H ΓΙΟΡΤH ΓΑΣΤΡΟΝΟΜIΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Καλοκαιρινό 50%

στα καλύτερα εστιατόρια της πόλης

Το δις εξαμαρτείν... προσιτόν και νόστιμον εστί! Δεν ξέρουμε ποιος το είπε, αλλά εμείς το κάνουμε πράξη.
Η Γιορτή Γαστρονομίας, μετά την πρωτοφανή επιτυχία που σημείωσε τον Μάιο, επανέρχεται δριμύτερη και καλοκαιρινή. Νέα μενού λοιπόν από τα βραβευμένα εστιατόρια της πόλης και οι πόρτες ανοιχτές για να απολαύσετε υψηλή γαστρονομία και κορυφαία ελληνική κουζίνα πληρώνοντας το 50% της τιμής τους. Κλείστε τώρα τραπέζι!

Καλοκαιρινό 50% στα καλύτερα εστιατόρια της πόλης

Τον Μάιο έγινε χαμός. Τις ημέρες της Γιορτής Γαστρονομίας τα τηλέφωνα πήραν φωτιά. Το κοντέρ των κρατήσεων για το οικονομικό μενού του «αθηνοράματος» –στο 50% της αρχικής τιμής των πιάτων που το συνθέτουν– στα καλύτερα αθηναϊκά εστιατόρια χτύπησε κόκκινο. Τόσο που πολλοί χώροι σφύριξαν παράταση πέρα από τις επίσημες ημέρες του event, ώστε να μη μείνει κανείς από τους ενθουσιώδεις της γεύσης παραπονεμένος.

Με τη σειρά μας, βλέποντας τη θετική ανταπόκριση και τη μεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης, αποφασίσαμε να την επεκτείνουμε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο: το «αθηνόραμα» σας ανοίγει για δεύτερη φορά σε χρόνο dt τις πόρτες στα γαστρονομικά σημεία αναφοράς της πόλης! Τα διακεκριμένα με Χρυσό Σκούφο και Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας εστιατόρια θα παρουσιάσουν, μετά τα πλέον χαρακτηριστικά πιάτα τους που οδήγησαν στη βράβευσή τους, μια καινούργια σειρά εξίσου γοητευτικών καλοκαιρινών συνταγών στη μισή τιμή. Η back to back γαστρονομική πρωτοβουλία έχει να κάνει προφανώς με τον παλμό και το μήνυμα του κοινού, που κάθε φορά –πόσο μάλλον αυτήν την οικονομικά και ψυχολογικά δύσκολη εποχή που μπλοκάρει τη διάθεση για εξόδους– όχι μόνο γεμίζει ασφυκτικά τα εστιατόρια αλλά μπαίνει και στο παιχνίδι-happening ανακάλυψης και μύησης, με φοβερή ζωντάνια και πηγαία χαρά. Έχει να κάνει επίσης με το ότι η ίδια η κουζίνα είναι ένα playroom που επανατροφοδοτείται με ιδέες και υλικά –είναι λογικό ένα προϊόν στην εποχή του να φτάνει στο ζενίθ της δυναμικής του– και κάθε φορά έχει νέα πράγματα να σου πει. Ιδίως όταν μιλάμε για εστιατόρια τόσο υψηλού επιπέδου.

Η δεύτερη φάση της Γιορτής Γαστρονομίας έρχεται με ακόμη τέσσερα διήμερα (Τετάρτη και Πέμπτη 27-28/6, 4-5/7, 11-12/7 και 18-19/7). Και φέρνει στο τραπέζι στην πιο προνομιακή τιμή που θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί, εκτός από πιάτα παντός καιρού που λειτουργούν ως διακριτικό γνώρισμα –όπως για παράδειγμα το διάσημο black cod του «Matsuhisa»–, και καινούργιες, έντονα καλοκαιρινές συνθέσεις (με πινελιές όπως σορμπέ ντομάτας, παγωτό από κατσικίσιο τυρί ή από φέτα, ένα δροσερό ζωμό πράσινης πιπεριάς και άλλα πολλά) τις οποίες θα διαβάσετε αναλυτικά στις επόμενες σελίδες προτού καταλήξετε στην επιλογή σας. Το καλοκαίρι, ωστόσο, έχει τα μπαλαντέρ του κι εκτός κουζίνας.

