Windows 10: καθυστέρηση αναβάθμισης... δικαιολογημένη

Σημαντικό πρόβλημα απέτρεψε την διάθεση της 10ης Απριλίου, αναμένουμε νέα ημερομηνία

H Microsoft είχε καταφέρει, από την πρώτη κιόλας ημέρα διάθεσης των Windows 10 στο ευρύ κοινό και την καθιέρωση των δύο μεγάλων αναβαθμίσεών τους κάθε χρόνο, να μείνει εν πολλοίς πιστή στα χρονοδιαγράμματα που κάθε φορά έθετε - ίσως ήταν υπερβολή, ωστόσο, να πιστέψουμε πως αυτό θα συνεχιζόταν για πάντα. Ο λόγος για την νεότερη τέτοια μεγάλη αναβάθμιση - που ακόμη δεν... έχει επίσημο όνομα αλλά ο ειδικός Τύπος την χαρακτηρίζει ως Spring Creators Update 2018 - η οποία υποτίθεται πως θα γινόταν διαθέσιμη στις 10 Απριλίου. H Microsoft είχε διοχετεύσει την υποτιθέμενη "τελική" έκδοση αυτής της αναβάθμισης στο κοινό που εγκαθιστά τις δοκιμαστικές προεκδόσεις των Windows 10 πριν από το ευρύ κοινό (Slow/Fast Ring), όταν ανακάλυψε ένα πρόβλημα αρκετά μεγάλο για να κρίνει επιβεβλημένη την ακύρωση διάθεσης της αναβάθμισης αυτής επ' αόριστον.

Οποιοσδήποτε γνωρίζει πώς ακριβώς λειτουργούν αυτές οι μεγάλες αναβαθμίσεις ξέρει ήδη πως καθιερωμένη πρακτική της Microsoft αν ανακάλυπτε κάποιο πρόβλημα "της τελευταίας στιγμής" ήταν να συμπεριλάβει την λύση του σε συγκεντρωτική ενημέρωση (Culumative update) πριν την διάθεση της μεγάλης αναβάθμισης, ώστε οι χρήστες να κάνουν με ασφάλεια την εγκατάσταση της δεύτερης. Όμως όλα δείχνουν πως το πρόβλημα αυτή τη φορά ήταν αρκετά σοβαρό ώστε αυτή η προσέγγιση να μην αρκεί - κάτι που επιβεβαίωσαν και στελέχη της Microsoft χθες, σημειώνοντας πως η εγκατάσταση του Spring Creators Update 2018 στην "όχι ακριβώς τελική" μορφή του θα είχε ως αποτέλεσμα την παύση λειτουργίας (Blue Screen of Death) πολλών PC. Αποφάσισε λοιπόν να μην την διαθέσει στο ευρύ κοινό και να ριψοκινδυνεύσει την κατακραυγή των χρηστών μέχρι να προσφέρει την λύση στο πρόβλημα, αλλά να βρει πρώτα το δεύτερο. Τα... αυτονόητα, δηλαδή!

Πράγματι, τις τελευταίες 24 ώρες έχει διατεθεί στο κοινό που εγκαθιστά προεκδόσεις των Windows 10 νέα έκδοση του Spring Creators Update 2018 η οποία ενσωματώνει εξ αρχής τη λύση στο προαναφερθέν πρόβλημα. Το ζήτημα βέβαια είναι πως και αυτή θα πρέπει να περάσει από δοκιμή πριν διατεθεί στο ευρύ κοινό, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η μεγάλη αυτή αναβάθμιση του λειτουργικού της Microsoft... οριακά θα τον προλάβει τον Απρίλιο (υπάρχει ακόμη και μια μικρή πιθανότητα να μην το καταφέρει). Όλα δείχνουν, πάντως, ότι αποφύγαμε ένα σαφέστατα κακό ενδεχόμενο με τίμημα μια χρονική καθυστέρηση που δεν αλλάζει κάτι στην συνολική εικόνα των Windows 10 ή της αγοράς των προσωπικών υπολογιστών (αν συνέβαινε κάτι αντίστοιχο στο Creators Update του φθινοπώρου θα ήταν διαφορετικά). Εν αναμονή... ονόματος κι ημερομηνίας, λοιπόν.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