Οι επενδύσεις του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην Ελλάδα

Οι επενδύσεις του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην Ελλάδα

Εντυπωσιακές επιδόσεις και στις… business σημειώνει ο σούπερ σταρ του NBA Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος έχει αναπτύξει πλούσια επενδυτική δράση μέσω του family office που έχει ιδρύσει με την οικογένειά του, το Ante Inc. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες του Capital.gr, η Ante Inc., η οποία ήδη μετρά αρκετές και σημαντικές επενδύσεις, αναμένεται σε λίγους μήνες να ανακοινώσει και νέα projects, πάνω στα οποία δουλεύει αυτή την περίοδο.

Η Ante Inc. συστήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, με σκοπό να "τρέχει” όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των μελών της οικογένειας -του Γιάννη, του Θανάση, του Κώστα και του Άλεξ. Όπως αναφερόταν τότε στη σχετική ανακοίνωση, "καθώς ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μπαίνει στην 11η σεζόν του στο NBA, είναι ενθουσιασμένος για τις ευκαιρίες που συνεχίζουν να διασταυρώνονται με την πορεία του. Τα τελευταία χρόνια έκανε επενδύσεις σε αθλητικούς οργανισμούς, όπως τη Νάσβιλ και τους Μιλγουόκι Μπρούερς, στην Calamos, συνεργάζεται με τη Ready και με την Nike, ενώ ξεκίνησε το ίδρυμα Τσαρλς Αντετοκούνμπο. Καθώς η οικογένεια κοιτάζει το μέλλον, αυτή ήταν η στιγμή για να προκύψει η Ante Inc”. "Είχα επιτυχίες στο γήπεδο και συνεχίζω να δουλεύω σκληρά κάθε ημέρα για να γίνομαι καλύτερος. Ωστόσο καταλαβαίνω ότι είναι σημαντικό να χτίζεις και έξω από το γήπεδο. Η Ante Inc. είναι μόνο η αρχή. Η οικογένειά μου χτίζει μία επιχείρηση για την οποία μπορούμε να είμαστε περήφανοι. Είχα το προνόμιο να μάθω από επαγγελματίες τη σημασία του να είσαι επιτυχημένος και εκτός γηπέδου, οπότε αυτή ήταν η στιγμή εγώ και η οικογένειά μου να ξεκινήσουμε να χτίζουμε και έτσι”, δήλωνε τον Ιούνιο του 2023 ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. "Η οικογένεια Αντετοκούνμπο έχει ξεκάθαρο όραμα για το πώς θέλει να επηρεάσει τον κόσμο. Καθώς η οικογένεια ξεκινά να βάζει τα θεμέλια, η Ante Inc. θα επιβλέπει όλα τα brands της, τους οργανισμούς και όλες τις επιχειρήσεις της”, ανέφερε η ανακοίνωση. 

"Ψηφίζει"… Ελλάδα 

Εκτός, όμως, από το εξωτερικό, ο Γιάννης Αντεντοκούνμπο επενδύει και στην Ελλάδα. Μία από τις πρώτες επενδύσεις του Γιάννη Αντετοκούνμπο στη χώρα μας ήταν το κατάστημα "Antetokounbros” στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Πρόκειται για ένα brand sportswear, με "made in Greece” το σύνολο της παραγωγής και του σχεδιασμού και έδρα στην Αθήνα.

Το ταξίδι της Antetokounbros συνεχίστηκε με άλλο ένα κατάστημα στο Μιλγουόκι, ενώ, τον περασμένο Δεκέμβριο, η εταιρεία ανακοίνωσε το άνοιγμα ενός δεύτερου καταστήματος στην Ελλάδα, στην οδό Ερμού. Παράλληλα, επέκτεινε τη λειτουργία της και με μία νέα πλατφόρμα e-shop.

Τον Δεκέμβριο η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης τη σύσταση Συμβουλευτικής Επιτροπής, της οποίας προεδρεύει ο Θανάσης Αντετοκούνμπο και στην οποία συμμετέχουν οι Γιάννης και Τζέρυ Δημόπουλος, ιδιοκτήτες της βρετανικής αλυσίδας Tower London, ο Γιώργος Ζούλοβιτς, operations leader του εδραιωμένου brand Zoulovits (σ.σ. το "Antetokounbros” της Ερμού στεγάζεται στο κατάστημα της Zoulovits) και ο Jamal Hejazi, ιδιοκτήτης της καναδικής αλυσίδας λιανεμπορίου Candy Funhouse, στην οποία έχει επίσης επενδύσει ο σταρ του NBA. 

