Όλα για το Riesling

Ένας πλήρης οδηγός για μία από τις πιο δημοφιλείς λευκές ποικιλίες του κόσμου, με αφορμή τη σημερινή International Riesling Day

Riesling

Πιθανότατα δεν είχες ιδέα αλλά η 13η Μαρτίου γιορτάζεται από τους επαγγελματίες του οινικού σύμπαντος, τους σομελιέ και τους απανταχού φίλους του κρασιού, ως η Παγκόσμια Ημέρα Riesling (International Riesling Day). Μία από τις πιο αξιόλογες ποικιλίες σταφυλιού στον πλανήτη δίνει λοιπόν την αφορμή για να βουτήξουμε στον ευέλικτα νόστιμο κόσμο της.

Η προέλευση

Για εκείνους που επιθυμούν να γυρίσουν το ημερολόγιο μπόλικα χρόνια πίσω, η καταγωγή του Riesling εντοπίζεται σε ένα αρχαίο άγριο σταφύλι, που ευδοκιμούσε κατά μήκος του ποταμού Ροδανού. Ανθεκτικό στον παγετό, μικρό στο μέγεθος, έθεσε τις βάσεις για την εξέλιξη της μετέπειτα δημοφιλούς ποικιλίας ήδη από τον 15ο αιώνα. Με την πάροδο των αιώνων, ξεκίνησε ένα περίπλοκο ταξίδι, διασταυρώνοντας το DNA του Gewürztraminer και, αργότερα, με το Müller-Thurgau. Αυτές οι προσμίξεις προίκισαν το αρχικό σταφύλι με ενέργεια, αντοχή στις ασθένειες και υψηλή οξύτητα, γεννώντας αυτό που σήμερα όλοι γνωρίζουν ως Riesling.

Όλα για το Riesling 3

Όλα για το Riesling 5

Ο 18ος αιώνας σηματοδότησε το turning point στην ιστορία του. Από την -περίπου-αφάνεια πραγματοποιήθηκε μία μετάβαση στην καλλιέργεια μεγάλης κλίμακας, με το Riesling να προτιμάται ως η προτιμώμενη επιλογή για την αντικατάσταση λιγότερο ευγενών ποικιλιών σταφυλιού. Τα Rieslings αρχίζουν να κερδίζουν τη θέση τους στα τραπέζια μοναρχών και αυτοκρατόρων της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, με τα γερμανικά μάλιστα να ξεχωρίζουν στο πρεστιζάτο Grand Prix του St. Louis World’s Fair (η μεγάλη, διεθνής έκθεση που γινόταν στην πόλη του Μιζούρι των ΗΠΑ), το 1904.

Το terroir

Η μοναδική ικανότητα του Riesling να αντικατοπτρίζει το terroir του ή το περιβάλλον στο οποίο έχει αναπτυχθεί, του επιτρέπει να εκφράσει την ποικιλομορφία του διατηρώντας παράλληλα τα εγγενή του χαρακτηριστικά. Με πάνω από το 70% της καλλιέργειάς του να συμβαίνει στο βόρειο ημισφαίριο -μεταξύ του 48ου και του 51ου παραλλήλου- υπάρχουν πολλά μέρη που του επιτρέπουν να δώσει έξοχα χαρακτηριστικά.

Όλα για το Riesling 6

Όλα για το Riesling 2

Το Riesling ευδοκιμεί σε διαφορετικά τερουάρ: Από το πιο δροσερό κλίμα των περιοχών Mosel (η πιο χαρακτηριστική περιοχή του, με κρασιά που ξεχωρίζουν για το ανθικό τους προφίλ) και Rheingau της Γερμανίας μέχρι τις ηλιόλουστες πλαγιές των κοιλάδων Clare και Eden της Αυστραλίας. Τιμάται δεόντως επίσης στην Αλσατία, στο Wachau της Αυστρίας και στις Finger Lakes των ΗΠΑ καθώς και στο Marlborough της Νέα Ζηλανδίας.

