Τα δωρεάν της εβδομάδας: Καθαρά Δευτέρα μετά μουσικής

Μία πιο ξεσηκωτική Αποκριά στο ΚΠΙΣΝ, ένα αλλιώτικο καρναβάλι στην Κυψέλη και ό,τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 16 έως 22/3.

Αποκριά και Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ

Οι περισσότεροι προτιμούν τις οικογενειακές μαζώξεις σε σπίτια ή τις κοντινότερες ταβέρνες στην εξοχή για τους εορτασμούς της Καθαράς Δευτέρας. Ωστόσο, όσοι θέλετε να ζήσετε μια διαφορετική αποκριάτικη εμπειρία, λίγο πριν καλωσορίσουμε τη Σαρακοστή και τις νηστείες, μπορείτε να περάσετε ένα ξεσηκωτικό διήμερο στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος". Στις 17/3 αποχαιρετάμε την Αποκριά με τους αφροβραζιλιάνικους ήχους της μπάντας δρόμου Bloco Swingueira, ενώ οι εκρηκτικοί Jaguar Bombs δονούν το Πάρκο "Σταύρος Νιάρχος" με τους ρυθμούς τους. Την Καθαρά Δευτέρα (18/3) γιορτάζουμε πιο παραδοσιακά, με ένα γλέντι που "αγκαλιάζει" την ελληνική κουλτούρα. Δεν ξεχνάμε, φυσικά, το αγαπημένο σε όλους πέταγμα του χαρταετού, καθώς και τις εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά που διοργανώνει το ΚΠΙΣΝ στο πλαίσιο του εορταστικού διημέρου.

Διαβάστε Επίσης

Με μουσική γιορτάζει το τελευταίο διήμερο της Αποκριάς και η Δημοτική Αγορά Κυψέλης, στήνοντας ένα μοναδικό καρναβαλικό event διοργανωμένο από την ομάδα της &Beyond. Την πρώτη ημέρα, 16/3, αναλαμβάνει το αθηναϊκό mobile party του Needless, ενώ την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς (17/3) εμπνέεται από την εξωτική κουλτούρα της Νοτίου Αμερικής και Αφρικής. Το διήμερο φυσικά περιλαμβάνει άφθονο φαγητό, aperitivo, δίσκους βινυλίου και συλλογές βιβλίων από τις Εκδόσεις Αίολος.

Φραντς Κάφκα
©Manfred Werner Tsui
Nicolas Mahler

Μετά την πρώτη της στάση στη Θεσσαλονίκη, η έκθεση "Komplett Kafka" έρχεται στην Αθήνα και παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του θρυλικού Φραντς Κάφκα, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Ο σχεδιαστής κόμιξ και εικονογράφος Nicolas Mahler τιμά τον Κάφκα με μια έκθεση αφίσας στο Ινστιτούτο Γκαίτε, την οποία μπορείτε να δείτε από 21 Μαρτίου.

Στις 21/3 (7 μ.μ.) διοργανώνεται επίσης η δεύτερη ειδική συζήτηση του MOMus-Μουσείου Άλεξ Μυλωνά για την τέχνη στα χρόνια της δικτατορίας, με αφορμή τους καλλιτέχνες της έκθεσης "Όλοι εδώ. 50 χρόνια Δημοκρατία". Την Πέμπτη, ο ιστορικός τέχνης Σπύρος Μοσχονάς και η κόρης της καλλιτέχνιδας Βάσως Κατράκη, Μαριάννα, παρουσιάζουν άγνωστο υλικό της χαράκτριας με σχέδια, ημερολογιακές καταγραφές και μαρτυρίες των χρόνων 1967-74. 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Όλοι εδώ. 50 χρόνια Δημοκρατία

