Γιορτή της Μητέρας: Ξεχωριστές προτάσεις για να περάσεις την ημέρα με τη μαμά σου

Απολαύστε θεατρικές παραστάσεις, ξεναγήσεις, ξεχωριστές εκδηλώσεις, κινηματογραφικές προβολές και εξατομικευμένα δώρα για μια αξέχαστη γιορτή με τη μαμά σας.

Η Αρπαγή 1 «Η Αρπαγή» / ©Mact Productions, Marianne Productions, JPG Films, BNP Paribas Pictures

Για την Γιορτή της Μητέρας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου (12/5), αναζητούμε ξεχωριστούς τρόπους για να τιμήσουμε την λέξη "μαμά". Συγκεντρώσαμε επιλογές που καλύπτουν κάθε προτίμηση και ενδιαφέρον, από θεατρικές παραστάσεις και ξεχωριστές ξεναγήσεις μέχρι κινηματογραφικές προβολές, καθώς και εξατομικευμένα δώρα, για μια αξέχαστη γιορτή με τη μαμά σας. 

5 θεατρικές παραστάσεις για να δεις με τη μητέρα σου

Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα Γιασεμί Κηλαηδόνη
Θανάσης Καρατζάς©
"Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα"

Ίσως πρόκειται για ένα από τα αγαπημένα βιβλία της μητέρας σου, καθώς αποτέλεσε τομή στην ελληνική πεζογραφία και όχι άδικα καθόρισε μια ολόκληρη γενιά, αποτυπώνοντας μοναδικά την πορεία του νεότερου ελληνισμού. Ο λόγος για την "Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα" της Άλκης Ζέη, που παίρνει για πρώτη φορά θεατρική μορφή, χάρη στον Φώτη Μακρή. Τιμώντας τα εκατό χρόνια από τη γέννηση της σπουδαίας συγγραφέα, η παράσταση έχει τη μορφή ενός μονολόγου που επωμίζεται η Γιασεμί Κηλαηδόνη και δίνει φωνή σε ένα εμβληματικό έργο που μπλέκει αριστουργηματικά την Ιστορία με το προσωπικό βίωμα, συμπυκνώνοντας τις ταραγμένες δεκαετίες 1940-70, από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου και την Κατοχή μέχρι τη μεταπολίτευση.

Η Ιοκάστη Γιουξουάν στη Xώρα της Κλιμακτηρίου
© Μαρίτα Αμοργιανούω
"Η Ιοκάστη Γιουξουάν στη χώρα της κλιμακτηρίου"

Αν, πάλι, προτιμάτε πιο σύγχρονες γραφές και θεματικές, στο Vault ανεβαίνει το νέο έργο της Κικής Μαυρίδου, "Η Ιοκάστη Γιουξουάν στη χώρα της κλιμακτηρίου", που συλλαμβάνει με φρέσκο και διεισδυτικό μάτι τη γυναικεία ψυχοσύνθεση όταν διασχίζει τα πρώτα -ήντα. Πρόκειται για ένα γλυκόπικρο κείμενο με γυναικείους -αλλά που αφορούν όλους- προβληματισμούς, σε μια παράσταση που αποδεικνύεται συνολικά γυναικεία υπόθεση, καθώς η Βάνα Πεφάνη σκηνοθετεί την Άντρια Ράπτη.

Μαρίκες #δενπροκειταιγιαδιασημεςπερσονες
© Μάριος Παραδείσης
"ΜΑΡΙΚΕΣ #δενπροκειταιγιαδιασημεςπερσονες"

Σημαντικά φεμινιστικά ζητήματα θέτει η παράσταση "ΜΑΡΙΚΕΣ #δενπροκειταιγιαδιασημεςπερσονες", ένα έργο της Κατερίνας Αδαμάρα και της Γιώλικας Πουλοπούλου, που προέκυψε ύστερα από έρευνα και συνεντεύξεις με γυναίκες από διαφορετικούς τόπους της Ελλάδας. Τα βιώματα αυτών των γυναικών που μεγάλωσαν μέσα σε αυστηρά πατριαρχικά και βίαια πλαίσια ανασυστήνει η παράσταση που παίζεται στο θέατρο Ελέρ, σε σκηνοθεσία των δύο συγγραφέων.

Μήδειας μπούρκα
© Παύλος Μαυρίδης
"Μήδειας μπούρκα"

Επίσης, το "Μήδειας μπούρκα" του Ανδρέα Φλουράκη τοποθετεί σε σύγχρονο πλαίσιο τη γνωστή τραγική ηρωίδα και εξετάζει τα πατριαρχικά πρότυπα που καθορίζουν τις ζωές των γυναικών και ειδικά των ξένων γυναικών. Το μονόλογο, που διακρίθηκε πρόσφατα στο φεστιβάλ Θεατρικών Μονολόγων στη Νέα Υόρκη, σκηνοθετεί η Κυριακή Σπανού και ερμηνεύει η Μαρσέλα Λένα στο θέατρο Εν Αθήναις.