Σε μία ακόμη απόδειξη ότι η οικογένεια… "ψηφίζει” Ελλάδα, η Ante Inc. ανακοίνωσε τον περασμένο Οκτώβριο άλλη μια σημαντική επένδυση στη χώρα μας -την απόκτηση του 10% στην Ελληνικά Οινοποιεία, μια εταιρεία συμμετοχών η οποία έχει εξαγοράσει την Μπουτάρης και το φυσικό μεταλλικό νερό "Ιόλη”. Βασικός μέτοχος της Ελληνικά Οινοποιεία είναι ο όμιλος Sterner Stenhus, επικεφαλής του οποίου είναι ο Ηλίας Γεωργιάδης, που ελέγχει και την εισηγμένη εταιρεία επενδύσεων ακίνητης περιουσίας Premia Properties.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Ελληνικά Οινοποιεία βρίσκεται σε αναζήτηση και νέων στόχων εξαγοράς. Εξάλλου, ο ίδιος ο Ηλίας Γεωργιάδης έχει εκφράσει στο παρελθόν ενδιαφέρον και για την προβληματική οινοποιία Τσάνταλη. 

Πριν από περίπου δύο μήνες, η Ελληνικά Οινοποιεία, υπό τη διοίκηση του Ηλία Γεωργιάδη, ανακοίνωσε και μια νέα συμφωνία με την ΤΕΜΕΣ Α.Ε., που αφορά μια κοινοπραξία στην Costa Navarino. Ειδικότερα, η ΤΕΜΕΣ και η Premia Properties προχώρησαν σε μια στρατηγική συνεργασία με στόχο να αναπτύξουν περαιτέρω τους αμπελώνες Navarino Vineyards που βρίσκονται στην Costa Navarino, στη Μεσσηνία. Οι δύο εταιρείες ένωσαν τις δυνάμεις τους "για να δημιουργήσουν ένα πρότυπο και σύγχρονο οινοποιείο, με σεβασμό στην οινική παράδοση της περιοχής και στο περιβάλλον”. Στο επενδυτικό πλάνο συμμετέχει και η Ελληνικά Οινοποιεία, για την παραγωγή και την εμπορική εκμετάλλευση των παραγόμενων κρασιών.

Η ελληνική αγορά real estate αποτελεί επίσης έναν κλάδο στον οποίο επενδύει η οικογένεια του "Greek Freak”. Εξάλλου, όπως αναφέρει πηγή προσκείμενη στην οικογένεια, οι επενδύσεις σε ακίνητα -τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ- διαδραματίζουν έναν σημαντικό ρόλο στη διαφοροποίηση του παγκόσμιου χαρτοφυλακίου του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Οι επενδύσεις εκτός Ελλάδας

Η Ελλάδα, ωστόσο, δεν είναι η μόνη που "τράβηξε” επενδυτικά τον σπουδαίο Έλληνα αθλητή.Γνωστός λάτρης των… γλυκών, ο Γιάννης έχει επενδύσει στην CandyFunhouse, μια εταιρεία ζαχαρωτών με έδρα τον Καναδά, έχοντας σχέδια για μια ταχεία επέκταση σε συνεργασία με την οικογένεια Hejazi. 

Ο αθλητισμός δεν θα μπορούσε να μην ενδιαφέρει επενδυτικά τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Μία από τις πρώτες επενδύσεις της οικογένειας ήταν στους Milwaukee Brewers, την ομάδα μπέιζμπολ του ΜLB με έδρα το Μιλγουόκι, ενώ η οικογένεια έχει εισέλθει και στο μετοχικό κεφάλαιο του ποδοσφαιρικού συλλόγου του Νάσβιλ (Nashville FC). 

Μία ακόμη "αθλητική” επένδυση της οικογένειας Αντετοκούνμπο αφορά το LA Golf Club. Ο Γιάννης, ο Θανάσης, ο Κώστας και ο Άλεξ "συστρατεύτηκαν” μαζί με τη Σερένα Ουίλιαμς, τον σύζυγό της Alexis Ohanian και τη Βένους Γουίλιαμς, ως ιδιοκτήτες του franchise με έδρα το Λος Άντζελες. Το LAGC είναι το εναρκτήριο franchise που θα συμμετάσχει στο TGL, το νέο πρωτάθλημα ομαδικού γκολφ που αναπτύχθηκε από τον Tiger Woods και το TMRW Sports του Rory McIlroy σε συνεργασία με το PGA Tour.

