6+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Αναγνώσεις ποιημάτων, συναυλίες, αφιερώματα και ιδιαίτερες καλλιτεχνικές δράσεις έρχονται να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21/3).

Τρεις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση από το Μουσείο Μπενάκη 

Το Μουσείο Μπενάκη γιορτάζει φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με ένα αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση (12-1.30 μ.μ. & 5.30-7 μ.μ.). Πρώτες εκδόσεις, προσωπικά αντικείμενα, χειρόγραφα, φωτογραφίες από τα Αρχεία του Μουσείου, αλλά και εμβληματικά τεκμήρια, όπως τα δύο ελληνικά βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας, συνθέτουν τα πορτρέτα σημαντικών ποιητών αλλά και μουσικών. Στίχοι του Γιάννη Ρίτσου, του Οδυσσέα Ελύτη και του Νίκου Γκάτσου θα συνδυαστούν με τα πεντάγραμμα δύο κορυφαίων μουσικών, του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι. Οι συνθέσεις τους έφεραν την ποίηση στα χείλη ενός μεγάλου κοινού σφραγίζοντας με αλησμόνητες μελωδίες μία ολόκληρη εποχή. 

Είσοδος ελεύθερη | Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (education@benaki.org)

Ο Ιανός τιμά τον ποιητή Μιχάλη Γκανά

Για 15η χρονιά, στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης η Αλυσίδα Πολιτισμού Ιανός και περισσότεροι από 100 άνθρωποι του πνεύματος (ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι, συνθέτες, τραγουδιστές ,δημοσιογράφοι κ.α.), διοργανώνουν το μεγάλο "Αφιέρωμα στην ποίηση" (6-11 μ.μ.). Η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη στον ποιητή Μιχάλη Γκανά. Την εκδήλωση συντονίζει και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Ιανό της Αθήνας και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι YouTube και στη σελίδα Facebook του Ιανού.

Μαραθώνιος ποίησης από τον Δήμο Αθηναίων και το ΕΚΠΑ

Την Πέμπτη 21η Μαρτίου 2024, πρώτη μέρα της άνοιξης, ο Δήμος Αθηναίων διοργανώνει εκδηλώσεις για να τιμήσει την ποίηση, την τέχνη που βοηθά την κοινωνία να ανακαλύψει και να ενισχύσει την ταυτότητά της. Από τις 10 π.μ. έως τις 10 μ.μ. θα διεξαχθεί ο Μαραθώνιος Ποίησης, στα Προπύλαια του ΕΚΠΑ. Φοιτητές, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, κάτοικοι της Αθήνας, ακόμη και περαστικοί, θα μπορούν να απαγγείλουν κείμενα από το ευρύ φάσμα του παντοιόγλωσσου ποιητικού λόγου, με σκοπό την ανάδειξη ήχων και φωνών στην καθημερινότητα, που μεταμορφώνουν το ηχοτοπίο της πόλης.

Δείτε περισσότερα εδώ

Ο Τίτος Πατρίκιος μιλάει για τη ζωή και το έργο του

Τίτος Πατρίκιος

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) εγκαινιάζει μια σειρά συνομιλιών με προσωπικότητες που έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Στόχος της νέας αυτής δράσης του ΜΙΕΤ είναι η καταγραφή των πολλαπλών όψεων της ελληνικής πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας της εποχής μας. Συνομιλητής τους, ο συγγραφέας, δημιουργός και παρουσιαστής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών και ντοκιμαντέρ τέχνης και πολιτισμού, Γιώργος Αρχιμανδρίτης.  Στην πρώτη συνάντηση, ο σπουδαίος ποιητής Τίτος Πατρίκιος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου), μιλάει για τη ζωή και το έργο του και μοιράζεται μαζί μας τον τρόπο σκέψης και τη στάση ζωής του.

