Windows 10: στα 600 εκ. η πελατειακή βάση

Και επίσημα εκτός στόχου το λειτουργικό της Microsoft, αργή αλλά σταθερή πάντως η πρόοδός του

Τριάντα μήνες στην αγορά της τεχνολογίας περνούν - ή τουλάχιστον αυτήν την εντύπωση δίνουν - πολύ πιο γρήγορα απ' ότι σε άλλες αγορές, εξ ου και η... δική μας μικρή έκπληξη όταν διαπιστώσαμε πως ναι, όντως τόσοι έχουν περάσει από την ημέρα που η Microsoft έκανε την μεγάλη δήλωση: "Θέλουμε τα Windows 10 εγκατεστημένα σε 1 δισεκατομμύριο συσκευές πριν από το 2018". Fast forward στο σήμερα, φυσικά, και γίνεται... επώδυνα σαφές πως ο στόχος αυτός του αμερικανικού κολοσσού δεν ήταν μόνο υπερφιλόδοξος, αλλά κατά βάση αντιρεαλιστικός και ανέφικτος παρά την προσφορά του λειτουργικού της δωρεάν στην απίθανα μεγάλη πελατειακή βάση των Windows 7 και Windows 8.1 ως αναβάθμιση.

Ο λόγος: τον Μάιο οι ενεργοί χρήστες του νεότερου λειτουργικού της συστήματος της Microsoft ανέρχονταν σε "μόλις" 500 εκατομμύρια και στα μέσα Νοεμβρίου ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί κατά "μόνο" 100 εκατομμύρια ακόμη. Αυτό το νούμερο, όπως πάντα, αφορά όχι μόνο σε προσωπικούς υπολογιστές κάθε είδους, αλλά και σε Xbox One, κινητά και κάποια ακόμη περιφερειακά - αν και με την επίσημη πια "συνταξιοδότηση" των Windows 10 Mobile και τις όχι ιδιαίτερα υψηλές πωλήσεις των Xbox One, εν τέλει είναι τα PC που φιλοξενούν τα Windows 10, αυτά στα οποία αντιστοιχεί το συντριπτικό ποσοστό των 600 εκ. συσκευών.

Τί συνέβη; Ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό από αυτούς τους χρήστες έκανε όντως την μετάβαση στα Windows 10, ένα πολύ μεγάλο όμως προτίμησε να μην το κάνει - εξ ου και το σχεδόν 45% της αγοράς PC που συνεχίζουν να κατέχουν τα Windows 7. Όλα δείχνουν, μάλιστα, πως αυτή η κατάσταση στην υπάρχουσα βάση χρηστών Η/Υ έχει εν πολλοίς παγιωθεί: όσοι χρησιμοποιούν το νέο λειτουργικό είναι ικανοποιημένοι από αυτό (και δικαίως), ενώ όσοι δεν θέλουν να το χρησιμοποιήσουν (κυρίως λόγω του πλήθους προσωπικών στοιχείων χρήσης που τα Windows 10 συνεχίζουν κανονικά να συλλέγουν) δείχνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν σε παλαιότερα Windows για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Αυτό δημιουργεί προβλήματα, μεν, στην Microsoft, όμως ο αμερικανικός κολοσσός δεν έχει άλλη επιλογή από το να σεβαστεί τις επιλογές των καταναλωτών. Όσο οι επιχειρήσεις πάντως αποσύρουν παλαιότερους Η/Υ και επενδύουν σε καινούργιους, και όσο το κοινό αγοράζει νέα PC όλων των τύπων (έστω και αισθητά λιγότερα κάθε χρόνο), τόσο μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς θα κατακτούν τα Windows 10. Και ναι μεν είναι σαφές πως αυτά δεν αποτελούν την μεγάλη, καθολική εμπορική επιτυχία στην οποία ήλπιζε η Microsoft, όμως η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει στην βελτίωση και εξέλιξή τους με τις ενημερώσεις - μικρές και μεγάλες - που τακτικά διαθέτει στο κοινό. Και ο χρόνος τελικά, αφού έχει όλους τους απαραίτητους πόρους στην διάθεσή της, θα λειτουργήσει υπέρ της. Απλώς... όχι όσο γρήγορα όσο θα ήθελε. Δεν μπορεί κανείς να τα έχει όλα, μάλλον!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