Η Λίζη Καλλιγά στήνει μια ασυνήθιστη έκθεση στο Αρχείο Ακριθάκη

Το πρότζεκτ «Ο Άσπρος Τοίχος» αποτελείται από μία αέναη βιντεοπροβολή και 9 φωτογραφίες.

Λίζη Καλλιγά ο άσπρος τοίχος

"Στις 20 Μαρτίου 2022 ένα βραχυκύκλωμα κατακαίει το οικογενειακό σπίτι της Λίζης Καλλιγά στις Σπέτσες. Η ίδια μόλις που προλαβαίνει να πεταχτεί έξω: να διασωθεί∙ η αντίδρασή της ευτυχώς υπήρξε ακαριαία: η ζωή της σώθηκε, όμως, από το σπίτι δεν απέμειναν παρά μόνο τα ντουβάρια. Ανάμεσα σ’ όλα τα υπάρχοντα, ένας ικανός αριθμός έργων της έγινε στάχτη.

Κατόπιν, η Λίζη Καλλιγά θα βρεθεί σ’ ένα κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης στον Μαραθώνα. Στο δωμάτιό της, αντικρίζει επί τρεις μήνες τον άσπρο τοίχο απέναντι από το κρεβάτι της.  Ο άσπρος τοίχος, μέρα με την ημέρα, αρχίζει να γράφεται, να γεμίζει από το βλέμμα της και τη συγκέντρωσή της σ’ αυτόν: σημεία και ίχνη κάνουν την εμφάνισή τους. Τότε, αρχίζει να τον φωτογραφίζει και να τον βιντεοσκοπεί με το κινητό της μετά μανίας. Η φωτογράφιση και η βιντεοσκόπηση αυτού που έχει συνεχώς απέναντί της ως θέα είναι η ενστικτώδης αντίδρασή της ενάντια στη σκοτεινή παρόρμηση του θανάτου, της νεύρωσης και της διαταραχής: σαν προσευχή ή διαλογισμός, αυτή η ανίατη επανάληψη της δράσης, η καταβύθιση στον εαυτό, διαπερνώντας τον τοίχο, παίρνει τη θέση μεγίστης ιαματικής λειτουργίας, σταδίου πένθους και θεραπείας, αποκαλυπτικής πράξης, συνειδητοποίησης και αποδοχής ενός συνεχούς που μετεγγράφεται πάντα στο τώρα οδηγώντας στην απελευθέρωση". -Απόσπασμα από το κείμενο του επιμελητή της έκθεσης, Θάνου Σταθόπουλου.

Λίζη Καλλιγά ο άσπρος τοίχος

Το έργο "Ο Άσπρος Τοίχος" της Λίζης Καλλιγά παρουσιάζεται για 2 εβδομάδες στο διαμέρισμα του Αρχείου Ακριθάκη, με την υποστήριξη της Γκαλερί Σκουφά.

Εγκαίνια δεν θα πραγματοποιηθούν. Η επίσκεψη θα λαμβάνει χώρα κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού (whats up 6982370878) και οι επισκέπτες θα εισέρχονται στο χώρο σε μικρό αριθμό 8-10 ατόμων.

Λίζη Καλλιγά ο άσπρος τοίχος

Η διαδικασία είναι η εξής: Οι επισκέπτες αφήνουν τα παπούτσια τους στο χολ. Στην είσοδο της βιντεοπροβολής υπάρχουν μαξιλάρια. Παίρνει ο καθένας από ένα και κάθεται στο χαλί. Υπάρχουν και δύο καρέκλες. Δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός στην παρακολούθηση της βιντεοπροβολής. Βγαίνοντας, ο κάθε επισκέπτης αφήνει το μαξιλάρι του. Οι φωτογραφίες βρίσκονται στο χολ.

Η Λίζη Καλλιγά θα παρευρίσκεται καθημερινά στην υποδοχή.

Info: Αρχείο Ακριθάκη | 14-28/5 (εκτός Κυριακής) | Ώρες λειτουργίας: 5-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Η Άγνωστη Νήσος": Σοφία Κυριακού και Λία Πέτρου καλούν το κοινό σ’ έναν υπαρξιακό περίπατο

Οι δύο καλλιτέχνιδες φτιάχνουν έναν ιδιοσυγκρασιακό και ευαίσθητο διάλογο πάνω στις στερεοτυπικές μας αντιλήψεις γύρω από την περιήγηση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/05/2024

Νύχτα Μουσείων στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας

Εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και συναυλία μαθητών του Μουσικού Σχολείου Αθήνας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024.

Το 20ο Athens Digital Arts Festival είναι γεγονός!

Ξεκινάει σήμερα το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ αφιερωμένο στις ψηφιακές τέχνες, κάνοντας μια ψηφιακή επανάσταση μέσα στα Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα και την Πλατεία Δικαιοσύνης.

Συνθέσεις της παραδοσιακής τέχνης "IKEBANA" στην Πινακοθήκη Γκίκα

Η έκθεση παρουσιάζεται με αφορμή το το "2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας-Ελλάδας".

Όσα ετοιμάζει το Μουσείο Μπενάκη για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024 είναι "Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα".

Η πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα Linder στους Δελφούς για μια ξεχωριστή περφόρμανς

H καλλιτέχνιδα βρίσκεται στην Ελλάδα με αφορμή το πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας του PCAI.

Το Μουσείο Γουναρόπουλου ανανεώνει τη συλλογή του

Η νέα δωρεά από τις εγγονές του καλλιτέχνη προσφέρει μια πιο συνολική εικόνα της δημιουργικής πορείας του.