Τα προφίλ

Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese είναι οι πέντε κατηγορίες (με βάση το επίπεδο σακχάρων στο σταφύλι) που οι Γερμανοί έχουν προσθέσει δίπλα σε -σαφώς πιο κατανοητές για όλους- γλυκά, ημίγλυκα, ξηρά και αφρώδη κρασιά. Η οξύτητα είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό, με τη γλύκα να ισορροπεί καταστάσεις. Στη μύτη βρίσκει κανείς ορυκτότητα, φρούτα, λουλούδια - μεταξύ άλλων.

Όλα για το Riesling 11

Θέλεις και ένα fun fact; Το Riesling συχνά -και με μια πρώτη επιφανειακή ματιά- συνδέεται με τη γλυκύτητα αλλά μπορεί να προκαλέσει ευχάριστη έκπληξη με τις bone-dry εκφράσεις του (σκέψου κάπου εδώ τη σαμπάνια), προσφέροντας ένα απολαυστικό φάσμα γεύσεων από ζωηρά εσπεριδοειδή έως ώριμα πυρηνόκαρπα φρούτα.

Το pairing 

Μία από τις πιο ιντριγκαδόρικες πτυχές του Riesling αποτελεί η αξιοσημείωτη ευελιξία του όταν πρόκειται να συναντήσει φαγητό. Είναι τέτοια η προσαρμοστικότητά του, που του επιτρέπει να πλαισιώνει από ικανοποιητικά έως εξόχως απολαυστικά μία ευρεία γκάμα γεύσεων. Αγαπά ιδιαιτέρως τα φαγητά που είναι πλούσια σε μπαχαρικά ή διαθέτουν πικάντικο λάκτισμα - ναι, παίζει υπέροχα με κουζίνες όπως αυτές της Άπω Ανατολής, της Κίνας ή της Ινδίας.

Όλα για το Riesling 1

Η λαμπερή του οξύτητα και η ισορροπημένη γλύκα εναρμονίζονται όμορφα με περίπλοκες γεύσεις λοιπόν και κάνουν ακριβώς το ίδιο στο πεδίο των desserts, ειδικά με γλυκά αρτοσκευάσματα ή φρούτα. Η μέγιστη συμβατότητα κατά την τελευταία περίσταση συναντάται στις ημίγλυκες και γλυκές εκδοχές του Riesling.

Διαβάστε Επίσης

Όταν πια η προσοχή στρέφεται στα παλαιωμένα Rieslings, οι connoisseurs προτείνουν να τα απολαμβάνει κανείς σκέτα. Οι avant-garde wine enthusiasts όμως τολμούν να τα βάλουν δίπλα σε πιο αλέγρες προτάσεις, όπως μία μπάλα κρεμώδους παγωτού. Και ξέρεις τι αποδεικνύει αυτό: Τις τόσο πολλές και διαφορετικές δυνατότητες της ποικιλίας.

Οι ετικέτες

Κάποιοι Γερμανοί παραγωγοί θεωρούνται ήδη θρύλοι. Ακριβώς τέτοιοι είναι οι Dr. Loosen (Mosel και Pfalz), JJ Prüm (Mosel) και Egon Müller (Mosel). Το ίδιο ισχύει και τα κρασιά του FX Pichler (Αυστρία) και Trimbach (Αλσατία). Η πρώτη είναι προφανώς εξαιρετικά δημοφιλής επιλογή και στην Ελλάδα, όπως επίσης οι Wittmann (Αριζόνα, ΗΠΑ), Leon Beyer και Famille Hugel (Αλσατία), Scharzhof (Mosel). Βρίσκεις αρκετά εξ' αυτών σε επιλεγμένες κάβες και άλλα σημεία (όπως στο Cellier και το Polyamorous).

Όσον αφορά την ελληνόστροφη προσέγγιση στα Rieslings ή ενδιαφέροντα blends, μπορείς να δοκιμάσεις το Σημείο Στίξης της Boutari (Μοσχοφίλερο, Riesling, Chardonnay, Gewürztraminer), το Riesling Nature του Abraam’s Garden (100% Riesling), το Riesling του Οινοποιείου Βεγορίτις και το Λευκό Λινό του Ρούβαλη (100% Riesling).

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Περίτεχνα σοκολατένια αβγά και μοσχοβολιστά τσουρέκια για το Πάσχα

Τα πιο φίνα πασχαλινά αβγά της πόλης, που θα συγκινήσουν αισθητικά και γευστικά μεγάλους και μικρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
26/04/2024

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".