Θέα, πράσινο και θάλασσα. Η «Σπονδή» και το «Botrini’s» έχουν βγει στην αυλή, στο Παγκράτι και το Χαλάνδρι αντίστοιχα. Το «Βαρούλκο», η «Hytra» και το «Electra Restaurant» έχουν πιάσει σούπερ πόστο απέναντι από την Ακρόπολη και το ίδιο σκοπεύει να κάνει και το «GB Corner»: κατ’ εξαίρεση, μόνο για τους αναγνώστες του «α», θα σερβίρει το ειδικό μενού στο «GB Roof Garden». Ο «Βασίλαινας» έχει ανεβεί στην πειραιώτικη ταράτσα του και το «Funky Gourmet» έχει ανοίξει τα παράθυρά του, ώστε να σας τριγυρίζει ο καλοκαιρινός Κεραμεικός. Όσο για τη «Γαλάζια Hytra» και το «Matsuhisa Athens», σας περιμένουν σε δύο από τα πιο ειδυλλιακά σκηνικά της αθηναϊκής ακτογραμμής. Σας ευχόμαστε καλό γευστικό ξεφάντωμα και θέλουμε... νέο ρεκόρ.

Οδηγίες κράτησης

Τέσσερα είναι τα διήμερα της γιορτής, οπότε έχετε πολλές γαστρονομικές ευκαιρίες. Το ειδικό μενού του «α» θα ισχύει κάθε Τετάρτη και Πέμπτη για τις εξής ημερομηνίες: 27-28 Ioυνίου, 4-5 Ιουλίου, 11-12 Ιουλίου, 18-19 Ιουλίου.
Η ζήτηση προβλέπεται μεγάλη. Γι’ αυτό... οργανωθείτε. Αρχικά θα πρέπει να κλείσετε τραπέζι στο εστιατόριο ή στα εστιατόρια της επιλογής σας ενημερώνοντας στο τηλέφωνο ότι θέλετε να δοκιμάσετε το ειδικό μενού του περιοδικού «αθηνόραμα».
Στη συνέχεια, για να ισχύσουν οι κρατήσεις, θα πρέπει να προπληρώσετε το ποσό που αντιστοιχεί στα άτομα του τραπεζιού σας, είτε με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας είτε με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.



Δείτε τα χρυσοσκουφάτα και τα βραβευμένα με βραβείο ελληνικής κουζίνας εστιατόρια που συμμετέχουν και προτείνουν ειδικά μενού για τους αναγνώστες του «α»!







Χρυσό ΣκούφοΧρυσό ΣκούφοΣΠΟΝΔΗ 17/20

Με δύο Χρυσούς Σκούφους, δύο αστέρια Michelin και το σκήπτρο του καλύτερου εστιατορίου της Ελλάδας, η «Σπονδή» δεν χρειάζεται συστάσεις. Η δημιουργική γαλλική κουζίνα της είναι τεχνικά άρτια, φινετσάτη κι εκφραστική, η λίστα κρασιών πλουσιότατη, το σέρβις εξαιρετικό, προσεγμένο και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Ετοιμαστείτε για δείπνο-εμπειρία στην κομψή, ατμοσφαιρικά φωτισμένη αυλή.

ΜΕΝΟΥ
• Πατάτα με καλοκαιρινή τρούφα, μανιτάρια ζιρόλ και αμύγδαλο
• Μπαρμπούνι με κους κους κουνουπίδι, πουρέ με εσπεριδοειδή και ζωμό αρωματισμένο με αχινό
• Κοτόπουλο με κρούστα λεμονιού και σαλάτα μυρωδικών με ελιές
• Ραβιόλι βατόμουρο με παγωμένη κρέμα βανίλιας και χλιαρό ζωμό

Πύρρωνος 5, Παγκράτι, 2107520658, 2107564021



Βραβείο Ελληνικής ΚουζίναςELECTRA RESTAURANT 14,5/20

Είναι ονειρεμένη η θέση του εστιατορίου του «Electra Palace». Το πλάνο από τη βεράντα του στο φωτισμένο βράχο είναι φοβερό – σχεδόν νομίζεις ότι θα αγγίξεις την Ακρόπολη. Η κουζίνα είναι εξίσου μεγάλο πλεονέκτημα. Εδώ η ελληνική παράδοση, με μικρές, έξυπνες παρεμβάσεις, περνά από σύγχρονα φίλτρα. Φλερτάρει με τα στοιχεία της έκπληξης χωρίς να χάσει την οικειότητά της. Ο Γιώργος Βενιέρης έχει μια φοβερή ικανότητα να μετατρέπει τα απλά σε εξαιρετικά.