  • Αφιερώματα

Πέτρα, σύρμα, ξύλο, γύψος και κατακόκκινα γαρύφαλλα πλαισιώνουν ένα σύνθημα που παραπέμπει στα συνθήματα της εξέγερσης των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, τον Νοέμβριο του 1973 και είναι παράλληλα ο τίτλος της ιστορικής έκθεσης «Όλοι εδώ. 50 χρόνια Δημοκρατία» που οργανώνει το MOMus για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Η έκθεση συγκεντρώνει έργα τεσσάρων από τους σημαντικότερους Έλληνες εικαστικούς της μεταπολεμικής περιόδου, του Βλάση Κανιάρη, του Δημήτρη Αληθεινού, της Βάσως Κατράκη και του Α. Τάσσου, έργα των οποίων παρουσιάστηκαν σε εκθέσεις κατά την περίοδο της χούντας ή αμέσως μετά, ως σύμβολα αντίστασης και εναντίωσης, ελπίδας και δημοκρατίας. Οι τέσσερις εικαστικοί δημιουργοί ήταν «παρόντες» με το έργο τους ως καλλιτεχνική έκφραση, ως «πολιτική» θέση και στάση, συνειδητά και αδιαμεσολάβητα, σε μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας. Επιπλέον, το έργο του εικαστικού Γιάννη Παππά, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Βερολίνο, παρουσιάζεται αντιστικτικά στην έκθεση, ως μια νέα προσέγγιση απέναντι στη μνήμη και την ιστορία, ως «γέφυρα» ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. Η ανώμαλη και έκρυθμη πολιτική κατάσταση που δημιουργείται στα μέσα της δεκαετίας του 1960 έχει ως τραγική κατάληξη τη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967. Η μη συμμετοχή σε κάθε είδους πολιτιστικές εκδηλώσεις, είναι ο βασικός τρόπος που επιλέγει η πλειοψηφία των καλλιτεχνών σε μια «άτυπη» μεταξύ τους συμφωνία, ώστε να εκφράσει την εναντίωσή της στη χούντα, να αποκλείσει οποιαδήποτε νομιμοποίησή της. Ταυτόχρονα, μερικοί δραστηριοποιούνται σε αντιδικτατορικές οργανώσεις, κάποιοι φεύγουν στο εξωτερικό, άλλοι συλλαμβάνονται και εξορίζονται, άλλοι σιωπούν και απομονώνονται στα εργαστήριά τους, λίγοι όμως είναι οι πολιτικά αδιάφοροι στη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν, σ’ έναν κόσμο που συνταράσσεται από τον πόλεμο του Βιετνάμ, τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα, την επαναστατική ορμή των παρισινών οδοφραγμάτων του Μάη του ‘68. Όταν η στάση της αποχής φαίνεται ότι οδηγεί σε αδιέξοδο και εξαντλεί την όποια δυναμική της, οι καλλιτέχνες ανασυντάσσονται, αναθεωρώντας την απόφασή τους.

Nicolas Mahler. Komplett Kafka

  • Κόμικ

Το 2024 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον θάνατο του Φραντς Κάφκα. Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων, ο Nicolas Mahler, σχεδιαστής κόμικς και εικονογράφος, αναδεικνύει τη ζωή και το έργο του Κάφκα με τρόπο απαράμιλλα πνευματώδη και καυστικό, ενώ δεν διστάζει να αγγίξει και ορισμένα μεγάλα ερωτήματα: Γιατί απέτυχε το σχέδιο του Κάφκα να συντάξει μια σειρά φτηνών ταξιδιωτικών οδηγών; Ποιος έγραψε τη συνέχεια ενός από τα σημαντικότερα βιβλία του με τίτλο "Η επαναμεταμόρφωση του Γκρέγκορ Σάμσα"; Και τι κρύβεται πίσω από την ιστορία με τη "λευκή σκλάβα";

Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Φωκίωνος Νέγρη 42 & Σποράδων

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

MOMus – Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Περίτεχνα σοκολατένια αβγά και μοσχοβολιστά τσουρέκια για το Πάσχα

Τα πιο φίνα πασχαλινά αβγά της πόλης, που θα συγκινήσουν αισθητικά και γευστικά μεγάλους και μικρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
26/04/2024

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".