Reunion the musical
"Reunion The musical"

Αν προτιμάτε όμως μια χαλαρή, ψυχαγωγική θεατρική έξοδο που θα σας πλημμυρίσει μουσική ενέργεια, χαρούμενα vibes και μπόλικη γλυκόπικρη νοσταλγία, κάντε λίγες μέρες υπομονή για το απόλυτο 80’s πάρτυ που θα γίνει στο μεγάλο σκηνικό reunion της Μαντώς, της Πωλίνας, της Σοφίας Βόσσου και του Κώστα Μπίγαλη, που συναντιούνται με τον Αργύρη Αγγέλου στο "Reunion The musical" δια χειρός της ειδικού του είδους, Θέμιδας Μαρσέλλου (Παλλάς, από 17/5).

Γιορτάστε τη Γιορτή της Μητέρας στο σινεμά

Τσεκάρετε τον κινηματογραφικό οδηγό του "α", πάρετε τηλέφωνο τη μαμά σας και περάστε μαζί τη Γιορτή της Μητέρας βλέποντας μία από τις παρακάτω, ιδανικές για την ημέρα, προτάσεις μας στην κοντινότερη σκοτεινή αίθουσα.

Η Αρπαγή

Σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες απεικονίσεις της μητρότητας που έχουμε δει τελευταία στη μεγάλη οθόνη, κεντρική ηρωίδα είναι η Λιντιά, μια μοναχική μαία με μοναδική φίλη τη Σαλομέ, η οποία μένει έγκυος. Έπειτα από ένα χωρισμό, η Λιντιά γνωρίζει τον Μίλος, με τον οποίο περνούν μαζί ένα βράδυ. Μήνες αργότερα θα συναντηθούν τυχαία και εκείνη θα κρατάει στην αγκαλιά της το μωρό της Σαλομέ. Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Ανατομία μιας Πτώσης

Στο βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα και Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου ψυχογραφικό δράμα, μια μητέρα έρχεται μεν σε σύγκρουση με το σύντροφό της, ωστόσο, οι τύχες της εξαρτώνται από τον τυφλό γιο της. Πρόκειται για μια Γερμανίδα συγγραφέα η οποία κατηγορείται για το θάνατο του Γάλλου συζύγου της, με το παιδί να αποτελεί το μοναδικό μάρτυρα της όλης κατάστασης. Στο δικαστήριο αποκαλύπτονται πολλές κρυφές πλευρές της σχέσης τους, περιπλέκοντας τις ενδείξεις για την ενοχή ή την αθωότητά της πρωταγωνίστριας. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Ζώνη Ενδιαφέροντος

Στην καλύτερη ταινία της χρονιάς, ένα αμείλικτο αριστούργημα που απέσπασε δύο βραβεία Όσκαρ (καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, καλύτερου σχεδιασμού ήχου), η δράση περιστρέφεται γύρω από την ειδυλλιακή καθημερινότητα της επταμελούς οικογένειας του διοικητή του Άουσβιτς Ρούντολφ Ες και της συζύγου του Χέντγουικ, οι οποίοι περνούν τις μέρες του σ’ ένα πανέμορφο σπίτι με κήπο δίπλα στον τοίχο του στρατοπέδου. Όπως και στην "Ανατομία μιας Πτώσης", πρωταγωνίστρια στον κεντρικό μητρικό ρόλο είναι η σπουδαία Σάντρα Χίλερ, η οποία αποδίδει με ανατριχιαστικό τρόπο τη ψυχρή βλοσυρότητα μιας μάνας με παγωμένη καρδιά. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

"Family and the City" και δωρεάν ξεναγήσεις

This is Athens City Festival 2024
"Family and the City"

Ένας ξεχωριστός τρόπος να γιορτάσουμε τη Γιορτή της Μητέρας είναι να συμμετάσχουμε στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο του This is Athens City Festival και των δωρεάν ξεναγήσεων στα ιστορικά σημεία της πόλης.

Αρχίζοντας από το Σάββατο (11/5), μπορούμε να συμμετάσχουμε σε μία από τις ξεναγήσεις στην Οθωμανική Αθήνα ή στο Α' Νεκροταφείο, παρέα με καταρτισμένους ξεναγούς που θα μας ξεναγήσουν στα μοναδικά αυτά μέρη της πόλης.

Την Κυριακή (12/5), μπορούμε να επισκεφτούμε το Νομισματικό Μουσείο ή την Ακαδημία Πλάτωνος και να ανακαλύψουμε τα μυστικά της αρχαίας και μοναδικής κληρονομιάς της Αθήνας.