Επιπλέον, στο portfolio των Αντετοκούνμπο συγκαταλέγεται και η Flexpower, μια εταιρεία που εμπορεύεται την ομώνυμη θερμαντική αλοιφή. Επίσης, ο δύο φορές MVP του NBA έχει επενδύσει και στην ισραηλινή start up υγείας Anditote Health, αποσκοπώντας στην παροχή οικονομικά προσιτής υγειονομικής περίθαλψης. Όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση της εταιρείας, "ο Γιάννης δεν είχε πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή υγειονομική περίθαλψη ως παιδί και τώρα συστρατεύεται με όλους όσους αγωνίζονται ενάντια στα εμπόδια για να αξιοποιήσουν τις πραγματικές τους δυνατότητες. Συμμερίζεται την πεποίθηση της Antidote Health ότι η απόκτηση υγειονομικής περίθαλψης δεν πρέπει ποτέ να αποτελεί εμπόδιο για κανέναν. Θα χρησιμοποιήσουμε τη γενναιόδωρη επένδυσή του για να επεκτείνουμε τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης σε υποεξυπηρετούμενες κοινότητες”. Η Antidote Health είναι ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης σε 24ωρη βάση σε προσιτές τιμές για τους Αμερικανούς, ανεξαρτήτως ασφάλισης. Τον Φεβρουάριο του 2023 ο "Greek Freak” ανακοίνωσε από κοινού με τον ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της Calamos Investments, John Koudounis, τη δημιουργία της Calamos Antetokounmpo Sustainable Equity Funds -μιας δέσμης κεφαλαίων ESG.

Τέλος, η οικογένεια ανακοίνωσε πρόσφατα τη δημιουργία της Improbable Media, μαζί με τον παρουσιαστή του ESPN και πρώην παίχτη του NBA, Jay Williams. Πρόκειται για μια εταιρεία πολυμέσων και παραγωγής, η οποία έχει ήδη προχωρήσει σε αρκετά projects, συμπεριλαμβανομένου του ντοκιμαντέρ "Giannis: The Marvelous Journey" που εξιστορεί την ιστορία της οικογένειας Αντετοκούνμπο. 

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η οικογένειά του έχουν ιδρύσει και το φιλανθρωπικό ίδρυμα CAF (Charles Antetokounmpo Foundation), στη μνήμη του πατέρα τους Τσαρλς.

Το "American dream"

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αγωνίζεται ως φόργουορντ για τους Μιλγουόκι Μπακς και θεωρείται ένας εκ των κορυφαίων καλαθοσφαιριστών στον κόσμο. 

Σύμφωνα με το Forbes, οι ετήσιες απολαβές του Γιάννη Αντετοκούνμπο έφτασαν το 2023 στα 87,6 εκατ. δολάρια, με τον Έλληνα να κατακτά την 11η θέση των πιο ακριβοπληρωμένων αθλητών στον κόσμο.

Κατέκτησε το ΝΒΑ το 2021, ενώ ανακηρύχθηκε και MVP των τελικών την ίδια χρονιά. Έχει επίσης δύο τίτλους MVP κανονικής σεζόν (2019, 2020), έχει ψηφιστεί τρεις φορές στην κορυφαία πεντάδα του ΝΒΑ, ενώ το 2020 ανακηρύχθηκε κορυφαίος αμυντικός του ΝΒΑ.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν ήταν εύκολα πάντα για τον "Greek Freak”. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο γεννήθηκε στον δήμο Ζωγράφου Αττικής τον Δεκέμβριο του 1994. Είναι παιδί των Τσαρλς και Βερόνικα Αντετοκούνμπο, μεταναστών από το Λάγος της Νιγηρίας που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα το 1991. Αν και εκείνος με τα τρία αδέλφια του γεννηθήκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, στη συνοικία των Σεπολίων, δεν απέκτησαν αυτόματα το δικαίωμα της ελληνικής ιθαγένειας. Έως την ηλικία των 18 ετών, ο Αντετοκούνμπο δεν είχε επίσημα έγγραφα και δεν ήταν πολίτης ούτε της Ελλάδας ούτε της Νιγηρίας. Οι συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας ήταν δύσκολες και έτσι εκείνος μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του Θανάση, έβγαζαν τα προς το ζην ως πλανόδιοι μικροπωλητές. 

Ξεκίνησε να ασχολείται με το μπάσκετ το 2007 και έως το 2009 έπαιζε πλέον επαγγελματικά για την ομάδα εφήβων του Φιλαθλητικού. Το 2013 επιλέχθηκε από τους Μιλγουόκι Μπακς στα ντραφτ του ΝΒΑ, ξεκινώντας το… μαγικό ταξίδι στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Πηγή: forbesgreece.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Περίτεχνα σοκολατένια αβγά και μοσχοβολιστά τσουρέκια για το Πάσχα

Τα πιο φίνα πασχαλινά αβγά της πόλης, που θα συγκινήσουν αισθητικά και γευστικά μεγάλους και μικρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
26/04/2024

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".