Το "Σταθμός" γιορτάζει την ποίηση 

Παρουσίαση της ποιητικής ανθολογίας Ηθοποιείν

Οι εκδόσεις "Ιωλκός" και το θέατρο "Σταθμός" παρουσιάζουν, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, την πρωτότυπη ποιητική ανθολογία "Ήθοποιείν", (ανθολόγηση - επιμέλεια Θανάσης Θ. Νιάρχου) μια ανθολογία που συγκροτούν τα ποιήματα είκοσι Ελλήνων ηθοποιών. Ηθοποιοί που είτε έχουν φύγει από τη ζωή, είτε ζουν και συνεχίζουν την από σκηνής δημιουργία τους, έχουν σχηματίσει ήδη μια πολύτιμη παρακαταθήκη με τα ποιητικά τους επιτεύγματα. Μια επιλογή από τα επιτεύγματα αυτά θα διαβάσουν οι ίδιοι οι δημιουργοί τους, ενώ τα ποιήματα των εκλιπόντων ηθοποιών θα διαβάσουν οι συνάδελφοί τους Ρένη Πιττακή, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Μαριέτα Σγουρδέου, Σμαράγδα Σμυρναίου, Μαρία Ζορμπά, Άννα Αδριανού, Λουκία Μιχαλοπούλου, Νίκος Διαμαντής και Μάνος Καρατζογιάννης.

Δείτε περισσότερα για το τι ετοιμάζει το Σταθμός για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης εδώ.

Η παγκόσμια ποίηση στο ελληνικό τραγούδι

Ρίτα Αντωνοπούλου Γιάννης Μπελώνης
© Γιάννης Σπανός

Μια ξεχωριστή συναυλία-αφιέρωμα στην παγκόσμια ποίηση στο ελληνικό τραγούδι έρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, στο ΚΠΙΣΝ, με τη συμμετοχή της διακεκριμένης ερμηνεύτριας Ρίτας Αντωνοπούλου και του έμπειρου ενορχηστρωτή και πιανίστα Γιάννη Μπελώνη. Η συναυλία, που φέρει τον τίτλο "Όλες του κόσμου οι φωνές", θα πραγματοποιηθεί ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, την Πέμπτη 21 Μαρτίου, στις 8.30 μ.μ..

Δείτε περισσότερα για τη συναυλία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης εδώ.

Μουσικοί περίπατοι

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, επιστρέφει στο Μουσείο Μαρία Κάλλας του Δήμου Αθηναίων, με μία συναυλία μουσικής δωματίου. Ο Άγγελος Λιακάκης στο βιολοντσέλο συμπράττει με τον πιανίστα Κωνσταντίνο Δεστούνη σε ένα πρόγραμμα με εμβληματικά έργα του σχετικού ρεπερτορίου. Ο κατ’ εξοχήν εκφραστής του γερμανικού Ρομαντισμού, Ρόμπερτ Σούμαν, συνέθεσε τα Φανταστικά Κομμάτια, έργο 73, μέσα σε μόλις δύο μέρες τον Φεβρουάριο του 1849. Η αρχική σύνθεση ήταν για κλαρινέτο και πιάνο αλλά εκδόθηκαν σε παράλληλες εκδοχές για βιολί και για βιολοντσέλο. Τα τρία κομμάτια συνιστούν ένα ενιαίο έργο, γεγονός που φανερώνεται από το κοινό τονικό τους κέντρο. Ο ιμπρεσιονιστής Claude Debussy λειτουργεί ως γέφυρα μετάβασης από τη Ρομαντική στη σύγχρονη εποχή, ενώ ο Johannes Brahms μας επαναφέρει στην αυθεντική ρομαντική πολύχρωμη αφήγηση.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Περίτεχνα σοκολατένια αβγά και μοσχοβολιστά τσουρέκια για το Πάσχα

Τα πιο φίνα πασχαλινά αβγά της πόλης, που θα συγκινήσουν αισθητικά και γευστικά μεγάλους και μικρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
26/04/2024

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".