ΜΕΝΟΥ
• Δροσερός ζωμός πράσινης πιπεριάς με ριζότο «γεμιστών»
• «Surreal» γη με λαχανικά της εποχής
• Λαβράκι με αβγοτάραχο, άνηθο και πουρέ από ξινόμηλο με ψητό ψωμί
• Kοκ με κρέμα καρύδας και σορμπέ σοκολάτας

Ξενοδοχείο «Electra Palace», Νικοδήμου 18-20, Πλάκα, 2103370000




Βραβείο Ελληνικής ΚουζίναςΒΑΣIΛΑΙΝΑΣ 14/20

Το ιστορικό εστιατόριο του Πειραιά, στα χέρια της τρίτης γενιάς της οικογένειας, όχι μόνο ανανεώθηκε αλλά δείχνει να ανεβάζει τις επιδόσεις του και να εξελίσσεται… non stop. Σεφ ο Ρενάτο Μεκόλι, ο οποίος παρουσιάζει μια ελληνική κουζίνα δημιουργική και ταυτόχρονα βατή και οικεία. Τώρα το καλοκαίρι θα τη δοκιμάσετε στην ταράτσα, κάτω από τα αστέρια.

ΜΕΝΟΥ
• Σαλάτα ελληνική, με παγωτό φέτας
• Ταραμοσαλάτα από λευκό ταραμά με αραβική πίτα
• Γαύρος μαρινάτος σε μαρμελάδα ντομάτας
• Τσιπούρα ψητή με λαχανικά και πουρέ καρότου
• Κριθαρότο με ποικιλία μανιταριών και λάδι τρούφας
• Χοιρινό ψητό μαριναρισμένο σε βότανα, πουρέ από σελινόριζα, ratatouille λαχανικών, γιαούρτι από wasabi
• Επιδόρπιο

Αιτωλικού 72, Πειραιάς, 2104612457




Χρυσό ΣκούφοBOTRINI'S 16/20

Ακόμη ένα εργαστήριο καλλιτεχνικής γαστρονομικής δημιουργίας: με το που άνοιξε ο Έκτορας Μποτρίνι το δικό του εστιατόριο στην Αθήνα κέρδισε υψηλόβαθμη θέση στο team των Χρυσών Σκούφων. Σύγχρονα, σοφιστικέ αλλά και πιο βατά πιάτα συνθέτουν την εδώ γαστρονομική του πρόταση –που κερδίζει και το στοίχημα του value for money– σε ένα διατηρητέο κτίριο του 1939 με καταπράσινη αυλή, το οποίο το καλοκαίρι λειτουργεί παράλληλα με το «Etrusco» στην Κέρκυρα.

ΜΕΝΟΥ
• Amuse bouche
• Καρπάτσιο από κρέας καπνιστό, σφαίρες φέτας και λάδι Μάνης
• Ριζότο αναφορά στην Ελλάδα
• Χοιρινό αργοψημένο στο φούρνο και τσάντεϊ μάνγκο
• Παγωτό από κατσικίσιο τυρί, κρέμα από λεμόνι και μαρμελάδα ντομάτας

Βασ. Γεωργίου Β΄ 24Β, Χαλάνδρι, 2106857324




Βραβείο Ελληνικής ΚουζίναςHYTRA 14,5/20

Πάνω που την «ξαναγνωρίσαμε» στο νέο της πόστο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση –στον 6ο όροφο– ανέβηκε ακόμη πιο ψηλά. Η δημιουργική κουζίνα του Νίκου Καραθάνου κρατάει ως υπόβαθρο αναμνήσεις από μεγάλους σεφ δίπλα στους οποίους έχει θητεύσει, στρέφεται όμως όλο και περισσότερο προς την Ελλάδα και για το καλοκαίρι γίνεται… open air. Η ταράτσα του κτιρίου πλανάρει εξαιρετικά την Ακρόπολη. Δοκιμάζεις «άλλα» γεμιστά –έχε υπόψη σου ότι το στοιχείο της έκπληξης είναι… μόνιμη τακτική εδώ– και νιώθεις ιπτάμενος πάνω από την πόλη.

