Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2024

Για δεύτερη χρονιά οι λέσχες ανάγνωσης, ως γνήσιοι, διαχρονικοί πυρήνες φιλαναγνωσίας και διάδοσης του βιβλίου, δίνουν ραντεβού στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Πέρυσι πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη με πολλές λέσχες από την Αθήνα και τη Βόρεια Ελλάδα σε συζητήσεις και επιστημονική ημερίδα για τις λέσχες και τη φιλαναγνωσία. Φέτος, τη σκυτάλη της διοργάνωσης παίρνουν λέσχες - μέλη του Δικτύου Λεσχών Ανάγνωσης από τη Βόρειο Ελλάδα που συναντώνται στο πλαίσιο της ΔΕΒΘ και συζητούν για χαρακτηριστικά των λεσχών, όπως η κοινωνική προσφορά, ο εθελοντισμός και η εξωστρέφεια, για το ρόλο των παιδικών λεσχών στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, τη σχέση βιβλίου και ΜΜΕ, συζητούν για αστυνομικά ή ιστορικά μυθιστορήματα και παρέα με εκλεκτούς καλεσμένους αναλύουν ζητήματα εθνικής ταυτότητας. 

Η δημιουργία ενός Δικτύου Λεσχών Ανάγνωσης είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2022 με τον συντονισμό του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Το ΕΙΠ απηύθυνε ανοικτό κάλεσμα σε λέσχες ανάγνωσης της χώρας για εγγραφή σε ειδική πλατφόρμα, η οποία παραμένει ενεργή, διοργανώθηκαν συναντήσεις και εκδηλώσεις και πλέον έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες λέσχες απ’ όλη την Ελλάδα που επαναδραστηριοποιούνται και δημιουργούν συνέργειες μεταξύ τους. 

Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2024

Το Σάββατο 18/5 στις 3μμ η Λέσχη Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής και η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης Δυο Λαλούν και Όλοι Διαβάζουν, με τη σκέψη στους τρόπους που τα παιδιά θα προσεγγίσουν το βιβλίο ως μελλοντικοί αναγνώστες της Ελλάδας, παρουσιάζουν το διαδραστικό παιχνίδι για παιδιά έως 8 ετών Από την πέτρα στο e-book, για την ιστορία και εξέλιξη της γραφής και του βιβλίου. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί συζήτηση ενηλίκων με θέμα Δημιουργώντας αναγνώστες για τους τρόπους, με τους οποίους μια παιδική λέσχη ανάγνωσης μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία αναγνωστών σε μια εποχή γιγαντισμού της οθόνης. Συμμετέχουν οι: Δήμητρα Πυργελή, συγγραφέας, βιβλιοπώλης και συντονίστρια της παιδικής λέσχης βιβλίου Δυο λαλούν κι όλοι διαβάζουν, Νάσος Σκοπιανός, πτυχιούχος βιβλιοθηκονομίας, μέλος της Λέσχης Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής και τη συζήτηση συντονίζει η Ρένα Σαμαρά -Μάινα, φιλόλογος, συντονίστρια Λέσχης Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής.

Το Σάββατο 18/5, 6-8μμ, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Δίκτυο Λεσχών Ανάγνωσης διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα Λέσχες Ανάγνωσης: Εξωστρέφεια, Εθελοντισμό και Κοινωνική προσφορά, καθώς και Εργαστήρι & ανοικτή συζήτηση με το κοινό για τη Μεγαλόφωνη Λογοτεχνική Ανάγνωση. Με την ευκαιρία της συνάντησης Λεσχών Ανάγνωσης απ’ όλη τη χώρα στην 20ή ΔΕΒΘ, συντονιστές και μέλη των λεσχών ανταλλάσσουν απόψεις για τον κοινωνικό ρόλο και την προσφορά των λεσχών στην κοινότητα, καθώς και για το πώς η μεγαλόφωνη ανάγνωση μπορεί να γίνει κινητήριος μοχλός για τη βελτίωση της ζωής ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και τη διάδοση της φιλαναγνωσίας. Συμμετέχουν οι: Κέλλυ Πάλλα, φιλόλογος, συντονίστρια της ομάδας ''Ex Libris''- της λέσχης ανάγνωσης του συλλόγου ''Φιλόλογος'', συγγραφέας, Γεωργία Πούλου, φιλόλογος, εμψυχώτρια Λεσχών Ανάγνωσης ''Εράσμιο φως'' και ''Λογοτεχνικοί Περίπατοι'', Ρένα Σαμαρά - Μάινα, φιλόλογος, συντονίστρια Λέσχης Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής, Φωτεινή Χρηστίδου, φιλόλογος, συντονίστρια της Λέσχης Ανάγνωσης της Περιφερειακής Βιβλιοθήκης Τριανδρίας ''Συγγραφείς της Θεσσαλονίκης και του κόσμου'', ποιήτρια και Μαρία Ψωμά- Πετρίδου, συντονίστρια Λεσχών Ανάγνωσης ''Σ.Α.Α.Κ'', ''Οι Εννιά Μεγάλες Αναρχικές'' και της Εθελοντικής Ομάδας Μεγαλόφωνων Αναγνώσεων ''Διάβασέ μου'', συγγραφέας, αρθρογράφος για τον πολιτισμό.

Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2024

Την Κυριακή 19/5 στις 12 μ.μ., η Λέσχη Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής, η Λέσχη Ανάγνωσης ‘’Ex Libris’’ του Συλλόγου Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ ‘’Φιλόλογος’’ και η Λέσχη Ανάγνωσης ‘’Εράσμιο Φως’’ συζητούν για τη Δόμηση και αποδόμηση της εθνικής ταυτότητας στους λογοτέχνες της Βαλκανικής: η περίπτωση του Τηλέμαχου Κώτσια και του Χρήστου Αρμάντο Γκέζου. Με αφορμή τα μυθιστορήματα ‘’Τα εφτά παράθυρα’’ του Τηλέμαχου Κώτσια και ‘’Χάθηκε Βελόνι’’ του Χρήστου Αρμάντο Γκέζου διερευνάται πώς και κατά πόσο οι λογοτέχνες της βαλκανικής Χερσονήσου εξασφαλίζουν την πολυπολιτισμική συνύπαρξη με άξονα αναφοράς το σεβασμό της ετερότητας του Άλλου. Συμμετέχουν οι: Σταυρούλα Μαυρογένη, καθηγήτρια τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών ΠΑ.ΜΑΚ., Ρένα Σαμαρά- Μάινα, φιλόλογος συντονίστρια της Λέσχης Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής, Κέλλυ Πάλλα, φιλόλογος, συντονίστρια της Λέσχης Ανάγνωσης ‘’Ex Libris’’, Γεωργία Πούλου, φιλόλογος, εμψυχώτρια Λεσχών Ανάγνωσης. Προσκεκλημένος ο συγγραφέας Χρήστος Αρμάντο Γκέζος.

Στη ΔΕΒΘ θα συμμετάσχει επίσης η Λέσχη Ανάγνωσης Αστυνομικών "Χρίστος Τσολάκης" με την ανάγνωση του βιβλίου "Ο Χορός του Αετού", της αρχαιολόγου και συγγραφέα Νάγιας Δαλακούρα (εκδ. Κλειδάριθμος), την Παρασκευή 17/5 στις 7μμ. Ομιλητές: Κωνσταντίνος Μπίκος, Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Ελένη Χουσνή, συγγραφέας-δημοσιογράφος, Δημήτρης Αποστόλου, Πρόεδρος του Ομίλου Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αποστόλου, συντονιστής Λέσχης Ανάγνωσης, Νάγια Δαλακούρα, συγγραφέας του βιβλίου, Σεμίνα Διγενή, βουλευτής ΚΚΕ-δημοσιογράφος. Συντονισμός: Ελένη Χουσνή, δημοσιογράφος-συγγραφέας. Την Κυριακή 19/5 στις 7μμ η Λέσχη Ανάγνωσης Ιστορικού Μυθιστορήματος του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Κ.Ι.Θ.) του Δήμου Θεσσαλονίκης συμμετέχει με την ανάγνωση του βιβλίου Η πόλη των αθώων της Κατερίνας Καριζώνη (εκδ. Καστανιώτης) με τον συντονιστή της Λέσχης, Γεώργιο Κουκούτση, εκπαιδευτικό. Την ίδια ημέρα, Κυριακή 19/5 στις 5μμ θα είναι μαζί μας στην ΔΕΒΘ η Λέσχη Ανάγνωσης της ΕΡΤ3 στην εκδήλωση Βιβλίο και ΜΜΕ: Λόγος για την ΕΡΤ3. Ομιλητές: Γρηγόρης Πασχαλίδης, καθηγητής Τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, Φίλιος Στάγκος, δημοσιογράφος, Γενικός Διευθυντής ΕΡΤ3, Δημήτρης Νικολούδης, επικεφαλής ραδιοφωνικών προγραμμάτων ΕΡΤ3, ερμηνευτής, Γιώργος Καλιεντζίδης, δημοσιογράφος, συντονιστής Λέσχης Ανάγνωσης ΕΡΤ3. Συντονίζει η Σύνθια Σάπικα, Δημοσιογράφος-Διευθύντρια Ενημέρωσης ΕΡΤ3.

Περισσότερα για το Δίκτυο Λεσχών Ανάγνωσης θα βρείτε εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για το πρόγραμμα της 20ής ΔΕΒΘ θα ανακοινώνονται στο προσεχές διάστημα.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Νύχτα Μουσείων στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας

Εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και συναυλία μαθητών του Μουσικού Σχολείου Αθήνας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/05/2024

Το 20ο Athens Digital Arts Festival είναι γεγονός!

Ξεκινάει σήμερα το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ αφιερωμένο στις ψηφιακές τέχνες, κάνοντας μια ψηφιακή επανάσταση μέσα στα Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα και την Πλατεία Δικαιοσύνης.

Συνθέσεις της παραδοσιακής τέχνης "IKEBANA" στην Πινακοθήκη Γκίκα

Η έκθεση παρουσιάζεται με αφορμή το το "2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας-Ελλάδας".

Όσα ετοιμάζει το Μουσείο Μπενάκη για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024 είναι "Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα".

Η πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα Linder στους Δελφούς για μια ξεχωριστή περφόρμανς

H καλλιτέχνιδα βρίσκεται στην Ελλάδα με αφορμή το πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας του PCAI.

Το Μουσείο Γουναρόπουλου ανανεώνει τη συλλογή του

Η νέα δωρεά από τις εγγονές του καλλιτέχνη προσφέρει μια πιο συνολική εικόνα της δημιουργικής πορείας του.

Ο Δήμος Αθηναίων συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Δωρεάν εκδηλώσεις στα μουσεία, στις βιβλιοθήκες και στους χώρους πολιτισμού του Δήμου.