"Εμείς, οι Αφροέλληνες": Αφιέρωμα στη μαύρη λογοτεχνία από την ΕΒΕ

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος εμπλουτίζει τη συλλογή της με βιβλία Αφρικανών συγγραφέων και προσκαλεί το αναγνωστικό κοινό να μελετήσει τη μαύρη λογοτεχνία.

Εμείς, οι Αφροέλληνες

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) έχοντας ως στόχο την ενεργή συμβολή της, μέσω της λογοτεχνίας, στην κατανόηση μεταξύ των πολιτισμών προσκαλεί το αναγνωστικό κοινό να μελετήσει τη μαύρη λογοτεχνία. Η ΕΒΕ ανέλαβε το έργο "Εμείς, οι Αφροέλληνες: η μαύρη λογοτεχνία ως γέφυρα πολιτισμών", το οποίο βραβεύτηκε και συγχρηματοδοτείται από την υποτροφία "Hidden Stories Fund 2023" του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Εθνικών Βιβλιοθηκονόμων (CELN).

Η Δανειστική Συλλογή της ΕΒΕ εμπλουτίστηκε με καινούργια βιβλία συγγραφέων αφρικανικής καταγωγής που κινούνται θεματικά γύρω από ζητήματα ενσωμάτωσης, αλλά και ρατσισμού στις χώρες υποδοχής. Η προβολή της συλλογής που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Απριλίου γίνεται σε ειδικές βιβλιοθήκες προβολής (παιδική και ενηλίκων) στο ισόγειο της ΕΒΕ και συνοδεύεται από προωθητικό υλικό.

Σειρά podcast που προσκαλεί σε κριτικό διάλογο γύρω από θέματα ταυτότητας, εθνότητας και διαπολιτισμικής ανεκτικότητας είναι διαθέσιμα στο επίσημο κανάλι της ΕΒΕ στο Youtube και στο Spotify και θα μεταδίδονται μέχρι το τέλος Απριλίου στις φωλιές της Δανειστικής Συλλογής στο ισόγειο της ΕΒΕ, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Το έργο κορυφώνεται με την εκδήλωση "Η Μαύρη Λογοτεχνία ως γέφυρα Πολιτισμών. Λογοτεχνικές και μουσικές Συν-ομιλίες" που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαρτίου στις 6.30 μ.μ. στον Πύργο Βιβλίων της ΕΒΕ στο ΚΠΙΣΝ. Η αφιερωματική βραδιά θα περιλαμβάνει ένα πάνελ ομιλητών αποτελούμενο από την κ. Κατερίνα Σχινά, κριτικό λογοτεχνίας και διακεκριμένη μεταφράστρια βιβλίων μαύρης λογοτεχνίας, την κ. Ιωάννα Ηλιάδη, μεταφράστρια βραβευμένων μαύρης λογοτεχνίας και τον κ. Μενέλαο Καραμαγγιώλη, σκηνοθέτη, παραγωγό και σεναριογράφο. Τη βραδιά θα πλαισιώσουν μουσικά οι Yinka & Alex Dermanis acoustic set με τη συμμετοχή της Anna Paspati.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Σπίτι των Αλαγιωτών γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ο χώρος πολιτισμού ALAYA ανοίγει τις πόρτες του με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Το Athens Digital Arts Festival ανατρέχει σε 20 στιγμές από τα 20 χρόνια πορείας του

Με αφορμή την επετειακή επιστροφή του φεστιβάλ, ο ιδρυτής του Ηλίας Χατζηχριστοδούλου γράφει για τις στιγμές που σημάδεψαν το ADAF αλλά και τον ίδιο.

"Poor Things", Athens Photo Festival και νέες εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη

Το μουσείο ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα εκθέσεων που θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο.

"Before and After Science": Ο ΝΕΟΝ εκθέτει στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ο ΝΕΟΝ αναθέτει στην Ίριδα Τουλιάτου την υλοποίηση του Έργου στην Πόλη 2024.

"Η Άγνωστη Νήσος": Σοφία Κυριακού και Λία Πέτρου καλούν το κοινό σ’ έναν υπαρξιακό περίπατο

Οι δύο καλλιτέχνιδες φτιάχνουν έναν ιδιοσυγκρασιακό και ευαίσθητο διάλογο πάνω στις στερεοτυπικές μας αντιλήψεις γύρω από την περιήγηση.

Νύχτα Μουσείων στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας

Εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και συναυλία μαθητών του Μουσικού Σχολείου Αθήνας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024.

Το 20ο Athens Digital Arts Festival είναι γεγονός!

Ξεκινάει σήμερα το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ αφιερωμένο στις ψηφιακές τέχνες, κάνοντας μια ψηφιακή επανάσταση μέσα στα Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα και την Πλατεία Δικαιοσύνης.