ΜΕΝΟΥ
• Aperitif
• «Γεμιστά» με ντομάτες, ταρτάρ από γεμιστά, φέτα και bon-bon καραμέλας από πιπεριά
• «Χέλι» με λαρδί από ελληνικό μαύρο χοίρο με πουρέ τοπιναμπούρ και κουλί με μέλι, ξίδι και δενδρολίβανο
• Λαβράκι με φασολάκια, μάραθο και σαφράν
• Ρυζόγαλο με σάλτσα μαστίχας και σορμπέ μανταρίνι

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λεωφ. Συγγρού 107-109, Νέος Κόσμος, 2177071118, 2103316767




Χρυσό ΣκούφοFUNKY GOURMET 16/20

Η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και ο Νίκος Ρούσσος είχαν μια εξαιρετική χρονιά. Κέρδισαν πόντους στην κλίμακα των Χρυσών Σκούφων και απέκτησαν και το πρώτο τους αστέρι Michelin. Η αβανγκάρντ γαστρονομική πρόταση στο ντιζαϊνάτο εστιατόριό τους στον Κεραμεικό εντυπωσιάζει με προχωρημένα concept και πολύ καλή τεχνική, ενώ το menu degustation είναι εμπειρία (όντως ερεθίζει όλες τις αισθήσεις). Τώρα το καλοκαίρι με όλα τα παράθυρα ανοιχτά θα χαζέψετε απρόσκοπτα το πανέμορφο νεοκλασικό απέναντι: σαν live καρτ ποστάλ παλιάς Αθήνας.

ΜΕΝΟΥ
• Mai Tai, Apple Martini, Mojito
• Τετραγωνίζοντας τον αρακά
• Χτένι στο βυθό
• «Χωριάτικη σαλάτα»
• The Funky Gourmet Burger
• Πάπια «a l’orange»
• «Αβγό μάτι»
• The Very Berry Dessert

Παραμυθιάς 13 και Σαλαμίνος, Κεραμεικός, 2105242727



Βραβείο Ελληνικής ΚουζίναςΤΗΛΕΜΑΧΟΣ BARBEQUE CLUB 14/20

Ένα εστιατόριο αξοναρισμένο απόλυτα στο κρέας: η ποικιλία είναι μεγάλη, οι πρώτες ύλες εξαιρετικές και ο τρόπος που ο Γιώργος Τσιλιγκίρης τις διαχειρίζεται τις αναδεικνύει πραγματικά. Πάρτε θέση στα τραπέζια της πλακόστρωτης (στο χρώμα της τερακότας) αυλής, κάτω από τις ακακίες, κι ετοιμαστείτε για ελληνική κρεατοφαγία περιωπής. Και μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα νοτιοαφρικάνικα κρασιά που εισάγουν οι ίδιοι.

ΜΕΝΟΥ
• Ταρτάρ από εκλεκτό μοσχαρίσιο φιλέτο
• Αρνίσιος παραδοσιακός γύρος με πιτάκια
• Χωριάτικη σαλάτα «Τηλέμαχος Barbeque»
• Λουκάνικα από αρνίσιο και βοδινό κρέας
• Αρνίσια συκωτάκια στα κάρβουνα με σάλτσα μουστάρδας
• Rib eye από βοδινό κρέας
• Γλυκό ημέρας

Φραγκοπούλου 22 & Μ. Μπότσαρη, Κάτω Κηφισιά, 2108076680




Χρυσό ΣκούφοΒραβείο Ελληνικής ΚουζίναςΒΑΡΟΥΛΚΟ 16/20

Τα τολμηρά, βαθιά νόστιμα πιάτα του –σε ανοιχτό link με την ελληνική παράδοση– σερβίρονται το καλοκαίρι σε μια όμορφη ταράτσα απέναντι από την Ακρόπολη. Υψηλή μαγειρική από τον Λευτέρη Λαζάρου, τον πλέον χαρακτηριστικό πρεσβευτή της προχωρημένης θαλασσινής γαστρονομίας – εξ ου ο... μόνιμος Χρυσός Σκούφος αλλά και το αστέρι Μichelin.