Επίσης, στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, θα πραγματοποιηθεί το γεγονός "Family and the City", με εκδηλώσεις για όλη την οικογένεια, όπου τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν πρωτότυπα δώρα για τις μητέρες τους υπό την καθοδήγηση της ζωγράφου Katerina Chrysolie.

3 ωραίες ιδέες για συναυλιακές εξόδους

Γιώργος Θεοφάνους 'Αντικριστά'

Ακόμη να καταστρώσετε τα σχέδια σας για τη Γιορτή της Μητέρας; Να μερικά συναυλιακά ραντεβού γι' αυτό το σαββατοκύριακο που αξίζουν την προσοχή σας. Ο Γιώργος Θεοφάνους ανοίγει έναν νέο κύκλο εμφανίσεων που τον φέρνει "Αντικριστά" με κορυφαίους συνθέτες στο θέατρο Παλλάς. Η αρχή θα γίνει στις 12/5, με το συνθέτη, πιανίστα και ερμηνευτή Στέφανο Κορκολή. Παρόλο που οι δύο δημιουργοί μετρούν περισσότερα από 35 χρόνια γνωριμίας και αλληλοεκτίμησης, αυτή θα είναι η πρώτη τους σκηνική συνύπαρξη. Καθένας από το πιάνο του, και μαζί με δεκαμελή ορχήστρα και την ερμηνεύτρια Σοφία Μανουσάκη, θα παρουσιάσουν μεγάλες επιτυχίες τους. Το προσεχές διάστημα ο Θεοφάνους θα συναντηθεί στο Παλλάς με τον Κώστα Χατζή, τον Γιώργο Κατσαρό και τον Θανάση Πολυκανδριώτη.

Ηρώ

Την ίδια μέρα, μια συναυλία αφιερωμένη στον ποιητικό κόσμο του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ, με τίτλο "Φως! Ω, πού είναι το φως;", φέρνει στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ένα πλούσιο απάνθισμα έργων των Φράνκο Αλφάνο, Μιχαήλ Ιππολίτοφ-Ιβάνοφ, Αλφρέντο Καζέλλα, Αντρέ Καπλέ, Τζων Ώλντεν Κάρπεντερ, Ζαν Κρα, Γιάννη Κωνσταντινίδη, Νταριύς Μιγιώ, Ρέτζιναλντ Σουήτ, Κάρολ Συμανόφσκι και Ρίτσαρντ Χάγκεμαν. Ερμηνεύουν οι μονωδοί Λυδία Ζερβάνου και Έλενα Μαραγκού, η φλαουτίστρια Ναταλία Γεράκη και ο πιανίστας Δημήτρης Γιάκας. Το Σάββατο 11/5, η Ηρώ τραγουδά "Τα λαϊκά που αγάπησε", στο "Half Note Jazz Club". Χωρίς παρωπίδες και αναστολές αγκαλιάζει αγαπημένα λαϊκά τραγούδια φρεσκάροντάς τα μέσα από τη δική της ματιά και ιδιαίτερη φωνή.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Πάρτυ, συναυλίες και χορός λίγο πριν από το φετινό φινάλε του This is Athens City Festival

Προτάσεις για ψυχαγωγία, εκθέσεις και πρωτότυπο κουκλοθέατρο την τελευταία εβδομάδα του φεστιβάλ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
31/05/2024

Το Athens Book Space γεμίζει τέχνη την Αθήνα και τον Ιούνιο

Δείτε τις δωρεάν δράσεις που περιμένουν τους επισκέπτες του Πάρκου Ελευθερίας.

Ξεκινά το 3ο φεστιβάλ Refugee Week Greece

Το φετινό φεστιβάλ αγκαλιάζει το θέμα "Το Σπίτι Μας", με μία πρόσκληση προς όλους να αναλογιστούν το τι σημαίνει η λέξη "Σπίτι".

Ανησυχία της ΕΛΛΕΤ για την κατασκευή ξενοδοχείου πολυτελείας στον αρχαιολογικό χώρο του Καστελίου στα Χανιά

Η ΕΛΛΕΤ καλεί την Υπουργό Πολιτισμού, τον Δήμαρχο Χανίων και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να μην δεχθούν την μετατροπή των τριών ιστορικών κτιρίων στο λόφο Καστέλι σε πολυτελή ξενοδοχεία.

Live A Legacy: Η πρωτοβουλία της Mastercard και του Women On Top προσφέρει έμπνευση και καθοδήγηση σε όλες τις γυναίκες

Αν το Live A Legacy μας μαθαίνει κάτι, είναι ότι οι γυναίκες μπορούν να φτάσουν όσο ψηλά ονειρεύονται, αρκεί να θέσουν τους κατάλληλους στόχους και να αδράξουν τις σωστές ευκαιρίες, ξεπερνώντας όσα εμπόδια προκύψουν στο δρόμο τους.