Panasonic: αποχώρηση από τις plasma

Έντονη η φημολογία, πιθανότατα αληθινή, πλήγμα για την ποιότητα εικόνας

Το ότι κάτι έχει αρχίσει να παίρνει τα χαρακτηριστικά του αναπόφευκτου, δεν σημαίνει ότι μας λυπεί λιγότερο όταν τελικά επιβεβαιώνεται - και ακριβώς αυτό συμβαίνει αυτές τις ημέρες με τη φημολογία που, δυστυχώς, βρίσκεται πολύ κοντά στο να αποδειχθεί αληθινή και πρακτικά. Η Panasonic, μία από τις εταιρείες του οικιακού κινηματογράφου που όχι μόνο προσφέρουν στην αγορά πάρα πολύ καλά προϊόντα αλλά και "παράγουν τεχνολογία" (με την έννοια ότι επενδύουν σημαντικά στην έρευνα κι ανάπτυξη), βρίσκεται στα τελευταία στάδια εξόδου από μία κατηγορία που υπεράσπισε επί σειρά ετών: τις τηλεοράσεις plasma.

Έτσι υποστηρίζει, με σχετικό της δημοσίευμα, η έγκυρη ιαπωνική εφημερίδα Nikkei Shinbun της οποίας τη θέση φαίνεται να συμμερίζεται και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Η Nikkei αναφέρει πως, με δεδομένο το κακό κλίμα της παγκόσμιας αγοράς, η Panasonic ξεκινά μία αναδιάρθρωση "βάθους" τριετίας (αντίστοιχη αυτής που υλοποίησε η Sony επί Howard Stringer και υλοποιεί ξανά επί Kaz Hirai) και βάσει αυτής περιορίζει ή/και εστιάζει σε συγκεκριμένες πλέον προϊοντικές σειρές. Οι τηλεοράσεις plasma της είχαν το εμπορικό τους αποκορύφωμα το 2009/2010, όταν η Panasonic εξαγόρασε την τεχνογνωσία της Pioneer και των θρυλικών τηλεοράσεων Kuro της δεύτερης - έκτοτε, όμως, και παρά τα έξοχα μοντέλα που παρουσίασε στο μεσοδιάστημα, η Panasonic έχει γνωρίσει μεγάλη πτώση εσόδων στη συγκεκριμένη κατηγορία. Πτώση της τάξης του 50% σχεδόν. Εξ ου και η έξοδός της από αυτήν.

Τα νέα είναι πολύ άσχημα για τους φίλους και τις φίλες της ποιότητας εικόνας: η τεχνολογία plasma παραμένει ανώτερη σε όλα της LCD/LED LCD, είτε μιλά κανείς για χρωματική πιστότητα, είτε για ομαλότητα κίνησης, είτε για απόδοση του μαύρου, είτε για γωνίες θέασης, είτε για ο,τιδήποτε άλλο σχετίζεται με τη σωστή κινηματογραφική εικόνα. Οι plasma, άλλωστε, είναι οι τηλεοράσεις που προσφέρουν και τον καλύτερο συντελεστή κόστους/ίντσα, αφού ακόμη και στις πολύ μεγάλες διαγωνίους (60'' και 65'') παραμένουν φθηνότερες από τις αντίστοιχες LED LCD. Μοντέλα plasma προσφέρουν και οι Samsung και LG, όμως προτιμούν να εστιάζουν στις extra λειτουργίες και την πλευρά Smart TV των μοντέλων τους παρά στην ποιότητα εικόνας, που δεν επιδιώκουν να βελτιώσουν στις plasma εδώ και πάρα πολύ καιρό. Μόνο η Panasonic κατέβαλλε φανερή προσπάθεια να προσφέρει εικόνα εφάμιλλη αυτής που προσέφεραν οι Kuro και, με τη νέα σειρά ZT που είχε ανακοινώσει στην έκθεση CES τον Ιανουάριο, υποστήριζε πως πέτυχε ή και ξεπέρασε το στόχο αυτό. Τώρα πηγές ανώνυμες μέσα από την εταιρεία επιβεβαιώνουν πως το σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει μηδενικό κονδύλι για έρευνα κι ανάπτυξη στις plasma φέτος και σταδιακή επιβράδυνση του ρυθμού παραγωγής τους στο εργοστάσιο Amagaskai της εταιρείας.

Επίσημη επιβεβαίωση όλων αυτών δεν προβλέπεται να έχουμε από την Panasonic φέτος - και είμαστε σίγουροι πως το όλο σχέδιο προβλέπει υποστήριξη των πελατών της που προτιμούν τις plasma για πολύ καιρό μετά την αλλαγή πλεύσης της - όμως το γεγονός παραμένει: οι φόβοι μας βγαίνουν σιγά-σιγά αληθινοί και η τεχνολογία plasma έχει μπει στη διαδικασία "συνταξιοδότησης". Με τον θερμότερο υποστηρικτή της, την Panasonic, να μην την προωθεί ενεργά πλέον, δεν περιμένουμε τις Samsung και LG να κάνουν κάτι άλλο τα επόμενα χρόνια. Αληθινά κρίμα - και πάντα δυσάρεστο να διαπιστώνει κανείς πως το marketing των πολυεθνικών συνεχίζει να δημιουργεί ψεύτικη εικόνα για τις επιλογές που έχει το καταναλωτικό κοινό στην παγκόσμια αγορά. Ας ελπίσουμε η σειρά ZT της Panasonic να είναι το "κύκνειο άσμα" που αξίζει η τεχνολογία plasma... αν μη τί άλλο. Απλώς αυτό.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