ΜΕΝΟΥ
• Καρπάτσιο λαβράκι μαριναρισμένο σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Κριτσά - Γαία με σορμπέ ντομάτας
• Αβγοτάραχο Μεσολογγίου σε φωλιά αβγού • Καλαμάρι τεμπούρα με χυμό κολοκύθας
• Ριζότο με οξύτητες φρούτων και γαρίδες
• Φέτα ψάρι μαγιάτικο ή σφυρίδα (ανάλογα με την προμήθεια της ημέρας) με πουρέ αγκινάρας αρωματισμένος με σέλινο
• Μους σοκολάτας ελαιόλαδο με παγωτό βανίλια, συνοδευμένο από κριτσίνι πραλίνας, σάλτσα φραμπουάζ και φρέσκια ρόκα

Πειραιώς 80, Κεραμεικός, 2105228400




Χρυσό ΣκούφοΓΑΛΑΖΙΑ HYTRA 15,5/20

Πέρυσι είχε μια πραγματικά δυνατή χρονιά –εκτός από πόντους στους Χρυσούς Σκούφους, κέρδισε και το πρώτο της Michelin– και συνεχίζει ανάλογα, λειτουργώντας πλέον, για πρώτη φορά στην ιστορία της, παράλληλα με τη «Hytra». Ο Νίκος Καραθάνος παρουσιάζει μια σειρά από προχωρημένες βερσιόν κλασικών ελληνικών σπεσιαλιτέ (και όχι μόνο) σε ένα από τα πιο ρομαντικά και ατμοσφαιρικά settings της πόλης, σε μια βεράντα που έχει στα πόδια της τη θάλασσα.

ΜΕΝΟΥ
• Aperitif
• Σκουμπρί με πουρέ από κολοκάσι και βινεγκρέτ πραλίνα-σουσάμι
• Λαβράκι με κριθαράκι, μάραθο και αβγοτάραχο
• Χοιρινό σε εικονική κρούστα από κάρβουνο με πουρέ σελινόριζας και σάλτσα αρωματισμένη με πορτοκάλι
• Ρυζόγαλο με σάλτσα μαστίχας και σορμπέ μανταρίνι

Ξενοδοχείο «Westin Athens», Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, 2108902000




Χρυσό ΣκούφοMATSUHISA ATHENS 15/20

Η Αθήνα διαθέτει αναμφίβολα ένα από τα γοητευτικότερα εστιατόρια που εκπροσωπούν το ιαπωνο-περουβιανό fusion του Nobuyuki Matsuhisa, το οποίο μπορεί να έχει κατακτήσει πολλά σημεία του πλανήτη, αλλά βεράντα σαν του «Μatsuhisa» στον Αστέρα με την καταπληκτική θέα στον νυχτερινό Σαρωνικό δεν έχει άλλη! Το σούσι είναι εξαιρετικό, ο πολυσυζητημένος μαύρος μπακαλιάρος επίσης, τα κοκτέιλ ιντριγκαδόρικα και το σέρβις άψογο.

ΜΕΝΟΥ
• Salmon karashi su miso (σασίμι σολομού με σος γιαπωνέζικης μουστάρδας)
• Field green salad spicy lemon dressing (πράσινη σαλάτα με πικάντικη σος λεμονιού)
• Black cod (μαύρος μπακαλιάρος Ανταρκτικής)
• Spicy miso pork (χοιρινό με καυτερό miso)
• Sushi
• Επιδόρπιο

Ξενοδοχείο «Astir Palace», Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, 2108960510




Βραβείο Ελληνικής ΚουζίναςG.B. CORNER 14/20

Η ανοιχτή κουζίνα και η βιτρίνα με τα μαγειρευτά, σε συνδυασμό με την αρ ντεκό διακόσμηση, κάνουν το διάσημο «GB Corner», στο ισόγειο της «Μεγάλης Βρεταννίας», το πολυτελέστερο… μαγέρικο της Αθήνας, εσείς όμως τα ραφιναρισμένα κλασικά πιάτα του Σωτήρη Ευαγγέλου θα τα δοκιμάσετε με θέα στη νυχτερινή Ακρόπολη και στον Λυκαβηττό. Τώρα το καλοκαίρι το εστιατόριο δεν λειτουργεί το βράδυ. Θα λειτουργήσει όμως κατ’ εξαίρεση για τους αναγνώστες του «α» στην ταράτσα του ξενοδοχείου τις ημέρες του event.

ΜΕΝΟΥ
• Σεβίτσε ψαρικών με αέρα λεμονιού
• Κοπανιστή Μυκόνου με σαλάμι αέρος
• Λευκή μελιτζάνα καπνιστή στα κάρβουνα
• Προσούτο Ευρυτανίας
• Αβγοτάραχο με ξερά σύκα
• Ψητή σαρδέλα στα κάρβουνα
• Φρουτάλια Άνδρου
• Κεφτεδάκι με μπέικον στα κάρβουνα, γιαούρτι και μπούκοβο
• Ένα ποτήρι κρασί ή μπίρα

Ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», Πλ. Συντάγματος & Πανεπιστημίου, 2103330000