Ερευνητικό εργαστήριο στο Ιστορικό & Παλαιογραφικό Αρχείο του ΜΙΕΤ

Ερευνητές από διαφορετικούς χώρους θα εξετάσουν πτυχές του ζητήματος εστιάζοντας στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου την περίοδο από τον 17ο ως τον 19ο αιώνα.

ΜΙΕΤ

Το Ιστορικό & Παλαιογραφικό Αρχείο του ΜΙΕΤ διοργανώνει ένα ερευνητικό εργαστήριο με τίτλο "Θάλασσα ευσέβειας. Προσκυνηματικές πρακτικές στην Ανατολική Μεσόγειο, 17ος - 19ος αιώνας" την Πέμπτη, 25 Μαΐου (5-8 μ.μ.).

Η πρακτική του ταξιδιού για προσκυνηματικούς σκοπούς συνεχίζει να αποτελεί πάγιο χαρακτηριστικό που διαπερνά τον χρόνο, τους τόπους, τα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά πλαίσια. Ιδιαίτερος χώρος στον οποίο τα ταξίδια αυτά διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο υπήρξε η Ανατολική Μεσόγειος. Σταυροδρόμι κρατών, γλωσσών, θρησκειών, πολιτισμών, το Λεβάντε χαράχτηκε από τις νοητές αλλά και υλικές γραμμές που άφηναν τα ίχνη των προσκυνητών σχηματίζοντας πολλαπλά δίκτυα και οδούς: ανθρώπων, θεσμών, οικονομίας, πολιτικής.

Η εξέτασή τους αποτελεί πάντα για την έρευνα έναν προνομιακό χώρο ανάπτυξης υποθέσεων που δεν περιορίζονται στο χώρο της θρησκείας, αλλά απλώνονται καλύπτοντας τα πεδία της κοινωνικής ιστορίας, της ιστορίας των θεσμών, της ιστορίας των κειμένων, του υλικού πολιτισμού, της κοινωνικής ανθρωπολογίας, της οικονομίας, των σπουδών του φύλου. Στο workshop αυτό ερευνητές από διαφορετικούς χώρους θα εξετάσουν πτυχές του ζητήματος εστιάζοντας στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου την περίοδο από τον 17ο ως τον 19ο αιώνα.

Αντικείμενα των παρουσιάσεων θα αποτελέσουν οι κοινωνικές όψεις του ταξιδιού, οι διαθρησκευτικές και διομολογιακές οπτικές, οι έμφυλες στάσεις, οι οικονομικές και θεσμικές δυναμικές, οι απο-τα-κάτω στάσεις, συνήθειες και αντιλήψεις, οι κειμενικοί ‘χώροι’ που διαμορφώνονται στα χειρόγραφα βιβλία, οι υλικές πραγματικότητες, οι γεωγραφικές διαστάσεις. Όλες αυτές οι πλευρές θα εξεταστούν μέσα από την οπτική των αρχειακών τεκμηρίων, των μαρτυριών των χειρογράφων και των εντύπων.   

Οι συμμετέχοντες/ουσες του εργαστηρίου θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Πέντε αθηναϊκά μουσεία προτείνουν ένα ξεχωριστό έργο από τις συλλογές τους

Μιλήσαμε με πέντε μουσεία της πόλης για τα έργα τέχνης και τις συλλογές που κοσμούν τις αίθουσές τους και τα οποία δεν πρέπει να χάσουμε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18/5).

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
18/05/2024

Το Σπίτι των Αλαγιωτών γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ο χώρος πολιτισμού ALAYA ανοίγει τις πόρτες του με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το Athens Digital Arts Festival ανατρέχει σε 20 στιγμές από τα 20 χρόνια πορείας του

Με αφορμή την επετειακή επιστροφή του φεστιβάλ, ο ιδρυτής του Ηλίας Χατζηχριστοδούλου γράφει για τις στιγμές που σημάδεψαν το ADAF αλλά και τον ίδιο.

"Poor Things", Athens Photo Festival και νέες εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη

Το μουσείο ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα εκθέσεων που θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο.

"Before and After Science": Ο ΝΕΟΝ εκθέτει στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ο ΝΕΟΝ αναθέτει στην Ίριδα Τουλιάτου την υλοποίηση του Έργου στην Πόλη 2024.

"Η Άγνωστη Νήσος": Σοφία Κυριακού και Λία Πέτρου καλούν το κοινό σ’ έναν υπαρξιακό περίπατο

Οι δύο καλλιτέχνιδες φτιάχνουν έναν ιδιοσυγκρασιακό και ευαίσθητο διάλογο πάνω στις στερεοτυπικές μας αντιλήψεις γύρω από την περιήγηση.

Νύχτα Μουσείων στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας

Εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και συναυλία μαθητών του Μουσικού Σχολείου Αθήνας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024.