότε παίζεται η παράσταση του Γιώργου Παπαγεωργίου "Μπαίνει η Δεσποινίς Μαργαρίτα" στο Θέατρο του Νέου Κόσμου;

Η φρέσκια διασκευή για τρεις πάνω στο έργο του Ρομπέρτο Ατάιντε για την καταπάτηση της ελευθερίας από την κρατική εξουσία, με πρωταγωνιστή τον Πάνο Παπαδόπουλο, συνεχίζεται ακάθεκτη μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Μπαίνει η δεσποινίς Μαργαρίτα

Η φρέσκια διασκευή του Γιώργου Παπαγεωργίου και του Πάνου Παπαδόπουλου πάνω στην αιχμηρή "Δεσποινίδα Μαργαρίτα” του Ρομπέρτο Ατάιντε για την καταπάτηση της ελευθερίας του ατόμου από την κρατική εξουσία, συνεχίζεται μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη 19 Απριλίου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Στην παράσταση "Μπαίνει η Δεσποινίς Μαργαρίτα” που σκηνοθετεί ο Γιώργος Παπαγεωργίου και πρωταγωνιστεί ο Πάνος Παπαδόπουλος, το έργο-σταθμός μεταφέρεται στη σκηνή σε μια εκδοχή για τρία πρόσωπα συνοδεία ζωντανής μουσικής, με στόχο την ανάδειξη των κωμικών στοιχείων του.
Ο συγγραφέας έγραψε το έργο-σχόλιο πάνω στην εξουσία, που αναδεικνύεται μέσα από τη σχέση της δασκάλας κας Μαργαρίτας με τους μαθητές της (με το κοινό να αναλαμβάνει αυτό το ρόλο), κατά την περίοδο του δικτατορικού καθεστώτος της Βραζιλίας. Από την πρώτη στιγμή που ανέβηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 1973, λογοκρίθηκε σκληρά με την επιβολή περικοπών στο κείμενο από τις τοπικές αρχές προκειμένου να ξαναπαιχτεί.

Μπαίνει η δεσποινίς Μαργαρίτα
Χρήστος Συμεωνίδης©

Η παράσταση, αξιοποιώντας την εκρηκτική γραφή και το καυστικό χιούμορ του συγγραφέα, γίνεται ένας ύμνος για αυτούς που λαχτάρησαν κρυφά την αγάπη και την τρυφερότητα μα δεν την συνάντησαν ποτέ, όπως υπογραμμίζει και ο σκηνοθέτης Γιώργος Παπαγεωργίου στη συνέντευξη που έδωσε στο "α”: "Βρήκα μία ρωγμή στο έργο, που αφορά τη μοναχικότητα, και για μένα η παράσταση αφιερώνεται στους μοναχικούς ανθρώπους. Αυτή η πολύ ιδιαίτερη ηρωίδα έχει χιούμορ και στην παράσταση προσθέτουμε κι εμείς το δικό μας. Θέλουμε να φανεί για ποιο λόγο κάνει και λέει όλα αυτά τα σουρεαλιστικά. Το έργο είναι ένας ξεκάθαρος συμβολισμός για την έννοια της καταπάτησης της ελευθερίας από την κρατική καταστολή. Η Μαργαρίτα φέρεται τυραννικά στους μαθητές της, γιατί αυτός είναι ο κώδικας μέσα στον οποίο μεγάλωσε. Ο Ατάιντε προσπαθεί να δείξει τον τρόπο με τον οποίο αποτυπώνεται η βία στην ψυχή. Η Μαργαρίτα επιθυμεί να αγαπηθεί, θέλει να ακουμπήσει την ψυχή κάποιου. Αυτή η ανάγκη και η μοναχικότητά της με κέρδισαν”.

Μπαίνει η δεσποινίς Μαργαρίτα
Χρήστος Συμεωνίδης©

Συμπρωταγωνιστούν οι Γιάννης και Μιχάλης Λατουσάκης, αναλαμβάνοντας παράλληλα το ρόλο των μουσικών επί σκηνής. Το βίντεο και τις φωτογραφίες υπογράφει ο Χρήστος Συμεωνίδης και τους φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου.

Μπαίνει η δεσποινίς Μαργαρίτα
Χρήστος Συμεωνίδης©

Προπώληση μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Μπαίνει η δεσποινίς Μαργαρίτα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 65 '

Το πολιτικό έργο-σχόλιο πάνω στην εξουσία, που γράφτηκε την περίοδο της δικτατορίας στη Βραζιλία, ανεβαίνει σε μια σύγχρονη διασκευή για τρία πρόσωπα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Φεστιβάλ Αθηνών: Τριπλό εναρκτήριο ραντεβού στην Πειραιώς 260

Η πολυαναμενόμενη στιγμή έφτασε και η Πειραιώς 260 ανοίγει τις πόρτες της με μία διεθνή θεατρική παράσταση και δύο παραστάσεις χορού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
31/05/2024

Ο "Τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού", η "Βότκα μολότοφ" και το "Lemon" ξεκινούν περιοδεία!

Τρεις παραστάσεις που είδαμε σε προηγούμενες σεζόν ξεκινούν την καλοκαιρινή πορεία τους σε διάφορα θέατρα της Αττικής, κάνοντας πρεμιέρα την ίδια μέρα του Ιουνίου.

Η Ελένη Ράντου συνεχίζει με το "Πάρτι της ζωής μου" τη σεζόν 2024-25

Η sold out παράσταση που χάρισε στην ταλαντούχα ηθοποιό το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού του "α" συνεχίζεται ακάθεκτη και για τρίτη σεζόν τον ερχόμενο χειμώνα.

Athens Comedy Festival: Το απόλυτο φεστιβάλ κωμωδίας σπάει κάθε ρεκόρ!

Το Athens Comedy Festival επιστρέφει μεγαλύτερο από ποτέ (από 30/5) με πάνω από 30 παραστάσεις και 80 κωμικούς και καλεσμένους και, το σημαντικότερο, περισσότερες παραστάσεις από ποτέ με πρωταγωνιστή το ίδιο το κοινό, στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος".

6 παραστάσεις περφόρμανς και χορού για αυτή την εβδομάδα

Συγκεντρώσαμε για εσάς και σας προτείνουμε έξι ιδιαίτερες παραστάσεις χορού και χοροθεάτρου καθώς και site specific performance που κάνουν πρεμιέρα από 30/5 έως και 5/6.

Αίμα στη σκηνή

Άκρως διασκεδαστική πρώτη πανελλήνια παρουσίαση ενός έργου που στηρίζεται στο εύρημα του "θέατρου μέσα στο θέατρο" και αφηγείται την τραγελαφική ιστορία ενός δευτεροκλασάτου θιάσου που ανεβάζει τον "Αμλετ". | Powered by Uber

Κήτος

Δύναμη, συναίσθημα, αμεσότητα και ειλικρίνεια -παρά τις ατέλειές του- διαθέτει το ανέκδοτο έργο του Βαγγέλη Ρωμνιού, ο εξομολογητικός μονόλογος ενός παχύσαρκου άνδρα, και ανεβαίνει σε μία εξίσου άμεση παράσταση από τον Ευάγγελο Βογιατζή. | Powered by Uber